icon

Očkování proti HPV, kluci i holky. Proč ano, proč ne?

skororozvedena
11. bře 2025

Ženy, ockujete své děti proti HPV? Holky i kluky? Proč ano a proč ne? Ocením jak odbornejsi pohled, tak přímé zkušenosti. Četla jsem i negativní zkušenosti, tak jsem na vážkách. A děti se pomalu blíží do věku, kdy bude potřeba rozhodnout. Předem děkuji!

Strana
z2
lencaa11
12. bře 2025

@skororozvedena já jsem dceru nechala očkovat a žádná negativa nebyla ani reakce a to jsem čekala že jo má DM1 vím že to není na celi život a že je to jen na 9 typu že 100 cca ...u syna též o tom přemýšlím zatím je čas ...já jsem si prošla HPV - konizace - hysterektomie

barmil
12. bře 2025

@skororozvedena dceru jsem nechala očkovat a syna nechám taky.

sarihy
12. bře 2025

Starší je, mladší bude já jsem taky...

swan42
12. bře 2025
miryp
12. bře 2025

Ne, mé děti to nikdy nedostanou. Ze mě to udělalo doživotního pacienta.

krtcice
12. bře 2025

Dceři bylo 13 v listopadu a nedala jsem. Já nechtěla, ex chtěl, ale netrval na tom, dcera sama se přikláněla že spíš ne. Mladší to taky dávat nechci a synovi už vůbec ne.

pinkninja
12. bře 2025
antoinet
12. bře 2025

Pokud můžu dceru ochránit proti rakovině, tak to samozřejmě udělám (ano, vím, že to není 100% ochrana, ale každá se počítá), sama toto očkování z mládí mám. Detaily neprověřuju, máme skvělého pediatra, kterému věřím a obecně jsem na straně vědy a jsem vděčná za její přínos, moc ráda bych se dožila i léku na rakovinu (oběť očkování žádnou neznám, ale obětí rakoviny strašnou spoustu).

mishka87
12. bře 2025

Ano, syna necháme naočkovat. Muž má papilomatózu hrtanu a hlasivek a má to právě díky lidskému papilomaviru. Takže nechci nic riskovat u svého syna. Já jsem zatím v pořádku, i když obavy s přenosu od partnera tam jsou.

skororozvedena
autor
12. bře 2025

@miryp pokud to není příliš důvěrné, mohla bys posdilet co se stalo? Narušilo ti to imunitu nebo se přímo rozvinula vážná nemoc? más potvrzenou souvislost? Nerypam, opravdu me to zajímá, vzhledem k potřebě mít dobré info abych se na základě toho mohla dobře rozhodnout. Předem děkuji.

gruyerre
12. bře 2025

@skororozvedena dceru určitě naočkovat nechám, (také očkovaná a jsem za to ráda). U kluků si nejsem úplně jistá, tam to mám zatím 50:50

prdipirko
12. bře 2025

Jsem sama ockovana. Mamka mě nechala očkovat, když mě bylo 15-16, tenkrat za vakcínu platila kolem 10.000,-. Bohužel to kryje jen některá hpv. Tak jako u chřipky, taky mutuje a je možné, ze chripku stejne dostaneš. Takže já jsem po 10 letech stejne dostala vir hpv, který mám do dnes

ninive211
12. bře 2025

Mně na 99 % toto očkování rozjelo alergie, ke kterým jsem měla genetické dispozice. Ale asi dřív nebo později by se to projevilo stejně, jen by byl spouštěč jiný. třeba mamka do 40 let bez alergií a teď je silný alergik a astmatik.
Dceři to ale dám, babička i otec jsou nositeli BRCA genu, je 50 % šance, že to bude mít taky. Ať se aspoň v něčem sníží riziko rakoviny...u syna to mám zatím 50:50, je ještě malý, tak je to daleko, nejsem si jistá, jestli tam to má taky takový efekt.

mariti
12. bře 2025

@ninive211 U těch kluků to má prý efekt víc takový, že chrání svou partnerku než přímo sebe. Moje dobrá kamarádka právě své dva kluky dala očkovat, tak mě to zaujalo a vyptávala jsem se jí...

