Čekání na samoodstav a čas bez dětí

bayt
13. čer 2018

Ahoj, ráda bych u malého s kojením pokračovala, dokud bude chtít. Což ale znamená, že klidně do čtyř let. Vy, co taky čekáte na samoodstav, jak to pak máte s nějakým časem pro sebe? Chtěla bych třeba někam na víkend sama s manželem...to znamená, že se čtyři roky nikam nedostanu? Nebo u starších dětí už odstříkáváte? Díky.

bekyc
13. čer 2018

S náma takhle jezdila kamarádka občas na víkend pryč od malého a brala si s sebou odsávačku, 3x denně odsála aby o mlíko nepřišla a po návratu domů zas kojila. Kojila do 3 let.

bayt
autor
13. čer 2018

@bekyc a dítě bylo bez kojení? po tu dobu?

bekyc
13. čer 2018

@bayt Jo, ale koukám že ty máš ještě miminko. Jemu byl třeba rok a půl, když byla bez něj poprvé.

dosjan
13. čer 2018

Ahoj, syn má 26 měsíců a od 23. měsíce kojím už jen večer před spaním. Pokud nejsem doma (hlídá tatínek či babička), usne naprosto bez problémů bez mléka - žádné scény, žádný pláč - lehne a spí. Takže u nás je kojení uź jen příjemné uspávadlo a uklidňovadlo, když jsem nablízku. Dudlíky neměl a nemá, přes den už kojení nechce - pomalu najíždí na kravské mléko po vzoru staršího brášky (u toho jsem musela kvůli svým zdravotnim problémům ukončit kojení v 16 měsících). Sama jsem zvědavá, jak to mají ostatní 😉

helen_h
13. čer 2018

Přes jednu noc jsme byli s manželem poprvé, když synovi bylo 5 a dcerce 3 roky. Kojila se dcerka, ale samozřejmě jen, když mě měla nablízku, ve 3 letech už to prostě nepotřebuje. Takže ano, sami s manželem jsme vlastně byli až po 5 letech! 😀
Záleží, na co si troufnete vy a zda bude dítě brát odstříkané mléko (pokud byste ho chtěli nechat hlídat nějak malé) atp.
@bayt

bayt
autor
13. čer 2018

@bekyc jo to já vím, teď se nikam nechystám, ale zajímalo mě, jak se to pak dělá :D

bayt
autor
13. čer 2018

@helen_h taky, aby žena nepřišla o mlíko

kamino
13. čer 2018

Já kojila dva a půl roku, pak následoval řízený odstav ( kluci odjeli na chatu - pozvolný jaksi nefungoval ) , musela jsem začít brát léky, ale do té doby opravdu nikam bez dítěte, když nepočítám kadeřníka na hodinu a půl a podobné rychlovky.. odstříkané ani umělé mléko nechtěl..

swetlusska
13. čer 2018

U nás by samoodstav byl až někdy ve školním věku, musela jsem zasáhnout 🙂 v 1,5 roce a myslím, že akorát tak v čas. Sice na noc nikam bez dítěte nejezdíme, ale po odstavu se mu zlepšil spánek a mě tím pádem taky 🙂 Jinak do té doby co kojil jsem od dítěte byla max tak 5 hodin, kdy ho někdo hlídal. Teď by ho na noc mohl mít kdokoliv z rodiny, ale nikdo ho hlídat nechce, ale to už je jinej problém 🙂

myjusiatko
13. čer 2018

Starsi deti pak uz kojeni tolik nepotrebuji. Dcerka 20m, kdyz je beze me, na kojeni si casto nevzpomene a usne s tatinkem. Zatim se teda na vikend bez ni nechystame, ale den/vecer beze me uz zvlada. Mam v planu kojit do samoodstavu. Predpokladam, ze za ten treba rok, uz by zvladla i noc u babicky. Tak uvidime. Ale cekame druhe, takze si dam jeste druhe kolecko a sami nekam pojedeme az za peknych par let. 😃

Je pak fajn myslet na to, ze se muzou nalit prsa a mit treba rucni odsavacku, nebo alespon odstrikat. Za vikend o mleko zena neprijde.

bayt
autor
13. čer 2018

@myjusiatko Tak to je dobré, jestli to takhle funguje...kamarádka byla na týden pryč a o mléko skoro přišla...

