icon

Zkušenosti s fibroadenomem: Vyplatí se chirurgický zákrok?

liana2552
17. led 2025

Ahojte,
prosim o zapojeni sa do diskusie, tie tore mate skusenosti s fibroadenom. V cervnu 2024 sim si nasla dve boulicky na prsu, bola som v Mammacebtre kde nasli jeden vacsi 18x9 mm, druhy do 10 mm. Som po potratu 1.2.2025 a dost zacali zlobit tak som si vynutila dalsi UTZ. Doktroka mi potvrdila dva nalezy (z 1 mam udelanu biopisu) a nasla jedte 1 maly v tej istej oblasti. Premyslam, ze si to to dam vybrat, bojim sa co by to urobili v tehotenstve a kojeni, oznaceni mam Birads 3. Viete mi niekto poradit? Co ak sa mi udelaju znovu, slysela som aj take pribehy. Mam v hlave hodne otazek, zda si to doktroka nepomylila a neni to maligni.. atdDekuji

misha31
17. led 2025

Pokud ti to neprekazi fyzicky, prosimte, nedelej to. Ja s tim byla na 4 operacich v Brne Masarykuv onkologicky ustav a po kazde operaci se to v te zjizvene tkani tvorilo vic a vic. Pri posledni kontrole jsem jich uz mela 6!! Operaci jsme se domluvili prozatim nedelat a svete div se, casem zmizely.

misha31
17. led 2025

@liana2552 jo a pri posledni operaci mi s tim vybrali i mlecnou zlazu, mam rocniho syna a z toho prsu byly obrovske potize s kojenim, porad se to v tom prsu hromadilo, spatne se mleko dostavalo ven a jeste v 6 nedeli jsem kojeni byla nucena ukoncit. Maly mel tedy i potize s podjazykovou uzdickou, ale to na muj problem nemelo vliv

aisha147
2. únor 2025

ja byla s fibroadenomama na operaci v lokalni narkoze na klinice v Ostrave, nechala sem si vyndat 2 a o dalsich 2 jeste premyslim. Onkolog rika, ze to neni nutne, ale ja bych se jich radsi zbavila. Kdyby si chtela, posli mi zpravu a napisu ti tu kliniku. Stalo mi to za to tam jet z Brna, behem hodiny vse hotove a jela sem spokojene domu. Mam jen dve malinky tecky z boku prsa - fakt mini jizvicky.

aedoss
2. únor 2025

Já si našla v každém prsu jeden někdy cca v 18/19 letech. Nic mi s tím nedělali, jenom pozorovali. Ale fibroadenomy rostly. Asi za pět let mě je doporučili odstranit kvůli možným problémům s kojením do budoucna. Prý je normálně nechávají, pokud nerostou a nezlobí. Byla jsem tedy taky v Brně, ale už to bude bez mála 15 let a nemám žádný problém. Odkojila jsem tři děti, taky bez problému. Chodím na kontroly na uzv jako samoplátce, kontrolují mi i případné srůsty. Ještě mi tenkrát říkali, že do nějaké velikosti je odsávají. Já už byla nad, takže operace. Ale jizvy, když nevíš, kde hledat, tak nejsou skoro vidět.