Kdy začít přikrmovat? Nestačí se mi tvořit mléko

molea
14. srp 2014

Ahoj holky,chci se zeptat kdy jste začali přikrmovat.Mám 3měsíční holčičku a jí mě každou hodinu.Nestačí se mi tvořit mléko.Piju moc aj Caro,čaje,ale nic mě nepomáhá.Mám jí zkusit koupit sunar a třeba jen jednou denně jí ho dát??Děkuji za rady...

tamarila
14. srp 2014

Zkusit to můžeš, nejde o to kdy začali přikrmovat ostatní, ale kdy dítěti nestačí MM 🙂 A prospívá dobře? Pití každou hodinu mi teda přijde dost často, ale třeba se jenom vydudlává a nepije? To musíš posoudit sama, popř. se poraď s doktorkou. Mě třeba ve čtyřech měsících přestala malá přibírat jak by měla a u kojení brečela, tak jsem zkusila flašku, a byl okamžitě klid. Vypila mi po kojení i stovku, takže doktorka potvrdila že příkrm je potřeba.

molea
autor
14. srp 2014

saje slyším jak jí mléko teče,dříve jedla po 2-3 hodinách,ale pije 2-3minuty a konec,pak jí nic neteče aj když moc saje....Tak nevím.Zavolám asi doktorce co stím.Jinak děkuji 🙂

dezyre
14. srp 2014

a nemůže mít jen růstový spurt? Zkusila bych určitě vydržet kojit.

katyxq
14. srp 2014

spíš koukni na https://www.modrykonik.cz/jak-kojit nebo zavolej laktační poradkyni, kontakty na dobré najdeš třeba na www.kojim.cz ... Caro, čaje - spíš jsou k ničemu, z bylinek má efekt benedikt, pískavice, moringa, možná jastřabina, ale základ je správná technika kojení, hodně kontaktu s miminkem (šátek/ergonosítko jsou velcí pomocníci) a to nejlépe i v noci (noční kojení je často pro udržení dostaečné tvorby a toku mléka zásadní i u starších dětí), sledovat miminko při kojení, tzv. pauzu v bradě (v tom prvním dokazu najdeš videa), jak mimčo začne dudlat, použít stlačování prsu, pokud i pak dudlá, nabídnout druhý prs a postup opakovat a takhle prostřídat i nékolikrát, dokud mimčo jeví o kojení zájem, nezapomínat během dne kojení aktivně nabízet, pokud se mimčo nebudí v noci, dát si ho co nejblíže k sobě, pak se bude budit nejspíš častěji (což je normální a pro kojení a snižení rizika SIDS žádoucí), pokud se používǎ dudlík, láhev, tak je nepoužívat, kojící klouboučky taky laktaci zrovna nepodporují, lepší je odbourat.
Podáním UM dosáhneš jediného - klesne ti tvorba mléka ... obecně ani na kojení co hodinu není nic abnormálního (přírodní národy kojí i častěji), pokud mimčo přibývá. Čím častěji kojíš, tím rychleji se mléko tvoří (a naopak čím delší pauzy, tím méně se mléko tvoří) - viz článek o tvorbě mateřského mléka, co mám přeložený v blogu.

wenduliks
14. srp 2014

Ja maleho kojila do 6m ve dne v noci po 2h s zeleznou pravidelnosti,kolem 3.m pres den i po hodine, jak si řekl. Pribíral teda krásně, ale měl furt hlad. 🙂 ale porad se s Dr, at ti ji zváží a uvidíš.

tarra27
14. srp 2014

@molea zkus kojici caj od leros....

molea
autor
14. srp 2014

tak ja s kojenim nemela zadny problem od narození spává v noci pres 10hodin.Budí se jen jednou na kojeni a to az nad ránem.

