Podepsaly byste petici pro důsledné dodržování zákona o očkování?
Podepsaly byste petici PRO důsledné dodržování zákona o očkování, resp PROTI neočkujícím rodičům?
Já jen žasnu, kolik odborníků na očkování tahle země má. Na každé e-diskusi ohledně očkování je tolik v této oblasti vzdělaných vědkyň, že se úplně začínám obávat, jestli nevymírají jiné profese. Odpověď na tvoji otázku: nevím, záleželo by na konkrétním znění, určitě neříkám kategorické ne. Co mě překvapuje, je názor, že rodiče mají právo rozhodovat o svém dítěti. No, já myslím, že dítě má právo na to, aby jeho život byl chráněn na základě nejlepších a nejnovějších medicínských metod. Takže neočkovat pouze v případě jednoznačných kontraindikací (nebo jak se to menuje 🙂), ale rozhodoval by o tom lékař příp. nějaká "vakcinační komise" a né matka, co vygooglila, že ve vakcíně "je šíleně olova". Tož tak. 🙂
@brokovich Jsem z oboru a bohužel se opravdu nedá říct, že nejnovější medicínské metody jsou ty správné 🙂🙂🙂🙂 A i kdyby čistě hypoteticky byly a mohlo se tedy rozhodovat na základě toho, všem už je pak jedno, že se to pro určité dítě stane osudným, to už nikoho nezajímá...to pak odnese jen to dítě a jeho rodiče 🙂 Možná proto za dítě mají právo rozhodovat právě oni a nejen v otázkách očkování, ale kdy půjde do školky, do jaké půjde školy, k jakému bude chodit lékaři atd...to jsou prostě všechno věci, které dost ovlivní jeho život a život celé rodiny a ani to tedy nemůže být na někom jiném než rodičích (či tom, kdo má dítě v péči).
@sarkoc To se divím, že nerozhodují rovnou o tom, jestli a jak se bude dítě operovat, když má třeba po úrazu utlačenou míchu a nebo rovnou, že se nebude operovat vůbec (protože xy procent při operaci zemřelo, ne?) Věřím tomu, že 90 proc zdejších odbornic a vědkyň by k tomu zaujalo fundovaný postoj. Hele, 90 proc. neočkujících neočkuje z tak zcestných důvodů, že se to příčí zdravému rozumu. Viz tato a jiné debaty. Buď je to jedna paní povídala, nebo je to "vygooglil jsem si" a nebo je to "ten a ten odborník povídal" (pak se ukáže, že je to vytrženo z kontextu, bez relevantních zdrojů a hlavně bez důkazů), takže asi tak.
@sarkoc Neočkované dítě právě ohrožuje všechny, protože tu nemoc pravděpodobně chytí jako první, tudíž i moje dítě jako očkované, nejen, že to může chytit, ale omezí provoz celé rodiny a tohle mě neskutečně vytáčí jako! Navíc u neočkovaného je vysoká pravděpodobnost, že průběh nemoci bude mít rychlý spád, horší průběh, či ten nejhorší konec. Já samozřejmě nikomu nic takového nepřeju, ale přemýšlely jste o tom, že by vám to dítě mohlo umřít? Že by mohlo umřít i to moje, když bude mít komplikace např. s černým kašlem? Né, tohle nevidíte, vidítě jen sebe a své názory 🙏
@brokovich Když jela dcera na školku v přírodě, tak se nás ptali, zda při úrazu mohou nejdříve volat záchranku a nebo jestli nejdříve volat rodiče... 🙄 Jestli mohou dítěti vyndat klíště... Jestli ho mohou umýt.. Pro mě je to automatické, že ano, ale někdo se ozval, to je ta dnešní doba. Rodiče občas profackovat, to by zasloužili 👏
@brokovich Srovnáváte nesrovnatelné ;) Nemyslím si, že jakýkoli normální člověk by zakázal operovat vlastní dítě, kdyby šlo o záchranu nebo značné zlepšení jeho budoucího života (umím si představit, že to možná udělá nějaký fanatický magor z nějaké sekty?)
Těch 90 % mi přijde až dost skoro, ale když jsem tu včera už nevím od koho četla, co se děje na protiočkovacích diskuzích, tak možná ani ne a je to smutné :/ Já sama jsem taky alergická na věty typu, že to psala Eleková ve svý knížce atd...
