icon

Prosím o radu, jsem úplně na dně s penězi při RP...

6. srp 2021

Krásný večer maminky.. jdu k vám pro cenou radu prosím..
Nějak se to pokusím stručně a jasně sepsat.
Jsem nyní maminkou mé úžasné 10 měsíční dcerky, jsem na to všechno ale sama. Když jsem příteli oznámila, že jsem těhotná, řekl mi ať jdu na potrat, že to nechce. MUDr mi řekl, zda půjdu na potrat už nebudu mít děti, máme to v rodině (problémy s dělohou, babička jí nemá a mamka už také ne, vypadá to, že už druhé dítě mít nebudu moci.) Takže jsem neváhala a nechala si s tím, že mi rodina slíbila, jak mi pomuze. No v těhotenství to šlo, ale jak se malá narodila, všichni se na mě vykašlali, moc práce atd. tak jsem řekla, že se nikomu nebudu doprošovat. S nikým se nestýkáme, jen s mamkou a sestrou (16 let). MD jsem měla vysokou a bylo to v pohodě, ale jak už mám RP, tak to každý měsíc jde z kopce. Furt jsem bez peněz a už nevím co dělat. Terezka má všechno, máme co jíst, oblečení má též, hračky a léky taky, ale věcně jsem v mínusu. Mamka sama nemá, takže mi finančně pomoct nemůže a nikdo jiný není. Mám ještě pujcku z dřívějška.. měsíčně mi odchází 13.470,- nyní jsem v kontokorentu v minusu -5 tisíc, přijde mi RP (9300,-), příspěvek na bydlení 1800,- a alimenty (co jsem z nej vymohla 3800,-) takže tento měsíc to vychází na 10000,- čistého a vše zaplatim a opět jsem v minusu. Koukam na práce, ale nic není co bych mohla, malá je plně kojená po 3-4 hod, z domu je to o ničem, ani kosmetika ani nic jiného nejde. Snažím se rozprodat co jde, ale už nemám ani co… já prostě jsem v tak tíživé situaci, že vůbec nevím co dělat… přídavek na dítě mi vyjde od října,’ale to je jen 500,- a hmotná nouze jen “vypomáhá” a mě to vyšlo na nějakou 1000,- což je fakt “nic” když jsem takto v mínusu… prosím dokážete mi poradit, co mám dělat? Nevíte třeba o nějaké práci? Nebo něco cim si zaručeně vydělám? Já už fakt jsem hotová a nevím kudy kam… měl jste to někdo podobně?….
Děkuji moc..

Strana
z8
journals
6. srp 2021

Moc rad neni, bud snizit naklady nebo zvysit prijmy.
Pojistka zbytecna - kdyz nemas moc penez. Pausal za 1900? 😱 hloupost. Pokud neni na jidlo, fakt bych neresila tv a wifi.
Nepises odkud jsi, ale jako nejjednodussi bych videla sehnat levnejsi bydleni, spolu bydleni. A koukni na mistni swap skupiny. Je leto, hodne ovoce a zeleniny ze zahradek a lidi radi daruji. Treba za ocesani, sklizeni, ale v superkvalite a zdarma. Zamrazit, udelat zasoby na zimu

margriet
6. srp 2021

Asi bych na tvém místě aktuálně neřešila, co bude za rok za dva, jestli malá bude zralá na školku a soustředila se na to, co je teď. Ono když není zbytí, tak se dítě prostě musí přizpůsobit. Naši mě taky dali jako malou do jeslí, protože nebylo zbytí a rozhodně nejsem jediná. Zrušila bych pojistku, jak píšou i ostatní holky. Spočítala bych si, aby mi vycházela finančně optimálně výše RP + příspěvky na bydlení atd. A možná bych zvážila to bydlení s mamkou, pokud by na to přistoupila. Byt 1+1 není sice nic velkého, ale žít se tak dá.

journals
6. srp 2021

4200,- ti odchazi pryc za uplne nesmysly. Cim mene penez mas, tim vic musis pocitat. Ale uplne jinak nez pocitas ted.

