icon

Kojení nejde a nejde

akmeja
27. pro 2016

Ahoj maminky,prosím o radu. Mám 14týdenního chlapečka a poslední dobou mi nejde vůbec kojit. Malý mi odmítá jedno prso a v tom druhém už toho mlíčka taky moc nemám. Piju kojící čaje,beru homeoparika Ricinus communis 5Ch a Lac caninum 5Ch,jím pískavici i benedikta a furt nic. Snažím se kojit jak si malý řekne (2-4h) ale bez efektu o nějaké navýšení,piju meltu a sem tam i černé pivo. Připadá mi že když kojím za 2h i míň že se mi stačí vytvořit strašně málo mléka (malý pořad brečí a vzteká se). Každý tvrdí přikládat co nejčastěji,ale mně spíš přijde že čím častěji přikládám tím mám míň mléka...musím dávat příkrm což vždycky obrečím. Nevíte jak bych mohla laktaci podpořit? Chtěla bych kojit co nejdéle,ale takhle to vypadá že mě malý za chvíli dostaví úplně ☹

Strana
z3
lucia1604
27. pro 2016

Pravidlo cislo 1: nedavat miminku dudlik a ani lahev... Zatim vsechy maminky, co znam a toto nedodrzely, nekoji... Mlicko z prsa se saje uplne jinak nez lahev a dudlik jakbysmet... Cesta z toho ven asi nevede, bohuzel... Miminko se nenauci spravne sat a tak saje malo a tim se dela i malo mlicka... Je to zacarovany kruh

viktorkaja
27. pro 2016

Sama mohu potvrdit ze pouzivani dudliku( i jen na malou chvilku) vedlo k bojkotu kojeni. Lahev to same. Po odstraneni doslo postupne k zvyseni tvorby mleka a kojime v klidu uz 14 mesicu. Pokud chcete OPRAVDU kojit tak odstrante lahev a dudlik a mate vyhrano.

jjustyna
27. pro 2016

@akmeja a nemůže to být růstový spurt? V tom případě jen pár dnů vydržet a vytrvat u kojení než se mléko upravi jeho potřebám.dcera mi taky odmítala jedno prso, nedala se ošálit ani v noci. Ale oddávala jsem a později ho přijala. Nerada, ale pila z nej

zandi
27. pro 2016

@akmeja Ja odstranila vsechno, brala jsem benedikt, recke seno, pila meltu, caro, cerne pivo, ruzne doporucene bylinkove smesi (jestrabina, fenykl, anyz, kmin, kopriva), pila i ty nesmysly nutrimama a gravimilk, zavolala k sobe laktační a stejne ve 3 mesici prestalo tect. A to jsem v mezidobi mezi jidly prcka i odsavala elektr.medelou. udelala jsem maximum - telo na telo s miminkem, nic jsem nedelala cely vikend a jen s prckem zalezla do postele a stejně smolik... Proste neni pravda, ze to jde vždy, protože kdyby to byla pravda tak to slo, protože ja opravdu moc chtela kojit aspon rok, spis dele. Ricinus jsem také zkousela - moje odpoved je tu jen proto, abys nezoufala kdyby to nevyšlo, ja totiz probrecela x noci, kdyz to neslo a byla jsem osocovana, ze jsem lina kojit a dalsi recicky...

