Očkování. Jak naplánovat poslední Hexa vakcínu a MMR?
Ahoj, synovi jsem nechala dát první dávku Hexy až v jeho 6 měsících, druhou dostal po 4 měsících .. nemoci atd.. a teď je mu rok a čeká nás poslední. Je to přesně 2 měsíce od druhé dávky a doktor nás tlačí…..
Já chtěla počkat na poslední dávku aspoň půl roku… nám to vychází na srpen/září…
To mu bude 16-17 měsíců…. Ale to už doktor říkal že je potřeba mít MMR tak jak mám postupovat?
Dříve jsem mu tu poslední 3. Dávku Hexy dávat nechtěla a zase nevím jaký může být rozestup mezi poslední Hexou a prvním MMR …
Ty jsi rodič, ty určuješ zda a kdy bude lékař něco očkovat. Bez tvého souhlasu naočkovat nesmí nic. Navíc pokud dostal druhou dávku v 10 měsících, tak ho teď v roce rozhodně posilovací dávka nečeká, ta se smí očkovat nejdříve půl roku od dokončeného základního očkování. Co se MMR týká, tak i zde platí, že o očkování rozhoduješ ty, ne lékař. Podle vyhlášky se očkuje MMR mezi 13. a 18. měsícem věku dítěte. Když se rozhodneš očkovat později, tak předložíš lékaři písemný odklad očkování.
My mezi první a druhou dávkou trojvakcinace k černému kašli a spol. nechali 4 měsíce, mezi druhou a tou třetí posilovací jsme nechali rok. MMR jsme pak očkovali před nástupem do školky.
@miryp děkuji za odpověď. Budu muset asi změnit doktora, protože se mi nelíbí že neustále na mě tlačí ikdyž říkám, že ho očkovat teď prostě nebudu. Nerespektuje mě a pak se ke mě chová jak k matce co “kašle” na svoje dítě.. Je povinná MMR vakcína i při nástupu do dětské skupinky či soukromých jeslí?
Standardně se MMR očkuje do 18m... Ale my u obou synů očkovali o pár měsíců později a to "bez důvodu": prvorozený blbě snášel kumulaci očkování, tak jsme chtěli aspoň půl roku odstup od posilovací Hexy, druhorozený tou dobou chytal od školkového prvorozeného jednu rýmičku za druhou a prostě jsme hledali okno, kdy bude zdravý. Oboje bylo v naprosté shodě s pediatrem.
Jinak minimální odstup 2 vakcín je čtrnáct dní, ale jak píšu - u mých dětí to nebylo zdravé a drželi jsme mnohem delší.
Ale jinak ta první dávka MMR je do školek povinná (pokud nenajdete skupinu, která bere neočkované/nedoočkované děti, která ale zase tím pádem myslím nemůže mít akreditaci MŠMT (čímž nemusí být nutně nekvalitnější, ale není dotovaná, tudíž bude skoro určitě dražší)).
Jak je to s dětskými skupinami a soukromými jeslemi nevím, nevyužívali jsme, ale viděla bych to stejně jako cilkat. Mrkni na stránky rozalia, tam to někde určitě dohledáš.
U starsich dvou pediatra s "mmr" nijak nepospichala, ted s mym tretim taky dost specha, doporucuje hned ten 13m, protoze nejaka z tech nemoci se pry letos svetem vic siri, tak aby bylo dite naockovany, kdyz se s ni setka... ale samozrejme uz jsem zapomnela, co je to za nemoc a kde presne, ze aktualne je. Ale na pediatre bylo videt, ze je z toho lehce ve stresu, tak to jen pro kontext.
U starsich dvou pediatra s "mmr" nijak nepospichala, ted s mym tretim taky dost specha, doporucuje hned ten 13m, protoze nejaka z tech nemoci se pry letos svetem vic siri, tak aby bylo dite naockovany, kdyz se s ni setka... ale samozrejme uz jsem zapomnela, co je to za nemoc a kde presne, ze aktualne je. Ale na pediatre bylo videt, ze je z toho lehce ve stresu, tak to jen pro kontext.
@malytlustyhroch spalničky se znovu objevují

Ty jsi rodič, ty určuješ zda a kdy bude lékař něco očkovat. Bez tvého souhlasu naočkovat nesmí nic. Navíc pokud dostal druhou dávku v 10 měsících, tak ho teď v roce rozhodně posilovací dávka nečeká, ta se smí očkovat nejdříve půl roku od dokončeného základního očkování. Co se MMR týká, tak i zde platí, že o očkování rozhoduješ ty, ne lékař. Podle vyhlášky se očkuje MMR mezi 13. a 18. měsícem věku dítěte. Když se rozhodneš očkovat později, tak předložíš lékaři písemný odklad očkování.
My mezi první a druhou dávkou trojvakcinace k černému kašli a spol. nechali 4 měsíce, mezi druhou a tou třetí posilovací jsme nechali rok. MMR jsme pak očkovali před nástupem do školky.