icon

Jak odnaučit 2letého syna kojit?

valkyra222
29. pro 2016

Zdravím zeny poraďte mi prosím jak odnaučit kojit kluka starého 2 roky...už tak jsem to omezila na jen v poledne když ho uspavam a večer když ho uspavam.ale v noci je to peklo chce prso i 4x a když mu ho nedám (už se fakt snažím to omezovat) tak spustí řev vztekani pul domu je kvůli tomu vzhůru a řve i hodinu dokud ho nedostane pak u něj v klidu usne.už jsem fakt v koncích už s tím chci skončit ale jak vidím ty scény je to šílené.ani do toho jednoho roku jsem ho v noci nekojila tak často jako teď :( na některých stránkách na netu čtu ze si mam zkusit namazat prso citronem nebo něčím co on nesnáší pokaždé když ho bude chtít ze se to časem odnauci ale o tom pochybuji že by to bylo tak lehké...dekuji za každou radu...

Strana
z6
nugetka20
30. pro 2016

Chci se jen zeptat, jak u dětí poznáte, že se budí na kojení a ne na to, aby znovu usnuly? Mám zatím prcka 6měsíců, takže standard, vstávačka po 1,5-2 hodinách. Víceméně hladově baští. Přes den vydrží cca 2,5 hodiny bez jídla. V noci ale prostě o prso řve. Je mi jasný, zatím je malý.... ale představa nočního kojení ještě ve 2 letech mě děsí, ráda bych po roce přestěhovala do pokojíku.

astyna
30. pro 2016

Ségra to tak dlouho odkládala, až bylo neteři 4 a měla jít do školky. Na radu tamní učitelky si zalepila bradavky náplastí a řekla, že už mléko není, že mléko je jen pro miminka a paní učitelky ho taky nemají. Asi to bylo věkem, nebo čím, ale malá to pochopila.

V tomto věku je to už jen závislost, to, že pak dáváš třeba pití, to je taky závislost na mamince, když nemá bradavku, tak aspon u sebe mámu 😀 Já vždy říkám, jaký si to uděláš, takové to máš.

zarecna
30. pro 2016

@ivular kojila som v noci v leze, kecy o tom,ze nevies, ze kojis a kolko su straaaaaaaaaaaaaaasne kecy, vzdy som sa musela prebrat z polospanku, dieta rpelozit s prsnika na prsnik etc...to su fakt kecy kojosekty (u nas organizacia mamila), kde sa zeny hrdia tym, ze ich dvojrocne deita vnoci na mliekco vstane aj 5x a oni to zvladnu...no urcite.
Matka ma pravo byt v pohode, byt vyspata etc. Dvojrocne dieta nie je na jej mlieku bytostne zavisle je to ukludnujuci zvyk a bodka.
Inak zkladatelke radim, nech s apozrie maemu do pusy, ci mu nejdu posledne stolicky, to by vysvetlovalo aj caste budenie aj nasledne kojenie.

rousse
30. pro 2016

@kmi007 no já neměla moc na výběr - jsem epileptička a už to bylo fakt za minutu 12 a byl by průser. Ano, musela jsem ji na noc uplně odstavit - ona totiž se sice budila po půl hodině, ale ne, aby se napila, ale aby si podundala prso - párkrát cucla a byla tuhá. Celkově jsem byla v obýváku jen 2 noci a u nás to stačilo - 3. noc už jsem spala v ložnici a v noci už se nebudila - vzbudila se až v 5 ráno. Přes den už jsem pak kojila jen ráno po probuzení a večer před spaním - ona přes den to prso nevyžadovala.

rousse
30. pro 2016

@zarecna naprostý souhlas - to jsou naproste kecy v kleci - fungovala jsem tak nekolik mesicu s malou v posteli a zacaly jsme na 3 buzenich za noc a rucnik do ringu jsem hodila pri skore buzeni po 30minutach jen kvuli podundani.....a spala jsem tehdy tak skvele, ze jsem vubec malem nedostala po x letech zase epilepticky zachvat.... takže mi taky může někdo vykládat o úžasných prokojených nocích, kdy ani nevíte, že kojíte a celou noc krásně spíte sladkým spánkem....a pak muze dotycny pokracovat tou o te cervene karkulce

