Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci
Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.
Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.
Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.
@katyxq Ano, to ale radíš tedy ostatním a ne té mamince, která aktuálně řeší problém, Já tu dost detailně popsala své problémy s kojením a jediné, co jsem se dozvěděla, je že mi syna měli přiložit nahého k prsu, ano já s tím souhlasím ,měli , ale už to nezměním a pak jsi mi poslala statistiku. Co z toho mi pomůže s mým aktuálním problémem? Ty to myslím dobře, ale děláš to prostě špatně 😔 .
@katyxq Taková nebo podobná odpověď od tebe se najde skoro u každé otázky, kde má maminka nějaký problém s kojením.
Stále ten stejný scénář: všichni dávají špatní informace, špatně radí, UM škodí a nastuduj si toto........
katyxq UM - zbytečnost (a navíc pro zdraví riziková) ... a dr. asi nakopat, ať se probere - vždyť ti dítě přibírá naprosto v normě emoticon. Navíc v tomhle věku je UM tuplovaná hovadina, když jde začít s nemléčnými příkrmy, ale pokud nemá zájem o jídlo, klidně je dál koj.
https://www.modrykonik.cz/jak-kojit
https://www.modrykonik.cz/umele-mleko
https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri...
@hojda ne, ani Calmu od Medely tam neradí 😉 (a pokud to někdo dělá, takové rady mažame).
A mám pořád dokola psát 4 stránky textu, kdo umí číst, tak si to přečte i v tom odkazu 😉. Za tím výš psaným si stojím, pokud dítě dobře přibírá, mamince se ale přesto jeví hladově ... a nebo neprospívá ... a mělo už 4 měsíce, tak ať zkusí nemléčné příkrmy. Odpovídá to i kodexu WHO ohledně náhrad MM a doporučením České pediatrické společnosti http://files.gastroped.cz/200000163-4a2514c70f/...
@katyxq Před 4 lety to bylo dle WHO až od 6 měsíců, co bys jí poradila v té době? Nemá to cenu, pro tebe je svět kojení jen černá a bílá.. Vidíš jen studie a statistiky a nějak ti z toho celého vypadl ten lidský faktor 😔 . Vadí mi, že UM stavíš, co světla něčeho škodlivého a to, že podle tvých výroků to vyznívá tak, že může kojit úplně každý, stačí si přečíst návod...... Ani bych se nedivila, že hodně maminek, které mají problém s kojením, do té skupiny vůbec nepůjdou, když si přečtou jakým stylem je tu maminkám s problémem odpovídáno 😔 .
@katyxq hele neres. Ja si taky myslim,ze ses v nekterych vecech prehnana,ale je na kazde,jake rady si vezme k srdci. Ja bych napr. nekojila nebyt me urputnosti a tvych rad. 🙂
Btw. padnul tu dotaz ohledně kojení na minulé straně a maminka prosí o radu a ne o statistiky a přimlouvám se o empatickou radu 😔.
tria002 Prosim o pomoc.. O radu.. Ctvrty den po porodu, maly vcera nadherne sal, kojeni slo,jak na bezicim pasu. Mleka mam dost. Dneska v noci jsem ho ale chtela prilozit, hledal, co by do te pusinky dal, kdyz nasel, dvakrat cucnul, ani nezabral, a odpadl. Zkousela jsem to skoro hodinu, vzdy jen cuc a konec. Rano totez. Na konec ho sestry dokrmily pres strikacku a to mam ted delat i ja. Nechce tahat. Prso hleda, pres strikacku ji super.. Tak, co mam jeste vyzkouset,aby se pricucl ke me? Zmenila jsem polohu na krmeni, zkousela odstrikat, aby rovnou teklo, ja tivovat kapkami na prsu. Jsem totalne znicena.
@hojda Mela jsem obdobne problemy, o kterych ty pises (maly nechtel pit, vpacene bradavky, nepribiral, krvave bradavky, neustale odsavani, 24/7 nacucly na prse, neustale kecy, ze mam hladove mliko, silena bolest pri kojeni, trvalo to dlouho, nez jsem z kojeni zacala mit radost...). No a prave mne pomohly rady jako dava @katyxq (byt to nebyla ona, ktera mi tehdy pomohla) a kojila jsem 16 mesicu. Takze nechapu, co ti na jejich radach vadi. Na druhou stranu si myslim, ze tahle diskuze nebyla zalozena na podporu kojeni, ale spis nekojeni, takze to tady nemuze padat na urodnou pudu...
