icon

Očkování proti HPV, kluci i holky. Proč ano, proč ne?

skororozvedena
11. bře 2025

Ženy, ockujete své děti proti HPV? Holky i kluky? Proč ano a proč ne? Ocením jak odbornejsi pohled, tak přímé zkušenosti. Četla jsem i negativní zkušenosti, tak jsem na vážkách. A děti se pomalu blíží do věku, kdy bude potřeba rozhodnout. Předem děkuji!

Strana
z2
ai30
12. bře 2025

@swan42 Ale ano, ve vetsine pripadu chrani. Ja fakt nevim, jak tezke je pochopit vetu "diky ockovani se snizil pocet pripadu rakoviny delozniho cipku az o 90%", ale zkusim to polopate.
1) Ockovani neni 100% zarukou, ze se nenakazis rizikovym typem hpv.
2) Ockovani neni 100% zarukou, ze se u tebe nerozvine rakovina delozniho cipku.
3) Ne, ockovani nerozjizdi autoimunitni onemocneni. Ano, je mozne, ze ockovani muze byt spoustecem autoimunitniho onemocneni.
4) Kdyz si predstavis vzorek 100 zen, dej bokem 90 z nich. To je z toho vzorku pocet, ktery by mel rakovinu delozniho cipku a diky ockovani ji nema. 10 zen z toho vzorku onemocni rakovinou delozniho cipku navzdory ockovani.

gruyerre
12. bře 2025

To je jako s bezpečnostním páse v autě. Nikdo ti neslíbí, že když se připoutáš, nezabiješ se, ale je prokázaný, že zachraňuje životy a kdyby pásy neexistovaly, bylo by mnohem víc smrtelných nehod.

@ai30 napsala jsi to krásně a úplně pravdivě, ale to máš marný. Za chvilku ti zase někdo napíše, že to očkování není úplně stoprocentní, takže je vlastně úplně k ničemu 😀

swan42
12. bře 2025

@ai30 to, ze budes jednat povysene ti na pravde neprida.
Reagovala jsem pouze na tu jednu tvoji vetu, ne na jine komentare. Statistiky, ktere plati farma firmy jsou kapitola sama o sobe.
A sorry jako, ale "rozjet" a "byt spoustecem" mi teda prijde, ze ma uplne ten samy vyznam 🙄

hojda
12. bře 2025

tady se píchnu u tohoto očkování si nejsem vůbec jistá.

ai30
12. bře 2025

@swan42 Smarjapanenkoskakava...
Statistiky onemocneni rakovinou neplati farma firmy. Je to proste pocet onemocneni.
Rozdil neni v tom 'rozjet' a 'byt spoustecem' ale v 'rozjede' vc. 'muze rozjet'. Jako je rozdil rict 'sirky zpusobuji lesni pozary' a 'sirky mohou zpusobit lesni pozary'. Je dost sirek, ktere zadny pozar nezpusobi. V tom je ten rozdil.

hojda
12. bře 2025

@ai30 A to je v té době, kdy to očkování působí? Já to moc nechápu, když je to jen na nějakou omezenou dobu a není tedy nesmysl to dávat už ve 13 letech? Mám tady z toho zamotanou hlavu ještě víc.😨

ai30
12. bře 2025

@hojda Ja nastaveni toho veku nerozumim, na to jsou povolanejsi. Jen vim, ze je dulezite, aby to ockovani probehlo pred prvnim kontaktem s tim rizikovym virem. (A ten kontakt nemusi byt nutne jen sexualni styk...)

hojda
12. bře 2025

@ai30 A ten vzorek pro ten výzkum je tedy kdo? Někdo do určitého termínu po tom očkování (když to očkování ještě působí)?

etinka
12. bře 2025

@skororozvedena neočkovala jsem ani dceru, ani syna ( ten je mentálně postižený, takže mi vadilo, že dětská mi to u něj několikrát nabízela). Syn je autista, očkování má všechna jen povinná, dobrovolné ani jedno. A i u přeočkování jsem vždy nespala x nocí při představě, že nastane regres ve vývoji😳😔. Dceři bych tuhle vakcínu nedala, prostě ji nevěřím. Chrání pouze proti několika druhům HPV, rozhodně ne proti všem.
Co se týká tvrzení, že očkování rozhodně nezpůsobuje žádné onemocnění, může být ale spouštěčem, tak to mě, coby matku autisty, zvedá že židle🥺🥺😡.Mám v příbuzenstvu dva lidi, kteří mají nemalé zdravotní problémy po očkování proti Covidu, jeden rozjeté autoimunní onemocnění, druhý velmi těžké zdravotní problémy. Mají to přímo sdělené od lékaře ( i když písemně to nikdo nikomu nedá, to je jasné....)

ai30
12. bře 2025

@hojda To obvykle zalezi na mistnich statistikach a rozsireni ockovani. Ono se vubec ockuje od roku 2008? (nejsem si jista, asi jak kde), plosneji jeste pozdej, takze ty rozdily jsou nejvic videt u zen do 35, kdy se to ockovani jeste stihlo v tom doporucovanem terminu.

