icon

Po rozchodu jsem zjistila, že jsem těhotná

shiara
21. led 2017

Dobrý den, asi ani nepotřebuji poradit..jen se vyzpovídat. Jsem těhotná, sama a duševně úplně na dně.

Pomáhala jsem kamarádovi překlenout období kolem rozvodu, ale bohužel jsem to neustála jen na kamarádské úrovni a zamilovala se. Dělat převozníka ve 33 letech a naivně uvěřit druhé straně že je taky bláznivě zamilovaný je v mém věku opravdu školácká chyba, vím to sama moc dobře, ale i tak jsem s ním začala vztah a věřila mu.

Bohužel jsem si tou dobou procházela úrazem krční páteře a z léků co jsem polykala se dostavil i zánět žaludku, dostala jsem antibiotika, hodně jsem zvracela. Do toho mi náhle umřela maminka. Stalo se to pár dní před začátkem vánočních svátků, bylo to a ještě pořád je moc těžké období.

Opustil mě pár dní po maminčině pohřbu. Ráno jsem se probudila a on mi ještě v posteli řekl..že neví co cítí a musí odjet. Odpoledne telefonem potvrdil konec. Zkusila jsem mu to rozmluvit, bohužel jsem se setkala jen s chladem a ignorací. Moc mě to ranilo, bylo toho prostě už moc za sebou v krátké době.

Ustála jsem to, ale těžce. Vymazala jsem jeho tel číslo a chtěla zapomenout, ale život má ironický smysl pro humor. Po 3 týdnech se ukázalo..že jsem v 5 týdnu těhotenství. Zvracením a léky prostě antikoncepce neúčinkovala v plné míře. Potrat neuznávám z morálních důvodů. Navíc nemám žádné ekonomické problémy, mám byt, práci, auto. Mám už i dceru v pubertálním věku, kterou mám ve střídavé péči. Vím do čeho jdu a to je možná ten problém.

Na první těhotenství jsem byla taky sama a vím jak těžké bylo se nemít s kým podělit o starosti, ale ani o radosti. Otci jsem to oznámila hned po zjištění, dostalo se mi krátkého chladného mailu..že řešit to budeme až se to přiblíží a že se mu zdá brzy oznamovat to s takovou jistotou.
Ten jeho mail mě vrátil o ten měsíc zpátky. Nemůžu od té doby spát, jíst ,je mi moc zle. Musela jsem začít brát léky na vysoký tlak, který mi hodně stoupl, jsem na neschopence v rizikovém a gynekolog mi vyhrožuje nemocnicí pokud se nepřestanu stresovat.

Chtěla bych, vím že takhle ubližuji sobě i dítěti, ale své druhé těhotenství jsem si představovala jinak s milujícím partnerem a podporou. Za hloupost se v životě platí, vím to moc dobře, ale nemám se mmt sílu zvednout a bojovat o dítě ani o sebe a tak píšu tuhle strašně dlouhou zpověd v naději, že se mi třeba trochu uleví.

Strana
z3
yamdena
27. led 2017

@kackakastanka nejsem biolog, ale dovolím si oponovat. Dost to záleží na druhu. Třeba u mořského koníka se stará sameček, u spousty druhů existuje uspořádání harémové, tzn. jeden samec a vícero samiček. A některé druhy se chovají ke svému potomstvu vůbec poměrně brutálně, na naše poměry (třeba takový ďábel medvědovitý - tasmánský čert). Ale to už to tady nechutně zapleveluju...

Na oplátku tedy pro @shiara nevyžádané rady do života: zvážila bych i hledisko právní: právo dítěte na oba rodiče, výživné a zajištění úhrady nákladů neprovdané matce, výživné dítěte a dědický nárok dítěte po otci

shiara
autor
27. led 2017

Yamdena diky za nevyzadanou radu🙂. Respektuji Tvuj jiny pohled na vec. Z materialniho hlediska dotycneho nepotrebuji, ze by neco platil dobrovolne dost pochybuji a tahat se po soudech nehodlam. Sice mu ze zapisu do rodneho listu bude plynout odpovednost, ale bohuzel i prava.

