Šly byste na očkování proti zarděnkám? Snažíme se o miminko

cilkat
13. led 2018

Ahoj holky,
Jsem v následující situaci: snažíme se o druhé miminko a zjistili mi, že nemám protilátky proti zarděnkám - šly byste na očkování?
(Že nemám protilátky mi zjistili z odběru krve, kdy jsem původně chtěla vědět, jestli mám protilátky proti toxoplazmoze, protože jsme zvažovali pořízení kočky... Vliv na možnost otěhotnění v nich nehledejte.)
Podotýkám, že první dítě je dvouleté a očkování MMR má za sebou.

hz
13. led 2018

@cilkat a jako mala jsi na zardenky ockovana byla? co na to doktor?

nikoulinka
13. led 2018

Ja bych se radila spise primo s dodavatelem one vakciny. Tam ti reknou presne, co by to pro tebe znamenalo vby pripade, ze by jsi se (ne)chala očkovat.

cilkat
autor
13. led 2018

@hz Jako malá jsem očkovaná byla, sestřička mě odkázala na očkovací centrum (ony sami vakcínu nemají a nepoužívají).

barchen
13. led 2018

@cilkat Záleží, kdy jste byla očkována a jakou vakcínou. Je to pár dní, co jsem se hrabala ve svých starých záznamech, jaké vakcíny jsem jako dítě dostala, chci si nechat udělat protilátky a probrat to se svou lékařkou.

normalnimatka
13. led 2018

:D a jaok proč? protilátky proti zarděnkám nemá dneska žádná matka, pokud zardněky neprodělala, nebo nebyla na očkování v posledních PÁR letech (a ještě ne jistě).

i kdybys očkování dostala, stejně to není záruka, že je nedostaneš..co to zase jako je za novinky? to všichni doktoři těhotnejm budou odebírat protilátky na zarděnky a nutit je dát si vakcínu, pakliže protilátky nemaj?

barchen
13. led 2018

@normalnimatka
Tazatelka si je dle prispevku nechala udelat sama. Neni to levna zalezitost nebala bych se toho, ze nekdo nekoho nuti...To by ty lekare pojistovny rychle hnaly...😁

normalnimatka
13. led 2018

@barchen já vim, no...otázka času. ale nechápu, proč to doktor vůbec rozmazával? protilátky po očkování jsou jen pár let, to je snad úplně jasná informace..i když zas tak jasná pro všechny asi ne, když si pořád někdo plete tzv. "proočkovanou společnost" s kolektivní imunitou, která ale s očkováním nemá nic společnýho, resp. takhle klamou i média, byť je to nesmysl.

autorce: buď v klidu. aby se ti spalo ještě líp, kromě zarděnek můžeš dostat 3516546 jinejch nemocí, který též způsoběj poškození nebo smrt plodu a taky neřešíš, že na ně nemůžeš bejt očkovaná.

jipe
13. led 2018

@cilkat na očkování bych nešla. Je to normální, že ten, kdo zarděnky neprodělal a byl očkován v dětství, tak ty protilátky nemá (max. účinnost očkovacích vakcín se odhaduje na 15 let). Dítě očkované máš, pokud nejsi učitelka v mš nebo zdravotní sestra, tak je pravděpodobnost nakažení malá

dvork
13. led 2018

Brala bych to stejně jako @jipe - tedy pokud nemáš ty nebo někdo z blízkých rizikové povolání (zdravotník, práce s cizinci ze zemí jako je Afrika, kde se zarděnky vyskytují. Ale zvýšený výskyt byl před pár lety i v Polsku, Rumunsku, tam teda taky hodně řádí spalničky.), nebo necestujete do hodně rizikových oblastí, tak asi není nutné očkovat, protože šance na setkání s nákazou nebude asi moc vysoká.

hz
14. led 2018

@normalnimatka to me zajima.
Mam zkusenost, kdy jsem loni ve 25tt. najednou ze dne na den skoncila v nemocnici s podezdrenim na priusnice. Pres noc se mi snad 3x zvetsila priusni zlaza, byl tam zanet. Kde jsem k tomu prisla, nevim. kazdopadne mi delali drahe testy na priusnice a vyslo, ze jsem byla v minulosti nespis ockovana(v ockovaku necitelne), nebo jsem je prodelala(ma matka vyvratila), protoze protilatky jsem mela. Takze muj pohled je takovy, ze si to telo proste pamatuje..

@jipe ja bohuzel ta uc. ms jsem a nikdo mi nedoporucil zadne ockovani. ale e pravda, ze si proste zadne nemoci nepripoustim, presne jak pise @normalnimatka , jj, psychika je mocna 🙂

jipe
14. led 2018

@hz tak ono v MŠ by děti měly být očkované a tím pádem se nenakazit a nenakazit ani učitelku,... ale přece jen asi dětský kolektiv bude trošku rizikovější, někdo onemocní i přes očkování. Ale jak píšeš, nemoci bych si nepřipouštěla, je 1000 a 1 možnost, co vše se může stát

cilkat
autor
14. led 2018

Manžel je lékař, já dělám cvičitele v dětském kolektivu.
@normalnimatka : manžel tvrdí, že z toho, co protilátky na zarděnky testujou (v ráci plánovaných těhotenství), tak je bez protilátek tak 5%... (což podle mě trochu podhodnocuje, ale taky to nemí "bez protlátek jsou všichni")

kackakastanka
14. led 2018

@cilkat a ty sis tedy nechala zjistit i zarděnky, když pises, ze jsi chtěla znat toxoplazmózu..., ja se v tom nejak ztracim, a oni ti k te toxoplazmoze jen tak mimochodem zjsitili i ty zarděnky? bez zadani? nebo, co te k tomu vedlo? a vakcína jen na zarděnky stejne v CR není k dispozici...