kika_21
27. pro 2016

Dětí mám pět a u nás neměl dudlík na kojení žádný vliv ani v jednom z případů. Naopak pokud dítě potřebuje utišit, klidně bych mu ho dala. Tenkrát před 16ti lety, kdy byla malá dcera s refluxem, dostávala při kojení i Nutrilon AR-antirefluxní. Nebyly asi tak moderní lahve, takže pití bylo jednodušší než kojení-tak tam jsem se trochu bála-ale i tehdy jsem kojila s příkrmytím Nutrilonem do 16 měsíců. Dceru, která měla dudlík jako nezbytnost jsem kojila do dvou let, nejmladšího syna přes 3 roky-ten měl dudlík tak do 4 měsíců, pak ho nechtěl. Dá se říct, že dudák neměli místo jídla, ale také jsem ho žádnému nebrala-opustily ho samy.Klíčové je , aby matku někdo vystřídal, nechal ji vyspat-i třeba přes den-pochopitelně. Aby nedala na řeči a řídila se podle sebe. Aby si nechala poradit, ale od někoho rozumného, kdo není fanatik-když to nejde, nejde to, ale v 90 ti procentech to je přirozenost a pokud nejde dítěti o to, jak získat potravu pohodlněji, rozpozná, co je dudlík, co je máma atd.Důvěřovala bych sobě a dítěti. Křičící potomek se musí nejprve uklidnit klidně dudlíkem, není-li nedonošený nebo nemocný, měl by zůstat vzhůru a pak bych ho nakojila. Děti , které opotřebují kromě přítomnosti lid. tepla i dudlík, tak těm bych ho klidně v noci nechala-nám většinou pak spadl pod postýlku, když děti usnuly.

jjustyna
27. pro 2016

@kika_21 i můj názor. Dcera dudlík měla a odstavovala jsem ji v 17 měsících. Naopak kolikrát posloužil na uklidnění, jinak bych bláznila.

jjustyna
27. pro 2016

@zandi přesně tak, někdy to nejde. Ségra stresovala, stříkačkou dokrmovala, brečela. A v den kdy koupila Nutrilon a zahodila kojící podprsenku, se z ní stala pohodová mamina. Děti na sikovne, zdravé a aktivní a mému kojení se jen smala

odula
27. pro 2016

Ja teda dudana pri kojení hrubě zneuzivam. Mala se vzteka u prsa, teče málo, teče moc atd. Ok, vrazim dudlík, poduda si, zacne se vztekat páč neteče NIC - a ejhle, najednou je prso dobrý, protože NĚCO teče a v klidu a ukazkove se nabumbá. Dudlina bych se nebála. Jo - jedna rada co mi dala LP - pokud prý budu chtít zvýšit laktaci odsavanim, tak těsně po kojení. Vysaju sice málo, ale laktace se zvýší (jakoby pokračuje kojení). Mohla bys zkusit i to 🙂 hodně sil a pevné nervy. Udělej co můžeš a když to nepůjde, tak to není traga. Držte se 😘

uhz
27. pro 2016

@akmeja Ja bych to v prve rade nelamala pres koleno. Zkus, co ti radi holky, a kdyz to nepujde, holt bude mimco treba castecne na UM a svet se nezbori. Me se s dvojcaty laktace rozjela ukazkove, jeste jsem v porodnici mliko rozdavala. Jenze kazde prso ma taky svuj limit, kolem 3. mesice proste mliko prestalo stacit. A to jsem zkusila opravdu vsechno, mela doma poradkyni, ktera to i potvrdila. Nekdo ukoji dvojcata, nekomu pro 1 stacit nemusi. Dudlik meli deti odmala a bez problemu, kojeni nakonec pokazila flaska, to je fakt. Ale neda se, kojili jsme 5 mesicu, pak uz nechteli ani za nic. Holt jsou spokojeni na UM a vsem se nam ulevilo.

sedmiteckas
27. pro 2016

Možná tady někoho pobouřím. U dcery jsem si myslela, že budu kojit, automaticky jsem s tím počítala. Ty první dny pro mě byly doslova hororové. Strávila jsem je vážením dcery před/po "kojení", odsáváním (skoro ničeho), byla jsem opravdu totálně vyřízená z mých pokusů o kojení, v noci jsem jednou nevyspáním narazila do skříně... a věřte, že se mi opravdu šíleně ulevilo (a dceři taky), když jsem jí dala Nutrilon. Matka-nematka, já byla spokojená, ona byla spokojená. Je fakt, že jakmile jsem poprvé dala dceři láhev, sála jako zběsilá, na lahev si hodně rychle zvykla, prostě savec, a láhev možná zabila další pokusy o kojení...? Nevím, nepátrám. Kojení je určitě fajn, ale pokud se tím má někdo takhle trápit, v prvních dnech života dítěte, kdy si máte užívat jeden druhého a ne stresovat se, jestli to poteče a jestli nemá dítě hlad....jaký to má vlastně smysl? Abych dítěti dala to "nejcennější" mléko? Lásku nevykojíš.

