icon

Co dává kojení 9měsíčnímu mimču? Odstavily byste?

verundice
8. črc 2015

Maminky ráda bych znala názory více lídí na můj záměr - malému je 9 a půl měsíce, je od počátku kojený, teď už kráně jí všechny příkrmy, přes den už vůbec nekojím, jen večer před spaním po kaši, ale už ani tehdy o to moc nestojí. Zato v noci! Po prvním probuzení po čtyřech hodinách se budí každou hodinu a půl a nic než prso ho neuklidní. Už to trvá dva měsíce, byla jsem úplně vyřízená, takže jsem mu zkusila dát k tomu půlnočnímu kojení nutrilon a ten zabral, vydrží po něm většinou tři až čtyři hodiny. Ale beru to jako provizorní řešení, myslím si, že by nutrilon nemusel dostávat, že se nebudí hlady. Bavila jsem se o tom i s naší doktorkou, a řekla, pokud jsem z toho vyřízená, ať ho odstavim, radši úplně, než jen v noci, a že už není půlroční mimčo, u kterého by to bylo ještě brzy. V podstatě mi řekla, co jsem chtěla slyšet, už se k tomu ale odhodlávám dost dlouho, připravuju se, že to bude boj několik probrečených nocí, ale jsem z toho vstávání ráno fakt jak mátoha, už to nedávám. Ale na druhou stranu ve mě hlodá, jestli se nemám zatnout a vydržet aspoň do roka, jak jsem měla původně v plánu, aby mě to pak jednou nemrzelo, že jsem ho utla předčasně. Kdyby o to kojení jevil zájem i přes den, tak budu pokračovat, ale takhle jen v noci mi to fakt přijde spíš jako "zlozvyk" (i když uznávám, že prso nemá jen krmící funkci, ale taky uklidňovací atd.) Budu ráda za Vaše názory🙂

Strana
z3
andrrriiik
9. črc 2015

@sedmiteckas To jsou přesně moje slova 🙂

ducik
9. črc 2015

@verundice řeším něco podobného. Docela se noční buzení upravilo teď kolem roku a půl. Od devíti měsíců bylo fakt peklo, jen jednou za čas se vzbudil jen jednou za noc, jinak třeba každou hodinu, max dvě. Vzhledem k druhému tehu út jsem to musela nějak rozseknout a docela se snad podařilo (ťukám na dřevo). Dávám prso večer a pak až ráno třeba kolem páté. Mezitím se sice jednou až dvakrát vzbudí, ale vezmu k sobě a uspim bez prsa. Někdy se fest vzteka, někdy se prituli a spí. Je to takový kompromis. Někdo by řekl, ze polovicate řešení není řešení, pro mě je, mám dobrý pocit, ze jsem nevzala prso úplně a zároveň mě to tolik neničí.

terezas4
9. črc 2015

@sedmiteckas 9 měsíční miminko má ještě výhradní právo být kojeno pokud je kojeno, kontakt samozřejmě dostane i jinak, ale kontakt skrze kojení je jiný, kor když je zvyklí, je to něco jiného než pomazlení
@verundice tohle fakt záleží na tobě, třeba je to jen období které přejde a zlepší se to, prostě má jen zvýšenou potřebu sání at už k napití či hladu, dětem se to mění neustále, já v podstatě ve svém okolí nemám dítě které by do 3 let prospalo noc, a to ani když s ním spí rodiče v posteli, ale tam je to jednodušší o to že stačí natáhnout ruku nebo se napůl spící přitulit, a ani to nezávisí zda je dítko kojeno či na UM, vzít to jako fakt a odprostit se od "únavy" mnoho zlepší, já vím že se to třebas lehko řekne, ale v podstatě člověk potřebuje jen 4 hodiny spánku a dospat se můžeš přes den, máme úžasnou možnost zůstat s dětmi doma po 3 roky nepřetržitě a pořád si ztěžujeme(neber to osobně prosím) že jsme unavené a nevyspalé z dětí/miminek, při tom to opravdu není těžké, lze si najít svou cestu....a za pár let se vyspíš neboj 😎

ajka198
9. črc 2015

Já malého asi od 10 měsíce kojila jen v noci. Trvalo to 4 měsíce a v tu noc pil asi tak 3 krát. Pak už mě to vadilo a docela štvalo. První noční kojení jsem zrušila ve 13 měsících tak, že k němu chodil tatínek. A pak jsem ho misto pití jen k sobe přitulila a on sice trošku knoural, ale nic hrozného.