kackakastanka
27. led 2017

@yamdena to bych potom v tvém vnímání pudu množení a pece o potomky v přírodě obecně, uvedla pro autorku přístup kudlanky, taky cesta 😂

yamdena
27. led 2017

@shiara v pořádku. A co když se dítě jednou zeptá, kdo je jeho otec? Chápu, že Ti teď přijde jako pěkný darebák, ale co třeba zkusit komplexnější pohled na toho muže. Koneckonců, navázala jsi s ním vztah, byl to Tvůj kamarád, tak asi měl i nějaké dobré stránky. A dítě má právo znát oba své rodiče, až na výjimky, ale to jsou extrémy.

shiara
autor
27. led 2017

Kastanko ted jsi me opravdu pobavila🙂. Urcite reseni by to bylo😀. A hlavne by odpadly problemy..jak se zachovat v budoucnu 😉.

yamdena
27. led 2017

😀 ono taková černá vdova je taky poměrně inspirativní druh. Ponechávám na zvážení
@shiara kde vezme inspiraci 😀

shiara
autor
27. led 2017

Yamdena..zachoval se jako darebak ke mne a jeste to potvrdil tim..jak se postavil k diteti..ja mu moznost byt otcem dala. Hodil mi ji k noham. Zajimalo by me..proc se ho tak zastavas?😉

yamdena
27. led 2017

@shiara No, tak dobře, snažila jsem se tomu vyhnout..ale když tolik toužíš po tom vědět, proč se ho údajně zastávám, tak to řeknu.

Vycházím jen z toho, co jsi sama uvedla:
- Pomáhala jsem kamarádovi překlenout období kolem rozvodu, ale bohužel jsem to neustála jen na kamarádské úrovni a zamilovala se.
- Zvracením a léky prostě antikoncepce neúčinkovala v plné míře.

Z toho by se dalo usoudit, že o vážný vztah neměl od počátku zájem, natožpak pořizovat si dítě. Procházel si náročným rozvodem, jinak by neměl potřebu u někoho hledat oporu, takže je rozumné předpokládat, že se hlouběji vázat nechtěl. Nejspíš na Tebe spoléhal v tom smyslu, že se sama před otěhotněním chráníš (antikoncepcí) a patrně neměl důvod Ti v tomto nedůvěřovat. Jaká jsou rizika při užívání antikoncepce, konkrétně, že zvracení a antibiotika mohou účinnost ant. významně snížit, jsi jako uživatelka ant. mohla/měla vědět, a proto jsi se mohla/měla chránit i jinak.
Z počátku asi nechtěl vypadat jako totální nezdvořák, ale nakonec nejspíš dospěl k tomu, že má v životě jiné plány (třeba zatím i neurčité). Ve své podstatě by to mohl - přinejhorším - považovat za svým způsobem i podraz na jeho osobu (nátlak, alimenty) - a odsoudit Tě za to, že jsi mu neřekla, že působení ant. může být ovlivněno a že se máte zařídit jinak.

A proto nerada někoho jen tak odsuzuju 😉

Až se situace trochu uklidní, zkuste si spolu znovu sednout a situaci probrat rozumně s ohledem na zájmy všech zúčastněných, tj. Tebe, jeho a dítěte. Klidně i za přítomnosti nezaujaté třetí osoby, která bude snižovat emocionální napětí. Ideální by bylo - do budoucna - pokud by tedy nevyšel vztah Vás dvou, že by dítě mělo otce, otec se s dítětem mohl stýkat a ty bys měla výživné.

Dala bych mu čas, ať se s (neplánovanou) situací smíří. I "darebák" se může napravit.

Jinak, existuje asi milion variant toho, jak to mezi Vámi dvěma bylo, takže se nezastávám ani Tebe, ani jeho. Ale v zásadě by mi přišlo líto, kdybys Ty v sobě chovala dlouhodobě pocit křivdy a zášti a dítě by vyrůstalo bez otce, když je tady možná i nepatrná šance, jak to napravit.

shiara
autor
27. led 2017

Yamdena je hezke jak soudis neco o cem nic nevis..na zaklade svych domnenek..ten clovek mi tvrdil..ze me nesmirne miluje..ze ksem laska jeho zivota..jinak bych do toho vztahu tak brzy po jeho rozvodu ani nesla..o mych zdravotnich problemech vedel vse..a v dobe kdy mi zemrela maminka..me opravdu nenapadlo resit antikoncepci..ten muz mel prvni rande s jeho novou slecnou v den pohrbu me mamy..pak se vratil..mel sex se mnou a ujistoval me..jak me miluje a jak to zvladneme..chtel se ke me po novem roce nastehovat..tak si laskave sve domnenky nech pro sebe..o faktech nevis zhola nic.

