Jak kojit - prvorodička, intervaly, rozvržení
Holky, prosím o radu jak kojit. Zbavujeme se příkrmu a tak se snažím přikládat co nejčastěji, nejdéle po 2h, aby se hezky rozjela laktace. Jenže jak to dělat, když třeba v 15:00 nakojím (kojím cca 35 min), pak malej třeba pláče do 16:30, pak se mi podaří ho nějak uspat, ale v 17:00 nejpozději by měl zase jíst. To ho mám zase budit? Když ho ale zase nevzbudím, tak stěží dáme dohromady aspoň těch 8 přiložení za den.
Na kojeni.net jsou dobré rady, ale radí tam mít dítě 24 h u sebe, i s ním spát a ono si samo řekne, kdy chce jíst. Ale to je pro mě prostě nereálný. Někdy se musím najíst, uvařit, mám psa, manžel musí chodit do práce. A to zatím máme jen jedno dítě, jak by to tedy dělaly maminy, který už nějaké děti doma mají... Poraďte...
@dockysbazar ja jsem nechavala spat jak potreboval. Akorat v porodnici me doslova gestapacky hlidaly sestry, jestli ho budim i v noci na kojeni. Kojeni me bolelo s prominutim jak p.ase a byla jsem rada, ze spi, nebyl k vzbuzeni. Ale sestry na me dohledly.... jednou jsem si dovolila spat dal, kdyz nebyl k vzbuzeni a pekne me sprdly. Dal jsem o tom nepremyslela, nic jsem nevedela, proste jak spal, byla jsem rada, jak byl vzhuru, dostal napit. Po mesici asi to prestalo bolet to prisati a celkove jsem kojila rok a pul.
@kackacka37 vysazení UM navrhla dr., že to máme zkusit. Je pravda, že mám teď mlíka víc jak před tím a malej intenzivněji saje po tom vysazení, ale možná ho ještě není tolik. Zítra zavolám dr. jak se věci mají a uvidím co na to řekne. Třeba nám řekne ať přidáváme dokrm jen večer nebo někdy, uvidím no.
Teď se vzbudil sám po 3 h. Akorát jsem 3/4 h před tím odsavala. Myslíte, že se stihlo dotvořit?
@zevina to te v ty porodnici dobre lakovali 😀 jakoze se dite nauci dva styly prisati a vyuziva oba dle toho, zda ma flasku ci prso? 😀 😀 neneee .samozrejme pokud jstd meli ndjake zdravotni komplikace, je to neco jineho.
To ze se ma cekat, az se mm vytvori, je mytus. kdyz ted prilozis dite a to bude spravne sat, mm potece. U kojeni stlacuj prso. @dockysbazar
@dockysbazar tvoří se při kojení, takže to vůbec nevadí, že jsi před hodkou odsávala. Když bude po kojení plakat (střídej prsa po 10 minutách), dokrm ho přes stříkačku tím odsátým. Kolem toho třetího týdne (+ 6t, 3m, 6m) bývá růstový spurt, tak mu asi mlíčko nestačí, ale to se srovná. Když začne plakat po hodině a půl od kojení, tak ho klidně zase nakoj.
Jinak u mě fungovaly kojící čaje a pak birell :D ten na 200 %
@dockysbazar ty to beres moc vedecky, teoreticky. Ja jsem toto vubec nesledovala. Proste je vzhuru a nejedl,dam mu najist. A az teprve mu das, tak pak jestli nebude spokojenej bych nad tim badala. Ale jinak ne. To je jedno kdy jsi odsavala. Parkrat jsem musela odsat kvuli kapkam na kasel, davala jsem je do mlika, a prislo mi, ze skoro nic neodsaju, pritom jeste se normalne nakojil z prsa. A to mi uz neslo nic odsat, chvili predtim. Kdyz mu nestaci jedno prso, dam druhy, hned.
