Dvouměsíční miminko stále na prsu. Jak řešit tento problém?
Ahoj, jsem máma 2 měsíčního kluka, prvorodicka a potrebuju poradit. Jsem bezradná a spíš chci slyšet názor, jak to bylo u vás. Co si budeme, pěkně nás s partnerem dostaly nevyžádané rady nejen od rodiny, ale i přátel a lékařů, a když vidíme rodiny na sociálních sítích, máme pocit, ze děláme všechno spatne.
Mám pocit, ze jsem se dostala do bludneho kruhu. Jen co vstaneme, prebalime a nakojime, chvíli se malý zabavi v houpatko, pohrajeme si a za hodinu vyžaduje další kontakt, nejlépe prso, nakojit. Kojime hodinu. Za hodinu jdeme na procházku, hodku, někdy dvě. Přijdeme, prebalime a vyžaduje další kojení. Pak uspavame, hodinu třeba. Neuspim ho jinak než si zase cucne. Nepomáhá ani bílý šum, houpani, mazleni, nic. A už máme kolem 2 odpoledne. Je pretazeny, spi hodinu, dvě. Vstavame, prebalime, má hlad, kojime. Je vzhůru, kolem 5 jdeme koupat, kojime. Kluka, dvě, place, jediné neplace, když kojim. Atd. …. Jediné co je jistě a klidně, tak jsou noci, to spi v pohode.
Ale přes den je to peklo, dostala jsem se do bludneho kruhu, kde nemám čas ani 15 minut dat si sprchu, a vše dělám na úkor spánku. Vstávám ráno dřív, kdy malý spi, abych se nasnidala, umyla a nachystala oběd.
Poslední týden mi neusne jinak než v posteli schouleny v náruči u prsu. A stejne spi chvíli.
Nasadila jsem i probiotika a babyclam, jestli náhodou to není brisko, aby byl klidnejsi. Ale těžko hodnotit, teprve dva dny.
Jsme bezradni, nemáme čas pro sebe, natož na sebe, a malýho mám takřka pořad na prsu.
Jak to bylo u vás? Vim, ze na 2 měsících říkat něčemu režim, je nemyslitelné, ale kdy se to zlomí?
Jinak rady: to musíš dítě nechat vyřvat, ať si nezvyklá, kojte každý 3 hodiny. Naopak. Dítě kojte jakmile chce, kojení není jen krmeni, nejlépe v noci na prsou, jenže to si pak zvykne, to ho musíš dat do postýlky. Proč spi s vámi v posteli … no hlava jak pátrací balon.
Ahoj 🙂 měla jsem to úplně stejně. Je to dost náročná změna z nuly na jedno dítě 🙂 Pamatuji si, že jsem pořád jen seděla na gauči a v náručí mi spalo miminko, co se při odložení většinou probudilo a plakalo. Kojení skoro 40min, pořád .....obložená různými polštáři 😄 neboj, to je jen začátek. Kojení se bude zkracovat a přijde doba, kdy bude kojení trvat třeba jen minutu a dáš ho ve stoje za chůze 😄 Naše nemělo rádo ani kočárek první 4 měsíce. Myslela jsem, že už se nikdy neprojdu venku, maminky seděly na zahrádkách na kafíčku s kočárky, já ten svůj nesměla zastavit 😄 Jak já si pamatuji, jak mi bylo... 😄 Ale víš co? Ono to opravdu za chvilku přejde a vše bude jiné, v mnohém jednodušší, za dva měsíce to bude zase úplně jiné, než teď. Teď bych brala 40 minutové kojení, hezky bych si u toho pustila filmek 😄 Njn. Už je to pryč. A první tři měsíce jsem k ní v noci na kojení vstávala. Až pak mi došlo, že se chci taky vyspat a vzala si ji do postele. A konečně jsem kojila v polospánku a bylo to pro mě lepší. Dnes je jí 2.5 roku, spí s námi pořád, občas se překulí k sobě do postýlky. Miluju s ní usínat, vůbec nám v posteli nevadí. Dělej vše, jak to cítíš, nestresuj se, tyhle pochyby má poprvé každá maminka a pocity, že už si nikdy nesníš teplý oběd, nedáš sprchu, aniž by ses musela někoho zeptat, jak nesvéprávná😄 neboj, máš před sebou spoustu let života, tohle je jen vtipný okamžik, na který budeš nakonec s úsměvem vzpomínat. Drž se. Uvidíš, bude to super, už brzy 😉

Podle toho co popisujes mas naprosto skvele, bezproblemove miminko. Prvnim trem mesicum se nerika ctvrty trimestr jen tak. Lidska mladata se rodi hodne nedovyvinuta a hodne toho dohani mimo telo matky, potrebuji hodne kontaktu, prso jim nahrazuje spojeni pupecni snury. Je to fakt normalni a jestli muzu poradit, vzdy mi fungovalo misto premysleni, jak zmenit dite (protoze to se fakt chova instinktivne a dela vse "spravne") radeji premyslet, jak zmenit sve fungovani, aby to pro nas oba bylo lepsi. Rozhodne bez satku/nositka ani ranu, ja s malym v satku chodila i curat, a ted s dvouletym si zpetne uvedomuju, jaka to vlastne byla pohoda, ale neumela jsem si to jeste zaridit tak, aby byla. Taky jsem cele dny prolezela u kojeni na gauci a mela pocit, ze nic nemuzu, ale pak jsem se zacala chytat a bylo to lepsi. Hele, mas prvni mimi, mas ohromnou svobodu, nemusis delat nic jineho, nez se starat o vas dva, a to mimi zatim nic nevazi, mas po sestinedeli. Ted je fakt nejuzasnejsi cas podle me. Nahod do satku/nositka, klidne ho v tom mej nonstop na prsu, je to v poradku, a u toho muzes delat fakt vse. Davala jsem si kaficko ve stoje u baru, snidala taky tam, pohupovala se v bocich, maly spokojene spal a ja mohla hodiny cucet na televizi 😀. Ted ma syn skoro dva roky a uz to nejde, vse chce delat se mnou, televizi uz pred nim poustet nemuzu, protoze by chtel porad koukat taky, a kdyz ma narocnejsi dny (zuby nebo tak) tak se chce taky nonstop nosit a kojit jako ten novorozenec, jenze uz ma 14 kilo a po vsem nevyspani a prokojenych nocich ho nezvladnu jeste tahat cele dny v nositku, je fakt tezky. Takze vazne, uzivej si, jak je to miminko jeste lehke, jak ti v nicem neodporuje a jen se koji a spi 😁😁😁. A na kecy o vyplakavani se vykasli, tyhle praktiky nam prinesly jen generace traumatizovanych lidi, kteri neumi budovat vztahy a kazdy druhy je rozvedeny. Kdybys chtela s necim poradit, klidne napis ❤️