Jak podpořit chuť k jídlu u dvouletého dítěte?

molu18
28. kvě 2025

Ahojte, mám téměř 2 letého chlapečka a nějak nechce jíst, bojím se aby mu pak něco nechybělo. Dopoledne jí úplně špatne, sní strašně málo, tak čtvrť krajíce chleba s máslem, nebo marmeládou, když mu na to dám sýr, nebo šunku,tak to sní a chléb nechá, pak kolem 11té půl banánu, někdy kapsičku (ale taky to moc nechce), kousek jablka, křupky. Pak spinká a má oběd kolem 13:30-14:00, to co vařím nám, ale moc nechce maso, někdy sní jenom suchou rýži, nebo suché těstoviny, brambory. Pak na odpolední svačinku ovoce, nebo zelenina, má rad okurku. Vůbec nechce jogurty, ani tvarohové dezerty.. Na večeru pak vačsinou pečivo, rohlík, ale ten chce jenom suchý...Kaše vůbec nechce. Vím že je to málo, ale nic nechce, proto prosím o radu, co mu skusit dát, co mají rádi vaše děti? No a v noci vypije 2-3x po 150-180ml UM, poslední má někdy ráno před vstáváním. Budu moc ráda za každou radu, už jsem z něho zoufalá.. Ještě i do pití ho musím nutit. Jinak je zdravý, nevyzerá, že by ho něco trápilo, kaká téměř každý den.

molu18
autor
28. kvě 2025

@molu18 Vajíčka taky vůbec nechce..A co něchce,to do něho nedostanu. Z nouze jsem koupila i hotový příkrm, to už vůbec nechtel, letěl celý do koše...

me_druhe_ja
28. kvě 2025

Některé děti prostě žijou že vzduchu. Tak to je. Já mám staršího nejedlika. U něho je to navíc ovlivneno i autismem, kdy nemá rád určitou texturu a tak.
Každopádně i bez přihlédnutí k tomu odjakživa jedl špatně. Do tří let vlastně výhradně mixovanou stravu až na suché těstoviny a pečivo. Teď má 5,5 a už má docela v pohodě jídelníček. Ale taky ani zdaleka nesni vše a vařím mu většinou zvlášť, ale my teda jíme dost specificky.
Já teď půl roku pracuju ve školní jídelně, kde chodí na oběd děti od 3 do 10/11 let a tam jsem prozřela: je tam několik dětí, které nejí nic. Ale fakt nesni za ten oběd ani gram čehokoliv. Pokud to nejsou těstoviny, hranolky nebo jako dezert čokoládová pěna. Což nebývá často. A jsou zdravé a v pohodě. Já bych chcipla hladem.
Jo a většina dětí sice ji aspoň něco, ale taky je to bída a množstevně ubohé. Jen velmi málo děti ji opravdu relativně vše a dostatečně. Čím starší, tím lepší. Nejhorší je to tak 3-7 let.
Takže teď už se nestresuju, když mi jeho asistentka řekne, když někdo na oběd sní jen chleba. Není jediný. Ani první, ani poslední.
Takže se prostě zklidnit, nenutit, ale stále nabízet. Ideálně mít na stole pořád dva talířky s nakrájenou zeleninou a ovocem.
Jinak mu hodně pomohla školka, tam začal jíst spoustu věcí. A aspoň vždy trochu ochutná

molu18
autor
28. kvě 2025

@me_druhe_ja Moje starší dítko má taky PAS, měl potíže s jídlem, ale pak jsem přišla na to, že potřebuje jíst jednotlivé složky odděleně a teď se nají hezky.. Jenomže tenhle malý jí ještě méně, už nevím co bych mu tak dala, nic na něho moc neplatí.. Nožky má úplně hubené..

me_druhe_ja
28. kvě 2025

@molu18 Podle doktorky prospívá? Je veselý, aktivní vývoj v normálu? Pokud ano, tak s tím fakt nic neudělás. Nic. Ani kdyby ses na hlavu stavěla. Bohužel. Nabízet, nenutit, uklidnit se. Jednou to bude určitě lepší. Aspoň trochu. Holt někteří lidé jsou spíš nejedlici celoživotně.

molu18
autor
28. kvě 2025

@me_druhe_ja Děkuji, u pediatra máme ještě kontrolu ve dvou letech, tak uvidíme jak to zhodnotí. Právě je veselý, ale někdy i pro mně bez známe příčiny mrzutý, umrnčaný.. myslím, že by to mohlo být i z hladu..

zmrzlinka
29. kvě 2025

Jestli má v noci 3 x UM,tak přes den tolik hlad nemá a všechny vitamíny má v tom.Podle mne až přestane pít UM,tak začne jíst.Ale jsou děti co jí jak vrabci....

lis6
29. kvě 2025

Dávej víc okurky, když ji má rád 🤷🏻

mysh_me
29. kvě 2025

Meho dvouletaka povazuju za dobreho jedlika a extra vic jidla / vetsi porce nez co popisujes mi taky nesni. Myslim ze to je normalni v jejich veku, jsou jeste mali, nesni jeste takovou porci jako treba skolkove dite. Kase mi taky nikdy nejedl a neji, ani jogurty moc nemusi. Davam mu proste to, co mu chutna a co vim ze ji. Pokud sni z rohliku syr, tak mu dej syr, klidne samotny - moje deti miluji syrove tycinky nebo nite, to by snedly na kila. Obdobi suchych testovin a suchy ryze mela i starsi, taky mi to prijde normalni - maso s tim nabizim, klidne bokem a obcas kousek ochutna. Zkousela jsi polivky? Vyvar nebo hustou zeleninovou, to je taky vyzivove fajn, davam na obed nebo i na veceri. A kdyz mi sni na obed misku husteho vyvaru se zeleninou masem a nudlemi, tak se raduju a vubec neresim ze z “druhyho” ani neoliznul 😀 hlavne nemit prehnana ocekavani 😉

te_reza
29. kvě 2025

Odbourala bych to mlíko v noci.

