icon

Zapsat otce dítěte do rodného listu nebo ne?

lucinecka28
26. čer 2018

Ahoj chtěla jsem vas poprosit o radu přítel me opustil ve 3 měsíci . Nechce komunikovat nereaguje na sms no proste srab. Chci po nem aby podepsal otcovstvi a platil alimenty . Ale komunikuje jen jeho nova pritelkyne ze on dite nechce a ze pro me bude lepsi ho nenapsat do RL ..ze budu mit vyhody u socialky a pridavkach atd. Ja ho chci napsat do RL nebo je vyhoda ho nenapsat na co budu mit nakor ? Ma nekdo nejake zkusenosti prosim

Strana
z4
blahova_andrea
27. čer 2018

@barchen tak ono hodně lidí nechce dědictví odmítnout, protože je v něm třeba i něco pro ně cenného a s nějakými těmi závazky by se vypořádili. ale pak se snadno může stát, že skončí u exekutora s milionovými dluhy, které taky budou dědit ještě vnoučata ☹

codal
27. čer 2018

Doufám, že se chudákovi bude dobře spát s myšlenkou, že ma nekde dítě, na které kašle a nedá mu ani korunu.. ubožák!! Já bych ho zapsala a vyždímala z něj každou korunu!

eviicka
27. čer 2018

Tak jsem trošku poguglila a nepsala jsem úplně pravdu. Riziku placení dluhů nad rámec dědictví se dá předejít výlučným soupisem majetku (ten se nám dělat nechtělo, protože jsou to další starosti).

lenka253
27. čer 2018

@dominikaromanova
@priefi
samozřejmě, že vím, že se může nechat soudně zapsat. Ale zrovna v mém případě vím, že by to soudně nikdy netáhl, takže můžu klidně dýchat. A taky mám dojem, že jde zapsat pouze do 6 let dítěte. A pokud si někoho ona vezme, tak myslím, že pokud by měl nový partner zájem, může být zapsán do RL a pak už by se to jen tak nesmazalo. Ale to už je zas etrochu fantazírování.

anazuzzuzana
27. čer 2018

Odpovědi se tady dost točí v kruhu a hlavně kolem alimentů. Ale o tom to přeci není. I když bude v RL a bude mít soudně dané alimenty, tak nikde není jistota, že ty je opravdu dostaneš. Taky ti je nemusí platit, nebo jen jednou za čas nějakou symbolickou částku. Alimenty se ti, bez ohledu na to, zda je dostáváš anebo ne, budou počítat do příjmů...Naopak ty budeš pro všdechna důležitá rozhodnutí potřebovat jeho podpis (operace, školka, úleva na daních). Zkus se na to nekoukat pouze z tohoto materiálního hlediska, i když moc dobře vím, že být těhotná s omezenými prostředky je šílená situace a člověk hlavně řeší, zda bude na nájem a ne to, co bude za pár let. Podle mě jde hlavně o nějakou identitu tvého dítěte. Pro dítě rozhodně není dobré mít v kolonce RL "otec neznámý", na druhou stranu, pokud víš, že za moc nestojí, že o dítě nemá zájem, tak si nekomplikuj život jen kvůli pár tisícovkám, které možná dostaneš na alimentech a možná také ne. A možná, abys je dostala, tak tě to bude stát tolik nervů, že by bývalo bylo lepší je nemít a mít pohodu a sílu si třeba ty chybějí peníze obstarat sama za sebe. Zkus se na otázku zapsat/nezapsat otce do RL dívat z emočního hlediska (vědomí tvého dítěte X kompetence bio otce být opravdovým otcem) a ne jen z hlediska finačního, protože to se může vždycky změnit a nic není jisté.

dominikaromanova
27. čer 2018

@lenka253, ale lze to řešit i po 6 letech, je na to judikat. Kdyby se vdala a nový partner byl zapsán v RL jde to také zrušit. Biologicky otec nejprve podá Žalobu na popření otcovství a pak Žalobu na určení otcovství.