journals
6. srp 2021

@margriet tak zase budme realisti… 1+1 trigeneracne fakt nejde. Vsichni v jedne mistnosti? To spis treba najit spolu s mamkou vetsi byt a najem mit napul. Ale i tak to je jen velmi docasne reseni
A s tou skolkou to je i o tom, jestli dite vezmou. Ne jestli maminka chce. U nas je problem udat i trilete dite. Natoz mladsi

autor
6. srp 2021

Všem moc děkuji.
Paušál je fakt masakr, kvůli té splátce telefonu, blbka jsem si ho vzala, protože máma na něj neměla.. to dělá 820,-
Jinak mám tarif na 450,- + TV (kvůli dvbt jsem si to pořídila) to se ještě k tomu platí pronájem a wifi v panelaku není, proto jsem si musela zřídit i tu a ta se platí též ještě s poplatkem pronájem.. 😔
Bydlím v 1kk, menší už nesezenu..
Malá je dost alergická, jiné než Pampers premium mít nemůže, po všem se osype, už z porodnice to tak má, ubrousky též musí mít jen Pampers..
léky jsem myslela třeba kapicky na zoubky, protože calgel je k ničemu a nepomáhá, takže má jen tyhle.. do toho má kosmetiku weleda, po všem má jinak obří pupeny.
Věci se snažím brát v hezkem stavu z druhé ruky.
Strava je teda na bodě mrazu, nic neji jen prso a ryby s bataty, zbytek fluse, kolikrát jsem si říkala, ze se na to vyprdnu, ze ji budu jen kojit, do toho mě doktorka sjela, ze musí mít stravu; tak ji teda má, ale celkem se prohanim..
Do toho presnidavky, ty miluje, ale jenom od sunaru, jiné neji.. zkoušela jsem i hame, nic proste fluse.. si říkám, ze není možné aby byla tak vybirava, ale opravdu mi zbytek fluse..bataty nadělám pak do mrazaku a vyndam a mohu taky kolikrát vyhazovat když to nechce… 😔

autor
6. srp 2021

@margriet je tam i sestra, to by se opravdu nedalo. Má o trosku větší kuchyň a pak pokoj a to by se opravdu nedalo.

autor
6. srp 2021

Jinak kdybych tedy zrušila TV a wifi u T-mobilu a koupila si septobox za 300,- aby mi šlo to dvbt a wifi třeba tp link za 500,- tak dam 800,- a už pak neplatim vlastně nic, jelikož takhle každý měsíc platím i TV i tu wifi..

margriet
6. srp 2021

@journals Ono záleží na povaze zúčastněných a na tom, jak je to 1+1 velké. Divila by ses, co se dá zvládnout. Samozřejmě dočasně 😉 Se školkou souhlasím, že bývá problém. Záleží i na tom, odkud autorka je. Ne všude to tak je.

malanoha
6. srp 2021

1900,- za pausal, internet a televizi?? Zrusit. Hned. Kdyz nemate co do huby, nepotřebujete takovy nesmysly. Za sest stovek mam dat v mobilu od O2, ze to za cely mesic ani nevyuziju.. To by ti na nějaké diskuze na koni bohate stačilo. Chytra televize, ani wifi k zivotu netreba, jestli nepracujes online. Jakoze ne.

margriet
6. srp 2021

Aha. Tak abyste tam byly čtyři, to by už fakt bylo dost drsný…

drep
6. srp 2021

Nevěřím, že se osype po vodě a perlanu. Perlan stojí 500,- balík, dceři jsou dva a půl a mám třetí roli. Látkovky dokáží být fakt za hubičku a pro citlivé dítě jsou mnohem lepší než všechny pmpersky. Nezlob se, ale tvůj problém není ani tak nízký příjem, jako totálně přehnané výdaje. Kdybych byla v mínusu, neplatila bych nejen nesmyslné pojistky, ale ani televize, wifiny a podobně, bez toho se dal žít.

zelenaesmolda
6. srp 2021

Proc resis televizi a net kdyz nemas na jidlo?Tvl tohle je presne mysleni ucastniku vymeny manzelek...

autor
6. srp 2021

@drep Vždyť teď to píšu, že to zruším.
Já nevěděla, jak na to a teď už vím, po radách zde.
Televizi neplatím jakože televizi, ale ten septobox, protože přeci to rušili a přecházelo se na dvbt a wifi vám od nich taky, nebo mám doma sedět bez wifi? Jak říkám, zkusím to zrušit a koupím jen to jednorazove a toto zruším

te_reza
6. srp 2021

Sorry, ale chceš čumět na televizi v nejvyšší kvalitě a prosurfovat giga dat nebo dřít hubou o zem? Vždy se dá najít levnější varianta. A že všechno fluše? To bych brala u dětí s xy alergiemi, které jen tak něco nemůžou. Sorry, ale protiřečíš si v každé druhé větě.

autor
6. srp 2021

@zelenaesmolda jenomže já nejsem jako z výměny manželek, vždycky se tu někdo kdo si potřebuje rejpnout a byt hnusny na ostatní najde. Já narozdíl od nich, doma nesedím na prdeli u počítače a nehulim, ani nechlastam.
Varim i uklizim a starám se o dceru!