uhz
27. pro 2016

@sedmiteckas Presne tak. Je blbost to hned zabalit, ale na druhou stranu, presne jak rikas. Amen.

hanve
27. pro 2016

Tipla bych na bojkot kojeni,meli jsme kolem trech mesicu věku,trval asi mesic a ja z toho byla uplne mimo,totalne vystresla troska,co brecela manzelovi,jaka je neschopna matka.Ve chvili,kdy jsem to prestala resit,prsa jsem nabizela,kdyz se vztekal,tak jsem mu ho sebrala a odsala a byla připravena dat UM,tak to najednou zacalo jit samo.Pomohli mi stránky kojeni.net,tam toho je o bojkotu dost.Klid a trpelivost a kdyz to nejde,tak to nejde,svet se nezbori.

viktorkaja
27. pro 2016

Na FB je skupinka o kojení kde radí laktační poradkyně z mamilly. Přidejte se a budete kojit.

japona
27. pro 2016

@akmeja Pokud to nejde, svět se nezboří. Vetsina deti je na um a nijak je to nepoznamena. Můžete ještě chvilku zkoušet kojit, ale když nic není, tak se (a dítě) budete jen trápit. Kecy, že kojit může každá, má jen někdo, komu to tece téměř samo. Je to stejne tvrzení jako, že každý může být štíhlý - ano, někdo to má od přírody, at se laduje, jak chce , a někdo to ma sakra vydrene🙂

lipli
27. pro 2016

Plně jsme kojila do 4 týdnů, pak jsem na radu doktorky přikrmovala nutrilonem, protože dcera nepřibírala. Postupně jsem přešla ke kojení ráno a večer a v pěti měsících se dcera odstavila úplně. Je úplně zdravá, takže pokud to nejde a ty se tím budeš stresovat, tak to bude jen horší.
Zkusila bych přikrmovat pře stříkačku protože je pravda že na láhev si dítě zvykne. Ale když to nejde tak to hold nejde, někdo na to nemá geny. Jak dlouho krmila vaše maminka Vás?

akmeja
autor
27. pro 2016

Na ten net na fcb kouknu. Dneska to zkouším bez příkrmu a dávám k prsům co chvila. Ale nevypadá to moc dobře. Malý řve,vzteká se. Když má otevřenou pusinku,vrazím mu do ní prso ale stejně řve jak tur. Přitom když mu do ní dám dudlík,tak saje. Já to fakt nechápu-u prsa má aspoň minimální šanci že sem tam něco poteče,ale z dudla nepoteče v živote nic. Taky to nechcu lámat přes koleno...zkusím pár týdnů vydržet a snad se to povede a když ne,tak mě to mrzet bude,ale budu vědět že sem udělala maximum. Nejdůležitější je přece zdraví a prospěch prcka,né?-tak na co ho zbytečně stresovat

akmeja
autor
27. pro 2016

Přikrmovala sem hned po porodu stříkačkou (prcek vážil jen 2,35kg a z novorozenecké JIPky sem měla zakázáno kojit víc jak jednou denně),bylo pro něj strašně těžké tahat,každou chvilku u toho usnul. Přišlo mi že při krmení stříkačkou jen polykal,ale u lahve musí aspoň trochu něco dělat. Moje mamka nekojila ani ty 3měsíce co já,ale moje sestra kojila jednu rok a druhou 2roky.

panickatlamicka
27. pro 2016

@akmeja mas mekky dvorec, kdyz mu nabizis?