shiara
autor
27. led 2017

Nechapes zakladni vec..on ma moznost se ozvat..zajimat se..ale mlci..nezajima ho..ze bude mit dite..nechapu..kde jsi vzala neco o jeho zajmu vec resit..zkousela jsem to..a dostala jen prazdne vymluvy..

kackakastanka
27. led 2017

Dospěly člověk, který sexuje, by měl vědět, jak vznikají děti a ze žádná antikoncepce není stoprocentní, a proto by měl zodpovědné přistoupit k vzniklé situaci. Pokud tedy není autorka dotazu samosprasna, zase ta biologie, ze... toto vše dokonce platí i pro vztah na jednu noc, není to jen problém matky k řešení, ale obou

luska__
27. led 2017

Cela tahle situace Vas muže posunout někam dal a treba najdete toho pravého tatínka ke svému miminku. Moji mamce se stalo neco podneho, rozesla se sestrinym otcem, a zjistila to v 9tt 🙂 nikdy spolu uz nebyli.. a nikdy nelitovala. Hodně štěstí přeji , aby miminko i Vy jste byli v poradku

shiara
autor
27. led 2017

Luska..dekuji za podporu 🙂

holkaodbrna
27. led 2017

Nemyslím si, že je to správné rozhodnutí, si dítě nechat. Sama píšeš, že jsi prošla těžkým obdobím, zdravotním i psychickým, a osobně se dovoluji domnívat, že se tohle na tom dítěti prostě podepíše. A ani teď nemám pocit, že jsi v pohodě a smířená s tím, jak se věci ubírají. Pokud chceš další dítě, mělo by mít nejen materiální podmínky, ale i rodinné zázemí. Je možné, že pak někoho najdeš, a on Tvé děti přijme (nebo také ne) a bude chtít svoje...nebo ho pak stejně bude upřednostňovat. Ze svých zkušeností bych do tohohle nešla ani náhodou, a to jsem fakt dobře materiálně zajištěná. Nicméně, je to Tvoje volba a Tvůj život.

shiara
autor
27. led 2017

Holkaodbrna..v pohode byt vzhledem k okolnostem nemuzu. Muzu s tim byt tak akorat smirena. Tvuj nazor Ti neberu, mas na nej pravo, jako ja na ten svuj.

yamdena
27. led 2017

@shiara o jakych domnenkach to mluvis? Vychazela jsem z toho, co jsi tu napsala Ty, dokonce jsem to do sveho prispevku pro jistotu i zkopirovala. Navic zaver meho prispevku jasne vyzniva v tom smyslu, ze konkretni okolnosti mohou byt velmi ruzne.
Citim z Tvych prispevku, ze jsi ukrivdena, nastvana, zranena, mozna i zahnana do kouta. Ty ted nemas moznost utect, tvarit se, ze se nic nestalo. Ale on ano, a to Te musi vnitrne stvat o to vic. Pokud Ti vnitrne pomaha pristup, ze dotycny je ..., tak pust ty emoce ven, naplno, rekni to nahlas. Mas na to svate pravo. Je to Tvuj nazor, Tvoje pocity.
Az tohle pomine, treba se pak budes moct prenest pres ty negativni emoce k tomu muzi a budes moct uvazovat s cistou hlavou o tom, co by bylo vhodne pro dite samotne. Ale tohle bude potrebovat cas, musi to uzrat.

yamdena
27. led 2017

@shiara nevis jiste, jak se v budoucnu zachova. Sance, ze se vzpamatuje, i kdyz zatim se chova prachbidne, tu je. Mas to opravdu tezky, chapu Te. Prozivas velmi narocne obdobi v zivote, a lusknutim prstu to nezmizne. Je to beh na dlouhou trat s mnoha etapami. Uprimne Ti drzim palce.

shiara
autor
27. led 2017

yamdena..jsem nastvana a to je vzhledem k okolnostem normalni..zahnana do kouta se necitim..mohla jsem se rozhodnout jinak.a co bude nej lepsi pro me dite si rozhodnu sama..bez at uz dobre, nebo ne..minenych rad od nekoho..o kom vim jen to..ze ma nick yamdena.

msimankova
27. led 2017

@yamdena vzhledem ke konkretni situaci si tak myslim, ze chlapikovi je vic nez 15. Mel by tudiz vedet, ze pri styku bez kondomu muze zena otehotnet - zadna antikoncepce neni 100℅. A pokud je to chlap, mel by se umet postavit nasledkum sveho jednani, podobne jako dotycna. Ze ma dite pravo na oba rodice je jedna vec, druha vec je, ze nutit nekoho byt tatou jaksi nejde. Navic ted je situace nejaka, a jak vime, veci se meni kazdy den. Autorka rozhodne nastvana byt muze, protoze ted se chlapik vybarvil. Souhlasim, ze v budoucnu muze byt vse jinak, ale proc se ho zastavat ted?

