icon

Dvouměsíční miminko stále na prsu. Jak řešit tento problém?

prdipirko
15. led 2025

Ahoj, jsem máma 2 měsíčního kluka, prvorodicka a potrebuju poradit. Jsem bezradná a spíš chci slyšet názor, jak to bylo u vás. Co si budeme, pěkně nás s partnerem dostaly nevyžádané rady nejen od rodiny, ale i přátel a lékařů, a když vidíme rodiny na sociálních sítích, máme pocit, ze děláme všechno spatne.
Mám pocit, ze jsem se dostala do bludneho kruhu. Jen co vstaneme, prebalime a nakojime, chvíli se malý zabavi v houpatko, pohrajeme si a za hodinu vyžaduje další kontakt, nejlépe prso, nakojit. Kojime hodinu. Za hodinu jdeme na procházku, hodku, někdy dvě. Přijdeme, prebalime a vyžaduje další kojení. Pak uspavame, hodinu třeba. Neuspim ho jinak než si zase cucne. Nepomáhá ani bílý šum, houpani, mazleni, nic. A už máme kolem 2 odpoledne. Je pretazeny, spi hodinu, dvě. Vstavame, prebalime, má hlad, kojime. Je vzhůru, kolem 5 jdeme koupat, kojime. Kluka, dvě, place, jediné neplace, když kojim. Atd. …. Jediné co je jistě a klidně, tak jsou noci, to spi v pohode.
Ale přes den je to peklo, dostala jsem se do bludneho kruhu, kde nemám čas ani 15 minut dat si sprchu, a vše dělám na úkor spánku. Vstávám ráno dřív, kdy malý spi, abych se nasnidala, umyla a nachystala oběd.
Poslední týden mi neusne jinak než v posteli schouleny v náruči u prsu. A stejne spi chvíli.
Nasadila jsem i probiotika a babyclam, jestli náhodou to není brisko, aby byl klidnejsi. Ale těžko hodnotit, teprve dva dny.
Jsme bezradni, nemáme čas pro sebe, natož na sebe, a malýho mám takřka pořad na prsu.
Jak to bylo u vás? Vim, ze na 2 měsících říkat něčemu režim, je nemyslitelné, ale kdy se to zlomí?
Jinak rady: to musíš dítě nechat vyřvat, ať si nezvyklá, kojte každý 3 hodiny. Naopak. Dítě kojte jakmile chce, kojení není jen krmeni, nejlépe v noci na prsou, jenže to si pak zvykne, to ho musíš dat do postýlky. Proč spi s vámi v posteli … no hlava jak pátrací balon.

Strana
z2
katula94
17. led 2025

Podle toho co popisujes mas naprosto skvele, bezproblemove miminko. Prvnim trem mesicum se nerika ctvrty trimestr jen tak. Lidska mladata se rodi hodne nedovyvinuta a hodne toho dohani mimo telo matky, potrebuji hodne kontaktu, prso jim nahrazuje spojeni pupecni snury. Je to fakt normalni a jestli muzu poradit, vzdy mi fungovalo misto premysleni, jak zmenit dite (protoze to se fakt chova instinktivne a dela vse "spravne") radeji premyslet, jak zmenit sve fungovani, aby to pro nas oba bylo lepsi. Rozhodne bez satku/nositka ani ranu, ja s malym v satku chodila i curat, a ted s dvouletym si zpetne uvedomuju, jaka to vlastne byla pohoda, ale neumela jsem si to jeste zaridit tak, aby byla. Taky jsem cele dny prolezela u kojeni na gauci a mela pocit, ze nic nemuzu, ale pak jsem se zacala chytat a bylo to lepsi. Hele, mas prvni mimi, mas ohromnou svobodu, nemusis delat nic jineho, nez se starat o vas dva, a to mimi zatim nic nevazi, mas po sestinedeli. Ted je fakt nejuzasnejsi cas podle me. Nahod do satku/nositka, klidne ho v tom mej nonstop na prsu, je to v poradku, a u toho muzes delat fakt vse. Davala jsem si kaficko ve stoje u baru, snidala taky tam, pohupovala se v bocich, maly spokojene spal a ja mohla hodiny cucet na televizi 😀. Ted ma syn skoro dva roky a uz to nejde, vse chce delat se mnou, televizi uz pred nim poustet nemuzu, protoze by chtel porad koukat taky, a kdyz ma narocnejsi dny (zuby nebo tak) tak se chce taky nonstop nosit a kojit jako ten novorozenec, jenze uz ma 14 kilo a po vsem nevyspani a prokojenych nocich ho nezvladnu jeste tahat cele dny v nositku, je fakt tezky. Takze vazne, uzivej si, jak je to miminko jeste lehke, jak ti v nicem neodporuje a jen se koji a spi 😁😁😁. A na kecy o vyplakavani se vykasli, tyhle praktiky nam prinesly jen generace traumatizovanych lidi, kteri neumi budovat vztahy a kazdy druhy je rozvedeny. Kdybys chtela s necim poradit, klidne napis ❤️

gigita
17. led 2025

Ahoj 🙂 měla jsem to úplně stejně. Je to dost náročná změna z nuly na jedno dítě 🙂 Pamatuji si, že jsem pořád jen seděla na gauči a v náručí mi spalo miminko, co se při odložení většinou probudilo a plakalo. Kojení skoro 40min, pořád .....obložená různými polštáři 😄 neboj, to je jen začátek. Kojení se bude zkracovat a přijde doba, kdy bude kojení trvat třeba jen minutu a dáš ho ve stoje za chůze 😄 Naše nemělo rádo ani kočárek první 4 měsíce. Myslela jsem, že už se nikdy neprojdu venku, maminky seděly na zahrádkách na kafíčku s kočárky, já ten svůj nesměla zastavit 😄 Jak já si pamatuji, jak mi bylo... 😄 Ale víš co? Ono to opravdu za chvilku přejde a vše bude jiné, v mnohém jednodušší, za dva měsíce to bude zase úplně jiné, než teď. Teď bych brala 40 minutové kojení, hezky bych si u toho pustila filmek 😄 Njn. Už je to pryč. A první tři měsíce jsem k ní v noci na kojení vstávala. Až pak mi došlo, že se chci taky vyspat a vzala si ji do postele. A konečně jsem kojila v polospánku a bylo to pro mě lepší. Dnes je jí 2.5 roku, spí s námi pořád, občas se překulí k sobě do postýlky. Miluju s ní usínat, vůbec nám v posteli nevadí. Dělej vše, jak to cítíš, nestresuj se, tyhle pochyby má poprvé každá maminka a pocity, že už si nikdy nesníš teplý oběd, nedáš sprchu, aniž by ses musela někoho zeptat, jak nesvéprávná😄 neboj, máš před sebou spoustu let života, tohle je jen vtipný okamžik, na který budeš nakonec s úsměvem vzpomínat. Drž se. Uvidíš, bude to super, už brzy 😉

Strana
z2