ducik
9. črc 2015

@terezas4 ano jistě, 4 hodiny, ale ne po 30 minutách nebo hodine třeba, proste prerusovane. to je fyzicky nemožné dlouhodobě vydržet.
I spaní přes den je u některých dětí jen teorie 😝 😉

akankeo
9. črc 2015

@verundice ja sem teda zasadne odstavovala v noci a nechavala jen denni kojeni, obe deti protestovaly asi 2 dny, kdyz vztekle v noci mavaly flaskou s vodu a treti den spaly celou noc coz uz jim potom vydrzelo. Rozhodne bych nedavala na noc ani nutrilon, jestli ji pres den prikrmy tak jak ma, tak v noci nema hlad, chce se jenom uklidnit a to je zlozvyk, ktery neni dobre podporovat, nevyspite se pak ani Vy ani to dite... V podstate nez se obe odstavily jsem je kojila jenom pred tim spanim, obe se pak kolem roku odstavily samy od kojeni, dudliku a pit chteli jenom z flasky s pitkem, ne se savickou coz si myslim, ze kdybych je v noci neodstavila by byl uplne jiny pribeh a nevyspala bych se jeste v jejich 2 letech jako kamaradka, ktera nemela to srdce diteti v noci prso vzit a tak se trapili nevyspanim oba pres rok...

terezas4
9. črc 2015

@ducik no jasně, dlouhodobě, ale co je dlouhodobě? jestli je to měsíc?dva? a je to opravdu celou noc po 30min? ......ale tohle je jen můj názor, nikomu to necpu, jen jsem se vyjádřila, aby nedošlo k mýlce 😉

granda
9. črc 2015

@marketuska taky nemám nechty a vůbec nerostou a lámají se.. zuby drží, za to vlasy hrůza...

ducik
9. črc 2015

@terezas4 u nás třeba od devíti měsíců do temer jeden a půl roku, to je podle mě dlouhodobě 😉 střídaly se noci po 30 min, noci po 1 h a noci po 2 h. Většinou od půlnoci, kdy se ja dostanu do postele.

eliska_z
9. črc 2015

@ducik Jde to vydržet dlouhodobě 🙂 U nás teda po roce a půl přišly občas dokonce i 2-3 hodinové intervaly, ale některé noci byli ne 30, ale třeba jen 10 minut.

Do 10 měsíců jsem jen kojila, příkrmy malý nesměl. V noci to částečně řešilo společné spaní a docela fungující samoobsluha. V roce a půl jsme stáhli kojení jen na cca 5 nočních a 1 odpolední na usnutí. Ani noční odstavení a nechání jen večerní a odpolední dávky buzení neovlivnilo. Ani když se ve 23 měsících sám odstavil, se spaní v podstatě nezlepšilo. Od jeho narození do teď jsem ještě nespala v kuse déle jak 4 hodiny, většinou jsou nyní intervaly po 2 hodinách a dá se to. 😉

marketuska
10. črc 2015

U nás teda zafungovala u obou dětí na noční buzení rada mojí kamarádky - samostatný pokojíček. A od 1.noci byl klid - teda pro dítě, já jsem byla nervózní a nespala jsem. Ale dítě s námi nikdy nespalo v posteli. Tam děti bereme ráno, večer, klidně přes den, ale nespí s námi (vyjímkou je teda nemoc, to pak spím s dítětem v náruči)

verundice
autor
10. črc 2015

Maminky moc děkuji za názory. Každé z nás se osvědčilo něco jiného, prostě to asi zkusím. Už několikátou noc nefunguje ani to delší spaní po Nutrilonu. Dnes jsme navíc definitivně vstávali ve třičtvrtě na pět. Koukám, že mnohé z vás to měly ještě náročnější a vydržely jste....klobou dolů, já už to dýl nedám. Je teda fakt, že s možností, že se mi bude i po odstavení budit stejně jsem nepočítala....

