icon

Kojení od ukončeného 6. měsíce - plusy a mínusy

terezapetrova
9. únor 2016

Co myslite? 🙂

Strana
z3
blahova_andrea
10. únor 2016

@terezapetrova nejsi jediná. já u kojení trpěla celých 8 měsíců. kroutily se mi nohy bolestí až ke kolenům, když jsem kojila ☹ po těch 8m už dobrý, bradavky otupěly a kojím ještě teď.

l_eslie
10. únor 2016

@terezapetrova
Pro matku:
Kojení snižuje riziko osteoporózy, cukrovky II. typu, rakoviny dělohy, vaječníků a vejcovodů a především rakoviny prsa. 6 let kojení snižuje u ženy riziko vzniku rakoviny prsa prakticky na nulu.

Pro dítě:
Dlouhodobé kojení snižuje např. riziko zánětu středního ucha, vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny cholesterolu, obezity, alergií, astmatu, cukrovky I. i II. typu...

U něčeho je to dost markantní, např. i jedna dávka UM podaná novorozenci 4x zvýší riziko zánětu středního ucha.

jjustyna
10. únor 2016

@konidana já jsem asi tak v 10ti měsících malého slyšela od doktorky: ukončení kojení není vůle dítěte, ale vůle maminky. Chtěla jsem ji zabít, říkala jsem si co je to za čarodějnici. Dnes vím, že je to svatá pravda, protože i mě pomohl k ukončení kojení nátlak okolí a taky to, že zemřel strýc, já zažila špatných pár dnů a po pohřbu v noci jsem věděla, že pokud ráno nenakojím naposled, tak už ani nevstanu.

mrskato
10. únor 2016

@l_eslie s tím zánětem středního ucha si nejsem jistá, já kojila do 14ti měsíců a dcera na to trpí téměř s každou rýmou...Ale spíš je to dědičné, protože já trpěla na záněty středního ucha šíleně, kojená jsem byla asi 2 měsíce.
Na podzim nám dal doktor kapky do uší Otobacid a nemůžu si ho vynachválit - doporučuju!🙂

blahova_andrea
10. únor 2016

@terezapetrova @mpbk mě by tedy také zajímalo proč. hlavně si po dceři neumím takto striktní odstavení vůbec představit. jako mimču padne půl roku, vzít mu prso a cpát ho um? a co když odmítá um? co když odmítá všechny lahvičky? mě třeba dcera dodnes žádné um ani kravské mléko do pusy nevezme. k lahvičkám si vztah také nenašla. umřela by mi hlady, kdybych jí vzala prso v 6m, kdy se teprve pomalu učila jíst pevnou stravu. pro mě těch 6m bylo spíš vysněné minimum a pak se uvidí. ale brát to jako strop? 😕

ninive211
10. únor 2016

Podle mě plusy určitě to, že je to zadarmo a pak dáváš prostě dítěti vše, co potřebuje, vezme si to od tebe. A hlavně fakt imunita, dcera po tu dobu, co byla kojená, téměř nebyla vůbec nemocná, maximálně slabá rýmička, na kterou ani nebyla potřeba odsávačka, od ukončení kojení, je to daleko horší co se imunity týče. Toť má osobní zkušenost (někdo může mít jinou).
Minusy - u někoho s příchodem zoubků začne dítko dost kousat, dá se to vydržet,ale jsou i občas "tygři", kteří koušou do krve a opakovaně a to bych teda fakt nedala, však já jsem malou jakoby předem varovala, že mě kousne jednou, dvakrát, třikrát a jde od prsa, Naštěstí s tím problém neměla, a tak jsem kojila do roka, pak jsem odstavila, protože jsem měla mlíka už dost málo a navečer mi přišlo, že už má i po 40 min,.. kojení stále hlad a musela jsem dokrmovat UM. Odstavení proběhlo v tom roce úplně v pohodě, strašně jsem se toho bála, to byl snad jediný důvod, že jsem tak dlouho vydržela s kojením, ale fakt na pohodu. Další minus, přerušovaný spánek (většinou, kojená miminka, co spí od mala celou noc, jsou podle mě spíš výjimka a navíc se to ani nedoporučuje mít dlouhé prodlevy v noci bez kojení, snižuje se tím tvorba mléka), od té doby, co je na UM, spí celou noc a maximálně se vzbudí, že hledá plyšáka (otázky tří minut, než jsem zase zpátky v posteli a spím - dcera spí ve vlastním pokojíčku), předtím jsem vstávala 2-3x na kojení, které vždy trvalo cca 20 minut i dýl. Ale zase, jsou i děti na UM, které i po roce vyžadují v noci min, jednou nebo i víckrát mléko a je problém je to odnaučit.

jjustyna
10. únor 2016

@blahova_andrea souhlasím s tebou. Já jsem prvního syna odstavovala ve chvíli, kdy uměl pít z hrnku a nedovedu si představit, že by to bylo dřív, protože jsem měla doma asi tak 19 lahviček a asi tak 1119 saviček a dudlíků a nikdy nic z toho nepřijal. Kojení byl zdroj pitného režimu, uklidňovadlo, cestovní strava. Odstavovala jsem v 19ti měsících vyčerpaná, unavená, z donucení rodiny, ale ráda, že vím, jak mi bude pít.

l_eslie
10. únor 2016

@mrskato
To je možné, tyto informace jsou vědecky podložené a platí pro skupinu kojených dětí jako celek, nikoliv pro každého jednotlivce.
Stejně jako např. kouření zvyšuje riziko rakoviny plic, ale jsou kuřáci, kteří neonemocní a nekuřáci, kteří ve 40 na rakovinu plic umřou.

