Povinná očkování - kalendář

nugetka20
13. črc 2016

Prosím, je tu někdo, kdo by mi dokázal napsat, kdy a co se má očkovat u mrňouse? Co je a co není povinné? Vůbec netuším .... :(

alboo
13. črc 2016

@nugetka20 hod si to do googlu a vyleze ti par uzitecnych odkazu. Sou na to i prehledne tabulky, kde je co, kdy, do kdy, max interval atd

nugetka20
autor
13. črc 2016

A co z těch očkování je sporných, resp. se proti němu maminky brání? a proč?

urtica
13. črc 2016

@nugetka20 To je na dlouhé povídání a nedá se shrnout do jedné věty nebo odstavce. Každopádně velmi sporná je třeba hep. B, která se přenáší sexem a krví (takže mezi dětmi epidemie fakt nehrozí) a existují studie podle kterých je toto očkování spojeno se zvýšeným výskytem autoimunitních onemocncění, obzvláště roztroušené sklerozy v dospělosti.
Velmi sporné jsou také příušnice, jejichž prodělání v dětství je zcela bezproblémové a zajišťuje doživotní imunitu (+například bylo zjištěno, že prodělání některých dětských nemocí snižuje riziko výskytu rakoviny v dospělosti) a účinnost vakciny je navíc velmi nízká..zatímco v dospělosti může být toto onemocnění problematické (hlavně pro muže) - zavedení povinné vakcinace v dětství vedlo paradoxně naopak k nárůstu příušnic u dospělých. Sporné je i očkování proti černému kašli, protože má nízkou účinnost a poměrně dost vedlejších neurologických účinků... Snažila jsem se o získání objektivních informací,ale je to těžké. Jako nejlepší mi přišla kniha "Očkování pro a proti" (autor je pediatr) - doporučuji.

urtica
13. črc 2016

Ještě dodám - těch informací je strašně moc a je velmi těžké se v tom zorientovat (najít pravdu je prakticky nemožné). Něco jiného Vám napíše člověk, který neočkuje vůbec, něco jiného "zanícený očkovač". Hodně se mluví třeba o nebezpečí přídatných látek ve vakcinách - hliníku a thiomersalu - tuším, že se tím zabývá třeba A. Strunecká.
Ono je těžké udělat si nějaký pravdivý obrázek, protože je tu spousta skupin z nichž každá propaguje to svoje a často bagatelizuje nebezpečí druhé strany (nemoci či naopak vedl. účinky očkování). Myslím, že je fajn sehnat si informace z obou zdrojů a udělat si vlastní obrázek - ještě můžete mrknout na stránky Rozalia a naproti tomu třeba na stránky vakciny.net (Petráš).
Každopádně - je dobré mít na paměti, že očkování nejsou vitaminy...dcera mé dobré kamarádky odnesla MMR vakcinaci encefalopatií a následnou vývojovou dysfazií, takže radím spíš opatrnost a hodně přemýšlet...

sromulenka
13. črc 2016

Každý pediatr má očkovací kalendář. Sestřička vám jej na vyžádání dá. Já jej dávám hned při první návštěvě miminka. V kalendáři jsou vypsané povinné i nepovinné očkování. Nejlépe je se domluvit přímo s pediatrem. Ten vám vysvětlí co a jak. A také se můžete domluvit, kdy začít očkovat, zda posunout atd. Na internetu jsou někdy informace, které spíše škodí a akorát maminkám zamotají hlavu.

panickatlamicka
13. črc 2016

Podle me je dulezite: neockovat vice vakcin naraz,neockovat jiz v 9 tydnech,ale posunout co nejdal,nedavat schema 3+1,ale2+1. Podle me dobre infozdroje: Petras,Strunecka.

urtica
13. črc 2016

@panickatlamicka Jj a ještě zvážit rodinnou anamnezu, případně se poptat přímo v očk. centru - nám třeba dopručili v Motole individuální očk. plán je na základě toho, že jsme s manželem oba alergici a já mám autoimunitní onemocnění.

nugetka20
autor
14. črc 2016

Pokud to tedy shrnu - to, co je povinné, to prostě mrňous dostat musí, jinak mi ho nevemou do školky. . Cokoliv navíc je nepovinné a pouze doporučované... ?

urtica
14. črc 2016

@nugetka20 Teoreticky nemusí dostat nic - očkování nelze provést proti vůli rodičů. Pokud odmítnete některou z povinných vakcin, podepisujete revers.