@holkaodbrna chapu tvuj nazor, ale... Nekdy se zivot zamota velmi ruzne, pokud mas vsechno tak dokonale pro rodinu, uprimne gratuluji. Vetsina lidi porad neco musi resit a nebyvaji to lehke veci. To by se mohla deti rodit tak desetina, navic dite poznamena nejen prenatalni vyvoj, co genova pamet? Neseme si toho mnohem vic, nez se zda...

kika_21
27. led 2017

@holkaodbrna Měla jsem nevlastního otce, který ani náhodou neupřednostňoval svou vlastní dceru. Také v rodině -švagr-má vyženěného syna a své 4 děti-dvě s ním nežijí-spíše to stále a zbytečně řeší-aby nevlastnímu neublížil-musela jsem i tchyni říct, že je to blbost-o nás se otec staral, stavěl nás do pozoru všechny tři-vlastní ,nebo nevlastní. Vlastní otec, daleko méně přísný, je pro mne bohužel cizí člověk-bavím se s ním jako se sousedem.🙂Jo a majetek nějak neřeším-proč bych měla. Je dobré dětem ukázat, že bez práce nejsou koláče-viz můj otec. To je to, co je nutnější, než dědictví. Zakl. je zabezpečená a není všem dnům konec.Asi nemusím psát, že je fajn, že se její dítě narodí...

shiara
autor
27. led 2017

Msimankova..yamdema ma zrejme sve duvody..pro svuj postoj..do kterych my nevidime, vestit budoucnost neumi ani jedna z nas..samozrejme, ze nejlepsi by bylo, kdyby se dotycny zacal chovat jako otec, ale vzhledem k jeho dosavadni reakci..je to opravdu malo pravdepodobne.

kika_21
27. led 2017

@shiara Jak píšu-není všem dnům konec. Jinak lepších otců běhá po světě,...jen se neboj. Pro jedno kvítí...😒

shiara
autor
27. led 2017

Kika..souhlasim..je fajn mit oba rodice, ale i bez tatinka se da zit..a biologicky otec..neni vzdy zarukou dobreho otce..zvlaste..pokud se k tomu postavil takhle.

msimankova
27. led 2017

@shiara nojo, kdyby to šlo, že? Vidět až za roh 🙂 Každopádně se mi pak vybavila moje známá - má dva syny, její muž si jí bral s břichem, které nebylo jeho a spolu mají druhého kluka. Staršímu je dneska 25, ani neví, že biologický otec je jiný a pyšnější táta se vidí málokdy... Takových příběhů je, prostě teď mysli na sebe, miminko ať je v pořádku a užij si těšení na něj s dcerou - ta je pro něj důležitá taky. Já sice s otcem dítěte žiju, těhotenství jsem neměla úplně růžové a maminku taky nemám, ale na mimčo jsem se rozhodně netěšila sama 🙂

shiara
autor
27. led 2017

Msimankova..taky mam kolem sebe rodinu..otce, sestru s jeji rodinou, ale zatim se moc netesi..spatne vstrebavaji ty okolnosti..ale ja uz se tesim..dnes uz bylo na ultrazvuku slyset srdicko🙂

evina96
11. únor 2017

Ahoj,Vubec si z toho nědělej ja se to dozvěděla 3 dny po rozchodu že jsem v 9 tt tehotenství a nezachoval se v tu chvíli hezky,musíš brát to že maš oporu ve všech okolo,mě to třeba pomáha.