@jipe tak ja jsem nic na podporu kojeni nejedla a nepila , ale je pravda, ze jsem mela porad velky hlad a chut na sladke - klasika. A asi proto jsem tloustla, protoze jsem hodne kojila a tu energii muselo telo nekde brat. Tu jsem nemela. Takze asi celkove poradna vyziva 🙂 abys nestradala
@dokument no já v porodnici mlíko veškeré žádné, dítě žloutenka, nevzbuditelné, nesající, tak aspon odsávačka, 4. den hurá trochu mlíka, během 14 dnů se nám podařilo odbourat dokrm, ale dostal dudlík (odmítala jsem být téměř nonstop živý dudel), až po 2 a půl měsích jsem odbourala kloboučky, takže jsem ze startu nasadila caro a kojící čaje a určitý efekt byl vidět. Nakonec jsem kojila 13m i když ze začátku to byl dost boj. Já při kojení naopak hubla, i když jsem se cpala fakt hodně,
@dokument no to jo, ja potřebuju na všechno manuál a přesnej postup jak co dělat jinak jsem nesvá 😀 😀 taky mám pořád hlad, na noční kojení si dokonce dělám sváču 😀 ale u mě to je jedině dobře, protože jsem pro změnu vyhublice a nemůžu přibrat. Na kojení mam homeopatika, meltu, kojo čaje, dostatek tekutin, snažím se často přikládat tak nevím co zabírá 😀 ale když přijdu malýmu tak začnu mít uplne takový pnuti v prsou jako by se prsa nalejvala, ale to je asi blbost co? 😀
@dockysbazar není to blbost, já to měla vždycky, když jsem šátkovala, cítila jsem, jak se mi nalejvají prsa 😉 Jsou to hormony a příroda to má dobře zařízené... A nejhorší v tomto případě je fakt chtít tabulky a návody. Osvědčilo se mi dělat v maximální možné míře vše podle pocitu a intuice, nezklame 😉
ja kojim kdy deti chtěji , ma hlad dostane ma žizen dostane vždy nabydnu když chce kojise když ne prs odmitne , když je vedro kojí se vic, chvíli si veř vem si mimouška do postele a dej se do klidu chvili nech pracovat pudy vse bude ok
@zmrz_lina u mě ta intuice zatím nějak moc nefunguje 😀
@dockysbazar protože jsi ji ještě nedala prostor 😉
@dockysbazar ne to neni blbost. ja kdyz mam deti pres noc u exmanzela (to trilety jeste kojim) a treba si jen predstavim, jak se druhy den bude mala kojit, hned mam pocit plnejsich prsou. Masakr. a kdyz byla jeste mimino, oujee to jsem ,,pnula" imrvere. 😀
@dockysbazar prostě když začne brečet, nakoj a když bude i po té plakat, dokrm odstříkaným, bude to ok, neboj 🙂
@dockysbazar neni to blbost. Ja jsem se pak, i ted (kluk ma 3,5 roku) bala, ze jak se zacne lysat nekde u prsa, delat, ze chce (treba ted si rad hraje na mimino), tak ze se mi to mliko spusti.
lisat
Já jsem to dělala tak, že když bylo dítě vzhůru, tak jsem ho přiložila, zároveň jsem ho u prsa uspávala...nikdy jsem nepočítala počty přiložení...ono paradoxně u nejmenších miminek je to dle mého osobního průzkumu nejvíce pravidelné a děti se kojí jakoby nejméně, čím starší dítě, tím se četnost kojení zvyšuje🙂...pokud dítě spokojeně spinká, prospívá,tak se nebojte...jakmile začne být neklidné, plakat, hned nabídněte prso, pokud je spokojené, tak určitě nestrádá🙂...Na bolavou bradavku jsem používala bepanthen - preventivně - hezky bradavku zvláčnil a ona pak byla odolnější a neměla tendenci praskat🙂
Ahoj holky, přidávám se do diskuze. Taky jsem asi pořád nezískala tu intuici nebo nevím. Snažím se krmit po 3 hodinách, někdy se malá dožaduje dřív. Je nám 5 týdnů. Ale když jsem jí párkrát dala dřív jak po 2 hodinách, vypadalo to na ten spurt, tak hodně zvracela, i to, co snědla předtím. Dost mě to vyděsilo, jak se chudinka dávila, tak se snažím dodržovat intervaly. A přijde mi, že přibírá pomalu. Něco přes 200 g za 2 týdny.

Ahoj, vim , ze jsem ti v minulý debate radila neco jinyho ale jestli ti od stredy nic nepribral, ja bych mela strach a pokyd ti takhle place a pak upada do takhle dlouhých spánků, radeji teda odstrikavej a dokrmuj neboklidne to umělý at se naji poradne, ...me teda taky delal co popisujes s tim kroucenim se u prsa vyplivovanim, vztekanim se ale u nas to bylo brisko asi jak byl prezranej jak jsem mu to furt cpala i hodne zvracel ale pribiral ukazkove a nikdy dlouho neplakal...kazdy dite je jiny, snad ti poradi ta laktacni