icon

Antibiotika Ospen počas kojení. Mely děti reakci?

f.miracle
3. čer 2009

Lékařka mi dnes předepsala na zánět nosohltanu antibiotika Ospen. Mám tříměsíčního chlapečka, kterého plně kojím. Máte někdo zkušenost s užíváním těchhle atb v průběhu kojení? Měly děti nějakou reakci? Nevím, do jaké míry atb proniknou do mléka a taky mám obavu, jestli malý ode mně ten zánět nemůže dostat 😒

shaula
3. čer 2009

Při kojení zkušenost nemám, ale dostala jsem Ospen, když jsem byla těhotná (a mám za to, že v těhu je to horší než u kojení), to bylo někdy ve 3. - 4. měsíci, vše OK. Akorát mi to asi vybilo i střevní mikroflóru, tak jsem pak měla trošku problémy s trávením, cca týden, než se to upravilo. Zkus si přečíst příbalový leták, jestli se může užívat u kojení. I když ty letáky se nesmí brát doslova, nepíšou je lékaři, ale právníci🙂

kokaka
3. čer 2009

pokud jsi lékařce řekla, že kojíš, tak snad vybrala vhodný lék
já jsem alergička a vždy na jaře tak 2 měsíce kýchám, pálí mě oči a není to příjemné období, tak jsem si volala na alergologii zda můžu užívat Zyrtec, bylo mi řečeno, že si můžu při potížích zobnout-a jak asi když potíže jsou celé období 😠 , zobla jsem si 2x a pak jsem to jaksi vydržela-takže tak je to s lékama, ale určitě bu´d bez obav, doktorka snad ví co dělá

lentilka11
4. čer 2009

penicilín sice přechází do mléka (cca 2-15 % sérové koncentrace u matky) a může tak být příčinou senzibilizace a alergické reakce, spíš ale ovlivní střevní flóru miminka (ale ani taková rekace není pravidlem - většinou je vše ok)

při předepisování léků se vždycky porovnává přínost pro matku s rizikem pro dítě a tohle je případ, kdy většinou přínos mnohonásobně převažuje

jinak tříměsíční miminko by mělo být dostatečně zásobeno protilátkami, které k němu prošly placentou a ještě se nerozložily a nevyloučily z těla, navíc při nemoci matky dostává další protilátky z mléka..

f.miracle
autor
4. čer 2009

děkuju za odpovědi.