Dítě a jídlo. Je to jen období a přejde to?

aniea
13. črc 2021

Dcera 3 roky mi vůbec nechce nechce jíst, pečivo odmítá to do ní vůbec nedostanu ať tam má co tam má. Sedí nad tím skoro hodinu a stěží do toho 2x kousne. K snídani má aspoň jogurt, ale i nad tím se rozčiluju jak to dlouho jí. Jediný co sní je oběd, sice to ji taky pěkně dlouho ale sní to. Od září bude chodit do školky a já už teď jsem zoufalá jak tam bude jíst 🙈
Je to naky období a pak to přejde?

keksik002
13. črc 2021

@aniea ve skolce jist bude, protože budou jist všechny děti ;)

michaelarousova
13. črc 2021

@aniea u nas tohle mame taky casto..jsou obdobi kdy neji vubec nic pak zas ji tak ,ze to snad ani neni mozmy😂 skolky se taky bojim , sle kdyz tteba ividi deti jak papaji bude taky☺️

aniea
autor
13. črc 2021

No ale ona snad ještě jako ani to pečivo nezačala jist, od mala ho nedá do pusy nebo spíš je to výjimka že něco sní. Je hubená, všechno z ní padá. Jedla by samý dobroty ale ne to co má. Myslela jsem si že ji mladší dcera rozjí když uvidí že ji ale zatím to nepomohlo. Tak buď ve školce bude jist s dětmi nebo to bude ještě větší katastrofa.

zuzkasim
13. črc 2021

@aniea Syn od kamarádů nikdy nejedl nic s oříšky (vím, není to tak závažné, jako pečivo), později mu byla diagnostikovaná silná alergie na buráky. Vedli jsme o tom debaty s kamarády, jestli tělo samo může vědět, co mu dělá a nedělá dobře a dost lidí, co jim byla později zjištěna nějaká alergie nebo nesnášenlivost, uvádělo, že měli tendenci se tomuto druhu jídla vyhýbat. Takže zrovna pečivo bych až tak neřešila, spousta ženských ho vyřazuje záměrně (lepek se některým hůř tráví, někteří ho nesnesou vůbec). Snažila bych se doma nemít žádné mlsky (když není, tak to tolik neláká), to málo, co sní, mít kvalitní a vyvážené a neřešit školku, kterou stejně neovlivníš. Příklady často táhnou a dost dětí se ve školce rozjí. Do jogurtu se dá přidat mák, lžička medu (někdo ho nemá pro děti rád, já s ním mám tu nejlepší zkušenost), domácí marmeláda, pohankové vločky, teď i ovoce (jahody, maliny, meruňky)... Byla jsem dítě, které do jídla nutili, nic příjemného to není, myslím, že stačí hlídat, aby nějaký malý přísun jídla byl pravidelný, protože hladové dítě umí být velmi protivné. Kolikrát jsem zírala, z čeho mohou být děti kamarádek živy (nejedly fakt téměř vůbec), přesto to byly zdravé spokojené děti, dnes jsou to všechno teenageři a jídelníček se jim časem podstatně rozšířil.

cilkat
13. črc 2021

Sní vám oběd? Hurá! Co já bych za to u syna ve třech letech dala... Byl na kakau, jablku a kukuřičných křupkách (a to je opravdu kompletní výčet, ne nadsázka). Ano, opravdu může dítě jíst mnohem hůř 😉.
Jinak mi hrozně připomínáte mojí babičku: strašně jí vadilo, že jím pomalu, Byla jsem drobné, hubené dítě a u babičky se navíc muselo dojídat. Pamatuju si, jak jsme jednou u oběda řekla, že mi není dobře a že bych si šla raději lehnout, než obědvala... a pak celé odpoledne předstírala spánek, protože jsem se bála babičiny zloby, kdyby zjistila, že nespím a jíst jsem mohla (čistá výmluva to nebyla, část dne jsme opravdu prospala, dobře mi nebylo). Takže bych ubrala vaše emoce vázající se k jídlu, ať dceři vztah k jídlu nezničíte úplně.
Syn nastopil do školky ve třech letech a deseti měsících... ve čtyřech a čtvrt roce se rozjedl. Holt ze začátku chodil ze školky hladový a jedl doma (chodil po obědě, tak to bylo jedno) a postupně si zvykl. To, že dcera teď nejí pečivo, její výživu nijak neohrožuje - ani tu školkovou 😉 .