tamarila
14. srp 2014

@molea To je možná ten problém, mě taky moje holčička spávala od začátku celou noc, a asi potom toho mléka není tolik, nevím. Zase než bych budila spokojeně spící dítě, tak jsem raději kombinovala kojení s lahví, žádný problém s tím nebyl. Něco měla ode mě, a co nestačilo se dokrmilo. Ale ve třech měsících to může být i spurt, třeba se to za pár dní srovná a lahev ani nebude potřeba. Pokud přibývá v normě, tak se dá zkusit chvíli vydržet.

molea
autor
18. srp 2014

tak sme dneska byli u doktorky,mala by mela pribírat víc tak dokrmujem.Po každém prsu mám dávat ještě UM....

tamarila
18. srp 2014

@molea Svět se nezboří, základem je spokojené nakrmené dítě .o)

olusenka
18. srp 2014

mám v okolí několik kamarádek či známých, co začaly přikrmovat či přímo zrušily kojení kolem 3.měsíce. Buď měly málo informací, nebo daly na někdy "chytrou" radu pediatra. Já se přikláním ke spurtu 3.měsíce, u mojí dcery byl docela silný, ale trvalo to pár dní, vydržely jsme a zas byl klid. Kojila jsem obě děti plně do 6.měsíce, i když třeba se synem to byl někdy docela boj. Ale radit může kdo chce co chce, takhle na dálku to stejně je o ničem.
Přikláním se ale i k názoru @katyxq.
Já se řídila počtem počůraných plínek za den, počítala jsem se spurtem kolem 6.týdne, 3.měsíce, někdy prý i kolem 6.měsíce. Pediatra jsem vyslechla, a zařídila se podle sebe. On ale v našem případě rady ohleně dokrmu neměl, nebyly asi potřeba, obě děti začaly přibírat méně až mnohem později, když už se přikrmovaly, myslím jídlem, ne UM.
Co se týče pitného režimu, doporučuje se dodržovat u kojení, já se přiznám, že někdy vypiju za den sotva litr, a kojím furt pryč, takže úplně to o tom asi taky nebude.
Slyšela jsem, že je dobré řecké seno (Fenugreek neboli pískavice) a Emulips anýz. Myslím na podporu tvorby mléka. No a samozřejmě přikládat dítě co nejčastěji.

katyxq
18. srp 2014

@molea a co raději investovat do laktační poradkyně? A kolik přibírá? Je to opravdu málo nebo jen "málo" (viz http://www.szu.cz/uploads/documents/obi/CAV/LET... 😉). Tady ještě nějaké rady http://kojim.webnode.cz/nejcastejsi-problemy/po... ... na tom webu najdeš i kontakty na LP

katyxq
18. srp 2014

MM se nestává slabým a jen tak bez důvodu laktace nepoklesne ... chce to najít příčinu a odstranit ji, pomoct ti s tím může právě LP (návštěva stojí cca do 500, to nejsou ani tři balení UM).

zelvasuper
23. srp 2014

Me toto mala taky delala budila se cim dal casteji a moje mleko ji nestacilo.Navic mi nepribirala na vaze.Koupily sme taky sunar a bylo po problemu.Mala byla spokojena a ja taky prospali sme daleko vice casu.Hlavne mala byla spokojena a ja taky.Nekdy kojeni proste nestaci.

evulina77
23. srp 2014

určitě se jedná o růstový spurt, produkce mlíka se postupně zvedá, trvá to asi týden, vydrž. Podívej se na kojeni.net, já tam hodně čerpala. Růstové spurty jsou ve 3 týdnech, v 6 týdnech, ve 3 měsících a v 6 mesících, nebo tak kolem toho. Nenech se vycukat a vydrž. Pokud začneš přikrmovat, příjdeš postupně o mlíko a bude s kojením utrum...

pisisvori
24. srp 2014

@katyxq promin,ale bylinky,ktere jsi vyjmenovala maji presne stejny efekt jako melta,cerne pivo,kojici caje=pusobi MOCOPUDNE a tim napomahaji laktaci.

