Podezření na boreliózu a kojení
Mohu kojit? Protilátky si nechám nabrat až tak za čtrnáct dní, takže zatím nemám jistotu nemoci. Ale před dvěma týdny jsem měla klíště a od rána mám chřipkové příznaky, které pasují právě na borelii, včetně vysoké teploty a bolesti svalů a kloubů.
Díky.
@letadylkokane tak uvidis, hlavne se nenech odbit.. Ale pokud mas takove priznaky, mela bys hned k dr. a alespon na 3 tydny dostat atb. Z vlastni zkusenosti, kdy nezabraly, doporucuji je brat hned aspon 6 tydnu, i za predpokladu, ze si je sezenes sama, protoze v CR se to celkem bagatelizuje a 3 tydny lecby jsou opravdu malo..
@evaviki jo. No ona mama borelii mela, nevedela o tom a pak se to projevilo na mise. A dnes mi rikala, ze na odbery na protilatky mam jit tak za tyden, ze ted to nebude detekovatelne. Tak nevim. Mam trimesicni mimi, trochu se bojim si jit rict o silna atb bez jistoty.
Jsi zdravotnice/lekarka?
@letadylkokane nejsem.. ale mam akutni formu boreliozy uz dva roky.. Odbery jsou obvykle 6 tydnu po kousnuti.. Njn, to chapu u tak maleho miminka, tak to bych radeji riskla a pockala. Ale pak zadej o test Elisa opakovane, pokud tam pujdes tak brzo po kousnuti, urcite je lepsi zopakovat test, protoze se to tak brzo nemusi v testu projevit
@letadylkokane borelioza se mlekem neprenasi.
https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...
hmm navíc teda výsledky těch nejběžnějších testů vůbec nejsou vypovídající....
Hoj, tak borelioza potvrzena zatim dle CRP. Dostala jsem atb, kojit pri nich muzu. Tak mi drzte palce... 🙂
@letadylkokane jak ti vyšlo CRP? Zvýšené? Malý (20 měsíců) měl 17 dní po klíštěti taky teplotu, CRP bylo v pořádku, další den se přidal průjem, takže to nakonec vypadalo na střevní chřipku. Ale na internetu jsem tehdy četla, že CRP není pro boreliózu vypovídající, proto se ptám.
@eviicka CRP bylo 70. Docela vysoke. Neni to test primo na protilatky borelie, ale potvrdi to pri hodnotach vetsich nez 40 bakterialni infekci. Vzhledem k tomu, ze jsem byla az do projevu divne virozy (faze boreliozy) uplne zdrava, sedi presne na to. Doktor mi to potvrdil a napsal kojici atb.
@eviicka jeste doplnim, ze indikatorem toho, ze nejde o beznou letni virozu je take fakt, ze nemam ani rymu, ani kasel. Jen se mi vzdy na chvili neco v tele pokazilo a jak rychle to prislo, tak rychle i odeslo. Teplota byla jedno odpoledne spolu s celodenni bolesti kloubu a svalu a malatnosti. Rano jsem se citila lepe, odpoledne mi natekly uzliny. Rano uzliny ustoupily, prisla bolest a toceni hlavy. Ted vecer uz jsem uplne ok. Jen jsem unavena.
@letadylkokane děkuju za odpověď (a v mém případě za uklidnění). Tobě moc držím palce ať to brzy zastavíš a jsi v pořádku 😉.

Kojit bych kojila, podle me to problem neni.. Jinak u boreliozy neni vysoka teplota, max byva 38,5, spise tech 38.. Takze pokud mas vic, videla bych to na virozu...