barchen
27. čer 2018

@anazuzzuzana Pokud by v budoucnosti prošel návrh zákona na "zálohované" výživné, tak se o její dítě trochu postará stát, když otec na to kašle. Jestli je to správné nebo ne, to je už na zvážení každého voliče. Co se týče těch souhlasů, to se dá snadno vyřešit při přebírání dítě do vlastní péče (pochybuji, že otec bude chtít střídavou péči nebo jakékoliv nároky). Nebude potřebovat souhlas otce. To by se v této zemi hodně maminek uběhalo na smrt, pokud by ke každému školnímu, zdravotnímu nebo úřednímu kroku potřebovaly souhlas otce, který je bůhvíkde.

blahova_andrea
27. čer 2018

@anazuzzuzana také neuvádíš úplně jasnou pravdu 😉 alimenty pokud nebude platit, tak lze vymáhat exekučně a je to přednostní pohledávka a už se to s ním potáhne a není to hezká nálepka. ano, i tomu se dá vyhýbat. nebyl by první ani poslední, kdo by za to mohl jít do vězení a matce to vlastně nijak finančně nepomůže. to, že má ale rozhodnutí o alimentech nemusí nutně znamenat, že jí je započítají do příjmů. pokud ten příjem nedostává, tak i to lze nahlásit, doložit třeba návrh na exekuci apod. pak by nedostala dávku jen v ty měsíce, kdy on poslal nějakou tu korunu, ne? navíc u soudu se neřeší jen alimenty, ale i svěření do péče. pokud bude mít matka dítě svěřené do péče, tak otcovy podpisy a vyjádření k ničemu nepotřebuje a nikdo je nemá právo chtít.
ale určitě souhlasím, že než takoví tatínci, tak raději prázdná kolonka a ideálně, aby se časem našel lepší tatínek, který dítě vezme za svoje a budou rodina. je to lepší konec než věčné handrkování se ex

dominikaromanova
27. čer 2018

@anazuzzuzana, a co práva ditete. Výživné je pro dite a ne matku. Navíc pokud neplatí, lze vymáhat. Já osobně bych ji pak jako dospěly člověk asi nepodekovala. Upřela mi něco, na co mám ze zákona nárok a jako dospěla pak mohu vymáhat po svém otci sama, když na to mamka neměla nervy. A par tisícovek to není. I kdyby měl určené jen 1000-, Kč *12* průměrná délka studia, no nevím, na zemi to to dite nenajde, ze.

anazuzzuzana
27. čer 2018

@blahova_andrea @barchen jo holky, máte pravdu. Ale jak píšu, stojí to fakt za to? Asi ten otec nebude generální ředitel ČEZ, takže alimenty +- pár tisícovek a opravdu to za to stojí? Pokud je to nějaký debil, se kterým není řeč. Opravdu chcete někoho nutit být otcem? Být rodičem je podle mě hlavní smysl života a pokud se někdo o něj dobrovolně připravuje, tak dobře mu tak . Ať si jde do prdele i s těmi pár tisícovkami.... na druhou stranu, pro dítě je důležité znát oba své rodiče a být s nimi ve styku, bez ohledu na to, že si ti rodiče třeba nemohou přjít na jméno. Zapsání a nezapsání do RL by se podle mě mělo posuzovat z hlediska vztahu dítě-otec a ne z hlediska toho, kolik z toho kápne na dávkách.

anazuzzuzana
27. čer 2018

@dominikaromanova viz moje odpověď výše. Dítě ti třeba může vyčítat, že jsi ho připravila o 200Kč/měsíčně, ale taky ti může vyčítat, že jsi ho kvůli 200Kč/měsíčně vystavila nějakým stresům a psychu při předávání atd. Nikdy nevíme, co nám dítě vyčte 🙂

anazuzzuzana
27. čer 2018

mělo tam být 2000Kč/měsíčně 🙂

barchen
27. čer 2018

@anazuzzuzana Jenomže každá pětistovka dobrá v těchto případech, nedělám si iluze, že dostane 2000 měsíčně na to dítě. Asi kdyby měla nového partnera a vidinu hezké společné domácnosti, tak by jí to za to nestálo. A také se na ni budou na úřadech koukat skrz prsty, každý v ní uvidí "tu chytrou", co chce stát pořádně "podojit" když tam neuvede otce. Tady to spíš vypadá, že nová partnerka udělá vše proto, aby se její chlap vyvlekl z odpovědnosti, za kterou si může sám.