viktorkaja
27. pro 2016

@akmeja to je bojkot kojení. Měly jsme to s malou stejně. Dala jsem jí prso a řev neskutečnej. Dala jsem ji dudák a uklidnila se. Vadí mu, že z prsu teče mlíčko a tak se vzteká. Odbourejte ten dudák a lahev a uvidíte, že se to zlepší. Jo začátky bez dudáku jsou těžké, ale postupně si zvykne. Nebude malému vadit, že z prsu teče mlíko. Tím že má dudák si prodlužuje dobu mezi kojením a vám se snižuje laktace až se odstaví. Ano jsou děti které to zvládnou kojení a dudák, ale je jich málo. Samoodstav dítěte nastává až po 2,5 letech. Dřívější ukončení kojení ze strany dítěte je bojkot. Koukněte na ten FB do skupinky: https://www.facebook.com/groups/90100674335/?fr...

kika_21
27. pro 2016

@viktorkaja můžu se zeptat, jak dítě přemýšlí, když ,,bojkotuje " kojení.? Bojkot je přece záměrná činnost a záměrně si škodit, to mi nejde dohromady. Moje uvažování je sice malinko alternativní, ale potřeba příjmu potravy je vrozená, takže nechápu a zajímal by mě názor někoho, kdo si myslí, že je to naopak.Děti bojkotovaly jídlo v pozdějším věku-třeba dvě z dětí nerady jedly, u syna to často je i teď, kdy mu bylo 11, ale novorozenec-nezdá se mi to...

viktorkaja
27. pro 2016

@kika_21 tady jde o to, ze pokud dite dostane jidlo lahvi z ktere mu to tece lepe nez z prsu, tak prs zacne odmitat-tudiz bojkotuje kojeni. Ja nejsel LP, ale u dcery jsem to zazila. Dcera odmitala prso a dudakem se uklidnovala a pak uz hodne spala a tim se ji snizovala potreba jidla a mne se snizovala laktace. No a v tomto pripade malo ktera matka vydrzi a neda prikrm a je po kojeni. Driv jsem tomu taky neverila dokud jsem nezazila.

akmeja
autor
27. pro 2016

@panickatlamicka,jj,dvorec je krásně měkký

kika_21
27. pro 2016

@viktorkaja Víš co-naše sestra u doktora měla tendence děti vážit a nechat matky kojit v druhé místnosti ordinace.Jednou se mi stalo, že jsem byla unavená-přijela babička a já musela uklidit-ona sama má uklizeno. No a hned to bylo horší. Zmatkovala jsem. Od čtvrté dcery jsem ji nechala, ať říká, co chce. Řekla jsem si, že nikdo u nás na hlad netrpěl a kojila-bez vážení.No a kojili se oba do tří let.A s tou lahví to může být pravda. Tenkrát u té dcery s refluxem, o které jsem psala, radil dr. zahustit lžící rýž. odvaru a pak nakojit. No nedala jsem to a nasadili jsme pak Nutrilon AR. Dcera byla spokojenější, nezvracela a kojila se střídavě-resp. zahustit Nutrilonem a kojit do 16 měsíců.Právě tehdy to bylo druhé dítě, první bylo bez problémů, ty poslední dva také.Často býváme unavené a nervozní. No a vždycky se lépe radí druhým-je dobré skutečně poslouchat ne třeba tu sestru nebo někoho, kdo dal flašku a mazal do práce.Zase ale když dítě neprospívá a vím, že to nedám, je fakt lepší být s UM a užít si to. I dítě si potom více užije spokojenou mámu.

