icon

Putování v Beskydech s dětmi. Máte tip, trasy, informace?

cilkat
23. únor 2025

Ahoj,
Mám asi trochu netradiční dotaz, ale chtěli bychom s dětmi vyrazit na puťák po Beskydech. Loni jsme byli na Muráňské Planině na Slovensku a dětem se to moc líbilo, letos kamarádi začali plánovat Nízké tatry a problém je, že prodloužili trasy na zhruba 12 km za den, což mi prostě děti s batohem nedají. Chci zkusit tudíž protinávrh: Beskydy a denně tak 6-8 km. Beskydy mě lákají proto, že jsou to "kulaté kopečky", kde je i dost míst, kam se dostat dopravou. Nicméně nikdy jsme tam nebyla (i proto bych chtěla tam) a tudíž nevím úplně "kudy do toho".
Máte někdo typ, kde ulovit informace? Jednak o místech, kde se smí oficiálně přespat, druhak o místech, která s dětmi kolem 10 let neminout? Případně máte někdo přímou zkušenost, že jsme něco šli a bylo to fajn? (Typy na přespání "na divoko" kdyžtak do soukromé zprávy, nepište je prosím veřejně, ať nevytváříme přetížená nocležiště. Díky.)

konidana
23. únor 2025

@cilkat a nepodcenujes ty deti? Fakt skolni deti nedaji 12km ? To se mi uplne nezda....
Nicmene Muranskou planinu zavidim, ja tam byla uz davno a bylo tam strasne krasne, v Beskydech totez. Proste jsme sli hrebenovku a spali jsme tam kam jsme dosli. Ale aktualne jak to tam vypada netusim

lutu11
23. únor 2025

@konidana hrebenovka nizkych tater neni prochazka u Machace. Je to nahoru a dolu. Pokud po detech chces 5-6 dni putovani, musis zmirnit naroky, aby to prosli a 4 den jich jiz nemela na zadech. A kazde dite ma jinou kondici a vydrz.

lutu11
23. únor 2025

@cilkat jinak Nizky Tatry = medvedy. Bacha na to.

cilkat
autor
23. únor 2025

@konidana Dají je jeden den, ne pět dní za sebou a s nákladem na zádech. Uznávám, že budou o rok straší, ale mladší je předškolák a straší je snadno unavitelný (vysokofunkční autista). A nechci to rvát na sílu na "přežití", ale užít si to.

@lutu11 To ta Muráňská taky (medvědi)... Terén vidím jako větší problém, no

felis
23. únor 2025

@cilkat napadá mě, že informace bys mohla sehnat na webu nebo ve FB skupině Stezka Českem. Teď dokonce vznikla i platforma pro základní školy, ze mohou má puťak vyrazit celé třídy. I to by mohla být studnice informací.

cilkat
autor
23. únor 2025

@felis Díky. Zkouknu.

konidana
23. únor 2025

@cilkat chapu a rozumim.

@lutu11 vim. Chodili jsme s detmi hodne, na tezko od predskolaku. Vetsinou teda jen vikendy nebo prodlouzene vikendy (4 dny). Ano chapu ze kokorinsko nejsou Beskydy, ale toho prevyseni tam je taky dost, kdyz za den projdes 4 rokle nahoru a dolu😅

katavev
23. únor 2025

@cilkat fb skupina Beskydy s dětmi

cilkat
autor
24. únor 2025

@saralinda Díky. To zní jako dobrý zdroj ...

cilkat
autor
24. únor 2025

@katavev Nastuduju. děkuji 🙂

vandemee
14. dub 2025
Uživatel vandemee je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od vandemee.

Ahoj, za mě jsou Beskydy na puťák s dětmi úplně super, nejsou to žádné drsné kopce, dá se tam dobře kombinovat trasa s občerstvením nebo přespáním a celkově je to takový pohodovější kraj.

Na plánování tras a tipy kam s dětmi se dá leccos dohledat na fejsu, spousta lidí už tam něco podobného řešila, tak se určitě inspirace najde.

Jinak jestli budeš tahat většinu věcí ty, tak fakt doporučuju nějaký dobrý batoh. Ideálně něco, co ti nerozhodí záda hned po prvním dni. Já mám skvělou zkušenost s Thule Landmark. Kupovala jsem ho na Nejkufry. Perfektně sedí a netahá za ramena. Tak ať vám to vyjde a děti si to užijou.

20190418
14. dub 2025

Kromě výše zmíněných skupinek na FB doporučuji hodně pracovat s mapy.cz. Turistická mapa, naplánovat cestu, sledovat výškový profil, využít Tipy na výlety. Pokud puťák jako spaní venku, tak ti to ukáže i tábořiště, útulny. Pokud chcete spát na chatách, tak už je nejvyšší čas bookovat jednotlivé noci. Beskydy moc neznám, byli jsme jen jednou. Bydleli na některé Bečvě a dali klasiku busem na Pustevny a pěšky přes Radegasta, Radhošť do Rožnova a pak druhou stranu na Soláň.

cilkat
autor
14. dub 2025

@vandemee
@20190418
Díky holky. Nakonec mě ukecaly, že jdeme druhou stranu muráňské, než loni, ale zkrátili úseky. Tak třeba Beskydy někdy jindy, no.