anazuzzuzana
27. čer 2018

@barchen každá pětistovka dobrá, ale nervy máme jen jedny a čas jsou taky peníze

barchen
27. čer 2018

@anazuzzuzana Je to na ní jak s tím naloží, rad dostala dostatečně. Z mého pohledu se jedná o věc, kde ty nervy a čas je potřeba investovat, protože pak to v této zemi vypadá, jak vypadá. Kdyby se tady psalo o zamítnuté reklamaci bot za 700 Kč a potřebě platit si znalecký posudek a soudní výlohy a nebo o plesnivém jogurtu před datem spotřeby, tak bych chápala ty nervy a čas strávený hledáním informací, že na to mnoho lidí nemá. Pouze můj názor.

blahova_andrea
27. čer 2018

@anazuzzuzana jako jestli to komu stojí za to, to si musí každá maminka zvážit sama. fakt bych v té situaci být nechtěla. vidím pro i proti v obou verzích ☹

verusky
27. čer 2018

@lucinecka28 necetla jsem reakce ostatnich, ale zarazi me uroven jeho vnimani- nekde jsem zplodil dite a nechci se k nemu znat, nechci ani byt zodpovedny k jeho zivotu a penezite prispivat. pokud jeho nova pritelkyne (!!!!!) rekne, at ho nezapisujete, tak je to z meho prvotniho pocitu cista manipulace, aby oni nemeli zadne starosti, nemuseli platit, nemuseli nic. delaji, ze nevznikl novy zivot... a kazda z nas matek vi, jak je zivot cenny a jak nam dite od zakladu zmeni zivot...

victress
27. čer 2018

@dominikaromanova na určení otcovství je určena lhůta do 6 let od narození dítěte...

majdamixova
27. čer 2018

Lepší nepsat...muj byvaly si diky tomu i po letech nezajmu vysoudil stridavku. ..a to jak je synovi nikoho nezajima. Jednou je zapsan v RL ma stejna prava jako matka. Nehlede na to, ze vsude potrebuji jeho souhlas.

barchen
27. čer 2018

@majdamixova souhlas proto, ze mate stridavku. Kdyby nebyla, souhlas nepotrebujete.

majdamixova
27. čer 2018

@barchen ano prave, kvuli stridavce...upravim prospevek....proto za me...nepsat ..

superkousky
27. čer 2018

@barchen Tak to se pletete. Kluk se mi narodil ve 33tt a v Motole na neurologii chtěli kvůli vyšetření souhlas otce.Stejně tak u staršího syna. I teď ve škole,pokud nedodáte souhlas otce s nástupem do oné ZŠ,tak Vám ho nevezmou.

codal
27. čer 2018

Já chápu, že pro někoho je tisícovka pár korun a nestalo by mu to za ty nervy a komplikace,ale pro některé holky, které na prcka zůstanou samy, může být i ta tisícovka existenčně důležitá.. já sama nevím, jak bych se rozhodla, já mám podporující rodinu, vím, že by mě na holickach nenechali, měla bych vždycky kde bydlet a co jíst, takže já bych se na to asi vykašlala,ale ne každý má takové stesti, a může si tento "luxus" dovolit..

dominikaromanova
27. čer 2018

@superkousky, zajímavé mi vzali syny na SŠ a souhlas otce nechtěli, dceru jsem teď predelavala na jinou ZŠ a také souhlas otce nechtěli.

terry1512
27. čer 2018

Já bych zapsat nechala. Pokud nepůjde dobrovolně tak holt soudně.

Jinak mimo otázku. Vždy mě tady udivuje,a vlastně ne jen tady, ale i v mém okolí. S kým jsou ženy ochotné si pořídit děti. Nechápu to. Ten chlap se přece tolik nezmění, jen proto že najednou čeká žena dítě. Ve většině případů je to xindl už od začátku. Chová se sobecky atd..... A stejně snimi ty děti mají. A pak jsou zde pořád dokola tyto a jim podobné dotazy.

Vím že někdy se to posere i v sebe líp fungující rodině po X letech. Ale tam aspoň ve většině případů ten chlap svoje děti nezapře.