@mimiveru To by mě tedy vskutku zajímalo, odkud máte informace Vy :D
Jinak to se jako nějaký rodič ozval, že klíště se může vyndat až po jeho souhlasu? :D To je teda dobře absurdní...tohle taky nechápu, ale asi to vidím tak, že školka se kryje, že kdyby se pak z toho něco rozjelo, tak aby je rodič nežaloval, že to udělali blbě a bez jeho vědomí? Nevím, lidi jsou asi fakt různí, tak se nejspíš musí krýt ohledně všeho, co je napadne...je pravda, že my teď podepisovali, že dcerka může lítat ve školce bosá a to i po lese, že jsme si vědomi, že se může něco stát, to mě taky dostalo :D
Mimochodem, černý kašel tu bude nejspíš vždy, protože 1) dospělá populace proočkovaná není a 2) očkování proti němu je jedno z nejméně funkčních (očkovaní dost často nemají protilátky nebo mají velmi málo)...tedy, když to tak shrnu, své dítě můžete nakazit Vy (čímž rozhodně nemyslím, že bych Vám/dítku to přála) stejně tak jako kdokoli jiný (ať už očkované nebo neočkované dítě, protože není pravda, že neočkované bude nemoc případně přenášet spíše než očkované nebo ji chytne rychleji, jde v první řadě o celkový stav imunity)...a pokud se Vy jako jedna z mála necháváte celý život svědomitě proti všemu přeočkovat, tak nevěřím, že to tak dělají všichni dospělí, s nimiž Vaše dítě přijde do styku (a to vše za předpokladu, že očko 100% funguje, i kdybyste všichni přeočkovaní byli)...Protilátky proti černému kašli by měli mít ti, co ho v životě už prodělali...je pravda, že jich je poměrně dost, i těch, co o tom neví.
A každý zodpovědný ať už očkující nebo neočkující rodič by měl zvážit vše - možnou nákazu a její následky až smrt, možné než.účinky a jejich následky až smrt, měl by si prostudovat nemoci, způsob jejich přenosu a zda to vůbec jde (protože např.stále dost lidí tvoří kolektivní imunitu proti tetanu :D), to, zda se očkuje proti všem kmenům dané nemoci, zda mu ta nemoc přijde natolik nebezpečná, aby proti ní očkoval, statistiky, poradit se s odborníky atd a pak až se rozhodnout...kdo většinu z toho neudělá, tak se podle mě nerozhodl zodpovědně ať na jednu či druhou stranu...od očkujících pořád čtu, že neočko ohrožují svoje děti...kdo by tohle vědomě dělal? Rodiče (doufám že naprostá většina) svoje děti bezmezně milují a poslední, co by chtěli je jakkoli jim uškodit...já bych asi zešílela, kdyby se dcerce něco vážného stalo (a ted to vůbec nemyslím související s očkováním, prostě obecně, už rozseklou hlavu, která skončila naštěstí jen 4mi stehy jsem nesla dost blbě) a proto naprosto nemám důvod tomu vědomě pomáhat. Prostě věřme, že imunita našich dětí, ať už očkovaných nebo neočkovaných, je natolik silná, že si se vším, co je potenciálně ohrožuje, i kdyby to měla být blbá chřipka, dobře poradí a zůstanou to naše zdravá štěstíčka 🙂
@sarkoc Ne nadarmo se říká, že dítě musí marodit, aby si nachytalo nějakou imunitu. Dcera marodila mezi 1-2 rokem neustále, pořád rýma a kašel a záněty průdušek. Po tomhle hrozném roce nemarodila vůbec, nepočítám rýmu cca 2x do roka a to jí bude 5. Takže malé nemoci prodělala sama, ohledně velkých byla očkovaná, neštovice proběhly ok bez problémů. Jak matka chrání neočkované dítě proti těm "velkým" nemocem? Nechodí se do kolektivu, nechodí se do školky, či školy? Já nevím, já to prostě nechápu, bála bych se s těma dětma jít ven... Já jako dospělák už mám tu imunitu procvičenou maximálně, ale co ty malé děti?
@mimiveru My chodíme do kolektivu od jejích tří měsíců několikrát týdně, momentálně 4x, a strach nemám řekla bych o nic větší než Vy. Jinak dcerka nám občas trpí na kašel, v říjnu jí budou tři roky a jednou měla laryngitidu, že jsme jeli na pohotovost, jednou měla náběh a to jsme to zvládli...jinak má horečky a průjmy spojené s růstem zoubků, občas na to děti trpí, tak to jí imunitu taky procvičí 🙂 Z těch velkých nemocí, jak to nazýváte, si myslím, že "nejvíc" hrozí ten černý kašel a spalničky a to nejsou zrovna věci, ze kterých bych nespala...jak jí občas na podzim trápí ten kašel, nechala jsem jí udělat stěry z krku, jestli tam něco nemá a doktorka, že zvýšeného heamofila...upřímně píšu, že první, na co jsem se ptala, bylo, zda by proti tomu pmohlo očkováníhexou, kde ten heamofilus je zahrnutý...tak prý ne, že kdo k tomu má sklony, tak se tomu dá těžko zabránit a nakažlivé to není (píšu jen to, co řekla ona)..