miryp
12. bře 2025

@skororozvedena však v pohodě, já to jako rýpání neberu, přijde mi to jako zcela relevantní otázka. Ano, spustilo mi to autoimunitu, tělo začalo napadat samo sebe. Rok mě dávali z nejhoršího dohromady, pocitově jsem na tom byla hůř než kdekterá seniorka. Na to se časem nabalují samozřejmě další trvalé potíže, protože ta nefunkčnost těla se propisuje do dalších funkcí. Ptáš-li se na to, zda mám papír, na kterém by stálo "za stavem pacientky stojí vakcinace xy", pak je to velmi utopická představa. Ne, nemám, byť mezi řečí to samozřejmě z úst lékaře padlo. Škoda, že jsem v té době nechodila k lékařům s nahrávacím zařízením jako to dělám teď...

blondynka400
12. bře 2025

@skororozvedena neockuji. Za mne převažují negativa nad pozitivama.

zzuzinda
12. bře 2025

@mariti u kluků to chrání i je - proti rakovině hrtanu a konečníku.

zzuzinda
12. bře 2025

Já nechala naočkovat obě děti -syna i dceru.

ai30
12. bře 2025

@blondynka400 Jestli beres snizeni poctu pripadu rakoviny delozniho cipku o 90% jako negativum, pak ano, prevazuji negativa.

vlasta1981
12. bře 2025

@miryp a covid a mmr mají ?

vlasta1981
12. bře 2025

Dcera je má cervarix . A jsem ráda že je ta možnost . Nemá žádné následky i dokonce dítě na první pokus . Za mne ano. Jsou horší vakcíny

ai30
12. bře 2025

@prdipirko Bacha, to je mylna predstava, ze ockovani znamena, ze se zadnym HPV nenakazis. U te vakciny jde o to, ze ma chranit proti typum viru, ktere jsou nejcasteji asociovany se vznikem rakoviny delozniho cipku. Takze ano, kryje to sice jen nektera HPV, ale to jsou prave ta 'dulezita' HPV.

lencaa11
12. bře 2025

@ai30 hlavně očkování je na x let pouze třeba na 7-9 let podle imunity pak je tělo zas na 0 a může kdykoliv přijetí hpv

swan42
12. bře 2025

@ai30 tvoje predstava je taky mylna. Mam presne ten typ, proti kteremu jsem se nechala ockovat a ktery jako skoro jediny zpusobuje rakovinu (99% typu zposobuji jen bradavice)...
Takze nejen, ze me to nezachranilo, ale jeste mi to rozjelo jedno fakt hnusny autoimunitni onemocneni.

ai30
12. bře 2025

@lencaa11 Ochrana trva minimalne 10 let, pravdepodobne vic, pricemz velka vetsina lidi se rizikovym hpv nakazi do 25 let veku, tzn. ze vakcina chrani v nejrizikovejsim obdobi.
@swan42 Urcite nezpusobuje rakovinu 'skoro jako jediny', tech rizikovych typu je nekolik. A ne, nemam mylnou predstavu, nikde netvrdim, ze je 100% vylouceno, ze se clovek i pres vakcinaci nakazi rizikovym typem hpv. Oblastne az 90% pokles vyskytu rakoviny delozniho cipku u ockovanych zen ale mluvi co se tyce efektivity vakciny za sebe.

lencaa11
12. bře 2025

@ai30 tak nakazit se může každá žena v každém věku poslední dobou jsou to i mladsi ženy a i ty které šli na očkování tak šup za nějakou dobu měli i bohužel horší nález ..já třeba měla HPV který nemá jmeno ještě + jeden z těch agresivních který není v očkování a i sama lékařka která léčí ženy řekla že očkování je pomocník ne lék a pokud žena nemá imunitu a žije takový ten stres v životě jídlo atd ..tak se to snižuje sama firma uvádí že garantuje pouze x let ochrany každý na to má svůj náhled a každý i na jiné informace od lékaře ,žen ,okolí atd...

ai30
12. bře 2025

@lencaa11 Znovu, data mluvi jasne.

lencaa11
12. bře 2025

@ai30 tak třeba ženy které jsou na fb v jedné skupince a posílají i lékařské zprávy třeba než data sebraná a zpracovává jsou si myslím víc ukazatel toho že není nic 100% a nic na celi život ...

ai30
12. bře 2025

@lencaa11 Ano, nikdo netvrdi opak. Znovu, faktem je, ze diky ockovani se snizil pocet pripadu rakoviny delozniho cipku az o 90%. Na tom ani existence fb skupinky s lekarskymi zpravami nic nemeni.

swan42
12. bře 2025

@ai30 pises ze "ma chranit proti typum viru, ktere jsou nejcasteji asociovany se vznikem rakoviny delozniho cipku". No, tak evidentne uplne nechrani. Navic rozjizdi autoimunitni onemocneni

Strana
z2