Ale jak píšete - znamená to problém se školkou (alternativou, kde berou i ne zcela naočkované jsou lesní školky), školou v přírodě apod., často i boj s pediatrem.

Povinné jsou: černý kašel, záškrt, obrna, hemofil, tetanus, hep. B, spalničky, zarděnky, příušnice. To vše byste měl mít před nástupem do školky naočkováno, zbytek je dobrovolný.

Záleží na Vašem přesvědčení, já se třeba - právě i vzhledem k rodinné anamneze - pustila do boje s větrnými mlýny a nebudu očkovat hep. B.
Jen je trošku absurdistán, že mi dítě do běžné školky nevezmou kvůli nemoci, která se šíří mezi promiskuitními a feťáky 🙂

hani007
14. črc 2016

Doporučuji očkovat jen na to povinné očkování, ale nic nepřidávat. Ono je totiž těžké dohadovat se s doktory a spousta lidí na to prostě nemá nervy. Poté je ale dobré zahájit léčbu homeopatiky, která zmírňuje příznaky očkování. Spousta doktorů/doktorek už dává homeopatika automaticky a pokud ne zkuste si najít nějakého dobrého a prověřeného homeopata v okolí 😉

zmrzlinka
14. črc 2016

Ahoj.Co se tyce ockovani treba to poradne nastudovat u ruznych stran a pak se rozhodnout.
Napr. nepovinne ockovani proti rotavirum je pouze biznis.Dite chytne jinej vir a průjmu se nevyhne tak ci tak.
Dobre je taky odlozit ockovani alespon po pul roce zivota a nedavat vic vakcin na jednou.
Co se tyce skolek.Nas malej nemel MMR ,kdyz nastupoval do skolky ze zdravotních duvodu.Doktorka napsala do papiru,ze je ockovani co byla pravda tak napul a reditelka to uz dal neskoumala.
Treba to proste nacist a nastudovat.

sofie01
14. črc 2016

@urtica Jen chci poděkovat za snahu o objektivitu, to tu není časté 🙂 Vidím to podobně jako Vy. Člověk musí pátrat a poslouchat obě strany, ale pravdu se dozví až generace po nás.

urtica
14. črc 2016

@zmrzlinka Smím se zeptat odkud máte tu informaci o očkování proti rotavirům?

@sofie01 Děkuji...úplně objektivní taky nejsem...ale je to těžké, protože, jak jsem psala výše - sama jsem viděla vážný následek jednoho takového očkování.
Na druhou stranu mám kamarádku, která se pohybuje na druhé straně spektra, tak vím, že nárůst černého kašle není mediální bublina a k úmrtím malých dětí na CK tu a tam opravdu dochází. Vakcina sice k nákaze v mnoha případech nezabrání, ale vede většinou aspoň k mírnějšímu průběhu nemoci.

sromulenka
14. črc 2016
zmrzlinka
14. črc 2016

@urtica ze zivota 🙂

kajalka
14. črc 2016

@urtica Hodně často se i tady setkávám s tím, že děti očkované jsou a přes to rotaviry chytí a skončí s hospitalizací. Dokonce doporučovali přestat kojit, aby mohli očkovat. Kojení je nejlepší prevencí, mnohem víc účinnější, než očkování.

urtica
14. črc 2016

@zmrzlinka Aha, takže je to spíše Váš názor...??

zmrzlinka
14. črc 2016

@urtica jo je to moje zivotna zkušenost.

urtica
14. črc 2016

@kajalkaa jak staré děti?
Já mám k této vakcině tuto informaci: "U dětí očkovaných se snižuje četnost hospitalizace kvůli průjmovému onemocnění až o polovinu. Očkování proti rotavirům dokáže z cca 90-98% zabránit závažnému rotavirovému onemocnění. Ve druhém roce po očkování klesá tato ochrana na přibližně 83-88%. Dlouhodobý účinek očkování je však nejistý.".
U toho očkování jde asi hlavně o to, že infekce pro dítě je nejnebezpečnější právě v tom 1. roce života, kdy je účinnost vakciny relativně vysoká - pak už riziko ohrožení klesá spolu s ochranou.
Je to z mnou uvedené knihy v úvodu ("Očkování pro a proti") i z odkazy na studie konkrétních lékařů. Dodávám, že autor je lékařskou veřejností považován spíše za očkovacího skeptika a snaží se uvádět zdroje od nezávislých (pokud někdo takový existuje) lékařů.
Dále dodávám, že já rotaviry nedávala, ani jsem nad tím nepřemýšlela, ale chápu, proč může někdo tuto vakcinu považovat za prospěšnou.

