Maminky samoživitelky - dá se to zvládnout?
Zdravim Vas, chci se zeptat hlavne maminek samozivitelek.
Da se to vsechno zvladnout? Jsem teprve v prvnim trimestru, ale s partnerem nevychazime. Chci se tedy svym zpusobem ujistit, ze pokud od nej odejdu a budu s ditetem sama, zda vse zvladnu.
@zelenaesmolda : no pokud už to dítě čekám tak asi je pozdě řešit jestli chci takový nebo onaký život - už jsem matka a zvládnout to musím ne ?
@etapa v případě, že víš, že bys dítě mít nikdy nemohla, tak bych si dítě 100 % nechala, další příležitost už nemusí přijít a s partnerem ještě vyčkej, nevolnosti se upraví a rozejít se můžete vždycky...pokud máš podporu rodiny, asi to zvládneš, ale první rok, počítej s tím, že budeš s dítětem doma...
To me moc mrzi, ze jste si prosel takovym peklem ☹ .... ja neresim, jestli mam takovy nebo onaky zivot, resim to, jestli to zeny s detmi sami zvladaji. Me je jedno, ze uz nebudu mit to, na co jsem byla doted zvykla, hlavne at ma dite vsechno. Ale pokud to nejde, tak bych neodesla a pro to dite bych to pretrpela. Kazdy den je neco spatne, nalady se mu meni z minuty na minutu, urazi me, oznacuje me za d****, protoze uz ted vi, ze ho stejne opustim a nebo podvedu atd. Je to ponizujici a neprijemne. Pripadam si jak odpad. Ale to jsou asi ty hormony. Kazdopadne nechtela jsem zde resit svou situaci doma, ale spis to, zda to zeny zvladaji sami. U kamaradky vidim, ze to zvlada, ale je sama s ditetem od jeho 4 let. Ne od miminka. Tak jsem nevedela, zda je to o moc jine.
@priefi ano,musi to byt strasne to souhlasim
Bude mu 27, ale taky mam pocit, ze jeste nedosel uplne k bodu - dospelost, vyzralost. Ale mysli si a rika o sobe, ze narozdil ode mne dospelej je.
Vse se da zvladnou :-* .. je to jen o tom jak si to clovek usporada 🙂 jednoduche to neni, ale mam spoustu kamaradek v teto situaci.
@etapa Na tvém místě bych se vykašlala na hlášky typu "nechci být nikomu na obtíž". Taková blbost. Nemáš vlastní bydlení, budeš mít mimino a chlap je debil. Buď můžeš makat do porodu, malý mimčo někomu strčit na hlídání a makat, abys vás uživila a zaplatila nájem, nebo využiješ nabídky rodičů, nastehujes se k nim a budeš se v klidu a pořádně starat o dítě. Sakra, jsou to tví rodiče, tak jaká obtíž? To je snad normální, že si rodina pomáhá. Až to půjde, což závisí jen a pouze na dítěti, tak si můžeš začít postupně přivydělávat až se nakonec osamostatníš úplně, ale priorita by melo být tvoje dítě, ne hrdost, za každou cenu.
@etapa ahoj... Dívej řeknu ti jak to je... Aspoň u mě... Jsem samozivitelka s jedním dítětem, bez bytu, bez prachatych rodičů kteří by mě něco dali, u nikoho nebydlím. V tuto chvíli bez chlapa. Sama od porodu, skončila jsem na azylu pro matky s detma.Otec dítěte je nemocný, proto jsme sami. Bydlím v pronájmu, malej chodil do jeslí od deseti měsíců, abych mohla zaplatit byt a vše. Byt mě stojí 10000 měsíčně, alimenty mám 3000,a mám jen rodičák 3600 a příspěvek na bydlení 6000.takze jednoduchou matikou si spočítas kolik me zbyde. Kdybych nechodila do práce můžu jít pod most a děcko mě seberou. A to nemluvím o tom že když malej onemocní, většinou to chytnu i já a mám zas po práci. Úžasný někdy na mašli... Takže takova je realita samozivitelek, který u někoho nebydlí a jsou na vše sami...pokud můžeš u někoho být,jo tak to bude ideál, do té doby třeba než si najdeš chlapa a budete na vše dva. Jinak je to napalici!!
@etapa - nedokazu si predstavit,byt s malym ditetem sama,jde to tak od tech 4-5let...
