Jak zvýšit produkci mléka po narození nedonošeného dítěte?
Ahoj holky, ráda bych vás požádala o radu.
26.1.2025 se mi narodilo miminko v 25tt kvůli preeklamsii. Nyní je na JiRP. Bylo to sekcí. 28.1 jsme s laktační poradkyní zkoušeli kolostrum, to maličko šlo. Pak i to mlíčko. Zkoušim odstříkávat do zkumavky každé 3h vč noci. Po par dnech mám stále každé odstříkání jen čtvrtku zkumavky ☹ přijde mi i, že to teklo víc i dva dny zpět než třeba včera a dnes. Teď odstříkávám a zachvíli nic neteče. Musim chvíli počkat přejít na druhé prso a pak se zase něco odstřikne. A takle je to pořád dokola.
Snažim se více pít, začla jsem prát homeopatika, ale moc to nepomáhá. Je to snad horší. Odsávačkou neodsaju vůbec nic. Jen rukou. Prosim čim tomu pomoc? Malou denně klokánkuju. Jinak je v inkubátoru. Prsa jsou stále měkká, necitim v nich nic.(tvrdost, napětí).
Každý den je to tak 8 zkumavek do čtvrtky naplněné. Zatim ji to prý stačí, že dyštak daji dárcovské, ale já bych ji ráda pomohla aspoň timto. Prosím poradte
já ti chci říct, že ti obrovsky fandím! měla sem nedonosene jen o 5 týdnu a byl to taky boj. hodně spala, měla žloutenku a k tomu reflux, takže když už sem do ni pracne neco dostala, tak to vyblila. my sme byly v nemocnici jen 14 dní, ale pořádně jsem se rozkojila až doma, kde sme měly pohodu, vlezly si spolu do postele kůže na kůži a prostě si to vybojovaly. v nemocnici mě v kojení vůbec nepodporili. ale to je fuk. určitě doporučuji dobrou laktační, která tě podpoří a poradí ti. ta byla fakt základ, dodala mi sebevědomí. měla jsi dobrou odsávačku? ukázal ti někdo techniku? hodně pomáhá na to miminko aspoň koukat při odsávání, když nejde ho mít u sebe. nebo pokud ti dovolí nechat ho aspoň zuzlat bradavku a druhé prso odsavat. prsa nahrivat před odsáváním. mě hodně pomáhal vývar, kojící čaj od weledy a melta. drž se. a věř si. je normální, že neodstrikas moc, to mimčo to umí fakt líp a ty ho k tomu potřebuješ. stačí to udržet, ono se to potom rozjede. držím ti palce!
Hlavně se z toho nehruť! Když nebudeš kojit není to konec světa. Dneska už je UM také kvalitní. Já měla dcerku také maličkou, ne teda takhle moc, ale prsa neutáhla. A mně to odsávání taky vůbec nešlo, také to byl pro mě konec světa, tak strašně jsem chtěla kojit. Vydržela jsem odstříkávat a dokrmovat do třetího měsíce. Bylo to strašný, nedělala jsem nic jiného. A úplně mám ty první tři měsíce v mlze. Pak jsem jí dala flašku a kojení přestala řešit a ejhle najednou jsme byly šťastnější obě. Spokojená máma rovná se spokojené dítě. Takže hlavně hodně zdravíčka 🍀
Ahoj, mam syna akutni sekci v 29+6tt, nemohli jsme ani klokankovat… od 19tt mi odtikala plodova voda. No narodil se s velkymi dechovymi obtizemi. 10.den po narozeni potreboval operaci - prasklo mu strevo, mel stomii. Odsavat jsem vydrzela 8 tydnu, mela jsem odsavacku medela swing maxi. Jakou pouzivat ty? Mas tu nemocnicni medelu? Ta byla super. Urcite pokracuj s homeopatiky, piskavice a benedikt myslim jsou dalsi bylinky na podporu laktace …. Nicmene … ja vydrzela 8 tydnu a porad jsem doufala, no nakonec to u nas nebylo mozne, nedostala jsem syna sni jednou prilozit. Mel tak velke dechove obtize, ze domu sel s kyslikem i se stomii az dva tydny po puvodnim terminu porodu, takze jsme v nemocnici byli faaaaakt dlouho. Drzim ti moc palce, at to vybojujes……….
A jeste bych chtela rict, ze … u takhle extremne nedonosenych miminek se hlavne soustred na to, aby to zvladnul v poradku…. Na tu laktaci bych se vyprdla. Ted kdybych to u sebe mohla zpetne zmenit - vzdala bych to odsavani hned. Tim te ovsem nechci demotivovat… jen u me by bylo lepsi ten cas vyuzit na spanek nebo nejakou meditaci, abych se udrzela vic v klidu, zazivali jsme fakt slusne peklo….
A taky jedno povzbuzeni - pani co mela mimco v 29+6tt a jen se predcasne narodil, zadne jine komplikace, tak koji a vse bylo v pohode …
Chci povzbudit, pokud chceš kojit nevzdávejto. Pokracuj v odsávání. Znám paní co se rozkojila až ve 3 měsících dítěte. Ručně jsem tedy nikdy toho moc neodsala, velký obdiv. Mám ruční odsávačku od Aventu.
