Lze pouze kojit i po ukončeném 6. měsíci?
Zkušené kojící matky,
můžu pouze kojit i po ukončeném 6.měsíci? Našemu prckovi za 2 týdny bude 6 měsíců. Je plně kojen, pěkně prospívá. Pediatr mi nyní na kontrole nedal jasné vyjádření co se týče nutnosti začít už přikrmovat. Prý můžu zkusit pár lžiček příkrmu v poledne. Spíše to tedy nechává na mě, asi protože vidí, že se kojení daří. Já jako nezkušená matka jsem měla za to, že na konči 6. měsíce už se prostě musí přikrmovat. Nebo je to jinak?
Předem děkuju
@naste Nic takového jako že má úplně blbé informace, jsem neřekla, je spousta pediatrů, kteří teorii imunologického okna zastávají. Také jsou ale pediatři, kteří zastávají jiné teorie. Každý si potom svůj názor podkládá informacemi, které podporují ten jeho názor, to je celkem přirozené. Stejně tak není nic šokujícího na tom , že se během let převládající názor mění. Teorie imunologického okna byla vůdčí docela dlouho, ale v poslední době se od ní ustupuje. Příkrmy až kolem roku ovšem nebyly doporučovány nikdy, tak by mě hodně zajímala srovnávací studie, z níž vaše pediatrička vychází.
První zub se vskutku klube kolem toho šestého měsíce, nicméně nevšimla jsem si, že by dětem jeden zub stačil ke kdovíjakému kousání. To bude nejspíš důvod, proč se začíná kašičkami. Zoubky bych argumentovala v době, kdy má dítě alespoň jedničky a dvojky a může jimi tedy účinně kousat, což je tak devátý měsíc?
Také vidím velmi výrazný rozdíl mezi zaváděním příkrmů a odstavováním. Zavádění příkrmů je i 1-2 lžíce příkrmu denně a v takovém případě je opravdu stále na místě mluvit o plném kojení.
@rebe Já jsem nepsala nic o tom, že se nezačíná kašičkami, ale to, že na mléko ty zuby dítě nepotřebuje. Můj syn měl v půl roce zuby 4, nic jsem nemixovala, buď jsem to nastrouhala nebo rozmačkala vidličkou, v roce zubů 10 a jedl všechno, pochopitelně nekořeněné. Jinak , kdo chce jenom kojit třeba do 3let a myslí, že je to nejlepší, tak ať kojí, kdo chce dávat příkrmy brzy, jeho věc. Naše generace dostávala příkrmy také kolem toho 4 měsíce .
@naste presne.
Vic to komentovat nebudu, doktori jsou uplne blby,ja to chápu. Jen me mrzi,ze se tu holka normalne zeptá a dostanou se ji informace uplne odporující všeobecně platnymu doporučení.
@naste Dítě ale nepotřebuje zuby ani na kašičky ani na nastrouhanou nebo rozmixovanou zeleninu, to zkrátka není relevantní argument. Relevantní argumenty vyplývají ze studií odborníků, z nichž následně pramení doporučení WHO. A to zní začít zavádět příkrmy po dokončeném 6. měsíci a zároveň pokračovat v kojení minimálně do dvou let. Když jsem byla já, doporučovalo se nekojit vůbec a dávat dětem umělé mléko. Tyto názory už jsou ale překonané.
@keksikova1 Nezlob se, ale rady vyplývající z doporučení WHO nejsou rady "úplně odporující všeobecně platnýmu doporučení." Pokud jako lékařka doporučuješ po 6. měsíci nepokračovat v kojení, je to hodně špatně.
@rebe ty vado a už jsme u toho,kde jsem doprcic napsala,ze nedoporucuju kojeni po 6m? Když neumis cist,přečti si to znova. Řekla jsem,ze je vhodný ochutnávat,nemusí vynechávávat dávky.
Me fakt mrzí a hluboce se omlouvám, že jsem napsala to,co se obecně doporučuje, protoze ji tu radily pravý opak.
@keksikova1 A četla jsi ty, na co se tazatelka ptala? 😀 Kdo přesně jí radil pravý opak toho, že po 6. měsíci může začít ochutnávat?
@rebe no ja urcite ne 🙄
koj a přikrmuj podle sebe, jak to vyhovuje tobě a miminku. Na ty rozhádané účastnice diskuze se neohlížej.
@keksikova1 prosim, muzu opravdu poprosit o nejake zdroje, kde se znovu doporucuje prikrmovat od 4.mes.? Tohle tema me docela zajima.
Já se opravdu nechci dohadovat. Jediny,co jsem chtěla bylo to,aby si byla tazatelka vědoma toho,ze výhradne kojit dele než 6m není obecně doporučovany. To,že to tak někde z různých důvodu je a proc,to je jina věc. Jestli se opouští teorie imuno okna..Jak jsem rekla,jsou zahraniční studie dokazující pozitivní vliv časnýho zavedení alergenů (a to dokonce krevet,arašídu apod,na to já teda nervy nemam),jsou přístupný na www.medscape.com,nevím, do jaky miry jsou přístupný nelékařům. Naše pediatricka doporučuje zavádění od 4.m a ja tak udělala,protoze s tim souhlasím.
Fakt jsem se bála do tehle diskuze přispět presne proto,ze jsem věděla, že to dopadne takhle. Proste mi přišlo, že ji bylo v podstatě porazeno, ať dal plne kojí,protoze je to uplne v pohode. Diskuzi opouštím,protoze nebudu ztrácet čas s někým, kdo se chce evidentne jenom hádat.