@jaya Vadí mi styl, jakým jsou rady podávány a to jak je UM označováno za něco špatného 😔 . Jinak jsem tu popsala svoji situaci a radu jsem nedostala žádnou. Pouze info, co bylo špatně v porodnici a statistiku. Ráda bych věděla, co jsem tedy měla ještě udělat, aby můj syn nemusel ve 4 měsících dostat k MM i UM, jako dokrm, jak dlouho jsem se měla o kojení tedy snažit a jak?
@tria002 Ja byla v porodnici dva dny, doma pak 2-3 dny kojeni slo a 6-7 den byla krize, pomohla mi laktacni, ze mi ji proste dobre prindala na prisati, mala se zacla blbe prisavat a silene me to bolelo, jak se pricucla, jak uz pila, tak ne, ale to pricucnuti bylo na roubik fakt. Muze ti to tam nekdo nejak ukazat, pomoci ti ho prilozit? Vubec se neboj nejake divne 'krive' polohy, hlavne musi byt pohodlna vam obema. Zkousej stridat prsa a nabziet treba po pul hodine. A kdyztak odstrikej a davej strikackou. meli jsme jeste krizi kolem 2-3 m a to jsem kojial hodne vleze doma, v naruci mi to vubec neslo a kdyz jsem byla zase za laktacni, tak na tu polohu v naruci jsme fakt musely najit silene divnou polohou co do vzhledu, ale fungovala, mala se prisala dobre a pila. Ja sama bych si ji tak nikdy nenastelovala.
Take mi radili odstriknout par kapek na bradavku, ze si to sliznou a prichyti se. Zkousej hodne kuzi na kuzi kontakt, oba nahati, pres vas deku, kojeni casto fakt trva se naucit. Takze to, ze to ctvrty den nejde, je 'v poradku'. On je clovek zblbly z okoli, z ema pocit, ze to je tak silene prirozene, ze proste vynda prso a dite se koji a konec. Ale asi jsme uz nejak zdegenerovani a musime se to proste naucit, jak maminky, tak miminka.
A mne uplne nejvic pomohla podpora manzela, ze proste ja se starala jen o kojeni a vse ostatni on a mamka moje, co u nas byla.
@hojda vykašli se na to. Katka se nad tím nezamysli ani kdybys ji to psala stále dokola pokaždé jinak. Její příspěvky bych označila za kojení škodlivé a nevěřím, že neřeší nějaké větší problémy. Takhle se totiž nechová člověk, který má sociální inteligence, co se za nehet vejde. 😒 Přijde mi to jak pochod fasisty v židovským ghettu.
@hojda No, ja jsem tehdy dostala radu, abych dokrmovala UM (od pediatry). Od LP jsem dostala radu, abych hlavne nedokrmovala UM, ze kdyz se snizi poptavka, snizi se i produkce, mazala jsem koupit Medelu Swing a po kazdem kojeni odsavala, vecer davala jako dokrm. Nakonec problem tkvel hlavne v tom, ze mi v porodnici blbe poradili, ze se kazde kojeni koji z jednoho prsa - mela jsem kojit z obou prs, protoze jsem vubec nebyla dost rozkojena. Ja bych byla za kazdou radu vdecna. Casto to totiz jsou problemy jako pres kopirak. A vzhledem k tomu, ze @katyxq neni LP a ani vas nevidi v "akci" odkazuje na statistiky a podpurne clanky. Ja na tom nevidim nic spatneho.
@bielamacka Ahoj, nečetla jsem celou diskuzi, vlastně skoro nic, kromě tvého příspěvku. Mám sedmiměsíční dvojčata a když jsem četla, čím procházíš, jako bych se vrátila o 6 měsíců zpět. Já byla na blázinec. Kojení, říhání, odsávání, odsávání, kojící čaje, bylinky, sprchy, masáže, fakt všechno, co šlo. Stejně jsem musela přidávat Nutrilon a hrozně mi to vadilo. Byla jsem úplně na dně, vyčerpaná psychicky i fyzicky, do toho přísná bezmléčná dieta, protože děti jsou alergici. Pořád jsem slyšela sestru z porodnice, která říkala, ať zkusím vydržet kojit alespoň 4 měsíce a pak že už na tom zase tak nezáleží. K těm 4 měsícům jsem se upla a snažila se to jen přežít. Přežila jsem to a jak mi spadl kámen ze srdce, že jsem to tak nějak zvládla (ač s přídavkem Nutrilonu), tak jsem se úplně rozkojila. Asi tomu pomohly i holky, že zesílily, kojily se kratší dobu, pak hodně pomohlo přikrmování zeleninou, kaše, teď už i maso... Nechtěla bych to ale vrátit zpět. Bylo to příšerný a mám pocit, že celé to miminkovské období mi proteklo mezi prsy, protože jsem neustále odsávala, místo toho, abych se vyspala a pak si dětí trochu užila. Bylo to takové malé temné období, obviňovala jsem se za všechno možné. Už bych to tak nehrotila, ale je to vážně velmi těžké rozhodnutí. Je ale je jasný, že ses tím trápila a rozhodně se na nic nevykašlala jen tak. Takže klid, zdravá (i psychicky) maminka, která má čas a sílu své dítě obejmout a těšit se s ním ze světa, je důležitější, než vynervovaná, ale za každou cenu kojící troska. UM není vůbec nic špatného. Za mě máš palec nahoru a ten druhý držím, ať už Tě nic nerozhodí. Blanka
