Bolení u kojení. Co s tím?

cassidyc
3. lis 2020

Ahoj,
pročetla jsem x diskuzí, ale stejně jsem úplně nenašla odpověd. Abych popsala situaci celou. Mám 3 měsíční miminko. V porodnici jsme kojení natrénovali a šli domů. Šestinedělí bylo super, žádné problémy. Pak jsem začala kojit v leže, hlavně v noci, abychom se pokaždé nemuseli zcela vzbudit, a pořád dobré. Ale jednoho dne se mi na pravém prsu udělala zatvrdlina. Začla mě jímat hrůza, že na mě jde zánět. Zatvrdliny/nalitá prsa jsem mívala časteji a vždy je mimi odsálo a pohoda. Tentokrát ale ne, ani napodruhé. Zdálo se mi, že se na bradavce dělá bílý puchýřek, všude psali, propíchnout jehlou. Pak jsem ho nemohla najít a píchla jsem někam, kde jsem si myslela, že to bylo. Bolest, kapka krve a nic. V noci jsem to našla znovu, už puchýřek, tak jsem ho propíchla, ale podařilo se mi ho strhnout. Zatvrdlinu jsem hned odsála. Ale od té doby mě bradavka hrozně bolí. Je pravda, že jsem zkoušela prso i bradavku mačkat, aby vyšlo ucpané místo, tak jsem si ji možná nějak pohmoždila?
Otázka zní, co teď? Je to už pár týdnů, mezitím jsem měla retenci znovu s puchýřkem, tentokrát jsem to nechala být a jen nahřívala a masírovala. Na bradavku jsem zkoušela snad vše co jde. Bepanthen, Purelan, Octenisept, větrat, chladit prso, zahřívat, prieznitz, něco pomohlo trochu něco vůbec. Už se to i lepšilo, ale teď je to zas blbé. Bolest už necítím jen při přisátí, ale po celou dobu kojení. Začíná to být nesnesitelné. Odsávačka moc nezafungovala, nedařilo se prso odsát a byla zas boule. Zvažovala jsem syndrom bílé bradavky, galaktokélu, ragády, teď kvasinky nebo pohmoždění bradavky. Bílý povlak nemám, mimi také ne, viděla nás i pediatra a moučnivku nemá. Na bradavce nic extra není - nemám praskliny, krev, nic, jen je bradavka celkově trochu větší a také dvorec. Přijde mi trochu napuchlý a bolestivý v místě, kde se spojuje s bradavkou. Dávám obklady z řepíku a heřmánku na bradavky, beru Lichořeřišnici, vysadila jsem cukry a bílou mouku, bereme oba probiotika. Zvažuji ještě stříbrné kloboučky. Silikonové kloboučky mě také napadly, ale bojím se, abychom si nějak nepokazili přisávání. Dudlíky mimi nechce, max si vzal např. v nouzi nejvyšší, když plakal u Dr., ale jen pokud mu ho držím. Takže moc nedáváme. Nevíte co s tím? Mám ještě něco zkusit nebo to prostě vydržet? Zkusila jsem i nemazat a nedávat nic a přišlo mi to lepší, ale pak se to takto hrozně zhoršilo. Je to hlavně to pravé prso. Levé bolí jen minimálně na začátku nebo vůbec. Díky za přečtení.

mourovatakocka
3. lis 2020

@cassidyc Měla jsem velké problémy se zatvrdlinami a u pravého víc. Pomáhalo kojení, ale nebolelo mě to při něm 🤔 Bádala jsem, proč hlavně jedno prso a pak jsem zjistila, že je to tím, že na tom boku ležím a tlačím tak na něj. Kojila jsem celou dobu přes kloboučky, tak neporadím, jestli by to pomohlo, ale pochybuju o tom, spíš jsem četla, že to přisátí je jiné a má-li matka problémy s prsy, můžou se zhoršit. Obecně se radí myslím chladit a neodsavat úplně do nuly, protože se pak právě tvoří víc mléka.