Narodilo se mi miminko “jen” šest týdnů před termínem, tak s takhle malinkým nemám zkušenosti. Chtěla bych ti ale napsat ze jsi úžasná ze máš takové odhodlání kojit. Co hodně vzdycky pomáhá je hodně pit vodu (jako opravdu klidne 3 litry za den), snažit se byt co nejvíc v klidu a důvěřovat svému tělu a pokaždé kdy to je jen trochu možné tulit a ocuchavat miminko. Zni to vtipné ale me to hodne pomáhalo. Jeste jsem si casto prohlížela fotky miminka kdyz jsem ho jeste neměla u sebe a občas mi i u toho ukápla kapička mléka ☺️Me se treba po císaři prsa nikdy tak moc nenalivaly jako po přirozeném porodu ale presto jsem kojila. Takto mala miminka opravdu nezvládnou hned vypit celou zkumavku, tak se zkus nestresovat množstvím a naopak se raduj z každé kapky. Apokud by to kojeni nevyšlo, nevěš hlavu. Ted to mozna vypadá jako ta nejdůležitější věc pod sluncem, ale pro své miminko jsi ta nejúžasnější maminka at uz kojíš nebo ne ❤️ Držím moc palce
Čtvrtka zkumavky párkrát denně úplně v pohodě stačí. Netlac na sebe tolik,po tom císaři to prostě není okamžitě. A když se nerozkojis,tak se nerozkojis,bude mit umělé mliko a budete oba také spokojeni 😍 Posílám hodně sil!
Holky děkuji moc. Jste fakt úžasné. Ani jsem nečekala tolik krásných odpovědí. Snažím se být pozitivní. A být tu pro naše miminko. Určitě to zvládne věřím tomu. 🍀❤️
Nemám radu. Jen tě chci podpořit, musí to být náročné. A další náročná věc je vyhodnotit, co ještě stojí za ten boj a co už ne. Podle mě máš s tím kojením nakročeno moc dobře. Spíš bys to neměla přepálit a jen pokračovat, ono to půjde. Ale když by to nešlo, tak na um není nic špatného. Nic to o nás, jako o matkách, nevypovídá. Já mám dvě děti a nerozkojila jsem se ani u jednoho. A to jsem se fakt na hlavu stavěla. U dcery jsem to vzdala po týdnu a u syna po dvou měsících. A byla to vždycky neskutečná úleva a i takové to poporodní blues se utlumilo. Paradoxně po císaři se mi druhou noc úplně nalily prsa a u přirozeného porodu to bylo horší. Ale ani jedno dítě si nedokázalo nic vytáhnout, prostě jen dudaly a usínali a pořád tak dokola. Asi jen pár kapek, totéž odsávačka. Bylo to fakt totální utrpení a zkusíla jsem toho fakt hodně. Každý mi radil buď to dáš nebo to nevadí, když to nedáš. Až moje nej kamarádka mi řekla, jestli vůbec to kojení je pro nás to nejlepší. Až pak jsem viděla, jak jsem z toho zoufalá a vystresovaná. A když jsem to odpískala, tak se mi neskutečně ulevilo. To bylo u syna, druhého dítěte. U dcery, prvního, jsem toho nechala po týdnu a měla jsem hrozné výčitky.
Dcera se narodila "až" 32+2 a odsávala jsem jako ty, hodně jsem pila meltu, taky homeo, nejvíce jsem odsála po teplé sprše. Laktace hodně lítala, že někdy skoro prd, někdy úplně super. Po měsíci mě k ní hospitalizovali a pomalu se laktace rozjela na plné kojení.
Ale důležité asi bylo i to, že to bylo moje druhé dítě, takže tělo mohlo už vědět, co se po něm chce.
Pokud to nepůjde, tak se z toho nehruť, myslím, že málokterá maminka dokáže tu laktaci udržet tak dlouho a za takových okolností.
Důležité ať z toho prcek vyjde v plném zdraví.
Měla jsem to podobne jako @gbp. Malá o pět týdnů dřív, sekcí, taky žloutenka atd. V porodnici jsem se snažila slo to pomalu, ale šlo. Doma jsem se rozkojila. Podstatný je bejt v klidu. Děláš dost, je super, že odstříkás tolik. Netlač na sebe. Nezapomeň, že všechno ve stresu jde hůř, jak hojení tak i kojení.
Mne na kojeni pomohlo opravdu pit velke mnozstvi tekutin, vyzkousej to. Klidne i 5 litru. Drzim palce❤️

Napíšu mou zkušenost. Já se bohužel u první dcery nerozkojila a od 3 týdnů byla na sunaru.
Dcera byla nedonošená. Zkoušela jsem odsávat, ale bylo toho úplné minimum (za celý den max 30 - 40ml). Když jsme už spolu byly na pokoji, tak masírka, jak strašně moc musím kojit a že s tím, co jsem odsála to rozhodně nepůjde .. dcera samozřejmě u prsu řvala, já o laktačních poradkyních nevěděla vlastně nic a spoléhala na personál nemocnice. Chyba...
Zvýšení laktace pomáhá být, co nejvíc v kontaktu s miminkem. Pokud to jde, tak kůže na kůži. A hodně tekutin.