Zkušenosti s fibroadenomem: Vyplatí se chirurgický zákrok?
Ahojte,
prosim o zapojeni sa do diskusie, tie tore mate skusenosti s fibroadenom. V cervnu 2024 sim si nasla dve boulicky na prsu, bola som v Mammacebtre kde nasli jeden vacsi 18x9 mm, druhy do 10 mm. Som po potratu 1.2.2025 a dost zacali zlobit tak som si vynutila dalsi UTZ. Doktroka mi potvrdila dva nalezy (z 1 mam udelanu biopisu) a nasla jedte 1 maly v tej istej oblasti. Premyslam, ze si to to dam vybrat, bojim sa co by to urobili v tehotenstve a kojeni, oznaceni mam Birads 3. Viete mi niekto poradit? Co ak sa mi udelaju znovu, slysela som aj take pribehy. Mam v hlave hodne otazek, zda si to doktroka nepomylila a neni to maligni.. atdDekuji
@liana2552 jo a pri posledni operaci mi s tim vybrali i mlecnou zlazu, mam rocniho syna a z toho prsu byly obrovske potize s kojenim, porad se to v tom prsu hromadilo, spatne se mleko dostavalo ven a jeste v 6 nedeli jsem kojeni byla nucena ukoncit. Maly mel tedy i potize s podjazykovou uzdickou, ale to na muj problem nemelo vliv
ja byla s fibroadenomama na operaci v lokalni narkoze na klinice v Ostrave, nechala sem si vyndat 2 a o dalsich 2 jeste premyslim. Onkolog rika, ze to neni nutne, ale ja bych se jich radsi zbavila. Kdyby si chtela, posli mi zpravu a napisu ti tu kliniku. Stalo mi to za to tam jet z Brna, behem hodiny vse hotove a jela sem spokojene domu. Mam jen dve malinky tecky z boku prsa - fakt mini jizvicky.
Já si našla v každém prsu jeden někdy cca v 18/19 letech. Nic mi s tím nedělali, jenom pozorovali. Ale fibroadenomy rostly. Asi za pět let mě je doporučili odstranit kvůli možným problémům s kojením do budoucna. Prý je normálně nechávají, pokud nerostou a nezlobí. Byla jsem tedy taky v Brně, ale už to bude bez mála 15 let a nemám žádný problém. Odkojila jsem tři děti, taky bez problému. Chodím na kontroly na uzv jako samoplátce, kontrolují mi i případné srůsty. Ještě mi tenkrát říkali, že do nějaké velikosti je odsávají. Já už byla nad, takže operace. Ale jizvy, když nevíš, kde hledat, tak nejsou skoro vidět.

Pokud ti to neprekazi fyzicky, prosimte, nedelej to. Ja s tim byla na 4 operacich v Brne Masarykuv onkologicky ustav a po kazde operaci se to v te zjizvene tkani tvorilo vic a vic. Pri posledni kontrole jsem jich uz mela 6!! Operaci jsme se domluvili prozatim nedelat a svete div se, casem zmizely.