oplatecka
30. pro 2016

@zarecna Naprosto souhlasím s tím, že jsou to kecy! Já se taky pokaždé v noci probudím a ne že nevím, kolikrát jsem kojila. Vím to moc dobře 😀 Teď má syn 21 měsíců a na kojení v noci se mi donedávna pořád budil co dvě hodiny. Už jsem to nezvládala, jsem opravdu šíleně unavená, nevyspaná, a zdravotní problémy, které z nevyspání plynou, mě donutily noční kojení omezit. Teď mu dám jen jednou, konečně se po takové době vyspíme já i syn. A hned je ten svět růžovější 🙂

lucinka58
30. pro 2016

všude říkají ať vstává k dítěti tatínek, že si za 3 dny zvykne a přestane kojení vyžadovat. No nevím. U nás byl řev už jen z toho, že vstal tatínek..... Chce to trpělivost a prostě nedat. My noční kojení odnaučovali tak, že jsem prostě u něj byla, držela, nosila, chovala, ale nedala. Byly to hrozný scény..... Ale nakonec se to postupně vydařilo. Jako určitě bych to nehrotila tak, že ze dne na den nedám celou noc, ale spíš posouvat časovou hranici. Prostě pokud se ti třeba budí co 2 -3 hodiny, tak vynechat to první, pak dát a takhle postupně odbourat všechny kojení. I když u nás se přiznám sice už nekojím, ale chce 1x za noc mlíčko z flašky... Prostě má žízeň a já to zase chápu - já ji mám v noci taky 🙂

panickatlamicka
30. pro 2016

@zarecna zvlastni, ze to tvrdi ta strasna kojosekta a ja opravdu o nocnim kojeni v podstate nevim. Ony zas ty polokrkavci matky rady tvrdi, ze dvouletemu diteti uz to nic nedava. 😀 :-P.

lucinka58
30. pro 2016

@panickatlamicka Osobně si myslím, že kojení by mělo být příjemné jak matce, tak dítěti. Pokud matce příjemné není a je z toho vyčerpaná, tak to určitě není přínos..... lepší je tedy přestat. Dvouleté dítě fakt už noční kojení z výživového hlediska nepotřebuje. je to prostě zvyk, který má naučený a je mu u něj příjemně a dobře se mu usíná....

drzticka81
30. pro 2016

tak ja musim napsat, ze jsem pak taky uz nezaznamenavala, kolikrat jsem v noci kojila -naucila jsem ji dat prso v ruznych me prijemnych spacich polohach a ja u toho spala -jako probudila jsem se a dala ji ho, ale nepretrhla mi tim spani, ja jsem hnedle upadla do dalsi faze spanku....ne jak u maleho miminka musis jit vedle, rozsvitit, prebalit, u toho rozsvitit, pockat az usne-kdy jsi treba na zacatku hodku vzhuru u kazdeho kojeni 🙂))))

oplatecka
30. pro 2016

@panickatlamicka To máš opravdu veliké štěstí, že o nočním kojení nevíš a vyspíš se... Jsou však i takové maminky, které to kojení vnímají a prostě se nevyspí. A v žádném případě snad nejsou krkavčí matky, protože jsou vyčerpané a chtějí se vyspat. Co to je proboha za názor???

lucinka58
30. pro 2016

@drzticka81 Tyyyy jooo, ale to jde jenom za předpokladu, že máš dítě v noci v posteli. Já teda vždycky vstávala k malýmu do dětského pokoje a pěkně mě to prudilo a budilo 😀

ivular
30. pro 2016

@zarecna
Ad "straaaaaaaaaaaaaaasne kecy, ze nevies, ze kojis" - zvláštní, člověk něco tři roky noc co noc zažívá, a pak se dozví, že to v žádném případě zažívat nemohl😉
Ad "matka ma pravo byt v pohode, byt vyspata etc." - absolutní souhlas. Jen dodávám, že ani s nočním kojením to není v rozporu;)
Ad "je to ukludnujuci zvyk" - to je pravda, kojení má význam nejen výživový, ale také imunologický a právě psychologický. Právě proto je dobře, když toto může matka poskytnout tak dlouho, jak dlouho to dané dítě potřebuje.