@kamino jo, chtěla bych to zkusit už tak za tři čtyři měsíce, jestli si vezme lahev

myjusiatko
13. čer 2018

@bayt tak tyden je uz dlouho. Lahev a kojeni a samoodstav moc nejde dohromady a za tri/ctyri mesice je za me teda opravdu brzo na to, nechat na vikend 8m miminko. To jsem svoji nenechala hlidat ani babickou na dve hodiny. Budes kojit jeste hodne a ani prsa by to tak lehce nedaly.
Moje dcera pres den a vecer vydrzi, ale nocni spanek by podle me jeste bez prsa nedala.

myjusiatko
13. čer 2018

@bayt ale teda kdyz uz, tak mleko podavat ve sklenicce/panaku. Ne lahvi.

mary.jane
13. čer 2018

@bayt kojim dvouletou a co se tyce caso beze mne - nasi si ji dvakrat v tydnu berou na chatu v case cca 9-15 hodin asi tak od roka a ctvrt a v tu dobu si na kojeni ani nevzpomene. V breznu jsem byla tyden v porodnici (nechodila za mnou na navstevy) a to same - dokud mne neuvidela, tak si na kojeni ani nevzpomnela a jedla a pila uplne v pohode "jako velka". Ani o mliko bych strach nemela - rika se, ze i po totalnim odstaveni trva dobry rok, nez se mliko uplne a definitivne ztrati.

bayt
autor
13. čer 2018

@myjusiatko Ne na víkend jsem nemyslela, myslela jsem třeba když si budu chtít odkočit k holiči nebo tak, aby mohl krmit muž 🙂 Chtěla ybch tu lahev vyzkoušet (Medelu), ale právě jsem chtěla čekat na příkrmy, protože mi přijde, že to možná pak má méně rizik (třeba odmítnutí prsu a tak).

blabloblu
13. čer 2018

Když byly synovi 3 roky a pár měsíců, utnula jsem noční kojení. Po cca 14 dnech začal spát celou noc. Už asi čtvrt roku kojím jen jednou denně na uspání a výjimečně přs den, pokud je nějaká bolístka, nebo když byl nějakou dobu beze mě. Usne v pohodě s tatínkem, ať doma nebo u babičky. (Bez nás zatím nikde nespal). Beze mě zatím zvládl úspěšně dvě noci. Na prsou to nebylo poznat. Mlíčko stále je. Na konci srpna oslaví 4 ročky a zatím to nevypadá, že by se prsíček vzdal. 🙂 Večer ale můžu klidně ven. Několik večerů týdně učím a běžně usíná s tatínkem.

blabloblu
13. čer 2018

...a neodstříkávala jsem nikdy. 🙂

bayt
autor
13. čer 2018

@blabloblu a kolikrát v noci se kojil, než si to utnula?

myjusiatko
13. čer 2018

@bayt tak v 8m k holici v pohode vydrzi s prikrmem nebo bez niceho s tatou. Medelu bych rozhodne nedoporucovala, ani zadnou jinou lahev, kor v 8m, kdy bude uz normalne schopna pit ze sklenicky nebo lahve s obycejnym otevrenym hrdlem. 🙂

bayt
autor
13. čer 2018

@myjusiatko no příkrmy budeme dávat tak za ten měsíc, tak spíš to bude 6-7 měsíců, uvidíme

on jí klidně co dvacet minut a tak se nikam moc nedostanu a nechci chodit jak strašák

myjusiatko
13. čer 2018

@bayt tak at jdou s tebou a muzes kojit i u strihani a barveni. 🙂 nebudes prvni ani posledni. 🙂