Ja bych mela kde bydlet, ale tak nejak na tom budu stejne. Rodicum prispivat na bydleni 3000kc a naklady na dite ???? To ani nevim, kolik je. A materskou budu mit chabou, nejakych 7000kc kdyz se postesti. Tak to by se jeste snad nejak dalo , ale pak jak budu mit jen rodicak? To si ho dat na co nejkratsi dobu a makat. Me by to problem normalne nedelalo, jsem zvykla pracovat. Ale jsem si skoro jista, ze mi nebude stacit rok s ditetem a pak ho videt jen v case mezi praci a spankem....
@etapa ty uz jsi to s rodici probrala a vis, ze by chteli 3000? ja nejak uplne nechapu, co vlastne chces slyset? o cem spekulujes, zda odejit od pirtele k vasim, nebo neodejit? proste nevim, co vlastne tady resis a chces vyresit?
@zelenaesmolda hned v prvním příspěvku se navážíš do autorky, proč si dělá dítě s někým s kým nevychází. A vzápětí tu píšeš, jak je nespravedlivé, že společnost na ženy samoživitelky pohlíží, jak na zoufalky...
@eviicka ja se do nikoho nenavazim ale ta otazka se primo nabizi.proc si delat dite s nekym s kym nejsem stastna a uz v te dobe vidim,ze to nebude fungovat?vztah se muze rozpadnout i po letech,to se stava ale neni treba tomu jit naproti
@zelenaesmolda tys asi necetla,ze autorce doktori prorokovali,ze zustane bezdetna a ona otehotnela neplanovane v nejnevhodnejsi dobu s nespravnym partnerem.Hele kdybych mela podobnoi diagnozu a pak otehotnim a vim,ze uz to nikdy znovu jit nemusi,tak si to dite necham,pokud dite chci.Pokud takhle ma clovek 1 dite,tak to jeste jde za podpory rodiny,ano bude to narocne,ale zvladnout se to nakonec nejak musi,kdyby se mela jednat o druheho ci dalsiho potomka,tak pak s tebou souhlasim,ze se blbost si porizovat dite s nekym kdo o to nestoji...
@marcicek84 vzdyt jsem ji psala at si ho necha pokud ma podporu od rodiny
@kackakastanka platila jsem takto vzdy za sebe, nemyslim si, ze by to ted bylo jinak. A ja neresim nic, prvot i dotaz byl, zda se to da zvladnout a chtela jsem nejake nazory matek samozivitelek, to jestli mam od partnera odejit nebo ne, to se zacalo resit za pochodu diskuze. Ale hlavni tema diskuze byly, nebo mely byt - zkusenosti samozivitelek.
To, ze se tady najdou lidi, co stejne musi byt hnusny a jedovati, to uz clovek musi brat s rezervou, protoze tu jsou i zeny, ktere maji perfektni zivot a perfektniho muze a tak nechapou to, jak nekdo muze mit dite v komplikovane situaci apod.
Jde o to, ze ja neresim, zda si dite nechat nebo ne, protoze ja uz na potrat ani nemuzu, uz je pozde. Deti jsem mit nemela, podle doktoru. To, ze jej ted cekam, to je pro me zazrak. Hlavne po tech letech, kdy jsem mela silne uzkosti a trapila se proc to nejde, proc nemuzu mit miminko, hrabalo mi, vsichni kolem me tehotni a ja nic. Prala jsem jim to, ale zaroven jsem to zavidela a byla jsem vztekla. Pak jsem mela na testu ducha. Tehdy mi doktor rekl, ze je to blbost, ze nejsem a nebyla jsem a ani nebudu tehotna. Mela jsem v mladi ,,lehci,, rakovinu spodku - pisu lehci, protoze jsme nad tim do pul roku vyhrali a bez vetsich komplikaci. Pet operaci. Jestki podle toho doktori soudili, nebo jestli jsem se zazracne stala plodnou, nevim, ale vim to, ze uz ted to dite silene miluju a chci pro nej TO NEJLEPSI a to ted resim. Zda jako samozivitelka mu to muzu dat. I kdybych mela byt na suchem pecivu.
