Jak řešit odmítání jídla po očkování Bexsero?
Ahoj
máte taky někdo zkušenost s tím, že by vám děti nejedli? malej měl jídlo rád, v podstatě co mu bylo rok, jsem mu i začala dávat obědy co jsem vařila pro nás, dostával jogurty, ovoce, krájenou okurku, chleba, měl rád i samotný rohlík, prostě skoro všechno. Jenomže teď už je to cca měsíc, co vůbec nic nechce. Oběd nesní, teď mu vadí i špagety co měl rád, vývary taky odmítá, nechce ovoce ani pečivo. V podstatě ji k snídani pouze míchaná vajíčka, k obědu nic, jediný co do sebe vždycky dá je banán. Těch by snědl hromadu. A začalo to krátce po očkování Bexsero, myslíte že to má s tím souvislost nebo je to jen nějaké jeho,, období''?? Děkuji za odpověď
Období, zuby, očkování, začíná se projevovat nejedlík, začínající nemoc, ... chce to vydržet a kdyby to trvalo delší dobu, tak pediatr.
@hennrietta to doufám že ne, neříkám že nejí vůbec, to bych už řešila s dr, ale snídani když mu dělám pečivo s ovocem tak nesní, to třeba dřív jo, takže mu musím udělat vajíčka nebo palačinky protože to jediný sní
oběd roznípe, pár soust si dá, pak jde spát a odpoledne nechce nic, ale pak mi chodí k večeru do lednice a chce banány a nebo jogurt
U nás jí v tomhle věku začali vadit konzistence jídla - kašovité, mazlavé nebo hodně měkké. Po svých zkušenostech bych zkusila pozorovat, jestli to není něco podobného.
Dcera v roce a půl omezila jídelníček asi na 10 věcí, které byla ochotná sníst a když dostala něco jiného tak klidně nejedla celý den. A to milovala kaše s ovocem nebo míchaná vajíčka a pak z ničeho nic konec.
Byly dny, kdy snědla půlku suchého rohlíku za den a nepomohlo vůbec nic. Začíná se to lepšit až teď ve 4,5 letech kdy vzala na milost některé potraviny, ale pořád musí být suché nebo křupavé. Třeba z ovoce se jí zvedá žaludek jen ho dá do pusy.
U nás jí v tomhle věku začali vadit konzistence jídla - kašovité, mazlavé nebo hodně měkké. Po svých zkušenostech bych zkusila pozorovat, jestli to není něco podobného.
Dcera v roce a půl omezila jídelníček asi na 10 věcí, které byla ochotná sníst a když dostala něco jiného tak klidně nejedla celý den. A to milovala kaše s ovocem nebo míchaná vajíčka a pak z ničeho nic konec.
Byly dny, kdy snědla půlku suchého rohlíku za den a nepomohlo vůbec nic. Začíná se to lepšit až teď ve 4,5 letech kdy vzala na milost některé potraviny, ale pořád musí být suché nebo křupavé. Třeba z ovoce se jí zvedá žaludek jen ho dá do pusy.
@michaela666 tak to je mazec, a já byla ráda a myslela si jakýho mám jedlíka, co dostal, to snědl, a ono se to vyvíjí tak že teď už nesní skoro nic
no každopádně tohle mě nenapadlo že by mu vadila konzistence, zkusím pozorovat a uvidíme, děkuju
@michaela666 tak to je mazec, a já byla ráda a myslela si jakýho mám jedlíka, co dostal, to snědl, a ono se to vyvíjí tak že teď už nesní skoro nic
no každopádně tohle mě nenapadlo že by mu vadila konzistence, zkusím pozorovat a uvidíme, děkuju
@anonym_autor Třeba to vůbec není váš případ. Častější příčinou jsou určitě zuby nebo prostě období, kdy nemá chuť a pak se to zase vrátí do normálu. 🍀
Než jsem si s tímhle prošla s dcerkou, tak by mě to taky vůbec nenapadlo řešit. Zpětně bych si ušetřila spoustu nervů, stresu a pláče na obou stranách, kdyby mě to napadlo dřív.
Mám podobnou zkušenost jako Michaela - synovi vadila struktura a zároveň mu vadila "neočekávanost" v jídle. Ale on teda nebyl jedlík nikdy, ale kolem roka měl slušně pestrý jídelníček a v roce a půl byl najednou na nějakolika potravinách. Tou dobou už jsme řešili neprospívání u lékaře - prostě nerostl, protože neměl z čeho. Přes všechny rady lékařů ve dvou a půl roce byl na asi deseti potravinách a to doslovně, které byl ochoten pozřít. Měl dny, kdy fakt snědl kakao a banán a tím to končilo. A takových dní měl klidně několik v řadě. Začalo se to zlepšovat ve čtyřech letech, kdy zároveň přešel na příkrmy mladší brácha, který naopak jedlík je. Ale do dneška (9 let) syn nezvládá "smíchaný" potraviny typu čína, kaše (s vyjímkou hladké bramborové) a podobně.
Zpětný pohled je, že to souvisí s jeho abnormální senzorikou (syn je oficiálně vysokofunkční autista - ale ne každý, kdo má jinak nastavené smyslové vnímání, je autista), možná by tenkrát pomohla smyslová integrace (vedená ergoterapeutem) ale v roce je na ni asi brzy.
Takže rada? ... kdyby se to zhoršovalo, zkuste ergoterapii, případně orofaciální stimulaci (pod logopedií) nebo třeba https://www.skolapapani.cz/ (recenze občas poukazují na to, že často dávají přednost tomu, aby dítě zkusilo novou potravinu, před tím, jak kvalitní a "rozumná" potravina to je ... jinak ale asi dělají, co mohou) ... mno, ale "hlavně se z toho neposrat" ... protože ty nervy kolem jsou obvykle mnohem větší, než jaké přináší výsledky a co je vlastně asi účelné. Snad to nedotáhnete tak "hluboko", jako my.
@anonym_autor je to možné, dcera takhle reaguje na některá očkování,jednou se mi stalo, že pak měsíc nechtěla nic jíst, ale to byla ještě kojena a pak jsme po jednom očkování měsíc vynechávali mléčné výrobky, protože jí dělali špatně a zase se to spravilo

Období, zuby, očkování, začíná se projevovat nejedlík, začínající nemoc, ... chce to vydržet a kdyby to trvalo delší dobu, tak pediatr.