Laktační poradkyně - zdravotník. Jsem zde pro vás
mikulka:
Ahoj,
jsem laktační poradkyně zdravotník (dětská sestra) a ráda pomohu, pokud byste chtěly poradit ohledně kojení, výživy dětí, příkrmů, péči o děti apod. 😉
amin:
Ahoj, jsem laktační poradkyně s certifikátem Laktační ligy. Inspiruji se také slovenskou společností Mamila a dále zahraničními zdroji (www. nbci.ca). Pokud potřebujete poradit s kojením, přikrmováním a dalšími potížemi v péči o dítě, ráda vám pomohu. Krásné chvíle s miminkem!
@angipe Dobrý den, jak to tu sleduji, už delší dobu LP na dotazy neodpovídá, radí si tu spíš maminky navzájem, pokud potřebujete radu laktační poradkyně zkuste si nějakou najít na http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... a zavolejte jí...
Tak tedy. Mamky...mate nektera zkusenost s tim, ze by se po 4 mesicich usilovneho snazeni jeste rozjela laktace? Mleko mam, ale zda se malo. Kdyz misto kojeni odsaju (kojim kazde 2 hodky), da to max.100ml. Dokrmuju Bebou cca 60-90ml.
Pro podporu:
Piju 2-3litry vody
denne jim vyvary
piju gravimilk
beru homeopatika
po kazdem kojeni odsavam (ale moc toho ze sebe nevymacknu, pouze po dne flasky)
Co delam spatne? A nebo naopak co nedelam a mohla bych?
Uz sem docela zoufala. Prvni dceru jsem kojila bez problemu(az na zacatek, mela jsem tezky porod s velkou ztratou krve, tak se nam to rozjizdelo hur). Nakonec sem mela mlika na rozdavani. A ted ne a ne to zvysit.
Kdyz nedokrmuji, syn se mi budi kazdou hodinu i v noci. S dokrmem vydrzi dve az dve a pul hodky.
Vedela by nektera z vas co s tim?
@angipe čím častěji se kojí, tím je mléka víc, ale samozřejmě to chvíli trvá, moje zkušenost. To, že se odsaje toto množství, neznamená, že víc mléka není. Já jsem s bídou odsála 50ml z obou, ale přesto jsem měla pro dítě dost. V tom 4.měsíci bývá krize. Myslím, že jiné maminky poradí nošení, společné spaní a bylinky na tvorbu mléka, zkuste projít předchozí příspěvky, už to tu bylo vícekrát.
@z_u_z_a_n_a_1988 Jo je fakt, že nejhlavnější je, že je mimčo spokojené 🙂 Malý, když se narodil, tak měl 3,8 kg. Akorát teda nevím, jestli ho mám v noci budit nebo ne. Když byl úplně malinký, tak jsem ho budila, ale teď už to není žádné malé miminko, ale chlapák 🙂
@angipe všimla jsem si tvého dotazu. Snad nevadí, že se te také zeptám. Mam 31 dni od porodu,také těžký porod se ztrátou 2,5l krve a dalsim problemy patřící k 6tinedeli, které víceméně trávím doma vleze 🙂. Za jak dlouho ses tenkrat rozkojila? Já stále nemam skoro žádnou laktaci. Máme obrovské příkrmy už z porodnice, které dávám cevkou, nejdříve MM od jine maminky, ted bebu. Jinak k podpoře laktace mi ještě k tomu, o čem jsi psala, LP doporučila ten benedikt a pliskavici, u mne nezabraly, ted zkousim moringu a možna později i nějaké léky, co mají za vedl.ucinek větší produkci mléka, na předpis.
@aida123 Moje mala, kdyz se narodila, vazila 3510, takze docela podobne.S tim buzenim ti neporadim, zkusenost nemam.Dcera se totiz budi co 2 hodiny, takze buzeni resit nemusim..😀 snad jen v nejakych 3 mesicich vydrzela spat 6 hodin vkuse, ale to se zahy zmenilo..🙂 Kdybych byla v tve situaci, nebudila bych.Kdyz by mel potrebu, probudil by se sam, si myslim.
@rozlen
Ahoj,
nevadi, ze se ptas. Pokud ma zkusenost pomuze i nekomu jinemu, jedine dobre.
Kolik sem ztratila krve nevim, ale asi to nebylo malo pac sem se pak 14 dni doma doslova plazila po zemi. Kdyz sem vstala, motala se mi hlava.
