Jak předejít ztrátě mléka a jak zvýšit jeho tvorbu?

kyia
15. únor 2015

Tříměsíční syn se začal při kojení často odpojovat a nechce pít. Když jsem zkusila mléko odsát, zjistila jsem proč. Nic neteklo. Jak předejít ztrátě mléka a jak zvýšit jeho tvorbu?? Děkuji za rady!

tria002
15. únor 2015

Pro zvyseni tvorby mleka je dobre kojit v noci a miminko casteji prikladat, byt hodne v kontaktu. Ja zacala.i nosit v satku a spime spolu v posteli..
Odsavackou taky nic neodsaju.
Kdyz se mi malej vzteka u kojeni, a odtahuje se, tak prsa stridam. Behem jednoho krmeni treba i 6x.
Musela jsem se zbavit i dudliku.
Hodne mi pomohla skupinka na fb- Laktacni poradkyne, zastanci a milovnici kojeni spojme se.

olusenka
15. únor 2015

vypadá to na klasický růstový spurt 3.měsíce, já měla u obou dětí silný, 3měsíční byl nejhorší. Kojit hlavně v noci, i přes den často nabízet, mlíka rozhodně málo není, být ani nemůže, prostě má třeba větší potřebu při spurtu a málo mu to teče, pomáhá ještě stlačovat prso http://kojim.webnode.cz/nejcastejsi-problemy/st... a u kojení nebo těsně před ním pít horký nápoj, pomůže mléku lépe téct.
A tady něco pěkného (nejen) o "málo mléka" . i jiné články od paní jsou dobré.
http://www.vanickovani.cz/praha-ma-slabe-mleko/
A ještě dodám, neřídit se podle množství odsátého mléka, nestresovat se tím, já kojila syna přes rok a půl až do porodu druhého dítěte a vždy jsem, když jsem náhodou potřebovala, odsála tzv. nula nula prd, prostě jsem asi měla, resp. mám jen kojící prsa, jednou jsem po min. hodinové tvrdé práci odsála pouhých 30ml. Dceru taky kojím už skoro rok a půl.
Příp. jsou i různé přípravky na zvýšení tvorby mléka, někdo doporučuje pískavici (řecké seno), někdo Emulips anýz, jsou i homeopatika....

marecekavendulka
15. únor 2015

to,že nic neodsaješ,neznamená,že mlíko není.já sama neodsaju ani kapku a kojím již skoro 9 měsíců. Hodně miminko přikládej,zvyš kontakt kůži na kůži,společné spaní.Více najdeš ve wiki pod "bojkot kojení" a "zvýšení tvorby mléka"
na zvýšení tvorby mléka pomáhá: homeopatie,řecké seno,benedykt lékařský,jestřabina,caro.nejvíc se mléko tvoří v noci,proto koj nejvíc v tuto dobu,používej stlačení prsu.ale myslím,že mléka máš dost,jen je to ten bojkot.

castava
15. únor 2015

Musím se vám pochlubit jak jsem si to zavařila s kojením..... Před týdnem jsem byla zabraná do skládání puzzle (6000ks) a aby se mi to dobře skládalo, tak jsem u toho ležela a samozřejmně jsem ležela i na prsách a to celý týden ve volném čase (minimálně však 2hod. denně.). Asi po týdnu jsem si všimla, že mám menší prsa a malá byla neustále hladová. Odstříkala jsem z bídou 25ml. Začala jsem tedy více pít čaje na podporu kojení a koupila si v lékárně homeopatika a mám opět více mlíka. Odstříkám jednorázově 150ml a to ještě z toho prsa dokojím malou. Je lepší co nejčastěji přikládat a nejvíce kojit v noci jak píšou holky.

kyia
autor
16. únor 2015

Děkuji moc všem za rady!!! V noci kojit je u nás problém, syn celou noc spí. Zkouším tedy odstříkávat, ale odsávačka nic neodsaje.. Mám ho tedy budit na kojení? Taky jsem pro jistotu koupila Nutrilon, kdyby měl velký hlad, ale nevím jestli je dobré mu ho dávat, aby si na něj nezvykl nebo tak..

celaskon87
16. únor 2015

@kyia Ahoj, měla jsem velmi podobný problém asi 14 dnů zpátky. Malý má teď 3 měsíce. Přes den jsem kojila po 3 hodinách a v noci mi vydržel i 8 hodin spát. Najednou měl prostě málo a plakal po každém kojení, že už víc není. Nakonec jsem si nechala poradit od laktační poradkyně, půjčila odsávačku a odsála po každém kojení (resp. stimulovala) a hlavně častěji přikládám ke kojení, klidně po 1,5 hodině až 2 hodinách. Mléka se mi tvoří asi víc, po kojení už většinou nepláče. Hodně pij, použij odsávačku aspoň ke stimulaci a častěji přikládej. Držím palce, u nás už je to lepší, ale teda jestli jsme za vodou, to fakt netuším ;) (už mám taky Nutrilon v pohotovostní poloze, ale jsem líná umývat flašky a ohřívat mléko, takže to je teď moje velká motivace ;) )

olusenka
16. únor 2015

@kyia snažila bych se nabízet přes den, jak často je to možné, v noci bych zkusila jednorázově, jak se bude tvářit, obecně jsou ospalí, a vezmou prso rádi, problémy, co jsou přes den rozespalí nemají. Pak by se vidělo, co dál. Nutrilon bych endávala, škoda kazit kojení viz. ten můj minulý příspěvek a odkaz "Praha má slabé mléko". Tam se paní k dokrmu vyjadřuje .