ninive211
10. únor 2016

@blahova_andrea Pro mě taky bylo těch 6 měsíců minimum, kdy jsem chtěla kojit a to plně, když to pak šlo krásně bez problémů, tak jsem si za další cíl dala rok a pak už teda ke konci jsem cítila, že mlíka je málo, tak jsem pomaličku učila na lahvičku, kterou naštěstí malá přijala, samozřejmě kdyby byl problém přijetím lahvičky nebo UM, asi by musela být malá na MM doteď, ale je otázka, zda by nestrádala hlady, fakt už mléka moc nebylo, soudím podle toho, že večer i po víc jak půl hodinovém kojení pak naráz byla schopná vypít i 90 ml UM (když po kojení neusnula,ale i nadále plakala a tu lahev jsem zkusila). Takže já si splnila cíl kojit do roka, prostě minimálně po tu dobu, kdy je dítě "kojenec", tedy má nárok na to se podle mě kojit. Za mě třeba už mi přijde trochu divný kojit téměř dvouleté dítě, to si osobně představit nedovedu, nemluvě o ještě starším, to už mi přijde prostě divný.
Samozřejmě pokud to už v těch 6 měsících to kojení nejde a MM nestačí, tak radši přejít na UM než trápit hlady, ale pokud mléko je a mamince i miminku to vyhovuje, nevidím důvod pro předčasné ukončení kojení dřív jak v tom roce.

zabzulka
10. únor 2016

kojím pomalu deset měsíců a zatím se nechystám odstavit. Staršího syna jsem kojila osm měsíců, pak jsem onemocněla a šlo to do háje, jinak bych kojila dál. Některé plusy a mínusy už holky nastínily, ale co mi teď u Martina přijde jako zásadní je, že nechce jiné tekutiny než MM. Nejsem schopná ho naučit na pítko nebo pít z hrníčku, vše odmítá. Starší syn byl jiný, i přes kojení měl dudlík což Martin nechtěl, naučil se pít z lahve, Martin zatím ne. Takže to nebude jen o kojení, ale o dítěti, ale co jsem tak v diskuzích četla, tento problém má hodně kojicích maminek.

blahova_andrea
10. únor 2016

@ninive211 tak já už v tomto věku taky neberu mléko jako stravu. pouze jako to uklidňovadlo, jako pitný režim, vitamíny atd...jíst už musí dítko pořádně i jiné věci, to mm už nemá šanci stačit. mě teda malá po kojení spí. teď jsme dlouho marodní, tak jsme se vývojově bohužel vrátili dost zpátky a čeká mě odstavování znovu. ale než jsme onemocněli, tak jsem kojila před spaním a po probuzení a v noci "jen" 2x, což mi nevadilo. u syna jsem si o takovém nočním režimu mohla nechat jen zdát a to byl na um. no ale teď se z ní zase stala závislačka, co se chce kojit pořád. tři dny neměla v puse nic jiného než prso, jak jí bylo zle. dneska už je jí lépe a začíná jíst, takže se budu snažit dostat co nejdřív na původní režim 😅 do léta bych tedy ráda kojila jen před spaním a ráno, tak uvidíme.
já si dřív tak dlouhé kojení taky neuměla představit, ale člověk míní, život mění 😅 mě to nakonec nevadí, ale už fakt jen v klidu v soukromí, večer, jen chvilka nás dvou...v obchoďácích, parcích, na rodinných oslavách atd...už má útrum a sápání do výstřihu netoleruju 😀 proto jsem také zrušila denní kojení, už to bylo pro mě nepříjemné i nepraktické. ale je fakt, že na uklidnění po očkování to prso klidně vytáhnu i přes den až na to přijde 😉

mpbk
10. únor 2016

@blahova_andrea když bude vše odmítat tak to budu řešit pak, ale nemyslím si, že by nesedlo vůbec nic. Dle mého je ta pravděpodobnost malá. Neřikám, že na půl roce odříznu, udělám to pocitově a třeba dřív, nebo i dýl. Nevím. Jednak chci do práce a taky mi ta představa kojení není příjemná.

zabzulka
10. únor 2016

@mpbk moje babička říkávala "nestahuj gatě,když je brod ještě daleko" ..však uvidíš jaké to bude po porodu a po několika měsících s dítětem a pak se podle toho zařídíš. Představy jsou jedna věc a realita jiná.

blahova_andrea
10. únor 2016

@mpbk já to chápu, každá jsme nějak nastavená. někoho porod a mateřství změní, někoho ne. třeba taky ještě změníš názor, třeba tě nuceně donutí ho změnit dítě, jako mě 😀 práce je samozřejmě důležitý motor. já osobně po svých zkušenostech jsem názoru, že buď kojit déle než těch 6m a nebo s tím tedy raději nezačínat vůbec. ono hodně kojených dětí potom nechce um a odmítá lahvičky, není to žádné mizivé procento, jak se domníváš. samozřejmě jsou i děti, kterým to problém nedělá. celkově mi prostě přestat kojit v těch 6m nepřijde dobré a pro mimčo zbytečně náročné. jak už jsem psala...příkrmy, zuby...pokud kojit nebudeš, tak "neva", ono i z um rostou krásné, zdravé a šikovné děti. ale pokud bych kojila, tak bych ten konec určitě posunula až třeba k 8-9m, kdy bude zavedeno už více z pevné stravy. uvidíš, jak to bude u vás. zatím netušíš, jaké dítko se vám narodí a co vám se životem udělá. třeba nebude mít problém kombinovat kojení a lahvičky s um 😉 třeba bude dobře jíst hned od začátku a vše...třeba také ne, tak se k tomu nějak postavíte.

mpbk
10. únor 2016

@zabzulka
@blahova_andrea
Určitě souhlasím, to je pouze teď moje představa. Uvidíme jak to bude. Třeba budu kojit do tří 😀

Strana
z3