Ja sem se rozkojila mezi prvnim a druhym mesicem. Do te doby mala plakala hlady a nepribirala (ja prvorodicka a totalne nezkusena sem netusila, ze ma hlad). Po 14ti dnech po porodu me manzel odvezl zpet do nemocnice a dali mi infuze a transfuzi krve. Pak uz to bylo lepsi. Telo melo vic energie a mohlo zacit tvorit mleko. Tehda mi stacilo jist vyvary a odsavat a zachvilku bylo dobre. Tehda sem dokrmila jen jednou UM a mala se mi po tom pozvracela, tak sem se na to vybodla. Nastesti se vse spravilo a ja kojila jak o zavod. Zato ted! Peklo. Nevim cim to je, ale mleka mam malo. Je fakt, ze uz mam na starost deti dve a nekdy se nestiham ani poradne najist.
@angipe díky. Taky sis užila. Já mám jiný "pribeh", ale kazdopadne co se tyče me energie, tak mu cítím už tak od 3.týdne malého, podporuju ji kdecim, stejne jako tu laktaci, a jsem stale skoro na nule.. My jsme mohli prikladat az 4.den, do te doby jsme byli od sebe, malý je od počátku na příkrmech. Tak ať se vám vrátí brzo klid do kojení. Já hned po návratu z porodnice (az po 12 ti dnech od porodu) kontaktovala LP, a dost nám pomohla, jen ta laktace se nedaří, ať dělám co dělám..
@rozlen me taky ne. U Ellci to bylo snazsi ( to rikam ted kdyz se za tim ohlizim, ale v ze dobe sem to dost prozivala). Proste sem zacala jist lip a odsavat a dobry. Je zajimave,,ze u Elli byly komplikace a docela rychle se nastartovala a Tomik mel krasny porod(oproti prvnimu masakru) a nejak se nam vubec nedari. Chces li pisnu ti svuj cely "pribeh" na IP. Muzes se taky sverit, nekdy to pomaha a ulevi se.
At se dari a kojeni zdar. Je strasny kolik zen musi resit tak prirozenou vec jako je kojeni. Chjo
@rozlen odsavani vubec neni smerodatny.. ja jsem nikdy neodsala vic jak 25ml, ale pritom syn pribiral kilo tydne a mleka jsem mela v prsou pocitove nadbytek... nektery zensky neodsajou nic ale mleka maji dost, tak tim se nerid 🙂
@karlajasmine a jak mám poznat, zda v prsou něco mám? Prsa vůbec nalíta nemam, ani nijak netecou, malý u nich nepolyká, technika sani je ok, miva velké příkrmy a nevážím ho..
@rozlen vetsinou se radi kontrolovat podle poctu pocuranych plen a podle toho, jestli je dite spokojene a jestli alespon neco pribira.. ale pokud davas i prikrmy, tak tezko rict.. je fakt, ze by mel u prsu aspon polykat.. zkus ho mit vetsi cast dne jenom u prsu a odpozorovat, jak moc bude curat a jestli bude spokojeny? Jinak me osobne na rozkojeni se strasne pomohlo nositko, mit malyho u sebe.. hodne se s nim mazlit.. no takove ty klasicke rady.. drzim palce!
@karlajasmine díky. Mam bohužel k tomu všemu omezené možností noseni, kvuli těžkému porodu, ale jsem s nim zase prakticky neustále v kontaktu na posteli. 🙂 vsechno zle je k něčemu dobre🙂
Dobrý den, mám 5 měsíců holčičku a silný spouštěcí reflex. Vaditi to začalo když jí bylo 3měsíce tak začala pokaždé plakat a "topit" se. Prsa mám malá a zčal problém že jak se nechtěla kojit mléka ubývalo...2měsíce ji jsem schopna nakojit POUZE v nosítku ve stoje. To se napije, usne -nechávám jí prso déle a stlačuji aby vypile více. 1-2x denne chodim mezi kojeními odsát a ted jsem jí to začala dávat s kší k večeru jako příkrm-malá přeslala dobře přibírat. Za poslední měsíc přibrala 170g. Je to trochu prušvih asi a tak jsem začala dávat mrkev. Asi před týdnem jsem měla horečku a mléko prudce zmizelo...něco vysaje ale moc ne. častěji se přiložit nedá -přes den 2-3hodiny (5x denně) + další 2 kojení v noci. ráno odmítá. Kojím kolem4-5raní a pak až v 10 dopoledne...je mi jí líto jak jí pořád rvu to prso, ona nechce až je vyhládlá.....techniku prý máme dobrou -kontrolovala to v šestinedělí LP. Vadí mi že tak málo přibírá ,že nechce prso, že se není schopna nakojit např.v leže jako dříve, že jí musím dávat jídlo předčasně a že tím pádem budu mít mlíka asi miň a miň....máte prosím nějakou radu co s tím?
Omlouvám se, jsou tam 4 bylinky - benedikt, pískavice, fenykl a kopřiva...
Dobrý den ráda bych se zeptala, dnes v noci jsem několikrát zvracela a měla zimnici je nutné přestat s kojením?

Dobry den, je mozne se s vami spojit telefonicky? Psala sem liebesbrief, byla sem uz na konci a v tom se mi vypnul telefon ☹