icon

Očkování. Jak naplánovat poslední Hexa vakcínu a MMR?

28. dub 2025

Ahoj, synovi jsem nechala dát první dávku Hexy až v jeho 6 měsících, druhou dostal po 4 měsících .. nemoci atd.. a teď je mu rok a čeká nás poslední. Je to přesně 2 měsíce od druhé dávky a doktor nás tlačí…..
Já chtěla počkat na poslední dávku aspoň půl roku… nám to vychází na srpen/září…
To mu bude 16-17 měsíců…. Ale to už doktor říkal že je potřeba mít MMR tak jak mám postupovat?
Dříve jsem mu tu poslední 3. Dávku Hexy dávat nechtěla a zase nevím jaký může být rozestup mezi poslední Hexou a prvním MMR …

miryp
28. dub 2025

Ty jsi rodič, ty určuješ zda a kdy bude lékař něco očkovat. Bez tvého souhlasu naočkovat nesmí nic. Navíc pokud dostal druhou dávku v 10 měsících, tak ho teď v roce rozhodně posilovací dávka nečeká, ta se smí očkovat nejdříve půl roku od dokončeného základního očkování. Co se MMR týká, tak i zde platí, že o očkování rozhoduješ ty, ne lékař. Podle vyhlášky se očkuje MMR mezi 13. a 18. měsícem věku dítěte. Když se rozhodneš očkovat později, tak předložíš lékaři písemný odklad očkování.
My mezi první a druhou dávkou trojvakcinace k černému kašli a spol. nechali 4 měsíce, mezi druhou a tou třetí posilovací jsme nechali rok. MMR jsme pak očkovali před nástupem do školky.

autor
28. dub 2025
@miryp

Ty jsi rodič, ty určuješ zda a kdy bude lékař něco očkovat. Bez tvého souhlasu naočkovat nesmí nic. Navíc pokud dostal druhou dávku v 10 měsících, tak ho teď v roce rozhodně posilovací dávka nečeká, ta se smí očkovat nejdříve půl roku od dokončeného základního očkování. Co se MMR týká, tak i zde platí, že o očkování rozhoduješ ty, ne lékař. Podle vyhlášky se očkuje MMR mezi 13. a 18. měsícem věku dítěte. Když se rozhodneš očkovat později, tak předložíš lékaři písemný odklad očkování.
My mezi první a druhou dávkou trojvakcinace k černému kašli a spol. nechali 4 měsíce, mezi druhou a tou třetí posilovací jsme nechali rok. MMR jsme pak očkovali před nástupem do školky.

@miryp děkuji za odpověď. Budu muset asi změnit doktora, protože se mi nelíbí že neustále na mě tlačí ikdyž říkám, že ho očkovat teď prostě nebudu. Nerespektuje mě a pak se ke mě chová jak k matce co “kašle” na svoje dítě.. Je povinná MMR vakcína i při nástupu do dětské skupinky či soukromých jeslí?

cilkat
28. dub 2025

Standardně se MMR očkuje do 18m... Ale my u obou synů očkovali o pár měsíců později a to "bez důvodu": prvorozený blbě snášel kumulaci očkování, tak jsme chtěli aspoň půl roku odstup od posilovací Hexy, druhorozený tou dobou chytal od školkového prvorozeného jednu rýmičku za druhou a prostě jsme hledali okno, kdy bude zdravý. Oboje bylo v naprosté shodě s pediatrem.
Jinak minimální odstup 2 vakcín je čtrnáct dní, ale jak píšu - u mých dětí to nebylo zdravé a drželi jsme mnohem delší.

Ale jinak ta první dávka MMR je do školek povinná (pokud nenajdete skupinu, která bere neočkované/nedoočkované děti, která ale zase tím pádem myslím nemůže mít akreditaci MŠMT (čímž nemusí být nutně nekvalitnější, ale není dotovaná, tudíž bude skoro určitě dražší)).

miryp
28. dub 2025

Jak je to s dětskými skupinami a soukromými jeslemi nevím, nevyužívali jsme, ale viděla bych to stejně jako cilkat. Mrkni na stránky rozalia, tam to někde určitě dohledáš.

malytlustyhroch
28. dub 2025

U starsich dvou pediatra s "mmr" nijak nepospichala, ted s mym tretim taky dost specha, doporucuje hned ten 13m, protoze nejaka z tech nemoci se pry letos svetem vic siri, tak aby bylo dite naockovany, kdyz se s ni setka... ale samozrejme uz jsem zapomnela, co je to za nemoc a kde presne, ze aktualne je. Ale na pediatre bylo videt, ze je z toho lehce ve stresu, tak to jen pro kontext.

guliii
28. dub 2025
@malytlustyhroch

U starsich dvou pediatra s "mmr" nijak nepospichala, ted s mym tretim taky dost specha, doporucuje hned ten 13m, protoze nejaka z tech nemoci se pry letos svetem vic siri, tak aby bylo dite naockovany, kdyz se s ni setka... ale samozrejme uz jsem zapomnela, co je to za nemoc a kde presne, ze aktualne je. Ale na pediatre bylo videt, ze je z toho lehce ve stresu, tak to jen pro kontext.

@malytlustyhroch spalničky se znovu objevují