xdany
10. črc 2015

@verundice Jedna rada trochu mimo téma, pokud chceš, aby ráno spal dýl, fakt si pořiď nosítko (já si pořídila Tulu, když mu bylo 11m a fakt to byla jedna z nejlepších investic) - 10 minut nošení stojí za tu hodinu až dvě spánku navíc (nosím na zádech, pak ho shodím, když ve správný moment, tak spí dál, když se probudí, dám mu prso a spíme)

ajka198
10. črc 2015

@xdany bohužel tohle nefunguje na všechny deti. Třeba s tim mym po usnutí nesmím vůbec hnout, ani ostříhat nechty ve spaní nelze, protoze se vzbudí. Asi si mela štěstí, jinak by ti nositko leželo v koute jako mi 😉

xdany
10. črc 2015

@ajka198 no, tak může tu hodinu spát na zádech, důležitý je, aby miminko bylo vyspinkané a tím pádem příjemné, teda aspoň u nás 🙂 Jo, nehty ve spánku taky neexistuje ostříhat, ale přendání z nosítka na postel dává (i teda díky tomu, že ho občas dorazím tím prsem, bez kojení si to neumím moc představit, pravda)

terezas4
10. črc 2015

a ještě doporučím stránky tu http://www.prosimspinkej.cz/ , velmi příjemné čtení

ducik
10. črc 2015

@eliska_z tak to seš asi lepší. Já to proste fyzicky nezvladala. Celý den nosit (nechodi jeste ted), přes den si schrupnul buď v jedoucím kocare nebo max 30-60 minut v posteli. Takže ani přes den odpočinek nehrozil. Jelikož jsem přes den nic neudělala, většina domácích prací jsem mohla až po uložení, takže pozdě do postele.
buď jsi teda měla lepší konstelaci, treba nejakou pomoc nebo obcas hlidani, nebo seš prostě lepší.

terezas4
10. črc 2015

@ducik i domácí práce se dají vyřešit s dítkem, pomocí šátku je to hračka, máma si udělá své a dítko je spokojené bo je u maminky.....já svou druhou dceru první půl rok v podstatě nepoložila, byla neodložitelná

eliska_z
10. črc 2015

@ducik Nejsem lepší, jen už si to tak neberu 😉 Malý nechodil do 19 měsíců, přes den spal taky většinou kolem 45 minut, hlídání nemáme (rodiče 150 a 300km daleko), ale vykašlala jsem se na uklizenou domácnost. Úklid vždy jen rychlovka, nebo s maým v nosítku na zádech, přestala jsem žehlit, okna myju 1x ročně... Utla jsem i vaření. Původně jsem se snažila vařit každý den pro malého, ale nechtěl to, tak jsem přestala a měl dlouho jen skleničky. Pro nás vařím tak 3-4x týdně, vždy na několik dní a do mrazáku. Manžel si neztěžuje, zkusil to jednou, tak dostal seznam prací, které má udělat, když chce naklizeno a navařeno a byl klid. On totiž doma nepomůže s ničím, o malého se nepostará, nevěnuje se mu... takže nemůže čekat plný servis 😀

ducik
10. črc 2015

@terezas4 dřív jsem to taky tak řešila, ale zhruba od stejně doby se mu přestalo nošení v svátku líbit a hrozně z něj emigroval. Prvý půlrok byl úplně v pohodě 😉

@eliska_z ji, chápu, ale mám velkého psa a barák, mohla jsem si vybrat každodenní úklid podlah nebo každodenní praní 🙂 jak se mladej samsa po zemi a často ho zvedame, byli bychom jak cunatka. Vaření jsem se taky rozhodl a nevzdat. Raděj jsem zkusila řešit to spaní.

eliska_z
10. črc 2015

@ducik Taky máme doma velkého psa a barák, takže tvé úklidové dilema znám 😀 Je to holt o prioritách.
Spaní jsem řešila a řešila, ale nic z toho, co jsem zkusila, nepomohlo. Zkoušela jsem spaní s námi (oběma, jen se mnou), v postýlce, ve větší posteli, v jiném pokoji, v chladu, teple, s dekou, peřinou, polštářem/bez, zatemnění/světýlko, pití(voda, bylinkové čaje), jídlo (kojení/kaše/masozeleninové večeře), různé oblečení, večerní rituály, uklidnění před spaním, hraní si, zpívání, nošení, homeo... a výsledek 0. Takže holt místo dalšího řešení spaní bylo vybráno něco jiného, co se dalo "ošidit". 😉

ducik
10. črc 2015

@eliska_z to je ta horší varianta, kdy na spaní nepomůže ani vzít prso 😉 u nás to trochu pomohlo, kojim jen večer a ráno a je to lepší . Klika

akankeo
10. črc 2015

@ducik a zmenila si potom uvaz? mam hyperaktivni deti a satek by se jim libil i ted kdybych je byla ochotna jeste nosit...