Výběru tatínka pro svoje děti jsem věnovala celkem dost. A každý den mě utvrzuje v tom že jsem vybrala správně.

barchen
27. čer 2018

@superkousky Máte děti písemně i soudně ve výhradní péči, otec nezájem a přesto po Vás vyžadují tyto souhlasy? Moc tomu nevěřím, v těchto případech by se děti nedostaly do školy, do školky, nemohly by cestovat, nemohly by být řádně nebo operativně léčené a spousta jiných věcí. Střídavá péče nebo bez soudního rozhodnutí je jiná věc. To otce musíte občas tahat přes půlku republiky.

superkousky
27. čer 2018

@dominikaromanova Já to taky u holky nikdy nepotřebovala,takže jsem na to u zápisu taky koukala ,ale je to tak. Naše škola to vyžaduje,jelikož se tím chrání. I když máte dítě v péči,tak otec má furt STEJNÁ práva a může si dítě přihlásit na ZŠ jinou. Může pak školu žalovat,že škola přijala dítě bez jeho souhlasu a on nechce ,aby tam dítě chodilo (tak nějak to ředitelka odůvodňovala) . Taky mi to přijde postavené na hlavu,ale je to tak. Kdybych to neslyšela na vlastní uši,tak tomu taky nevěřím.

@barchen Jde to obejít tak,že napíšete čestné prohlášení,že se s otcem nestýkáte a NEVÍTE kde se zzdržuje. Pokud by se pak ozval,tak by to byl docela problém.

V nemocnici mi bylo jasně řečeno,že pokud nebudu mít souhlas otce,tak se vyšetření konat nebude. Já ho naštěstí v RL nemám (nosím sebou kopii RL),páč by mě asi trefilo ,lítat přes "půlku" republiky. I u zubaře chtěli podpisy obou rodičů ,ale asi už to bylo zrušené,páč je to tak 5let zpátky.

dominikaromanova
27. čer 2018

@terry1512, 👍

barchen
27. čer 2018

@superkousky Sama jsem dítě matky samoživitelky (ano, pár desetiletí to už je) ale měla zákonné oprávnění jednat ve všem bez souhlasu otce jelikož nás měla ve výhradní péči. Sestřenice má dceru, otec tisíce km v zahraničí, dítě chodí do české školy, k lékařům, ona je znovu vdaná, otec nic neplatí, dítě ve výhradní péči a nikdo nikdy po ní nechtěl souhlas otce (pořád je v RL a dítě má i jeho příjmení). Třeba vím, že tady byla diskuze, kde matka nechtěla dát dítě očkovat povinným očkováním, otec chtěl, ona chtěla otce od toho "odstavit" ale jelikož měli střídavou péči, tak nic nezmohla a museli se domluvit. Někdo erudovaný jí radil, že jiná situace by byla, kdyby dítě měla ve výhradní péči, ona by se mohla rozhodnout sama a revers k neočkování podepsat sama bez souhlasu/nesouhlasu otce. To ale znamená, že si od otce Vašich dětí žádáte pokaždé souhlas, když s dětmi odjíždíte na dovolenou do zahraničí? Když je berou třeba prarodiče? Když dítě jede na tábor nebo školu v přírodě? To asi neděláte nic jiné, než běháte za ním s nějakými papíry 🙂

jana4321
27. čer 2018

Ahoj mluvím z vlastní zkušenosti. Stalo se mi to samé, akorát já už pak nedohledala otce a nechtěla jsem ho zapsat. To je dlouhý příběh.
Jen chci napsat, že když nemáte otce v RK tak bohužel vám socialka moc nepomůže. Ostatně nikdo. Nebýt mě rodiny tak nevím. Socialka mi přiznala pouze příspěvek na dítě a příspěvek na bydlení. Nic víc.
Ale co se týče toho, že nikdo jiný nemá právo na to vyzvednout dcerku ze školky, či se nemusím hádat s,, otcem,, o to kdy ji bude mit atd... Je to prostě pro mě osobně jednodušší. Ostatně když se teď našel nový táta je úplně jednoduché ho s jeho souhlasem napsat do RL jako otce.

Strana
z4