Zapsat otce dítěte do rodného listu nebo ne?
Ahoj chtěla jsem vas poprosit o radu přítel me opustil ve 3 měsíci . Nechce komunikovat nereaguje na sms no proste srab. Chci po nem aby podepsal otcovstvi a platil alimenty . Ale komunikuje jen jeho nova pritelkyne ze on dite nechce a ze pro me bude lepsi ho nenapsat do RL ..ze budu mit vyhody u socialky a pridavkach atd. Ja ho chci napsat do RL nebo je vyhoda ho nenapsat na co budu mit nakor ? Ma nekdo nejake zkusenosti prosim
@superkousky Ano, u té dovolené mohou vyžadovat i ověřený souhlas a běžně se dává souhlas i u manželů ze společné domácnosti nebo když jedou s prarodiči, tak souhlas obou rodičů. Ale ne v případě, že dítě má v péči dané soudem jeden z rodičů. To by se některé děti do 18ti nepodívali nikam, jelikož někteří rodiče si dělají takové naschvály, že těch dětí mi je líto.
U nás ve škole jsme měli pokyn, že pokud nebyl druhý rodič v přihlášce, tak se na něj zeptat. Správně by uveden být měl (případně důvod proč není), je to o tom, že pokud není soudně zbaven rodičovských práv (což není totéž, jako péče o dítě). Tak má právo na informace apod. Pokud ale druhý rodič i přesto neuvedl (např. proto, že nevěděli kde se zdržuje), tak se to dál neřešilo a dítě se normálně přijalo.
Holky dekuji za odpovedi budu se soudit
@lucinecka28 hodne stesti, jednou si to dite s tebou udelal, tak at se stara.
@lucinecka28 držím pěsti 🍀
@victress, jestli jsem se spletla, všem zúčastněným v této diskusi se omlouvám, stát se může.
Ve kterém § NOZ to prosím je? Protože to nemohu najít a ráda bych si doplnila informace, abych zde příště někoho nevědomky neuváděla v omyl, děkuji.
Ahoj koukám že jseš už rozhodla. Můj názor je že bych ho nezapsala. Tech par stovek by mi za to nestalo. A mít pak nervy ohledně domáhání se výživného,podpisu se souhlasem ať už dovolená, operace, výlety, školky apod. To nestojí. Dítěti bych pak rozumět vysvětlila že otce sice má ale že s ním nechce mít.nic společného. Veškerou lásku a energii bych věnovala dítěti ne tomu vsivakovi . Později si najdeš partnera který bude milovat tvé dítě a ten se stane otcem. (Mimoto se vyhnete případným nepříjemným řešení změnu příjemní na dítě pokud ji dáš po to mizerovi)
Očividně s tím mizerovi nikdy nebudeš na co si to komplikovat. Kolik je svobodných matek a zvládají,žijou, a že se budou na tebe dívat na úřadě přes prsty jen proto že v kolonce otec není jméno restaurace úplně jako poslední nikdo neví jak to bylo.. jak to cítíš? Chceš aby tam byl ?
Ty brďo já se omlouvám za ty chyby 😀 to jsou ty automatické opravy snad to po mě přečtete
@dominikaromanova to já se omlouvám, 6 let je lhůta na popření otcovství, nicméně stále nevím, jestli je nějaká promlčecí lhůta na žalobu na určení otcovství, jestli ten bio otec může přijít po x-letech a najednou chtít testy DNA a styk s dítětem, to bych mu nechala doplatit alimenty od narození, jenže to asi nejde...
@victress alimenty jdou myslím max. 3 roky zpětně. takže pokud by si někdo chtěl hrát na tatínka po deseti, tak by na tom dost vydělal :-/
@blahova_andrea Pokud se dluhy zjisti po projednani dedictvi, muze se dedicke rizeni znovu otevrit, stejne jako kdyz se zjisti dalsi majetek. Kazdopadne dedictvi lze odmitnout vzdy. Nemuze se stat,ze dedic najednou zjisti, ze zdedil dluhy.
@ilonne to řekni těm, kterým klepou exekutoři na dveře
@blahova_andrea Fakt to tak je, nedavno jsme dedictvi resili a dokonce i to nasledne otevreni.
@ilonne kéž by se to tedy změnilo za ty roky, co jsem doma s dětmi 🙂
@barulina souhlas. Já bych ho nezapsala. Nechala bych si uložené sms a komunikaci po mailu v případě, ze byla...ne proto ze bych ji ukazovala dítěti aby vidělo jakého dementa jsem vybrala jako otce, ale pro případ ze otec přijde a dítě bude v pubertě a otec si začne vymyslet ze to tak nebylo ze lžu apod. Jinak bych to neukazovala.
Jinak žádné zapisovani do RL a už vůbec ne soudy - potahne se to kdo ví jak dlouho a na to když on prokáže ze má příjem 0 0 nic tak kvůli páru penězům....a přesně jak píšeš s povinnostmi platit i přichází i právo... navíc v 5ti letech přijde ze chce stridavku a do třeba 7mi nebo 9ti let ji mít bude... ve smyslu když platím prachy chci vědět a rozhodovat a ze muže dělat naschvaly muže.... zakladatelka pak dva týdny v měsíci neuvidí svoje dítě... při střídavě peci nemusí otec platit - dva týdny se stará on, takže žádné velké peníze stejne nedostane...
@barulina @lioness34 Má čas 18 let. Osobní zkušenost, u tolika otců se po letech "ozvalo svědomí" byť z jakéhokoliv důvodu a matka s tím nic neudělala, pouze musela vyhovět rozhodnutí soudu. A třeba takové výživné na rodiče po letech, i když může být chlap pohodlný, tak může mít vychytralou novou partnerku. A to je pak radost pro to dítě běhat po soudech, případně fakt platit.
@lioness34 Ne vždy ten chlap ten nový život nebo dítě má. A komunikace po 10 letech je ti na soudech zbytečná. Autorka se zřejmě zařídí podle sebe ale jelikož ty věci nejsou z hlavy potencionálního otce, tak zrovna v jejím případě je vysoká pravděpodobnost, že tatíček se jednou "probudí". @barulina. Vidíš, a já musela po rozhodnutí soudu i pubertě alespoň na blbou neděli a raději bych ten čas trávila jinak.

@barchen Já souhlasy nikdy nepotřebovala.Holka vyšla MŠ,ZŠ a nastoupila předloni i na SŠ bez podpisu,ale třeba na DM tam ho chtěli,ale holka řekla,že neví,kde se zdržuje,tak to dál už nikdo neřešil.Zrovna u té dovolené v zahraničí některé státy vyžadují dokonce ověřený souhlas (jestli na to mají právo netuším). U nás ve škole podpis taky chtějí,ale jestli to má nějakou oparu v zákoně,tak to taky nevím,páč se mě to naštěstí netýká.