icon

Očkování proti meningokoku. Je vhodné pro děti od 5 let?

16. lis 2022

Hezký den, vím, že ockovani je takové citlivé téma, ale snad to tady zvládneme s respektem 🙂.
Sama mám k ockovani velky respekt - přeci jen je to zásah do těla a člověk nikdy moc netuší, co to může všechno spustit a nejde to pak už třeba vrátit... Mam dvě děti, povinnna ockovani máme, ale s odkladem (po doporučení pediatra, ten sám je na ockovani opatrny) a jsem s tím spokojená, jedině, co mi porad vrtá hlavou je ten meningokok - z něj mám strach. Nicméně když jsem se ptala pediatra, prý teď ockovani i staršího síťka nemá smysl (5 let), ze to ohrožuje spíš až děti v pubertě a výskyt loni byl téměř nulový, ale mám i mladší dítko (tam teprve dokončujeme hexu) a pořád to ve mně hloda, co když by to straší třeba donesl ze skolky... Blbe je, že moc nevím, kde si zjišťovat informace - internet je plný příběhu, u kterých nevíte, zda jsou vlastně pravdivé, proto jsem se rozhodla zkusit se poradit ještě tady.. třeba tu najdu někoho, kdo má o tom víc informací, nebo vlastní zkušenost... nejsem právě zastáncem ockovani typu "napicham do dítěte vše, co jde", takže spíš bych ráda třeba nějaké argumenty, které hrály roli u vás. Plus Teda jestli jste třeba někdo neřešil podobný případ, zda ockovat/neockovat v tomto věku (rok a půl a 5 let). Děkuji za každý (slusny) názor!

Strana
z2
janule0123
17. lis 2022

@ferda90 jako smysl to má .. ale je to 50:50.. co si pamatuju bexero vykryje menigokoka B který má okolo 50 procent zastoupeni a nimenrix je kupa dalších pismenek - které dohromady vykryvaji ten “zbytek” což je cca polovina …nimenrix je jedna dávka a jediný vedlejší účinek byla nejspis bolest hlavy .. dokonce ani horečku neměla jak u všech ostatních očkováni …

janule0123
17. lis 2022

Probírala jsem s naši dětskou, ještě v době teda kdy to šlo jen cele hradit … říkala, ze pokud nemáme problém s penezma, ze by do toho šla, ze sice to není úplně obvyklá nemoc.. ale za to ty následky jsou hrozny …jinak ne všechny očkováni doporučila, takže beru, ze není fanda toho nacpat do ni vše 😂.. na meningokoka ano… dokonce doporučila prehodit poradi a v roce a půl dostala nimenrix a až ve dvou MMR…

ferda90
17. lis 2022

@janule0123 díky za info, ještě zvážím. A to se oxkuje taky do určitého věku, jak to bexsero aby to očkování bylo zdarma?

guliii
18. lis 2022

@ferda90 jedno je do roka zdarma a druhé je do dvou let zdarma. Nimenrix myslím do těch dvou let.

nijij
18. lis 2022

Ano obě dvě děti budou očkování. Starší 5ti lety se i kuje nyní bexsero po novém roce nimenrix ( je mi absolutně jedno, že ti od 14ti let hradí pojišťovna)
Mladší má 4M ten bude očkovaný až po povinném.
A taky obě varianty.. jedná je úplně zbytečná.
Co mě k tomu vede? Miningitida je hrozný svinstvo která můžeš odhalit až když je pozdě.

amazienka
18. lis 2022

Před pár lety jsem zjišťovala, dala jsem dohromady data z ofiko dat hygieny. Jen 4% meningitid způsobuje meningokok a z těch 4% se očkuje jen na určité kmeny. Jinak jde meningitida na vrub lékům, virům, jiným bakteriím, plísním a očkování. Takže za mě - důležitá je imunita, nikoliv očkování.

jjasmina
18. lis 2022

@amazienka ano a nikdo nevylouči, že zrovna tvoje dítě nebude v těch 4%, ale to je už věc názoru no

amazienka
18. lis 2022

@jjasmina Mnohem pravděpodobnější je, že bude mezi těmi 96%, nemyslíš? To raději budu podporovat imunitu, místo toho, abych jí oslabovala očkem.

jjasmina
18. lis 2022

@amazienka jj to je na vás 😉

veruvojtkova
26. pro 2022

Ahoj, moje děti mely jen povinné očkování, nic navíc jsem nikdy nedala...ale tahle nemoc mě děsila vždycky. Můj kamarád když nám bylo 16 na ni skoro zemřel, moji spolužačce ze střední školy na ni zemřela malá holčička a poslední kapka byla, když synův spolužák tenkrát 10let byl na tuto nemoc půl roku v nemocnici a další rok se z toho dostával a měl také na male. To nepíšu že bych někoho chtěla děsit, ale toto je realita u nas. Já kdybych to asi neměla kolem sebe tak to neřeším, neřeším ani klíšťata, chřipku, na covid nejsme nikdo očkovaný...ale je to hodně způsobené těmi zkušenostmi, co kolem nás ten meningokok napáchal a bylo to tak blízko, že mi žádné statistiky nestačí a prostě jsem to dětem dala. Pro mě je to riziko nemoci větší než riziko z očkování, ale úplně chápu ty co by to nikdy nedali, takhle to já mám totiž s očkováním na covid- u nás ho ani nikdo nemel, na chřipku nebo i klíště a nedala jsem ani rotaviry. Myslím že každý dělá podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a je třeba se respektovat☺️🙂

Strana
z2