losice
30. pro 2016

@ivular @panickatlamicka holky, ono nekdo ma vazne problemy s kojenim vleze a plynulym spankem. Ja mela oba synky od porodnice v posteli, ale s mymi mini prsy (mam je fakt jak mala holka) kojeni vleze neslo/nejde ani u jednoho. Kluci se proste nezvladli prisat - v leze fakt neni u mne na co. Ani LP nam nepomohla. Takze ja kojim jen v sede. A chtic nechtic se proberu. Takze moc dobre chapu ty vycerpane maminky co to neprospi. Verim tomu, ze nekdo chrape kojeni nekojeni, ale fakt jsou lidi kteri to stesti nemaji...

drzticka81
30. pro 2016

@lucinka58 ano z jedne strany dcera, z druhe syn 🙂))))jsem zvedava, kam umistim to treti 🙂)))

ivular
30. pro 2016

@losice Ale to víš, že jo. Já určitě nechci tvrdit, že je principálně vyloučené, aby maminku to kojení vyčerpávalo. Jen jsem přemýšlela, jestli by nebylo menším zlem najít způsob, jak pozměnit tu techniku, než násilně odstavovat..

losice
30. pro 2016

@ivular jasne. Bohuzel Pak jsou i takove pripady jako moje svagrova, ktera potrebuje ke spanku naprosty klid. I s manzelem maji odjakziva oddelene loznice. A ta uz se zoufale snazi koexistovat v noci se svym velmi kontaktnim mimi, ktere by nejradsi salo nonstop. A jeste si nezvykla. A budi se cca 10 za noc (mama). A buli kazde rano vycerpanim, ale maleho nechce "zradit", jak rika. Co Pak s tim? Kazda rada draha...

panickatlamicka
30. pro 2016

@losice jj to ja chapu taky a urcite nepopiram unavu takove maminky. 🙂 a ani nepopiram jeji pravo s tim nalozit, jak uzna za vhodne, byt treba s nasilnym odstavem nesouhlasim. Mne spis vadi takove ty reci, ze kojeni dvouletakovi uz nic nedava, ze kazi zuby a podavani pravdivych informaci je hned hazeno do skatulky kojosekta.

panickatlamicka
30. pro 2016

@oplatecka ja netvrdim ze jsou krkavci,protozd se nevyspi. chapes spatne psany text. ja ani netvrdim, ze jsou krkavci, kdyz jsou unavou nucene odstavit. Zrovna tak ale treba muzu se rozcilovat ja, kdyz nekdo naznaci,ze maminky propagujici kojit i pres unavu, jsou kojosektarky. Rozumis?

petrasipkova1
30. pro 2016

tak po přečtení diskuze se začínám probírat z mé depky, v pátek se mi dcera v 17,5 měsících odstavila mojí chybou sama od kojení. Byla jsem z toho neštastná, chtěla kojit co nejdýl, kojila se pořád, přes den minimáně jednou za hodinu, v noci x krát. Usínala jen u kojení. Odstavila se úplně v kidu, na usnutí má dudlík, v noci se už první noc vzbudila jen jednou, lokla si vody, dudlík a spala dál a i o dost déle, spí od 19:30 do 7-7:30.

cilkat
30. pro 2016

@petrasipkova1 "Odstavila mojí chybou"? taky chci takovou chybu! :D
Malýmu je 14 měsíců... kojení je pro mě pohodlný, když se nic mimořádnýho neděje, udí se jednou za noc... takže by se řeklo, že není kam spěchat. Jediný problém je, že chcem druhý a menses stále nikde... Takže začínám zvažovat i odstavení... ale tak za půl roku.

petrasipkova1
30. pro 2016

no já jí právě odstavit nechtěla, klidně bych jí kojila hooodně dlouho. Bohuže jsem blbka, neuvědomila jsem si, co způsobím. udělala se mi ragáda a nechtěla se zahojit, tak jsem si to namazala genciánkou, celou noc kojila ze zdravého, a ráno jsem jí bohuže řekla, maminka má bebí, musíš pít opatrně, no lekla se a od té doby se nepřisála, když jsem prso nabídla tak ječela nene ne a ani v noci se nechytila ☹ mrzí mě to moc, doted byla zdravá, podle mě díky MM, ale na druhou stranu, začala krásně jíst, spít, z minuty na minutu, je spokojená, tak co. Snad jsem jí dala za těch skoro 18 měsíců dost a taky chci brzy druhé, tak se dám aspon do kupy. a oddychnu si od "miminka".