zrzeckas
13. črc 2021

Synovec taky nic moc neji.... Max suche testoviny, pozdeji se pridalo alespon maslo, suche brambory, sucha sidka, pozdeji s trochou svickove, bez masa a vyvar... Kolikrat ani to nechtel, ale brumika si dal rad a nekolik... Tak vyrustal hlavne na nich... Zlepsilo se to casem, ale hitparada to neni.. Pridal se ten rohlik smaslem a koblihy... Ted uz treba koblihu nechce, ze mu to nechutna....a zeleninu to vbc, ovoce banan a jabko, o dalsich nevim..... Rict ti nestresuj se nema cenu, vim od segry, ze te to stresovat bude a muze ti to tict x lidi, pocitam, ze sis i pobrecela..... Zkus kouknout po googlu co se da jak pripravit aby nemusela pecivo a zkus ho sem tam nabidnout jestli nebude zmena a proste zkousej, treba si neco oblibi a muze to byt treba kazdy druhy treti den aby mezi tim zkusila neco noveho....... Ve skolce se muze stat, ze zacne jist jak to uvidi u kamaradky a vbc u dětí, taky se muze stat, ze prestane neco jist, protoze ten/ta to taky neji..... Vetsinou se da s kucharkama domluvit... Mame ve skolce jedno dite, zdrejme teda diabetika, a maminka se s kucharkou domlouva, co a jak. A kdyz tak pohovor s ucitelkama at ji nenuti (pokud tedy nechces aby ji nutili do jidla).... To se me treba ptali, jestli nutit do jidla nebo ne, ze nektere maminky to chteji

aniea
autor
13. črc 2021

@cilkat no já bych u toho jídla nebyla na ni přísná, ale potřebuju aby jedla, ona je strašně hubená. Já sama jako malá taky nejedla, vyrůstala jsem na pudinku, jogurtu. Měla jsem podvyzivu, až teď po dvou dětech to konečně jde nahoru. Nechci aby dopadla jako já. Tak se snažím aby něco snědla pořádného. Ale oběd sní, to jsem za to ráda.

zuzkasim
13. črc 2021

@aniea Jenže nucením do jídla může přijít naprosté nechutenství... Já zůstala hubená celý život, nejdřív mi říkali, že přiberu po dětech, nepovedlo se ani po 3, tak teď čekám na přechod🙂 Ne, to je legrace, ať si dá míň, ale pravidelně, nehrotit to.

veruuu_kubesovic
13. črc 2021

@zuzkasim
mě nutili do jídla, dodnes je mi blbě jak si vzpomenu na zeleninovou polívku s rozkverdlaným vajíčkem...váha kupodivu 48kg - 2 děti, nepřiberu ano deko...

@aniea
to co ostatní děti? nač se hroutit předem? ve školce si s ním poradí...
dcera do té doby než začala chodit do školky byla totální nejedlík, já řešila jak tam bude o hladu, když mi učitelky říkaly jak si chodí přidat, tak jsem jim moc nevěřila...jediné co nejedla a nejí dodnes jsou sladká jídla na oběd...
syn to samé, totální nejedlík, snídá jogurt, z ovoce sní jedině banán, na oběd polívku, druhé jídlo odmítá, jediné co sní tak brambory a pak rohlík/chleba s čímkoliv...

jasminek2012
13. črc 2021

Já tě uklidním. Můj první syn do nástupu do školky přežíval na suchých testovinach, jablku, rohlíku, polévkách a kakaový Tvaroháčku. Do toho jsem doma neustále poslouchala, jak mám vařit víc omáček, toho a toho, že se rozjí. Jako jo, snaha byla, on to ale stejně nechtěl.
Po nástupu do školky jsem první týden poslouchala, jak nejí, že ho krmili atd.. Za měsíc už si ho chválili, že ji vše. Teď mám doma mladšího, to samé v bleděmodrém. Manžel vždycky říká, že ho ve školce strhne dav a bude jíst a fakt to tak je.