katyxq
24. srp 2014

@pisisvori teď jde o to, jak je ten efekt silný 😉 a o celkové složení, v PubMedu se dá vyhledat spousta článku o tzv. galactogogues

pisisvori
24. srp 2014

@molea taky mi doslo kolik mala vazi? Hodne zdroju uvadi,ze kdyz ma mimco vic jak 7kg uz mu mlicko nemusi stacit. Dcera to tak mela. kojila jsem plne do 6m,kdy mela 9,ale za cenu toho,ze pila kazdou hodinu ve dne v noci☹ od tech 3m.

pisisvori
24. srp 2014

@katyxq ale podle mne jde taky o další účinky...je opravdu možné to užívat jak se komu zachce? Myslím, že na miminka to pak může taky nějak působit...spousta bylinek jim vadí...Každá bylinka, která má léčivé účinky může ve vysoké dávce mít také dost silné nežádoucí účinky☹. Mám známého, který učí na farma fakultě a patří k nejlepším farmaceutům v CR, tak se schválně zeptám🙂.

sonik05
24. srp 2014

Tvorba mleka funguje jako prima umernost...cim vice se koji (hlavne v noci), tim vice bude mleka a naopak. Ve 3 mesicich je prave ten problem,ze miminko se v noci nevzbudi a tak mleka ubyva. Ja spim s malou v posteli a jen co se v noci zavrti,dam ji prso a ona v polospanku pije a ja u toho take usnu.
Kdyz jsem v noci mela delsi pauzu mezi kojenim,pres den mi take pila hodne casto.

Doporucuji www.mamila.sk a na rady pediatru nekoukat,nemaji nejnovejsi informace. Dobra laktacni poradkyneurcite bude uzitecnejsi.

pisisvori
24. srp 2014

@katyxq a máš taky nějaký odkaz, kde se tyhle bylinky dají koupit, prosím?

katyxq
24. srp 2014

@pisisvori jasně, že i bylinky mohou mít nežádoucí účinky (třeba píslavice řecke seno snižuje tlak krve), ale do MM jde minimum, u moringy vliv na miminko pozorován nebyl ... a nekojení a i jen částečně UM má negativa taky (a možná ještě větší než ty bylinky, viz třeba https://www.modrykonik.cz/umele-mleko ) - bylinky v kapslích třeba tady http://www.swanson.cz/moringa-oleifera-60pcs-400mg a http://www.swanson.cz/catalog/48
Ty nežádoucí efekty bylinek dohledám a doplním do Wiki MK článků 😉

katyxq
24. srp 2014

@pisisvori takže kdyby se k těm bylinkám povedlo sehnat víc informací, prosím, pošli mi to do IP 😉, nejlépe s uvedením zdroje - Wiki MK má sloužit maminkám, poskytovat, pokud možno, důvěryhodné a komplexní informace ... k těm bylinkám zvyšujícím laktaci tam zatím moc není https://www.modrykonik.cz/potreby-na-kojeni

pisisvori
24. srp 2014

@katyxq jasně pošlu do IP, když se dozvím cokoli zajímavého🙂.

17mirka
24. srp 2014

Zkuste homeopatika na podporu tvorby mléka Ricinus communis mě to pomohlo dá se to cucat i 3x denně 5 kuliček cca 20 minut po a před jídlem (ne po kávě a mentolových věcech) volně dostupné v lékárně u nás podle lékárny 85-97 Kč za tubičku.

pavlusa01
25. srp 2014

Já to právě udělala tak,že jsem jí nejdříve začala dávat sunar večer po koupání, jako k večeři.A pak zase kojila.A pak jsem postupně zas za nějaký den, přidala na střídačku sunar i přes den..... 🙂 Myslím malá se zasytí a tvoření mlíčka se zlepší. Uvidíte a malá také mít hlad tak často mít nebude...... 🙂