akmeja
autor
27. pro 2016

Je to hezká představa odbourat dudel,ale jak když řve a tímhle se dá ten řev ukončit.? My sme ho začali používat až když mu byl měsíc

viktorkaja
27. pro 2016

@kika_21 mam 3 deti. Prvni syn nedonoseny- vubec nekojeny. Dudaka mu daly na JIP a flasku taky. Tenkrat jsem o kojeni nic nevedela a myslela jsem si ze proste budu kojit. Pak byly velke zdr. problemy a ja o kojeni vubec nestala. Druhou dcerku jsem kojit hrozne chtela. Mela dudak a kojily jsme do 10 mesicu. Mlika bylo rekla bych jen tak tak. Neverila jsem tomu ze za to muze dudak. Treti dcerka- do porodnice jsem sla s tim ze pokud to nepujde davam flasku ze se stresovat nebudu. No a tam jsem pro kojeni nakonec udelala nejvic. I ten dudak odstranila a kojime stale. Co mam maminy v okoli tak vsechny co byly bez dudaku proste kojily. Ja nejsem zadny fanatik a kdyz to proste nejde tak at to kazdy udela jak nejlepe to bude citit. Ale hodne mamin zpetne rekne ze to nemelo vzdavat tak rychle. Jasny klid matky je nejdulezitejsi. Ale ono kdyz dite vidi prso a zacne jecet tak matku neuklidni a naopak je vice stres a mliko se spatne spousti a proste prijde na radu lahev. Jsou deti ktere proste zvladaji kojeni s dudakem a s lahvi a deti ktere ne.

kika_21
27. pro 2016

@akmeja Já bych mu dudlík nechala. Oni prostě řvou. Nejmladší nesnášel nudu. Tu nesnáší dodnes. Vím, Tvému je 14 dní, ale náš malý poprvé v tom věku jel na chalupu. Cestou brečel-tedy to je slabé slovo. Neměl rád ani být ve spacáku, ze zavinovačky vždycky vylézal-aspoň nohy vyndaval.Děti mají u nás dosti zvučné hlasy. no a náš taťka miluje ticho a klid...A teď za volantem. No já uklidňovala jeho, malý syn-8 letý dělal na bratra pššššš-dost dlouho vydrží-je i hudebně nadaný, takže ho to bavilo. Z druhé strany 7 letá sestra-to samé-ta je soutěživá, takže ...No a holky si posléze zacpaly uši sluchátky. To pšššš-ale podotýkám, že třeba 15-20 min trvající-pomáhalo-běda, jak se přestalo. No dudlík obvykle zapadl, pak náhradní a taťka ač má rád ticho, nedává pocity obvykle znát-pak padne doma, zhasne a jí potmě.Tak dokud byl dudák a pšššš, dalo se i jet.A to asi do 6 měsíců, než začal více vnímat okolní krajinu. Ještě dnes se ptá, jestli musí být přidělaný, že nechce sedět, bere dceři knížku a prostě nemá rád nudu.Tak přeju, až vyloučíte, že by byl nafouklý, nebo že by málo přibíral,aby se situace uklidnila a pití vyřešilo.

viktorkaja
27. pro 2016

@akmeja ja to zazila a vim o cem mluvite. Dcera rvala a rvala. Jeden den byl horor a pak se to lepsilo. Pridejte se na FB a napiste tam. Uvidite co vam poradi.

akmeja
autor
27. pro 2016

@kika_21,není mu 14dní,ale 14týdnů. Taky sem v dudlíku takovej problém nikdy neviděla,ale jak to tsdy vsichni popisují tsk fakt nevím.

kika_21
27. pro 2016

@akmeja Aha, tak se omlouvám, špatně čtu.Nicméně je potřeba z Tvé strany klid, nejsme v buši, tak ať už to dopadne jakkoliv, dítě bude vpořádku. Nechci zase uplatňovat svou obvyklou Sýrii-tam asi nemají UM vždy po ruce.Mimochodem naposledy jsem brečela v roce 2000 ohledně právě dcery s refluxem, že umře hlady. No neumřela.Dnes je jí 16 a snědla 2 domácí burgry s poměrně velkou houskou.🙂Muž se mi samozřejmě smál a nebudu psát, co řekl.

akmeja
autor
27. pro 2016

Snažím se být v klidu,ale je to těžké když mi malý řve u prsa a já se mám ovládat,ale snažím se co to jde. Vůbec nevím co bych dělala kdyby nebyly ty příkrmy vynalezený😃

Strana
z3