stenlunka11
13. črc 2021

@aniea no tak to je jak u nas . 🙄Taky nechce nic jist . Jako dobrutky to jooo. Ale jidlo ani za boha . To je boj . . Maso mi odmita uplne . To musim pomixovat jinak mi to flusta a kdyz něco sní tk to vyzvraci. 🙄 Příští rok v zari jde do školky ,tak doufam ze se alespon trochu rozji . Pecivo vubec . Sem tam sni kousek sucheho chleba . Ale taky to neni zadna hitparada. A uprimne , uz ted se bojim nastupu do skolky 🙄🤦🏼a to jde za rok

kevi1
13. črc 2021

@aniea a co znamena, ze je hubena? Kolko vazi a meria? Pribera? Chodite k doktorke na prevazenie (znak, ze doktorka to chce sledovat)? Videla si jej rastovu kryvku? Zastavila sa a trva to dlho, alebo sa v nej drzi?

aniea
autor
13. črc 2021

@kevi1 má 12kg a 94cm ve 3 letech. U doktorky je v rustovym grafu pod čarou a když jsem se o tom zmínila tak jen pokrcila rameny jako že buď je to normální nebo to nebude asi teď řešit. Určitě jsou hubenejsi děti ale myslím že by mohla mít víc.. Nosí velikost 92 a to jí některé kalhoty jsou ještě velké v pase..

kevi1
13. črc 2021

@aniea ale je pod ciarou svojou? Akoze sa zacala odchylovat od svojej kryvky, alebo tym myslis, ze je pod ciarou priemerneho dietata? Syn ma skoro 3 roky, ma cca tu istu vysku a este o kilo az kilo a pol menej ako tvoja mala, ale pomalilinky pribera a rastie do vysky. Je strasne utly v pase aj, takze nohavice jedine davat usit.. ale to nie je smerodatne, smerodatne je, ci rastie po svojej kryvke. Syn bol vzdy po 5. percentilom v porovnani s ostatnymi detmi, ale drzi sa tak nejak svojej kryvky. Kazde dieta rastie inak, nemozes ju porovnavat s inymi ale pozerat len na jej miery.

terezia10
13. črc 2021

Moje skoro 4 léta chodi do školky od prosince až teď v červnu začala jist samozřejmě doma nic nechce a upřímně už mě to dost s...m všichni nedávej sladké atd ja ji to nedávám a ona je schopna sníst jogurt suchou rýži a hotovo odpoledne je na zabití nezabira absolutně nic je to boj ja už rezignovala .ve školce říkaly ze je tam adeptů víc ale ona je fakt extrém.

jane46
13. črc 2021

Skolku pust z hlavy... Ja mam doma nejedliky a oba ve skolce sni obed bez problemu nebo aspon cast z nej. Svaciny si vyberou ovoce nebo zeleninu, kousnou do rohliku. Oba nesnidaji, to uz jsem vzdala, obed by nejradsi jedli jen tech par jidel porad dokola, TOP jsou suche testoviny... Mladsi do dvou let nevzala jidlo do pusy, zila jen na MM a od 1,5 na rozmixovanych polevkach. Zkousela jsem vsechno.
Jo a zrovna pecivo u nas taky neni terno, ale to mi naopak nevadi. Radsi jim dam oblozeny talir se sunkou a zeleninou. Jak maji jidlo rozdelene sni toho mnohem vic,nez kdyz to nandam na talir.
Je to des, ale clovek si zvykne.

cilkat
13. črc 2021

Syn ve třech letech měl 11,9 kg a 90,5 cm... A to jsme se v těch třech na endokrinologii dohodli, že začíná růst a nebudeme to nijak hormonálně řešit (chodili jsme tou dobou do výživové poradny a měřili ho každý druhý měsíc). Později jsme zjistili, že je smyslově hodně přecitlivělý a že tam byla asi i příčina potíží s jídlem.
Takže bych se možná zkusila zaměřit tím směrem: neřešit, co všechno nejí, ale hledat podobnosti v tom, co jí a zkoušet to rozšiřovat. Možná ji u pečiva vadí ta "suchost". Pokud toleruje ohřívána jidla, klidně bych nabízela teplé jídlo třikrát denně. Pokud můžeš, brala bych že školky po obědě a doma prostě dokrmila...
A možná fakt zabere stádní efekt a ve školce se rozji. Držím palce 😉 .
(PS: syn to z třetího váhového percentilu ve 2,5 roce dotáhl už na dvacátý v 5,3 roce... Vlastně bez nucení a sám. Pokud roste, zvladne to.)