Znovu na UZ, nebo počkat?

nikca94
30. pro 2020

Ahoj. V půlce řijna jsem byla na sonu prsu kvůli uzlinám v levém podpaží. Mám je zvětšené, ale nález byl ok. Prý nejspíš reakce na holení, deodorant atp. Můžou prý mizet i půl roku🤦‍♀️
Říkala ať to nechám být, na kontrolu nemusím, ale můžu zase za rok na prevenci.
Nicméně jsem od té doby jako blázen a několikrát denně si osahávám prsa a uzliny v podpaží a hledám i to, co tam není.
Včera jsem našla v pravém prsu pod bradavkou bulku asi o velikosti hrášku. Nevím zda tam už byla nebo ne, ale zase mě to vyplašilo. Mám tam od narození vpáčenou bradavku, tak nevím zda to může být jen linie mléčné žlázy nebo něco jiného. Na druhé straně jsem to nenašla. A teď nevím, zda letět v lednu znovu na UZ, když nález byl ok, nebo prostě počkat.
A taky jak se vyhnout této panice a strachu a donutit se denně neosahávat?

maudd
30. pro 2020

Popravdě, já jsem hypochondr nejtěžšího kalibru, takže nevím, jestli ta rada ode mě je úplně dobrá...ale ... zdraví máme jen jedno a když se mi něco nezdá, tak radši jdu, hlavně pro svůj klid.

nikca94
autor
30. pro 2020

@maudd já jsem právě taky hypchondr 🤦‍♀️ Už když jsem tam byla tak dr říkala hlavně používat zdravý rozum a ne sem lítat každé dva měsíce, že je to spíš na škodu

nikca94
autor
30. pro 2020

Ale i kdyby to bylo to nejhorší, tak snad se to i tak chytne v začátku ne? Na UZ jsem byla v půlce října a nic tam nebylo. To prso se vpáčenou bradavkou projížděla opravdu pečlivě. A nebylo tam nikde nic.
Na druhým fibroadenom, jinak taky nic. A v podpaží jen ty uzliny, ale řikala, že takhle nádorový uzliny nevypadají...

maudd
30. pro 2020

@nikca94 hele ono se řekne zdravý rozum, ale jak ho použít, když si tam člověk nevidí a strukturu prostě rukou nerozpozná...takže já jsem radši za blázna, ale klidná. Jako pokud jsi byla v říjnu, tak to velmi pravděpodobně nic nebude, ale pokud tě to stresuje natolik, že se pořád prohmatavas, tak se objednej a budeš v klidu. Já mám v jednom prsu taky útvar (jinak tomu říct nemůžu) a dle uz je to tuk. Taky jsem byla nervní. Navíc se ta hutnost mění dle cyklu a člověk to pak třeba vnímá jinak...takže je možné, že to, co sis vyhmatla je něco, co tam bylo a je to úplně v pořádku

mamikry
30. pro 2020

@nikca94 Podle me si takhle vyvolate slusnou uzkostnou poruchu, jestli uz ji netrpite. Na kontrolu si dojdete, tim se nic nepokazi. Ale jestli behate k lekari pokazde, kdyz se vam neco malinko nezda, tak tim tu uzkost jen prohlubujete. Vim, o cem mluvim. To uz je pak na leceni hlavy.

nikca94
autor
30. pro 2020

@mamikry já s tím chci bojovat. Vím, že se to má samovyšetřovat 1x měsíčně a ne každý den. Pak už zduří kde co jen tím jak se to dráždí. Ale já si to prostě nedokážu sama sobě vysvětlit.

nikca94
autor
30. pro 2020

To samý uzliny, kdybych na ně nesahala každý den, už by možná byly pryč

mamikry
30. pro 2020

@nikca94 Tomu uplne rozumim. Ja jsem to mela takhle taky, pak jsem se zamerila na pihy a totez. Zkuste to nechat chvili byt. Jinak si to rozmackate a najdete uz i to, co tam neni. Navic se prsa behem cyklu meni a zduruji. Nejlepsi kontrolovat po ms. Kdyz to na vas prijde, sednete si a dychejte, me to pokazde uklidnilo.

mamikry
30. pro 2020

@nikca94 uzliny jsou reaktivni, cim vic na ne sahate, tim vic duri. Navic uzliny by se vam patrne zvetsily az tehdy, kdy bude v prsu nador, ten tam nemate, vse kontrolovali. Ja jsem mela uzlinu pod bradou od oparu, porad jsem na ni sahala, dosla jsem si radeji na krev a vse ok. Byla tam jeste dobre tri mesice.

nikca94
autor
30. pro 2020

@mamikry diky za promluvení do duše, já jsem fakt asi zralá na nějakého psychologa. Já mám tělísko a ms nemám, takže nevím v jaké fázi cyklu jsem. Je fakt, že mě už týden pobolívá podbřišek, takže možná jsem v tom ms týdnu. Asi si stejně v lednu pro klid duše zajdu, ale věřím, že mám jen rozdrážděné okolí od toho sahání. Musím si to zakázat🤦‍♀️

nikca94
autor
30. pro 2020

Samozřejmě jsem to prso mačkala od rána jako blázen a teď mě celý boli.. tohle je asi fakt už na psychologa..

maudd
30. pro 2020

@nikca94 psycholog není od věci 🙂 taky jsem chodila. Není na tom nic špatného. Musíš si najít nějaký mechanismus, jak ty špatné myšlenky eliminovat. Jak přehodit výhybku. Na mě když jde nějaká blbá myšlenka, tak si představím šuplík, pak to, jak do něj tu myšlenku dávám a zavírám. A přemýšlím nad něčím hezkým. Někdy teda zavírám šuplík na několikrát, většinou to ale pomůže.