Proto mě zajímalo to, co psala @zmrzlinka "nepovinne ockovani proti rotavirum je pouze biznis"...jestli to někde četla, či snad bylo její dítko i přes vakcinaci hospitalizováno, či snad pracuje ve vývoji vakcin nebo jak na to vlastně přišla....jak ta její konkrétní životní zkušenost vypadala...

Jinak asi nikdo nepochybujem o tom , že v očkování dnes nejde zdaleka jen o zdraví lidí, že se tam točí velké prachy a často zvítězí "jiné zájmy" - jen mě prostě zajímalo proč zmínila speciálně rotaviry - je tam spousta jiných vakcin , které mají horší účinnost..viz. zmíněné příušnice nebo třeba krajně průserové HPV.

barchen
27. srp 2016

@urtica Tak hep. B se přenáší těl. tekutinami, (i sliny) a přenos u malých dětí je vysoce pravděpodobný, takže proto to očkování. Sama jsem si hep. nechala dát, když jsem začala pracovat před léty v gastronomii. Dospělí jsou někdy fakt prasátka a my jsme měli hep. v kancelářích zrovna před pár měsíci (a pár těhotných kolegyň tam), takže firma desinfikovala co se dalo. O očkování jsem přečetla pár knih i v cizích jazycích abych měla objektivnější informace. Povinné očkování je samozřejmost dle mého názoru ale přemýšlím, jestli má smysl očkování na pneumokoky a rotaviry. Zatím jsem toho názoru, že malou nenechám na tohle očkovat....Ale stále hledám informace. Ale místo toho dostane malá tuberkulózu, s manželem jsme hodně cestovali jak pracovně tak soukromě dlouhodobě a jsem docela ráda, protože zrovna tuberkulózu vidím jako velké riziko do budoucna.

urtica
27. srp 2016

@barchen Můj zdroj: "Přenos tohoto onemocnění slinami není možný - a to i přesto, že se to v kampaních za očkování proti žloutence typu B opětovně tvrdí: pokud se virus dostane do trávícího traktu, inaktivuje se! Riziko nakažení v kolektivních zařízení u dětí je tedy extrémně nízké" (Hurwitz 1994).
"V jednotlivých případech může dojít k přenosu žloutenky typu B kousnutím" (Stück 1997).
" Hepatitida B je virové onemocnění, které se přenáší kontaminovanými genitálními sekrety nebo krví. K přenosu viru dojde nejčatsěji pohlavním stykem, nesterilními nástroji během oprace, případně infikovanou injkeční stříkačkou" (Hirte 2009).

Ale mám pocit, že vy mluvíte zřejmě o klasické žloutence typu A - nemoci špinavých rukou. Očkování malých dětí proti hep. B považuje za zbytečné i tak provakcinančí člověk jako je Marek Petráš.

zmrz_lina
27. srp 2016

@barchen a presne o tom to je - ockujes a ani nevis proti čemu. Ty ses nechala s nejv.pravdepodobnosti dle svého popisu ockovat proti hep. A, kdežto do deti se v ramci hexavakciny pere očkování proti hep. B, která se opravdu slinama nepřenáší a pro děti je to očkování naprosto postradatelné.

barchen
27. srp 2016

@zmrz_lina Ne.Ja jsem nechala proti obema,jak A tak B.Nemoc špinavých rukou je A.Pred 15 lety jsem studovala a pracovala v CH.Tam po nas vyslovene chteli jak A tak B protoze se prenasi tel.tekutinami kam patrí sliny.

barchen
27. srp 2016

@urtica Setkala jsem se osobne s prenosem jak jsem psala.Znam rozdil mezi A a B.Akorat to byli dospelí,ne deti.

urtica
27. srp 2016

@barchen Nevěřím tomu, že se hep. B rozšířila v pracovním kolektivu v kancelářích běžným stykem, fakt ne.