Putování v Beskydech s dětmi. Máte tip, trasy, informace?
Ahoj,
Mám asi trochu netradiční dotaz, ale chtěli bychom s dětmi vyrazit na puťák po Beskydech. Loni jsme byli na Muráňské Planině na Slovensku a dětem se to moc líbilo, letos kamarádi začali plánovat Nízké tatry a problém je, že prodloužili trasy na zhruba 12 km za den, což mi prostě děti s batohem nedají. Chci zkusit tudíž protinávrh: Beskydy a denně tak 6-8 km. Beskydy mě lákají proto, že jsou to "kulaté kopečky", kde je i dost míst, kam se dostat dopravou. Nicméně nikdy jsme tam nebyla (i proto bych chtěla tam) a tudíž nevím úplně "kudy do toho".
Máte někdo typ, kde ulovit informace? Jednak o místech, kde se smí oficiálně přespat, druhak o místech, která s dětmi kolem 10 let neminout? Případně máte někdo přímou zkušenost, že jsme něco šli a bylo to fajn? (Typy na přespání "na divoko" kdyžtak do soukromé zprávy, nepište je prosím veřejně, ať nevytváříme přetížená nocležiště. Díky.)
@konidana Dají je jeden den, ne pět dní za sebou a s nákladem na zádech. Uznávám, že budou o rok straší, ale mladší je předškolák a straší je snadno unavitelný (vysokofunkční autista). A nechci to rvát na sílu na "přežití", ale užít si to.
@lutu11 To ta Muráňská taky (medvědi)... Terén vidím jako větší problém, no
Zkus kouknout sem: https://www.klubminituristu.cz/kategorie/nase-d...
Ahoj, za mě jsou Beskydy na puťák s dětmi úplně super, nejsou to žádné drsné kopce, dá se tam dobře kombinovat trasa s občerstvením nebo přespáním a celkově je to takový pohodovější kraj.
Na plánování tras a tipy kam s dětmi se dá leccos dohledat na fejsu, spousta lidí už tam něco podobného řešila, tak se určitě inspirace najde.
Jinak jestli budeš tahat většinu věcí ty, tak fakt doporučuju nějaký dobrý batoh. Ideálně něco, co ti nerozhodí záda hned po prvním dni. Já mám skvělou zkušenost s Thule Landmark. Kupovala jsem ho na Nejkufry. Perfektně sedí a netahá za ramena. Tak ať vám to vyjde a děti si to užijou.
Kromě výše zmíněných skupinek na FB doporučuji hodně pracovat s mapy.cz. Turistická mapa, naplánovat cestu, sledovat výškový profil, využít Tipy na výlety. Pokud puťák jako spaní venku, tak ti to ukáže i tábořiště, útulny. Pokud chcete spát na chatách, tak už je nejvyšší čas bookovat jednotlivé noci. Beskydy moc neznám, byli jsme jen jednou. Bydleli na některé Bečvě a dali klasiku busem na Pustevny a pěšky přes Radegasta, Radhošť do Rožnova a pak druhou stranu na Soláň.

@cilkat a nepodcenujes ty deti? Fakt skolni deti nedaji 12km ? To se mi uplne nezda....
Nicmene Muranskou planinu zavidim, ja tam byla uz davno a bylo tam strasne krasne, v Beskydech totez. Proste jsme sli hrebenovku a spali jsme tam kam jsme dosli. Ale aktualne jak to tam vypada netusim