@etapa ja jako dite samozivitelky muzu rici, ze na sve detstvi vzpominam hezky, sice jsem byla hodne s babickou a taky jsem si s ni vybudovala hodne silny vztah. Mela jsem se dobre, nemela jsem sice vsechny vymozenosti moderni doby, nemela jsem vsechny hracky, ktere jsem chtela, ale nestradala jsem. Dite to k zivotu nepotrebuje, zalezi jake ma priority, jak je vedeno. Nejtezsi byly asi ty predsudky dospelaku, nemanzelske dite, automaticky jsem byla neco horsiho a moji mamku taky s oblibou pomlouvali. Dnesni doba je jina, dnes to neni nic neobvykleho a na tyto deti se nenahlizi skrz prsty. Ano, bude to tezke, ale jako odmenu budes mit doma ten nejcennejsi dar, ktery Ti zivot nadelil. A za ten stoji bojovat 😉 Treba se to s pritelem utrebe, treba chvili budes sama a pak prijde nekdo dalsi do Tveho zivota. Jedovatych rypu si nevsimej
@priefi off topic ale utrebe je preklep nebo nejaky lokalni vyraz? 🙂
@zelenaesmolda preklep 😉 melo tam byt utrepe 😂
@priefi jsem si rikala,ale tak vis jak,mluvi se ruzne :D
kdyz prazakovi reknes rozni tak pujde zapalit gril,ostravak rozsviti :D
@etapa Tak jistě, že to dáš, budeš muset. Promluv si s rodiči, jak přesně by jejich pomoc vypadala, ať víš, na co se připravit. To, že neco usuzuješ, aniž bys věděla, je blbost. Taky bych od dospělé, pracující dcery chtěla, aby nám v případě bydlení doma přispívala na domácnost. Ale určitě bych po ní nic nechtěla v případě, že by zůstala sama s dítětem. To bychom jí naopak maximálně podporovali, aby s ním mohla být doma co nejdéle. A vím, že mí rodiče by to viděli stejně.
@etapa Tak já byla dítě z kompletní rodiny a stejně jsem nedostala všechno, co jsem chtěla, ty "vymoženosti moderní doby", supermoderní oblečení a tak. Ne proto, že by na to nebylo, ale protože naši měli prostě jiné priority, jak nám vybudovat žebříček hodnot. Jsem za to ráda, fakt to nepovažuji v životě za nejdůležitější. Působí na mě fakt hodně pozitivně, že řešíš budoucnost vztahu hlavně s ohledem na miminko a ne na sebe, zároveň to ale není o sebeobětování (druhej extrém ala zůstanu s ním, ačkoliv jsem ve vztahu zoufale nešťastná, jen aby dítě mělo materiální zajištění ). Co se týče rodičů, v téhle situaci by myslím bylo fér, kdyby poskytli maximální podporu co můžou, neb ty tu péči (a jejich pomoc) defacto předáváš zas další generaci, svému dítěti, nežádáš ji jen pro sebe... Asi jsem trochu out of topic... Držím palce
@zelenaesmolda jj, jako decko jsem byla na tabore, kde byla pulka deti z prahy a tim padem na pokoji byla pulka holek z Prahy taky a kdyz jsem rekla jedne at rozne, koukala na me, zda jsem vubec normalni 😂
@etapa zvladnete to sama. On ten chlap s miminkem obvykle stejne nepomaha a zena byva na vse sama, i kdyz partnera ma- to je moje opakovana zkusenost. Mam za sebou, ze jsem byla na vse sama a zvladlo se vse a i moje dite dostalo vse, co jsem mu na ocich videla...kdyz člověk chce, jde všechno.
@priefi a odkud jsi? 🙂
@zelenaesmolda z MSK 😉

@zelenaesmolda trosku spatne prirovnani. Ono je rozdil, kdyz nekdo zustane sam kvuli rozchodu a neco uplne jineho, kdyz zustane sam kvuli smrti milovane osoby. Ta druha alternativa musi byt hrozne bolestiva, nejen, ze se musis postarat sam/a o dite, ale navic se musis vyrovnat se ztratou milovane osoby, kterou Ti to malicke kazdym dnem pripomina.
Muzu, co se stara o dite kvuli rozchodu, je hrozne malo. Ale jinak souhlasim, ze u muzu to je celkove obracene, nez u zen, u pece o dite borec/chudinka, co mela smulu a kdyz chlap ma vic zenskych, nebo je strida jako ponozky, tak taky je to ok, ale kdyby tohle delala zena tak vime, co by byla...