kyia
autor
20. únor 2015

@olusenka @celaskon87 @tria002 @marecekavendulka Už jsem zkusila všechno možno. Homeopatika, čaje, časté přikládání(to se mu ale nelíbí, protože nic nevysaje), špaldovou kávu, horký drink před kojením, spaní ve společné posteli.. Zatím žádné valné zlepšení a to už trvá zhruba týden. Večer je vidět, že má opravdu hlad. Co ještě mám vyzkoušet?? Děkuji!

marecekavendulka
20. únor 2015

@kyia zavolej LP cim driv,tim lip.

marecekavendulka
20. únor 2015

Nebi co myslis @katyxq ?🙂

katyxq
20. únor 2015

@kyia koukni na https://www.modrykonik.cz/jak-kojit ... nejlepší by asi bylo si pozvat dobrou laktační poradkyni (kontakty třeba tu http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... )

2hanah
20. únor 2015

@kyia Mně pomohla jedině homeopatika, jak na ně nevěřím, tak po nich se mi začalo zase dělat mléko, vážně, jmenují se Ricinus Komunis - nevím přesně, jak se to píše, ale v lékárně budou vědět a takhle se to prostě vyslovuje, čím dřív, tím lépe a hlavně hodně pít, jíst a ideálně i spát a odpočívat, tohle všechno jsou věci, které negativně ovlivňují kojení.

celaskon87
20. únor 2015

@kyia Ještě mi bylo řečeno, že kojení s holým tělíčkem na tvé holé horní polovině těla dělá také své. Já jsem to teda nezkusila, protože jsem se bála, že by mi malý zbytečně prochladl (je na to háklivý). Jinak určitě se vyplatilo půjčení odsávačky s tím, že jsem mléko sbírala a skladovala v lednici (max 24 hodin) a část toho, co jsem za celý den odsála, jsem použila večer k dokrmení z lahve (40-60ml). Držím palce. Náš Tomášek taky občas nadává, že nemá tolik, kolik by chtěl a taky moc často nekaká (cca 1x za 5 dnů), ale čůrá dostatečně a vypadá, že prospívá, to je hlavní... V pondělí jdeme do poradny k doktorce, tak se tam optám (a jsem už připravena ho navečer přikrmit)... Je pravda, že v noci vydrží spát cca 8 hodin, tak to asi velký hlad nemá...

werunqa
20. únor 2015

U nás tohle bylo kolem 3. měsíce a jak už tu bylo psáno-jednalo se o růstový spurt.Takže jsem jen kojila a kojila a mlíčka se pak udělalo víc a malý byl spokojený 😉 😉.trvalo to teda týden a ke konci už to bylo hodně na hlavu,páč jak byl věčně hlůadový,tak špatně usínal a spal jen po chvilkách,páč ho zase budil hlad a tak pořád dokola..ale přežii jsme to a kojím pořád 🙂

Jinak piju jen kojící čaje a semtam Meltu.Ale nejlepší je dobře jíst,odpočívat a hlavně často přikládat...

olusenka
20. únor 2015

@kyia taky myslím, že pozvat LP. Taky jsem ji měla doma a pak ještě kontaktovala na Skypu. Ta může fakt pomoct, protože my můžeme radit obecné rady, ale nevidíme Vás spolu. Protože jinak si myslím, že tohle vše (horké, a ty různé věci na podporu kojení, co jsme tu všechny radily aj.) by měly pomoct. Já věřím tomu, co mi řekly asi 3 LP nezávisle na sobě, že mléka prostě není málo ani moc, že jeho tvorba je přímo úměrná poptávce a nabídce, co dítě vypije, se zase vytvoří, a že mléko se tvoří hlavně při sání dítěte, konkrétně slova jedné zněla "prsa nejsou zásobníky, kde se mléko vytvoří, pak vypije a zase se musí čekat, než se vytvoří další". U mě se neosvědčilo ani pití, já jsem s pitím děsný lajdák, někdy sotva vypiju litr za den a kojila jsem bez větších problémů (myslím tím množství mléka, spíš jsme zažili různě silný bojkot kojení, problémy při spurtu apod.).
Mimoto mi u prvního dítěte LP pomohla i jen tím, že mi zvedla sebevědomí, zmírnil se stres.

melodygirl
20. únor 2015

@kyia když budeš užívat ricinus communis, tak si dej pozor na ředění, na podporu laktace je potřeba 5ch. Jiné ředění naopak laktaci staví.