petrasipkova1
30. pro 2016
zarecna
30. pro 2016

@ivular opakujem, nie kazda matka to ma tak, ze proste nevnima v noci kojenie...nie je to pravidlo. Radit mame, co je unavena a chce skoncit, nech pocka do samoodstavenia v cca 4,5 roku povazujem za velmi vtipne teda.

ivular
30. pro 2016

@zarecna Taktéž opakuji, že pokud má maminka tento problém s nočním kojením, zkusila bych nejprve popřemýšlet, jestli něco nelze dělat jinak/lépe, tak aby o nočním kojení nevěděla - tak jako o tom maminky starších dětí už zpravidla nevědí. Maminka a dítě se takto dostávají do harmonie, kdy se dítě pozvolna odstavuje samo a spolu s tím taktéž pozvolna klesá tvorba mateř. mléka. Zkrátka vše proběhne zcela přirozeně a v klidu.

astyna
31. pro 2016

Já myslím, že valkýra se ptá jasně, jak odstavit svého syna. Kojit už nechce a já ji chápu.

naomi6
31. pro 2016

@valkyra222 ahoj, ja byla take v teto situaci. Temer dvoulety syn se budil na kojeni i 6x za noc. Uz jsem byla tak unavena, ze jsem ho proste dostavila ze dne na den. Prvni noc prorval, ale vydrzela jsem, druhou noc spal uz krasne bez jedineho probuzeni. Takto stare dite uz moc dobre chape. Takze vydrz a nesmis polevit. Mlicko uz neni a hotovo. Zalepila jsem si prsa a rekla, ze mam bebicko. Drzim palce a hodne sil preju

valkyra222
autor
1. led 2017

Chci přestat kojit kvůli zdrav.problémům.ve 20 letech mi diagnostikovali manifestni tetanii s panickou poruchou úzkosti a pokud neberu magnesko každý den tak po nějaké době mě chytají ataka. No do teď jsem měla klid ale malý mě vysává cize i moje minerály a vitamíny a ataka se začínají vracet mám křeče v nohou rukách a někdy necitivam půlku obličeje nemluvím o nedostatku spánku z nočního buzení a únava jen podporuje panickou poruchu a vytváří u mě stres vyčerpání deprese je to šílené.když si ho třeba tatínek vezme na pul dne pryč tak pohoda ale jakmile mě malý vidí neřekne ahoj mami ale první jeho náznak ze se chce prisat a nedá pokoj dokud se neprisaje. Už nechci být jeho chodící dudlík.ano 10 vteřin pije a zbylych 5 minut už jen dudlí a jen se ho opovazim odsát řev neskutečný :(

lucinka58
1. led 2017

@valkyra222 Tak to tě chápu. Zkus fakt odstavit ze dne na den (teda z noci na noc). Ať zkusí vstát k malýmu tatínek a ty se prostě drž toho, že mlíčko došlo.... Pokud už se cítíš takto, tak fakt kojení nemá smysl. A neboj - malej sice bude jednu, dvě noci plakat, ale pochopí to.... Držte se a zvládněte to pokud možno rychle a s pevnýma nervama!!!!

drzticka81
1. led 2017

@valkyra222 v tomto pripade bych odstavila urcite davno......nejdulezitejsi je se rozhodnout sama v sobe -proste si rekni, kojila jsem dva roky, to je dost, ted se musim soustredit na sebe a svou nemoc....ukoncuji nocni kojeni a udelam pro to vsechno - a pres to nejede vlak.....pak tohleto striktne rekni svemu synovi -ve dvou letech uz to vazne chape -rekni, uz nebude v noci mlicko, dej mu treba vecer pred usnutim a u toho mu rikej, ze mlicko uz v noci neni, ze bude az rano, a skutecne pres noc vytrvej, zkus mu dat nejpozdeji, co to pujde....ja bych klidne vydrzela az do pul pate -dej si nejaky casovy udaj a dodrz to, v noci lez, snaz se lezet na brise a prsou a neustale mu opakuj, mlicko uz neni, bude az rano...uvidis pripadnou reakci....ale nepovol............preji ti hodne stesti, a hlavne pevnou vuli!!! a ted mysli na sebe a sve zdravi, svemu diteti jsi dala maximum........

Strana
z6