margriet
6. srp 2021

No… My třeba doma wifi nemáme. Ani septobox. Žít se tak doopravdy dá. Mám data v telefonu. Stačí to.

zelenaesmolda
6. srp 2021

Set top box je ta krabicka,tu si muzes koupit sama v elektru,nemusis za ni mesicne nikomu platit.
Ja nerikam,ze se nestaras ale tvoje mentalita a premysleni je proste ala vymena manzelek.Naprosto ti chybi jakakoliv financni gramotnost.

autor
6. srp 2021

@te_reza mě přijde, že to nikdo nepochopil. Já nemám televizi na splátky, ale septobox, protože se přecházelo na to dvbt! Po radách zde, vim, ze to lze zrušit a najít levnější variantu!
Ano fluse, jsem mama já nebo ty? Vidíš ji jak něco ji?
Bataty zbožňuje, ale někdy na ne nemá chuť, tak je pak fluse, ale zase druhy den si už dá třeba. Jelikož maso, to jsem zkoušela týden a flusala furt a pak plakala, mrkev, banán, brambor flusala též.

zelenaesmolda
6. srp 2021

@te_reza
S tim flusanim ji to verim,moje tri letacka to dela taky a neumim ji to odnaucit,bud danou vec ani neochutna nebo ji treba vyplivne.Ale cekam,ze to s nastupem do skolky prejde protoze proste bude hlady.

autor
6. srp 2021

@zelenaesmolda Přesně tu krabicku jsem myslela, toto okamžitě zruším.

journals
6. srp 2021

Mala neni zase tak alergicka kdyz zvladne chemicke Pampersky. Ubrousky jdou nahradit vodou a perlanem.

autor
6. srp 2021

@zelenaesmolda Já to furt zkouším, ale bez odezvy.. dokonce mi začala i plakat, jak už k ní dám mrkev třeba začne flusat a hysterčí, dám ji třeba jablko presnidavku a už se smeje a papa, tak nevím 🤔

drep
6. srp 2021

No, kdybych neměla co jíst, tak bych seděla doma bez wifi a vařila bych domácí příkrmy a přesnídávky, ať aspoň něco ušetřím 🤷🏻‍♀️ Tyhle diskuze tu bývají často a mívají několik společných rysů - zadavatelka je finančně negramotná, má nesmyslné výdaje a tisíc argumentů, proč to či ono nejde a začne být verbálně agresivní, když jí diskuze nejde dost na ruku. Pak člověk moc nechápe, co si od té diskuze slibuje.

autor
6. srp 2021

@journals kouknu na to. Děkuji za tip! 🙂

zelenaesmolda
6. srp 2021

Tak samozrejme,ze radsi ovoce protoze to je sladke.

te_reza
6. srp 2021

V 10 měsících pokud je hlavně kojená, nemá hlavní stravu jídlo a proto to fluše, to fluše kde kdo. Ale přece ji nebudeš furt vařit jen batáty,ne? Nehledě na to, že toho nekupuješ kvanta,aby tě to muselo finance zruinovat.

journals
6. srp 2021

@drep presne!
Jiste ze dite uprednostni jablko pred mrkvi. Jedes v docela blbem systemu prikrmu. Tohle je tak trosku cesta do pekla

autor
6. srp 2021

@drep A ty si myslíš, že ryby a batáty kupuji ve skleničkách? Tolika chemií, vše ji vařím. Krom přesnídávek.
Nečekala žádnou poklonu či tak, jen trošku empatie a radu, nadávat může každý a sám to nemá srovnané.
Když někdo nepochopí, že se bavím o krabičce u TV a ne televize, tak je to pak těžké. Mám doma svoje dítě, 10 měsíců každý den a když mi někdo řekne, že lzu, že něco fluše, tak koho by to nenaštvalo?
Všem jsem slušně poděkovala a na rady dám, jak s tím perlanem, tak TV atd.

zelenaesmolda
6. srp 2021

Když někdo nepochopí, že se bavím o krabičce u TV a ne televize, tak je to pak těžké
Ono to spis vypada,ze ty vlastne nevis za co platis.

autor
6. srp 2021

@journals
@zelenaesmolda
Mě přijde, že už jsou tady opravdu ty lidi natrvdlý.
Píšu “třeba” to je jako příklad co mě napadl, kdybych napsala, že ji pak třeba dám koblihu? Tak se toho chytnete? Ach boha jeho🙄

Strana
z8