icon

3 týdny po porodu mi splaskla prsa, je to normální?

ivullka89
17. bře 2016

Ahoj holky, mám otázku... 🙂 jsem přes 3 týdny po porodu a nějak mi splaskly prsa. Je to normální???? Plně kojím, ale nevím zda to malýmu stačí, jako potom sice řve, ale dávám to za vinu prdíkům nebo jen tomu, že si chce prosadit svou... porodní váhu měl 4340g, minulý týden měl 4610g takže kdyby mu to nestačilo měl by z čeho brát. Nevím ptám se zkušenějších, myslela jsem že po celou dobu kojení bych měla mít nalitá prsa a teď tohle, snad neztrácím mlíko. Jinak nějakou dietu nedržím, piju dostatečně i ty kojící čaje a beru vitamíny pro kojící. Děkuju za radu. 🙂

zara11
17. bře 2016

Taky mi splaskly a stale kojim a mam je ted mensi nez pred otehotnenim,vsechny podprdy velke 🙂

alkena
17. bře 2016

Šťastná to žena 🙂 Ano, je to normální, že prsa jsou po kojení splasklá, nalévají se vlivem hormonů hlavně v těch prvních týdnech, pak se většinou přizpůsobí, jak se zajede kojení a mlíko se tvoří z velké části v průběhu kojení. Nalitá prsa naopak signalizují přebytek a laktace se snižuje. Malý přibral krásně a pokud na něm nevidíš známky hladu, tak se netrap. Případně se můžeš podívat tady do WIKI na článek o kojení, jsou tam i videa, jak má vypadat správné přisátí a efektivní sání, pro klid své duše.

floruska
17. bře 2016

Ahoj,mléko se nejvíce tvoří přes noc,muj malý má ted 4měsíce a prsa mám taky menší
jen ho koj dále a přikládej k prsum co nejvíce to pujde,a vubec se nestresuj,dále pij i ty čaje pro kojící
a celkově dodržuj pitný režim pěkně papeja uvidíš že to bude v poho 😀

andelka
17. bře 2016

Tak nalitá prsa jsem zažila 5 dní po porodu. Pak splaskly do normální velikosti (větší než před těhu, ale ne o moc) a zůstaly tak v podstatě do odstavení, pak splaskly ještě víc (a pak se zas trochu srovnaly). Nalívat se ani nestíhaly, kojila jsem často. Koj podle potřeby (pokud po kojení ještě řve, tak u nás pomohlo nechat odříhnout, 5 minut počkat a ještě dokojit, pak už byl spokojený), dost pij, dobře jez a bude to ok.

helen_h
17. bře 2016

Přidávám se ke zkušenosti @andelka.
Nalití 3. den po porodu vydrželo 5 dní (až týden), pak pokles k téměř normoš velikosti. Pocity nalévání jsem neměla, leda když se prodloužil interval mezi kojenými, ale malý byl náruživý i v noci, takže pnutí a nalití jsem moc často nepociťovala. Obě děti byly kojené dlouho, dokonce i déle váhaly s příkrmy, takže mlíčko určitě stačilo i bez pocitů nalévání prsou 🙂
Ano, jak píšou holky výše, když se kojení rozjede, tak se tvoří hlavně v průběhu kojení (po spuštění kojícího reflexu) a není tam předtím nějaký zásadní přebytek.

andysebesta
17. bře 2016

Ja jsem teda mela u kazdeho dotete kozy jak vozy😃.Ale u prostredniho synka mi zacly splaskavat po pul roce kojeni a behem tydne jsem byla bez mlicka😓.jinak jsem kluky kojila pres rok.ale u prostredniho jsem mela vic nervu,tak se to asi podepsalo.kazdopadne kazda maminkae to ma jinak a jestli broucek neztraci na vaze......😊

ivullka89
autor
17. bře 2016

Díky za uklidnění, já měla i těžký porod. Rodila jsem v pondělí a malýho jsem poprvé dostala na přisátí až ve středu, bylo to všechno hrozně opožděný, malej se nechtěl přisát, mě se nedělalo mlíko... do toho byla v porodnici jedna ,,milá,, sestra kvuli který jsem si přišla jako neschopná matka a která byla se všim rychle hotová. Tak jsem ze všeho vyjukaná 😅 moc díky

floruska
17. bře 2016

To nic,je pravda že je lepší když se pokoušíš miminko přiložit hned po porodu ale u někoho to třeba nejde,a je pravda že opravdu každá maminka to má jinak ono i každé mimi je jinačí,ale já už mám taky 3mimi a chápu že pokud je maminka prvorodička na hodně věcí teprve musí přijít ale neboj ty jsi máma
a ty víš moc dobře a nejlépe co tvoje mimi pootřebuje takže žádné stresy 😀 😀

citun
17. bře 2016

@ivullka89 Já rodila v sobotu a poprvé jsem kojila až v pondělí další týden, do té doby jsem jen odstříkávala. Kojila jsem tři roky, takže jak píšou holky, žádné stresy 😉

ivullka89
autor
17. bře 2016

holky tak dneska u mudr Ondráš vážil 5040g, takže fakt nestrádá ještě jednou díky za odpovědi 😉