icon

Jak úspěšně odstavit dítě s problémy se spaním?

eternitka
9. pro 2025

Ahoj, potřebovala bych slyšet vaše názory, protože sama už fakt nevím, jak dál. Mám čtrnáctiměsíční dceru, která má problémy s usínáním od narození. První týdny a měsíce byly naprosto šílené, nespala ve dne ani v noci (a hodně brečela, musela jsem pořád nosit nebo kojit), jedině v kočárku venku za jízdy, a to ne vždy a ne nadlouho... nebo u prsu, ale tam usínala také špatně a spala útržkovitě. Od cca. 5. měsíce se to postupně zlepšuje, teď už má režim a ve dne je v pohodě, veselá, nebrečí... má ale jen jeden spánek denně, protože spí dlouho, když už usne, a nevycházelo to pak s večerním uspáváním. Takže chodí spát po obědě, ale to usne jedině v kočárku venku, jinak ne. Co ale nutně potřebuju vyřešit, je noční spaní, které je pořád šílené. Od jejího narození jsem nespala déle než 3h v kuse a i to je spíše výjimka, budí se každou hodinu, deset minut, pak za půl hodiny, pak za 5 minut... i večerní uspávání je těžké - kolikrát ji uspávám několik hodin a nemůžu se od ní hnout. A stejně neusne kvalitním spánkem. Přijde mi, že se to časem spíš i zhoršuje. Uspávám jen kojením. Jsem z toho už totálně vyčerpaná, nevyspaná, i psychika jde dolů. Kdyby to kojení alespoň fungovalo, ale ani to už ji ve většině případů neuspí na nějakou delší dobu. Jenže bez kojení je jen řev, řev, dokud jí prso nedám. Vyřvat ji nechci a nikdy jsem to ani nezkoušela (jako nechat ji samotnou, ať si s tím "poradí"). Zkoušela jsem dát dudlík, pití, tulit, ale ona se ošidit nedá 🙂 Když u ní byl na zkoušku manžel, ukazoval jí obrázky v knížce a jednou u toho usnula, ale několikrát poté jen brečela, takže to byla asi výjimka. Jinak s ní spím já v jedné posteli. Chtěla jsem kojit co nejdéle, přijde mi to super z mnoha důvodů, ale už to nedávám. Jenže zase se bojím, že když ji odstavím, nezlepší se to :( NIcméně teď už jsem tak vyšťavená, že už se asi blížím k rozhodnutí prostě s kojením skončit. Prosím, kdo zažil něco podobného - co jste dělaly? Odstavily jste? A jak na to? Postupně nebo "radikálně"? A jak jste pak děti uspávaly, když nic jiného do té doby "neuznávaly"? Flašku s UM odmítá. Díky předem za vaše názory.

cilkat
10. pro 2025

Měla jsem dítě s problematickým uspáváním. Taky jsme uspávala kojením, ale kolikrát taky třeba skákáním na balon s malým v šátku a tak. Dítě zároveň velmi špatně jedlo, takže jsem potřebovala nejdřív rozlišit "mám hlad" a "mám žízeň" od "chci spát" . Pokud máš rozlišené tyhel tři věci a první dvě kompenzované bez prsa, pak už za mě zbývá jen radikálně odstavit (ale fakt po vyřešení prvních dvou!). Dítě holt brečet bude - bude brečet únavou a flustrací z toho, že mu prostě usnout nejde. Ale když to zvládnete pár dní, jeho mozek najde způsob, jak usnout bez kojení. Nenechávej ho v tom samotné - buď u něj, houpej, uklidňuj, klidně i breč s ním, ale prostě se nevracej k prsu. Je šance, že když se naučí usínat bez prsa, nebude ho budit absence prsa v puse... Ale jisté to není.
Ještě je možnost zkusit hledat ergoterapeuta, který umí smyslovou integraci. Takle blbé spaní bývá nějaký problém špatného vnímání těla... Ale nevím, jestli to někdo zvládne už u takhle malého dítěte.

eternitka
autor
11. pro 2025
@cilkat

Měla jsem dítě s problematickým uspáváním. Taky jsme uspávala kojením, ale kolikrát taky třeba skákáním na balon s malým v šátku a tak. Dítě zároveň velmi špatně jedlo, takže jsem potřebovala nejdřív rozlišit "mám hlad" a "mám žízeň" od "chci spát" . Pokud máš rozlišené tyhel tři věci a první dvě kompenzované bez prsa, pak už za mě zbývá jen radikálně odstavit (ale fakt po vyřešení prvních dvou!). Dítě holt brečet bude - bude brečet únavou a flustrací z toho, že mu prostě usnout nejde. Ale když to zvládnete pár dní, jeho mozek najde způsob, jak usnout bez kojení. Nenechávej ho v tom samotné - buď u něj, houpej, uklidňuj, klidně i breč s ním, ale prostě se nevracej k prsu. Je šance, že když se naučí usínat bez prsa, nebude ho budit absence prsa v puse... Ale jisté to není.
Ještě je možnost zkusit hledat ergoterapeuta, který umí smyslovou integraci. Takle blbé spaní bývá nějaký problém špatného vnímání těla... Ale nevím, jestli to někdo zvládne už u takhle malého dítěte.

@cilkat Díky za reakci 🙂 Hlad to myslím není, jí dobře a prospívá. Navíc se v noci budí tak často a nepravidelně, že to podle mě hlady být nemůže. Žízeň asi také ne, pohárek s pitím kolikrát rozezleně odstrčí stejně jako dudlík, když ji chci "ošidit". Tu smyslovou integraci jsem si musela vygooglit, ale podle mě to na dceru nesedí - jinak je (teď už) v pohodě. Tak nevím. Asi mi nezbývá než s tím kojením skončit a doufat, že se stane zázrak 🙂

cilkat
Včera ve 14:50
@eternitka

@cilkat Díky za reakci 🙂 Hlad to myslím není, jí dobře a prospívá. Navíc se v noci budí tak často a nepravidelně, že to podle mě hlady být nemůže. Žízeň asi také ne, pohárek s pitím kolikrát rozezleně odstrčí stejně jako dudlík, když ji chci "ošidit". Tu smyslovou integraci jsem si musela vygooglit, ale podle mě to na dceru nesedí - jinak je (teď už) v pohodě. Tak nevím. Asi mi nezbývá než s tím kojením skončit a doufat, že se stane zázrak 🙂

@eternitka U nás večerní /noční odstavení bylo nakonec opravdu záležitotí několik probrečených večerů, ale několika - ani ne týdne. Šlo to poměrně rychle. Tak držím palce a snad se zázrak povede a vyspíte se obě.