ducik
10. črc 2015

@akankeo presedlala na nositko, ale uz si ho tolik neoblibil

akankeo
10. črc 2015

@ducik aha, tak z toho me boli zada a to i z tech ergonomickych, variabilita skoro zadna

ninive211
10. črc 2015

Já se obávám, že brzy budu asi řešit to samé. Dcera měla včera přesně 9 měsíců a je kojená večer po kaši (poslední dobou kaši skoro nechce, tak v těch vedrech jsem úplně vynechala a místo toho kojila), v noci a k ránu.V noci 2-3x. Pryč jsou doby, kdy jsem kojila v noci jen jednou, třeba nejdřív o půl druhé, ve dvě, teď se budí už třeba o půl dvanácté poprvé, spát chodí kolem 20.hodiny a předtím se kojí tak 35-40 minut, takže fakt dlouho. Asi už taky není tolik toho mlíka, no. Ale.co chci říct, dcera je taky na prsu tak trochu závislá, v noci, když se vzbudí, tak vždy kojím, dudlík nikdy nechtěla a flašku s vodou jako šidítko jsem párkrát zkusila a vztekle odmítá. Je mi jasný, že se u prsa chce i ududat zase ke spánku, nicméně většinou fakt i docela dlouho saje. Docela se začínám děsit, jak ji budu odstavovat, dýl jako do Vánoc kojit určitě nechci, to bude malé 14 měsíců. A taky mám ten názor, že čím dřív se dítě odstaví, tím to jde jednodušeji, že později už je to fakt problém. Ségra kolem roku kojila neteř za noc fakt hodněkrát, vždy jen cuc třeba co půl hodiny, to byla už prostě závislost a dr. jí taky doporučila kojení v noci ukončit. A to je neteř dudlíková, což moje není, nikdy ho na milost nevzala, takže uklidnit jedině prsem (nebo občas houpáním, ale to trvá třeba hodinu, hodinu a půl, kdy musím být u toho 100% vzhůru, zkusila jsem to jednou a vzdala to a vrátila se k uspávání u prsa, prostě na to asi nemám psychicky).
Jo a ještě dodám, že malá spí ve vlastním pokojíčku téměř od 5 měsíců, v posteli s ní nespím (s výjimkou návštěv, když přespáváme mimo domov, a že si ji někdy beru do postele k ránu na mazlení)

xdany
10. črc 2015

@ninive211 A to já si zase myslím, že staršímu dítě, od roku a půl se odstavuje líp, prostě mu to vysvětlíš, např. mlíčko v noci spinká, mlíčko není, maminka má bebí, jsou dokonce i odstavovací knížky (aspoň v angličtině)

ducik
10. črc 2015

@akankeo měla jsem liliputi a byla spokojená. Obdoba ergo baby.

ninive211
10. črc 2015

@xdany Nj, ale do roku a půl či dýl, až fakt bude chápat souvislosti a následky a bude s nima souhlasit, fakt kojit nechci 😀 Neteř má 18 měsíců a tohle, že "mlíčko není", by nechápala anebo nechtěla pochopit. Ta si vyřve i dvakrát až třikrát za noc sunar. Prostě mává flaškou od mlíka a řve a nepřestane, dokud jí ho ségra neudělá, šidit vodou nebo něčím podobným se nenechá. Je skoro zázrak, že se odnaučila od mateřskýho mlíka, ale tam trochu ségře "pomohl" pobyt v nemocnici s rotavirama, no ☹
Já chci tak ten rok, prostě dokud je dítě "kojenec", což je do 12 měsíců, tak má podle mě nárok na mlíčko a být kojeno pokud maminka může a psychicky či fyzicky jí to nijak neubližuje. Jakýkoliv měsíc navíc mi přijde jako bonus navíc, který spíš vysává matku, ale tomu dítěti už skoro nic nedá. Nesdílím stanovisko WHO, že je třeba kojit do dvou a více let.

verundice
autor
10. črc 2015

@ninive211 Tak to jsme na tom skoro stejně. Náš taky dlooouho nechtěl dudlík, teď už ho bere, ale pokud je fakt zabejčenej, tak ani dudlík nepomůže. Ve mně se to hrozně pere - vydržím a budu kojit ještě do roka jak jsem původně chtěla (přesně jak tu psala jedna maminka - už je to jen pár měsíců a z hlediska života mimča i mého je to zanedbatelná chvíle) a na imunitu je to prostě dobré, a za chvíli si zas říkám ne, je to fakt už jen závislost, vždyť už jsme kojení tak nějak přirozeně vypustili i přes den, je to jen trápení mě, tak to ukončim.....no jen dneska jsem tyhle dva postoje vystřídala dvakrát🙂

Strana
z3