priefi
3. lis 2020

@cassidyc zkus homeo Belladona, mi vždy pomohlo. To, co popisujes, vypadá, že máš priucpany mlékovod, který se trošku uvolní a stačí málo a zase se ucpe,to pak bolí, jak popisujes. Od 3m věku dítěte můžeš už brufen, ten by mohl pomoci odbourat případný zánět. Každopádně hodně pij, když se pije málo, ucpává se to, probiotika ber dlouhodobě, zkus bradavku nemazat a určo zkus belladonu 5 kuliček 3x denně

westie
3. lis 2020

Taky jsem mela podobne problemy, ale asi ne tak casto, ale ta bolest pri kojeni byla strasna a jednou jsem i nahlas pred manzelem prohlasila, ze jestli to takhle pujde dal, prejdu na umele. Nastesti me vzdycky zabrala kombinace bepanthen a purelan. A jednou, kdyz ani po nich se nich nedelo, prestala jsem mazat a hodne vetrala. A taky jsem si vic davala pozor, jak si dcera dava prso do pusinky a vzdycky jsem ji hodne pomahala, aby byla dasnickama za bradavkou.

jednaholkaa
3. lis 2020

@cassidyc Ty jo, to je divny, vetsi dvorec i bradavka? Nemuze tam byt nejaky zanet nebo infekce z te jehly? Asi bych sla doktoru, na gyndu? Otazka co oni by s tim udelali..antibiotika? Taky sem mela parkrat zatvrdlinu, prave z prelezeni na boku. To propichnuti a odsati me pomohlo, pak uz me nic vubec nebolelo. Treba to muze byt ten mlekovod, zkusila bych doktora.. a nebo jeste nejakou laktacni..

cassidyc
autor
4. lis 2020

@jednaholkaa Taky mě to už napadlo. Obávám se ale, že na gyndě s tím nic neudělají, pokud nemám horečky a zánět. Zkouším to léčit zatím přírodně jako na kvasinku a uvidím no. Ještě jsem si říkala, zda to není pohmožděné jak jsem to prve mačkala, ale že by to tak dlouho bolelo? Dnes to bylo trochu lepší, ale pořád to bolí. :/

puhelin
4. lis 2020

Zkuste kojit treba z druheho boku, aby to prso bylo jinak, nez obvykle. Treba pokud je to prave prso a kojite z neho vetsinou na pravem boku, lehnete si na levy bok, aby to prave prso bylo vysoko. Aby se vyprazdnovala zase jina cast. Taky si hlidejte, aby bylo prso pri kojeni co nejbliz obliceji, aby nebylo propnute, ale mekke, co nejvic zamackle do pusinky. Zkousim vam popsat, co pomahalo mne na zatvrdliny. Stacilo parkrat usnout, nehlidat si kojeni a hned jsem si taky uhnala boulicku a boleni.

majdaptak
5. lis 2020

@cassidyc A zkoušelas slivovicový priessnitz? Mně rozehnal 2x brutus zánět prsa a řekla bych, že když ti nepomůže, tak neuškodí... Polít latkovy kapesník slívkou, dat na prso, přikrýt igelitem a pak přikrýt látkou (uterka, ručník,...), ja to vsechno vepchala do podprsenky a nechala x hodin či pres noc zapařit. Bonus je, že člověk krásně voní 😊

cassidyc
autor
5. lis 2020

@majdaptak Priessnitz jsem zkoušela a na bouli taky zabral. Stačil i obyčejný s vodou. Teď jsem si začala víc hlídat pitný režim. Spíš nevím, co s tou bradavkou. Nic moc nezabírá. Zkusila jsem to zamáznout Canestenem, před kojením tedy důkladně myju. 🤷🏻‍♀️

cassidyc
autor
5. lis 2020

@puhelin Je fakt, že u prsa jsme taky párkrát usnuli a ta první boule se poprvé objevila ráno. Takhle přes bok jsem to zkoušela, ale kvůli té bolavé bradavce to absolutně nešlo.

priefi
5. lis 2020

@cassidyc a belladonu jsi zkoušela? Já k tomu taky byla skeptická a o to víc mě překvapilo, že to pomohlo

cassidyc
autor
7. lis 2020

@priefi Nezkoušela, bojím se brát ty homeopatika takhle na blint, když to nemám od homeopata. 😕

priefi
7. lis 2020

@cassidyc toho se bát nemusíš, ale pokud znáš homeopata, tak mu klidně zavolej, určo Ti řekne, že by to mohlo pomoci a neuškodí. Kamarádka mi to právě doporučila na základě doporučení od jejího homeopata a prvně jsem si právě říkala,jak mi můžou cukriky pomoci a ono to pomohlo.

cassidyc
autor
7. lis 2020

@priefi Jako já homeopatikám věřím, to jo. A to je na ucpaniny nebo i na bolavou bradavku?

priefi
8. lis 2020

@cassidyc oboje, je to na problémy s kojením 😉 a mi to pomohlo i na ucpané mlékovody i na bolavé bradavky