cilkat
autor
14. led 2018

@kackakastanka Ona mi to nabárala a posílala do laborky kámoška... takže toho prostě zaškrtla víc "když už se to dělá".
Jako jo, vzásadě se dá říct, že jsem si ten test neměla nechat dělat a neřešila bych to. Ale když už je udělaný, tak prostě přemýšlím, jestli to řešit očkováním (jak doporučuje ona), nebo se rozhodnout, z jakých důvodů to očkování nechci.

jipe
14. led 2018

@cilkat tak si porovnej riziko nákazy x riziko nežádoucích účinků

kackakastanka
14. led 2018

@cilkat to je tezky, porad se na gynde, kdybys to nevedela, jako u prvního, tak to neresis, ja nejsem zastáncem ockovani, lepsi je tu nemoc v detstvi prodělat, a jak je videt, tak prestoze jsi ockovana byla, protilátky uz nemas..., tezko rici, jak moc si chranena, a jak moc bys byla, kdyby si se ted nechala znovu naočkovat, nehlede na to, ze monovakcína fakt není dostupna..., tezko radit, bohuzel

cilkat
autor
14. led 2018

@kackakastanka Gynda je dobrý nápad. děkuji.

normalnimatka
14. led 2018

@cilkat no nevim, co by ti gyndař poradil zázračnýho.... je to prostě nemoc jako dalších stotisíc, který můžeš dostat a můžou (a nemusej) ohrozit plod. očkování je dost sporný. zatěžuje organismus toxinama (to před těhotenstvím a vlastně kdykoliv nic moc), imunitu (takže seš náchylnější k těm všem nemocem stejnak) a vůbec, stejně mnohdy nefunguje a protilátky samy o sobě nic neznamenaj, to už se dokonce tvrdí i veřejně, asi proto, že prosakuje na povrch, že pár let po vakcinaci nemaj děti protilátky na nic moc, tak to okecávaj nějakou buněčnou imunitou a kdesi cosi, co se nedá změřit. jak tvůj muž ví, kolik procent je na tom s protilátkama jak? jako neznám nikoho, komu by testovali před těhotenstvím zarděnky. však si sama říkala, že jsi to měla v rámci známosti...

kackakastanka
14. led 2018

@normalnimatka já jsem vlastně proti očkování, ale tím, že se zarděnky očkujou, tak už je děti běžně bohužel neprodělají a nezískají tak doživotní imunitu, takže pokud by je zakladatelka v těhotenství chytla, což je tedy málo pravděpodobné, ale pokud by se tak stalo, tak to má na plod fatální důsledky, konkrétně tato nemoc..., ale když o tom teď přemýšlím, tak je asi lepší to risknout...bez

normalnimatka
14. led 2018

@kackakastanka jasně, ale to i spousta jinejch nemocí. nechápu vůbec, proč vůbec zarděnky jsou v hexe, když je to nebezpečný právě JEN pro těhotný ženy. to by se pak mohlo kvůli tomu očkovat na tisíc jinejch, na který by se vynalezla vakcína.

normalnimatka
14. led 2018

a ještě když ta imunita do těhotenství nevydrží.
jak je to s očkováním ještě za nás, těžko říct. to byly úplně jiný injekce, aspoň se očkovaly monovakcíny, takže byla podle mě větší možnost pro tělo získat imunitu.

kackakastanka
14. led 2018

@normalnimatka v hexe nejsou, ale jsou v povinnem ockovani, a jinak souhlas, ockuji se proti nim i chlapečci...

kackakastanka
14. led 2018

no, přesně, já tedy zarděnky jako prcek prodělala, i příušnice a úplně v pohodě, i moji sourozenci, je to chyba, že se to povinně očkuje a že zrušili monovakciny...

barchen
14. led 2018

@normalnimatka Nemáte k dispozici svůj zdravotní záznam? Já našla všechno (je mi 35r), včetně očkovacího průkazu od narození a ještě ty samé údaje našla i záznamech (karta od lékaře). Vypsala jsem si všechny očkování, názvy vakcín a termíny očkování a chci to teď dát svojí obvodní lékařce.

zdraji
14. led 2018

@cilkat já jsem si před 2 lety také nechávala dělat protilátky na příušnice a zarděnky. V dětství jsem na oboje očkovaná byla a vyšlo mi, že protilátky proti zarděnkám mám, ale nemám protilátky proti příušnicím. Řešila jsem to s kamarádem infektologem a řekl mi, že by byl v klidu, že pořád je nějaká bunečná imunita, která to ještě trochu hlídá.
U tebe je to na zvážení, po očkování živou vakcínou nemůžes 3 měsíce otěhotnět, takže byste museli odložit snažení.

normalnimatka
14. led 2018

@kackakastanka jo pardon, MMR

@barchen mám ho u rodičů někde schovanej:D ale nechápu, proč se ptáš ;) sama jsem očkovaná bohužel na všecko možný... pokud ti nenajdou protilátky, tak se chceš nechat očkovat znova? a pak ještě xkrát za život? no ty kráso... to bych fakt nedělala, ale tvoje zdraví.

barchen
14. led 2018

@normalnimatka Reagovala jsem slušně pouze na Váš komentář, že bůhví čím jste byla očkovaná...A protilátky řeším ze studijních důvodů...Co byste dělala/nedělala Vy jako antivax, je Vaše věc.

normalnimatka
14. led 2018

@barchen no:D to jsi mě asi jen úplně nepobrala.. já samozřejmě vim, že na zarděnky jsme byli očkovaný, ale psala jsem, že bůhví co to bylo za vakcínu. co v ní bylo, jak fungovala, do kdy je účinná.... k tomu mi můj očkovák nic navíc neřekne, kromě toho, kdy jsem na to byla očkovaná...;)