blondynka400
12. bře 2025

@ai30 ne, jako negativa beru úplně jiné věci. Každopádně co tak čtu další komentáře od tebe,asi je ztráta času a tebou cokoliv řešit

hojda
12. bře 2025

@ai30 Já pořád nerozumím tomuhle: snizeni poctu pripadu rakoviny delozniho cipku o 90% , Kdyz si predstavis vzorek 100 zen, dej bokem 90 z nich. To je z toho vzorku pocet, ktery by mel rakovinu delozniho cipku a diky ockovani ji nema. 10 zen z toho vzorku onemocni rakovinou delozniho cipku navzdory ockovani. Ve skupině neočkovaných onemocní těch žen většinou kolik? Nemáš nějaké odkazy na ty studie?

hojda
12. bře 2025

@blondynka400 Můžeš to prosím nějak víc rozebrat?

betelgeuzz
12. bře 2025

@hojda já tomu taky moc nerozumím, co se s čím porovnává. Porovnání je proti ženám, které HPV vůbec nemají? nebo mají a onemocní rakovinou? Chovají se stejně? Chodí stejně na prevenci?
@ai30 taky by mě zajímal ten odkaz na studie, kde je těch 90%

ai30
12. bře 2025

@hojda Pocita se to ze 100 onemocneni bez ockovani.

Napr:
Results In England, 29 968 women aged 20-64 years received a diagnosis of cervical cancer and 335 228 a diagnosis of CIN3 between 1 January 2006 and 30 June 2020. In the birth cohort of women offered vaccination routinely at age 12-13 years, adjusted age standardised incidence rates of cervical cancer and CIN3 in the additional 12 months of follow-up (1 July 2019 to 30 June 2020) were, respectively, 83.9% (95% confidence interval (CI) 63.8% to 92.8%) and 94.3% (92.6% to 95.7%) lower than in the reference cohort of women who were never offered HPV vaccination. By mid-2020, HPV vaccination had prevented an estimated 687 (95% CI 556 to 819) cervical cancers and 23 192 (22 163 to 24 220) CIN3s. The highest rates remained among women living in the most deprived areas, but the HPV vaccination programme had a large effect in all five levels of deprivation. In women offered catch-up vaccination, CIN3 rates decreased more in those from the least deprived areas than from the most deprived areas (reductions of 40.6% v 29.6% and 72.8% v 67.7% for women offered vaccination at age 16-18 and 14-16, respectively). The strong downward gradient in cervical cancer incidence from high to low deprivation in the reference unvaccinated group was no longer present among those offered the vaccine.
https://www.bmj.com/content/385/bmj-2023-077341

Ale urcite najdes mistni studie, ta cisla jsou vetsinou podobna, okolo 80%.

ai30
12. bře 2025

@hojda Ja ale nejsem zadny expert, vim jenom co platilo v dobe meho ockovani a co jsem zaznamenala za vysledky. A prijde mi to mazec. Jako clovek, co silne prozival pribeh Lucky BIttalove mi proste prijde fakt, ze existuje ockovani, ktere tak vyznamne snizuje vyskyt tehle blbe rakoviny, jako neuveritelny pokrok ve vyzkumu.

hojda
12. bře 2025

@ai30 ona nechodila na prevenci, ne? Si říkám, že tam stejně musíš chodit, když to očkování není na všechny druhy.

ai30
12. bře 2025

@hojda Jojo, ona tehdy zanedbala prevenci i varovne priznaky a prislo se na to moc pozde. Ockovani v zadnem pripade prevenci nenahrazuje.

prdipirko
13. bře 2025

@ai30 ano, souhlas. Jenže před x lety informace nebyly takové. Mě je dnes 37, a gynekolog mě doporučoval preockovat znovu. Mám syna, je to ještě malé miminko, ale každopádně až bude o dost větší jsem pro očkováni, přenášejí hlavně muži.

etinka
13. bře 2025

@ai30 kdysi tady na MK byla mamina, jejíž sestřička na následky a komplikace spojené s očkováním proti rakovině děložního čípku zemřela velmi mladá. Byl to nějaký rok 2007 nebo 2008 tuším, když jsem sem začala chodit a tehdy to tu rezonovalo.....😓😓. Starší uživatelky by si možná vzpomněly i na nick maminy.....

etinka
13. bře 2025

@ai30 takže jednoznačně propagovat očkování je nesmysl. Důležité je i to, že jsi přesvědčena, že děláš dobře. Já v případě tohohle konkrétního očkování nikdy přesvědčena nebyla, za mě negativa převládají, takže bych si ho nedala ani teď a nedala jsem ho ani dětem ( když mi bylo 20, tak snad ještě ani nebylo, je mi 47). Každý člověk je jiný, zatímco jeden bude ready po všech vakcínách, co si nandá, jiného odrovná třeba jedno jediné očkování v podobě mnoha zdravotních problémů. A to, že ty ve svém okolí takového jedince nemáš neznamená, že takový není...🥺Očkování prevenci nenahrazuje a nikdy není všespásné.

ai30
13. bře 2025

@etinka Ja ockovani jednoznacne nepropaguju, kazdy se musi rozhodnout za sebe. Nikdy jsem nezpochybnovala, ze ockovani muze mit nezadouci ucinky, ani ze ty nezadouci ucinky mohou byt vazne. Vadi mi ale zpochybnovani pozitivnich ucinku tech vakcin, ve chvili, kdy uz jsou k dispozici data, na zaklade kterych je mozno to vyhodnotit.

lenkalubina
17. bře 2025

Ano syn je očkovaný

Strana
z2