@jaya Já kojila vždy z obou, nikdy ani u dcery, kde problém s kojením skoro nebyl, jsem se nedostala k tomu, že bych kojila jen z jednoho, tolik mléka jsem nikdy neměla. U syna po tom zánětu se produkce u toho bolavého prsu hodně snížila a nikde se to už pořádně neupravilo. Nejde to být vděčný za každou radu, protože plno těch rad jsou opravdu blbosti, což jako prvorodička těžko poznáš. 😔 . Odsávala jsem 4 měsíčně ručně, elektrickou odsávačku jsem měla, ale hrozně mě to bolelo, jako žiletky, když mi řežou prsa. 😔
hlavně, že všechny jsme byly kojené 2 měsíce max. kdysi, ale psychické následky to zanechalo jen na některých, nebudu jmenovat 😀 nejsem zastáncem budeme kojit klidně i krev a nebudeme nic očkovat
@hojda Ja jsem taky zacala s rucni, s tou jsem nic neodsala (a jeste jsem mela pocit, ze nemam zadny mliko), tak jsem koupila elektrickou (slo na ni regulovat silu odsavani). Sice to byla investice, ale vyplatilo se. S tou rucni bych to fakt nedala. A taky jsem nikdy nemela dost mlika, abych kojila jenom z jednoho, ale verila jsem sestram v porodnici. A ktere rady pokladas za blbosti?
@tria002
@hojda asi by bylo lepší založit novou diskuzi, v téhle se opravdu ztratí natož aby se sem někdo vrhnul a zkoušel tu radit, to si myslím moc maminek už nebude s tím jaký vývin diskuze měla, zkusila bych suplementor, miminku to lépe poteče a sáním se ti budou stimulovat prsa pro tvorbu mléka, a kontaktování laktační poradkyně, po tel. jí zdělit problém se spavým dítkem, třeba doporučí někoho kdo s tím to má větší zkušenosti, může to být i špatná technika
nikdy se neporadí po internetu tak efektivně jako může laktační poradkyně, která uvidí jak kojíte a kde je příp. problém
@marcicek84 Máš recht. Následky to zanechalo na těch, kdo jsou k cizím osudům lhostejní, jen pokývou, poplácaj a dál se nezajímaj 😔
Já jsem třeba z těch, komu rady @katyq hodně pomohly. A věřím, že inteligentním holkám pomůžou.
@tria002 miminko nech jen v plínce a dej si ho na svou holou kůži břicho na břicho, nech ho tak spát a po probuzení zkus nechat (vydrž, dej mu čas) se samopřisát - viz třeba video
https://www.youtube.com/watch?v=qBYrjxdHxGUa jak se přisaje, sledovat, jak pije, jakmile se pohyby bradičkou zrychlí (tedy bude dudlat, nebude áǎt efektivně), zmáčkni prso co nejblíž k hrudníku mezi palec a ukazovák, to tvýší tok mléka, jak bude dulat i při stlačení, nabídni druhý prs a postup opakuj, pak zas první atd. , při jednom kojení takhle prsa prostřídej i několikrát, dokud bude chtít být u prsa nebo usne, pak ho nech u sebe, pokud možno ho nedávej do postýlky (leda bys šla na wc apod.), i při spánku ho měj u sebe, tvoje vůně, blízkost prsou by mu měla připomínat potřebu se kojit 🙂 ... ideální by bylo zavolat dobré laktační poradkyni, tady na MK třeba @emin (myslím, že jsi jí psala do diskuze, takže jak tu bude, určitě odpoví) ... pokud je opravdu nezbytné dokrmovat, pak suplementorem po prsu - tady najdeš postup a jednoduchý návod na výrobu, ale dá se koupit (ale pak vyjde dráž) https://www.modrykonik.cz/suplemetor
@marcicek84 proc sem pletes ockovani?
@tria002 v tom odkazu mám překlep - takže správně https://www.modrykonik.cz/suplementor 😉

@tamarila Já jsem se sebou spokojená 🙂 (až na pár věcí, na kterých se snažím pracovat)