Spalničky, zarděnky, příušnice - druhá dávka

coolik
1. únor 2017

Zdravím maminky, chtěla jsem se zeptat, jak to dopadlo s DRUHOU DÁVKOU očkování spalniček, zarděnek, atd. Očkovaly jsme dceru ve dvou letech, to bylo loni v březnu. To mi i doktorka řekla, že další přeočkování bude dle nové vyhlášky až v předškolním věku. Nezajímala jsem se o to tedy dále a nevím, jak to dopadlo. Údajně ta vyhláška ještě není v platnosti? Neví prosím někdo něco bližšího? Děkuji moc za pomoc!

katmir
1. únor 2017

Ahojky,
Jsem detska sestra a pravda je takova,ze ano neco se rika,ale nam porad nic neprislo,tudiz porad musime ockovat dle stavajiciho ocko.kalendare.
Tzn.druha davka 6-12 mes.
Neco vymysli,ale uz to nedotahnou do konce...

kackakastanka
1. únor 2017

@coolik ano, vyhlaska neni v platnosti, ale pro skolku mas splneno a odlozila bych na ten predskolni vek, neni duvod davat ted duhou davku, vyhlaska, nevyhlaska...

amabilis
2. únor 2017

Já tohle hodně zkoumala u prvních dvou dětí, teď z toho jenom čerpám. A v jednom z článků byl přehled účinků daných vakcícn, kde se doporučovalo první dávku odsunout na pozdější věk, ale pak tu další dávku naočkovat co nejdřív po té první, protože pak je ta účinnost daleko vyšší, než když se s tou druhou dávkou otálí. Článek jsem pak už nenašla, ale byly tam i grafy a různé srovnávací tabulky s účinností v závislosti na prodlevě píchnutí posilující (druhé) dávky a i z toho bylo vidět, že ta účinnost klesá. Takže ideální je naočkovat první dávku dejme tomu kolem 2,5 let (takže v době, kdy už může být patřičná imunitní odpověď) a tak do roka píchnout tu druhou dávku. A jinak srovnávali to tam s očkovacími kalendáři jiných zemí, kde se to právě očkuje ve dvou letech a pak až v sedmi a tam ta účinnost byla úplně někde jinde. Takže osobně si myslím, že když už se někdo rozhodne očkovat, je lepší to dotáhnout do konce.

coolik
autor
2. únor 2017

@katmir @kackakastanka @amabilis děkuji děvčata

katmir
2. únor 2017

My taky v ordinaci na to netlacime. Kdo chce tak chce,kdo nechce tak nechce. Jen kdyz nemaji prvni davku do 3 let,tak jim nepotvrdime skolku.
Zadny stres...😆