molu18
autor
29. kvě 2025

@te_reza Taky bych UM nejraději v noci zrušila, jenomže pokud mu ho nedám tak je vzhůru a brečí... Někdy ho vyžaduje už kolem 22hé, pak kolem 2-3 hod a pak v 5-6 hod...

te_reza
29. kvě 2025

@molu18 no to může takhle pokračovat ještě x dalších let. Na téma jídlo v noci tu už pár diskuzí bylo. Já jsem tým v noci odbourat a vydržet.

molu18
autor
29. kvě 2025

@mysh_me Vývar ano, ten sní, ale taky ne moc často, navyše on chce papat sám a ten vývar je spíš všude jinde jen ne v břišku 🙈 Sní i čočkovou a kmínovou s vajíčkem, ale taky jenom málinko, spíš ochutnáva. Můžu poprosit recept na takovou hustou zeleninovou polévku? Zkusila bych to.

lis6
29. kvě 2025

Můj syn hezky jen snídal, dal si kousek šunky a jogurt s vločkama a ovocem, tak jsem byla vždycky spokojená a už jsem neřešila, co za den sní. Dcera moc nesnídá, ale zas miluje maso, tak jsem taky v klidu. Jinak stravovací návyky mých dětí mi připomínaj hady. Jednou za čas se fakt nají a pak jíst nepotřebujou (a není to oblíbeným jídlem, nenašla jsem žádnou korelaci)

biciklissie
29. kvě 2025

Ono je to s tím UM těžké. Když ho odbouráš, tak se možná skutečně rozjí. Ale možná to jídlo v noci potřebuje a bez něj to nepůjde. Můj syn kolem toho 1,5 roku pil v noci několikrát UM, kolikrát dohromady 500 -600 ml. Bylo to zoufalý, pořád vzhůru, chystat, krmit, uspávat. Všichni říkali, že je to zlozvyk, ať to utnu. já se taky bála o jeho žaludek a zuby, tak jsem to zkusila. No, šílenost, byl schopný půl noci nespat, hodiny brečet. Bylo úplně vidět, že usnout chce, ale pořád se budil. Zřejmě opravdu hlady. Prostě to fakt nešlo. Před tím druhým rokem se začal budit míň, chtít um pořád míň. Pak už opravdu zbyl spíš takový návyk a to šlo utnout během dvou nocí v pohodě. Takže ono fakt záleží, zkusila bych to omezit v noci a uvidíte. U nás bylo ok to jezení přes den, prostě potřeboval hodně potravy přes den i v noci.

nellinka123
29. kvě 2025

Starší syn (teď 6.5 roku) je od malinka nejedlík, měla jsem z toho nervy dlouho, vždy to vypadalo, že se trochu rozjedl, měl třeba rýmu a opět přestal jíst. Navíc má AE, takže když ho měl horší, byl z toho nervní a nejedl už vůbec 🤷🏻‍♀️ vařila jsem dokola jeho oblíbená jídla do toho míchala nové věci (například do sekané nastrouhat mrkev, červenou řepu, nebo přimíchat červenou čočku), tak to trochu zabralo a nové chutě jsem mu kombinovala, ale točila jsem tak 5 jídel. Potom se narodil mladší, ten byl celkem jedlík hned a starší se mu chtěl drobet vyrovnat, ale stejně bylo vždy období, že hezky jedl třeba 2 týdny a potom zase dlouho bída... No zkrátím to, teprve teď někdy od února konečně lépe jí, začal i přibírat na váze 🙏🏻 hodně pomohlo, že začal sportovat.
Buď v klidu, časem se to zlepší, až bude potřebocat více energie, nabízej mu jeho oblíbená jídla, u nás fakt pomáhají polévky, zeleninové krémy dělám několikrát týdně, klidně do nich dám zbytek vývaru, ať jsou výživnější. To UM by bylo fajn trochu omezit, buď snížit dávku, nebo zvětšit interval mezi tím. Ve dvou letech je to celkem nálož UM v noci. Mladšímu jsou 2 roky a už 2 měsíce má UM jen na spaní a občas do jeho kaše k snídani. Ještě mě napadá, jíte společně? Vidí třeba, že jí i sourozenec, taťka? To mi přijde také důležité.

luhana
29. kvě 2025

@molu18
Já mám doma čtyřletého synečka, který je nejedlíkem od první lžičky. Trošku se rozjedl nedávno, co jsem mu koupila vitamínový sirup Multisanostol na podporu chuti k jidlu.

zezule007
30. kvě 2025

Jak uz pisou holky,zkus omezit UM.postupne snizovat davky.pak se treba rozji vice,nejspise mu UM v noci staci a pak nema proste hlad. Dvouletaci kolikrat spi celou noc s UM uz vubec nemaji.
Dcera (20 m)se budi na UM 1-2,ale staci ji jen cucnuti-30-60 ml a pak az rano dostane 90-120 ml.a za hodinu ma normalni snidani. Ale kazde dite je jine samozrejmne ☺️
Me hodne pomohla knizka ,,kazde dite muze dobre spat”

molu18
autor
30. kvě 2025

@zezule007 Děkuji, podívám se na to 🙂