sarriku
20. únor 2015

@castava taky jsem si zavařila☹ nosila jsem bundu s knoflíky přes prsa a chodila jsem tak na procházky kdy jsem trajdala s malým tři hodinky, aby se mi udělalo mlíčko na večer, kdy pak s tím, co se mi tam mezitím vytvořilo spinkal až do čtyř do rána (a mezitím jsem ještě odsávala, protože od sedmi od večera, do čtyř do rána to je velká spací a laktační pauza) no a pak jsem si všimla, že po procházce nejsou prsa tak plná a malej se začal budit od sedmi i v deset nebo kolem půlnoci a vyřvával u prsa, pak se spokojil s tím, že dostává málo, tak se uklidnil a akorát chtěl častěji, sice jsem pak měla nalejváky a nalitý prsiska, ale on si tak zvyknul na to, že může pít často, že jsem zase měla málo mlíčka a zase vyřvával a takhle to šlo furt do kola buď nalitý prsa nebo jen hadry:-/. krom toho se špatně přisával. Po dvou a půl měsíci jsem to vzdala a teď dostává moje mlíko jen z flašky. 180 ml po 3,5 hodinkách

janulkahr
23. únor 2015

@melodygirl.. Můžu se zeptat, co znamená to ředění? Jaké 5ch a jaká je ještě ta jiná možnost, na kterou si dát pozor, která staví laktaci? Díky 🙂

blondynka400
23. únor 2015

@janulkahr opačné, tedy 30CH. Na podporu laktace určitě brát jenom ředění 5 CH. Ředění mezi (10, 15, 20 a pod) se u nás běžně ani nenabízejí.

melodygirl
23. únor 2015

@janulkahr Ano 30ch laktaci staví mají oranžovo žlutou tubu, 5CH zelenou.

vevevee
8. bře 2015

Doporucuju piskavici reckou a benedikt lekarsky, doporucila mi ho laktacni poradkyne. Normalne jsem odstrikala z kazdeho prsa 20ml(mam 14ti denni dvojcata) a dnes den po uzivani bylin 120ml dohromady z obou prsou!🎉

tilee
8. bře 2015

Ja ze začátku hodne bojovala s kojením a pomohly mi zasmazene polevky, omacky, pila jsem kojící čaje, brala homeopatika, kontaktovala laktační poradkyní a snažila jsem se vydržet hlavne psychicky. Trvalo to par dnu, nez se mléko upravilo podle potřeb male. Mala ma 10 měsíců a jeste kojím 🙂 Tak at to zvladnete!

klarusinecinka
12. bře 2015

Ahoj vevevee... Tyto bylinky jsou běžně k dostání? Mám také dvojčátka holčičky a zítra nám budou 4 týdny 🙂

marketa11112
21. bře 2015

@vevevee jak prosim pouzivate benedykt a piskavic ? v jake forme koupit a jak jist ? dekuji

minonnka
21. bře 2015

@kyia Me take pomahalo vic pit-v tom jsem lajdak, casteji prikladat, vice spat, ale take mit prsa v teple, sice funim z vedra, ale prsa jsou pak nalite. Ve sprse na prsa je horkou vodu, to mam pak nekdy co delat abych se nekoupala v mlece 😀 Zkuste si je tak nahrat pred blizicim se vecernim kojeni 😉 Nekde jsem i cetla, ze maminam pomaha piti jablecneho dzusu nebo cerne pivo (nemam odzkouseno). Preji hodne stesti a pevne nervy!

marikura
21. bře 2015

Také se zeptám...malému je dnes 6 týdnů...stále kojím na jedno krmení z obou prsů a ještě dokrmuji bebou 30-60ml....už nevím čím to navýšit,aby mu stačilo jen moje mlíčko a ještě z jednoho prsa...takhle se to táhne už od porodu ☹ Piju denně přes 2l vody, piju kojící čaje, gravimilk,jím vývary, brala jsem i homeopatika( ty mi nepomohly vůbec),odsávačkou odsaju tak 40 ml z obou prsou..přijde mi že na mě malý tlak i když to mám nanejvíc 🙂 Přitom když malej spí 3 a více hodin (většinou když jsme na procházce), tak mi vysaje z obou i 100ml, ale jakmile chce pít po 1,5-2 hodinách, tak vycucne jen 30-50ml ☹

minonnka
26. bře 2015

@marikura U miminek se denni potreba mleka meni, proto nekdy vypije vic a nekdy min...vydrzte, ja u prvniho ditka take bojovala o kojeni, po koju jsme take dokrmili 30-60ml UM, delala jsem vse mozny, nakonec se davka UM zmensovala a nebyla ani po kazdem koju a v nece,ych 2m se od UM maly odstavil sam 😉 Jak maly zesili, tak bude mit i vic silu si vysosnout tolik aby byl spokojeny. V tech prvnich 2m jsem doufala, ze vydrzim kojit aspon doo 6m a nakonec jsme kojili az do 18m a nebyt ve 3 mesici tehu, tak by se nechal kojit do ted 😀
Hlavne se nenervujte ono se to nejak vyvrbi (vim, rika se to lehce, ale je to tak).