@kajalka s tou statistikou je to pravda, ale ono je to hodně ovlivněno tím, že neočkovaných je rapidně méně než očkovaných...z toho důvodu to pak i vypadá, že bylo nemocných více očkovaných...když by onemocněl jeden z deseti neočkovaných, je to procentuálně dstejně jako 10 ze sta očkovaných a pak v té celkové studii to bude dramaticky horší vypadat pro očkované...čímž nechci říct, že jich nebylo i tak nemocných hodně, bylo, je a bude, ale tyt statistiky očko vs neočko bývají dost často zkreslené
Jinak očkující kamarádka s dvěma dětmi zažila dost "vtipnou" situaci, kdy po urputném několikatýdenním kašli si už prostě šla dupnout k doktorce, že to jen tak nenechá a nenechá se odbýt sirupem, už nevím, jak to dopadlo, jestli je doktorka někam poslala atd, ale říkala, že když vycházeli z ordinace přes sesternu do čekárny, tak zaslechla, jak doktorka polohlasem říkala sestře "ty, hele, a nemůže to u nich být ten černý kašel"...sestra asi pokrčila rameny, to neviděla...a doktorka " já totiž vůbec nevím, jak to poznat, ale kašlou už fakt dlouho a hodně"...no, takže asi tak :D
@kajalka to je určitě pravda, jen ty statistiky jsou občas prostě dost zkreslené tím nevyrovnaným počtem očko/neočko...když onemocní 100 očko z milionu a 100 neočko z tisíce třeba v nějakém kraji (ty čísla si úplně vymýšlím), tak je asné, v čí prospěch ta čísla jsou...ale samozřejmě souhlasím, že i toto vypovídá o tom, že očko určitě není 100 % a že být neočko neznamená určitě onemocnět 🙂
@sarkoc spis obdivuju kamarádku, ze je u takový pediatry. Ja bych k takový neodchazela s dětma ani omylem.
@terezapetrova Já upřímně taky...my od ní přešli jinam velmi brzy poté, co jsem se doslechla více podobných případů, kdy zanedbala zápaly plic, jinému dítěti způsobila šišatou hlavu (mělo deformaci po porodu a stačilo včas napsat helmičku a ona rodičům tvrdila, že se to do roka upraví (ti jí snad i žalují)) atd...kdyby to člověk věděl, tak se tam ani nehlásí, ale my se sem do městečka stěhovali až po narození malé, nikoho jsem tu neznala, recenze našla asi dvě, takže jsem prostě zavolala jedné z těch dvou doktorek, co tu jsou a přihlásila jí tam...ono už první mě zarazilo, když jsme sem s malou po porodu jeli na takovou tu první kontrolu, protože doktorka za náma jet cca 40 km nechtěla (tam kde jsme bydleli do dceřinných dvou měsíců) a pak si to pojištovně vyúčtovala asi za 2500 s poznámkou návštěva miminka po porodu doma...to bylo první varování, že nehraje úplně fér...no po pár měsících jsme byli pryč, i když potřebujeme zatím (tuky tuk) jen preventivní kontroly, tak nebudu riskovat, že kdyby šlo do tuhého, tak neví co dělá...a mezitíém jsem zjistila, že ta druhá doktorka tady není o moc lepší, takže sice dojíždíme, ale stojí to za to 🙂
@brokovich Mě přijde nefér, že o očkování rozhoduje stát, sankcionizuje neočkující atd, ale když pak dojde k vážným komplikacím spojeným s očkováním, tak dává ruce pryč (a tím opravdu nemyslím pár dní teploty, jak už jsem psala výše)...tohle mi vadí na tom systému tady...povinně mám něco nařízeno udělat, přestože s tím tak úplně nesouhlasím, ale když se pak mé obavy ukážou oprávněné a něco se stane, odnesu to zase já (a to dítě) a ten, kdo to nařídil, nenese následky vůbec žádné... u té operace je zřejmé, že když budu proti, je téměř 100%, že to dítě poškodím/zemře, tudíž tam bych řekla, že je správně, že rodič jde stranou (i když jak jsem psala, neumím asi krom nějaké sekty představit, že by někdo chtěl zapřičinit smrt svého dítěte), ale u toho očka to zas tak jasné není...klady a zápory jsou na obou stranách...

@mimiveru Přesně tak, dítě se nemůže rozhodnout samo, zda chce být očkované nebo ne, takže záleží, co pro něj vidí jako nejlepší jeho rodiče, ať už očkující nebo ne 🙂