prejeta_zaba
13. čer 2018

Šmankote nehroťte to tak. 😵 Zdravé šesti-osmiměsíční dítě se mléka přece nevzdá po jednom vyzkoušení lahve. 😲 To spíš časem matky vyzkouší možné i nemožné, aby se už konečně mléka vzdalo a chvíli se i vyspali, pokud teda nechce kojit ještě v první třídě. Že by se dobrovolně odstavilo po jednom napití z lahve je opravdu velmi nepravděpodobné. Snad má maminka právo si i chvilku od dítěte odpočinout a ne ho s sebou vláčet i k holiči, ne? To jsou teda nesmysly. 🙄 Na ty příkrmy bych ze začátku ještě moc nespoléhala, tak od 9 měsíců už možná, ale to odstříkané mléko nebo 2 hodiny s tatínkem snad zvládne... Ale každé dítě je jiné samozřejmě.

blabloblu
13. čer 2018

@bayt nevim, nikdy jsem to moc neřešila. Zaspala jsem to vždycky. Kojení jsem utnula především proto, že jsem byla loni hodně často nemocná a chyběly mi vitamíny. Potřebovala jsem se zvetit. Podotýkám ale, že na vině nebylo kojení, ale moje OCD a s tím související menší PPP. Mám okolo sebe kamarádky, který to taky korigovaly, začaly třeba o něco dřív (malej se do tý doby kojil fakt na přání) a kojí podobně staré děti (+- 3 měsíce). A jejich děti taky zvládají několik nocí (i třeba 2 týdny) v kuse úplně v pohodě. Kojení není omezující. 🙂

xcassiopea
13. čer 2018

Ahoj, já bohužel měla mléka málo tak než jsem stihla řešit čas bez miminka už jsem neměla mléko, ale kamarádka to řešila tak, že si odstříkala do zásoby a podle návodu na uchovávání mléka schovala, babička pak krmila ze zásob a ona mezitím odstříkávala a úplně v pohodě o nic nepřišla ani ona ani mimčo

myjusiatko
13. čer 2018

@prejeta_zaba tema ma nazev samoodstav, nevidim tady zadne hroceni. Samoodstav nastava mezi 3-7 rokem veku ditete. Zena, ktera chce kojit do samoodstavu opravdu nebude resit vse mozne a nemozne, aby se dite kojeni vzdalo. To by nebyl samoodstav.

mirri7
14. čer 2018

Ahojky,ja kojila druhe 2,5roku.ono toho bez odsavacky uz tolik neodstrikas...ale zasoby v mrazaku to jistej.
Abych neprisla o mliko,tak odsavacku s sebou a predem udelat zasoby😊 pro hlidani

kac_kac
14. čer 2018

Od ročních dětí jsem mohla na noc odjet, ačkoli byli jinak kojení, tak když hlídala babička nebo taťka, nějak to prso nepotřebovali a zvládli to i beze mě. A já jsem pak s klidem pokračovala v kojení. Od 15ti měsíčního třetátka jsem odjela na tři dny, po návratu jsme v kojení zase pokračovali (ale zase musím uznat že potomek není žádnej závislák, na noc se odstavil sám už před několika měsíci, kojíme jen přes den a to taky né každý)

bayt
autor
14. čer 2018

@myjusiatko No, kojit u barvení a stříhání, to úplně nejde. Ještě u stříhání, i když prcek by byl od vlasů, ale u barvení chemií, to asi ne. Spíš mě zaujalo, v čem má být výhoda toho hrnečku oproti flašce? Nebude ta flaška příjemnější, min. zpočátku?

myjusiatko
14. čer 2018

@bayt samozrejme bude flaska prijemnejsi. Ale az te zacne kvuli ni pak treba kousat do prsa u kojeni, uz to prijemne nebude. Dcerka se takhle napila jednou z flasky typu rajec s tim cucatkem a kojeni bylo 14dni utrpeni.

bayt
autor
14. čer 2018

@myjusiatko Jo takhle...no můžu to kdyžtak zkusit. Já mám flašku od Medely, ta by měla prý co nejvíc napodobovat kojení. Možná je i rozdíl u dětí, co nemají zuby a co mají? Malý ještě nemá. Až bude, tak je větší riziko, že pak bude kousat?