gretka79
11. únor 2017

Ahoj Shiaro,
čtu tady příspěvky a říkám si, proč se tady rozebírá, že jsi měla vědět, jak se chránit, jaký je tatínek,...apod. Už se stalo, dítě je na cestě. Tak proč rozebírat co by kdyby a jak to mělo být jinak?
Víš co? Já jsem přesvědčená, že dítě je dar, požehnání. Vždy přichází ve správný čas a z nějakého důvodu. Pokud neřešíš bytovou, materiální či sociální situaci, tak asi není co řešit. Vyjasni si, zda dítě Ty sama chceš či nikoliv a pak budeš mít jasno!
Znám spoustu párů, kteří chtějí dítě a nejde to....
Za další-nikde není dáno, že neprožiješ těhotenství podle představ...můžeš brzy potkat někoho, kdo Tě bude chtít i s dítětem a bude Tě opravdu milovat. Když už Ti to život takto zamotal, může Ti to zamotat ještě víc 🙂
Máš obavy o děťátko, protože se stresuješ .... samozřejmě, stres ovlivňuje vývoj dítěte. Jsou ale maminky, které prožili těhotenství téměř ideálně a bohužel miminko nebylo úplně v pořádku. A naopak. Moje drahá kamarádka podstupovala od 4 měsíce chemoterapie, kvůli agresivní formě rakoviny. Nalili do ní tolik chemie a přesto se jí narodila krásná zdravá dcera. Bohužel už téměř rok je polosirotkem......
Život ti to může ještě tak zamotat! Zažila jsem v okolí i situaci, že tatínek tragicky odešel ještě před narozením dítěte....
Tohle vše Ti píšu proto, že se v životě může stát cokoliv a i kdybys měla nyní milujícího partnera, tak stejně bys nemusela prožít těhotenství podle představ.
Naopak, teď jsi v hlubokém zoufalství a na dně, ale z měsíc to může být jinak....
Být na Tvém místě, dítě si nechám a těším se na něj!
Ber to třeba tak, že Ti maminka z druhého břehu poslala krásnou duši na pomoc! Věřím, že se Ti narodí dítě, za které budeš vděčná! Bude pro tebe požehnáním a přinese Ti spoustu radosti. Snaž se těšit a zkus si představovat své dítě... třeba se stane doktorem, vědcem, spisovatelkou nebo výbornou učitelkou.....třeba Ti to pomůže překlenout ty nejtěžší chvíle.
Držím Tobě i mrňouskovi palce!

anatanka
2. lis 2017

Ja zjistila, ze jsem tehotna asi mesic po rozchodu. Byla jsem ale uz ve 12-tem tydnu. Vubec nechapu, ze jsem to nepoznala, vynechani MS jsem prisuzovala vysazeni antikoncepce. Kazdopadne partner, se kterym jsem se rozesla se projevil dost psychopaticky - prosby, stalking a nakonec hnusne nadavky, ktere nebraly konce (za noc treba 70 SMS). Tim padem jsem s nim jako s otcem nepocitala, dite bych mu musela zatajit, protoze by mi udelal ze zivota asi peklo. Jedno takove uz jsem zazila s prvnim ditetem, podruhe uz bych na to fakt nemela silu. O financich ani nemluvim. Rozhodla jsem se tedy pro potrat.
Svym zpusobem toho dodneska lituju (neni to tedy tak davno, cca pul roku). Nevim, co by bylo kdyby, ale zeny (zvlast te matersky zalozene) se ten pocit viny asi nikdy nepusti a na to nenarozene dite nikdy nezapomene.

shiara
autor
8. lis 2017

Diky všem za příspěvky..staré i nové 🙂..mám krásného syna..je mu 6týdnů. S jeho otcem nejsem od února vůbec v kontaktu, ví, že se měl narodit, ale nezajímá ho to. Mě už také ne. Těhotenství nebylo lehké, ale výsledek stojí za všechny překážky. Děkuji za podporu i za ta negativa a všem těm, kteří se potýkají s nějakou nelehkou situací..přeji hodně štěstí a odvahy.

aja55
8. lis 2017

Tak to preji a hodně štěstí ti preji a hlavně ses s mimcem rozhodla dobre,ono to tiz nemůže za nic. Znám muže který opustil svou bývalou a ta mu za tři týdny po rozchodu oznámila ze je těhotná a to byly spolu 13 let a za měsíc už cekal dítě s druhou. Takže pokud muž chce odejít tak ho nic nezastaví a brat dítě jako nástroj na vydírání to ne. Ale na kazdou čeká nějaký pravý muž. Hlavně neprebirat. Mama rika ze s krásného talite se nenajim a má pravdu.

Strana
z3