Takže hezký den,damy.😘
@keksikova1 Ale ty se tu jako jediná dohaduješ. Skoro všichni jí radí, že od 6. měsíce se zavádí příkrmy, ale nemusí se nikam spěchat a pořád kojit. To, že se tu maminky svěřily s tím, že jejich dítě ještě nějakou dobu příkrmy odmítaly, evidentně implikuje to, že se o zavádění příkrmů pokusily. Jedna jediná z nás tu nepsala, že nemá začít zavádět příkrmy a pouze kojit. Ale to, že se doporučuje od 6. měsíce k výlučnému kojení zavádět příkrmy, opravdu neznamená, že se obecně nedoporučuje po 6m výhradně kojit. Nezačíná se zavádět rovnou celým obědem, na začátku dítě dostává 1-2 lžíce, zbytek je kojení, takže se dá klidně mluvit o výhradním kojení s postupným zaváděním příkrmů.
Přestaň se rozčilovat, čílíš se kvůli něčemu, co nikdo neřekl 🙂
@luj89 promin,přehlídla jsem tvou zpravu..doporučení není (a nerekla jsem,ze je),ale podle par (zatím zahranicnich) studii se da předpokládat, že se bude menit doporuceni WHO. Viz medscape,jeden ze clanku se jmenoval nejak" the effects of early..peanuts.."Já nevím, promin..Zatím platný doporučení je plne kojit 6m a pak příkrmy vc lepku, u UM od 4m.
Předpokládám, že další články budou v American Journal of Pediatrics,ale ten ja nemam přístupný..
@rebe rozciluju se,protoze mi dost vadi,ze mi vkládas do úst něco, co jsem neřekla.
A když chceš radit,ujasnit si termíny.
Výhradní kojení WHO definuje jako stav, při kterém jsou z výživy dítěte vyloučeny veškeré pevné potraviny a jiné tekutiny než mateřské mléko.
@luj89 náhodou jsem našla tohle,neni to nic odbornýho, ale vlaštovka to jistě je a je to to o cem mluvim:
http://www.rozhlas.cz/leonardo/clovek/_zprava/8...
takovýhle články jsou hodně optimistický pro rodiče dlouhodobejch odmítačů veškerýho jídla:D
kde se berou alergie stejně nikdo neví. podle mě je to z velký části psychosomatickýho původu.
a teda krmit čtyřměsíční mimino lžičkama čehosi mi přijde i pocitově prostě hrozně brzo....
dík za odkaz keksikova1
jo a teda anémie si myslim, že fakt nehrozí někdy ve čtvrtým měsíci. ale samozřejmě je na matce, aby se železo snažila docpat ze stravy, a pokud je matka sama chudokrevná, tak o to víc. ale jinak to mlíko se opravdu tvoří v podstatě "dokonalý". dítě si vezme, co pořebuje. v tomhle příroda určitě blbá není. pokud sama matka nehladoví.
@keksikova1 Do této diskuse jsi vstoupila tím, že tě příspěvky zvedají ze židle a hláškami typu: Argumentace,ze někdo kojil plne 50 let a dítě je zdravy je asi jako ze nekdo přechází magistrálu na červenou a žije. Takže ano,můžeš plne kojit klidne dalších 20 let, ale podle lékařů to není dobre. Haló, haló, haló, nic takového v diskusi nikdo neradil. Dokonce ani vůbec nikdo neradil, že by po 6. měsíci neměla začít s příkrmy. Nadechni se a přečti si to znovu: nikdo neradil, že po 6. měsíci nemá začít s příkrmy. Tak je úplně zbytečné, aby ses rozčilovala, že někdo něco takového radí. Tazatelka se ptala, jestli i po 6. měsíci může kojit a odpovědi zněly ano, může, a je úplně v pořádku, když kojení převládá. Nemám pocit, že bys s tímhle doopravdy nesouhlasila, spíš mi přijde, že tvrdíš totéž, tak naprosto nechápu,. proč se pořád rozčiluješ 😀
spíš pak hrozí matce, že nebude mít dost vitamínů a minerálů, který potřebuje její tělo. ale tak různý nedostatky maj všichni lidi úplně normálně, jen o tom nevěděj a taky s tím žijou x let🙂
@naste Těžko říct, protože nikdy nemáš srovnání. Ale že by naše generace byla nějak ultra zdravá mi nepřipadá, Já teda rozhodně jako malá byla výrazně nemocnější než moje kojená dcera, ta kromě rýmy a kašlíku nebyla nemocná nikdy. Přesně jak píšeš, odborníci vymýšlejí pořád něco a každý se musí rozhodnout podle svého rozumu. A mně můj rozum říká, že nutit jídlo dítěti, které jej absolutně odmítá, nebo naopak brát mateřské mléko dítěti, které jej výrazně potřebuje, není nejlepší cesta. A existuje spousta odborných studií, které mi potvrzují, že zatím nedělám nic, co by dítěti mohlo škodit. Kojit do 50 bych asi nechtěla, to je fakt, ale nečekám, že se něco takového stane 🙂
@rebe mas absolutni pravdu! 😘
jo a též bych to brala pocitově. pokud to prcek fakt odmítá, tak prostě smůla, asi to jeho tělo nepotřebuje. nucením si ho akorát naseru a stejně nedosáhnu svýho, když to vyplije apod. leda si ušetřim svoje nervy, že mýmu dítěti je tři čtvrtě roku a pořád kurňa nejí!!!! do toho roka bych nestresovala (už, u dalšího případnýho nejedlíka:D), pokud dítě tak nějak přibírá. je to furt kojenec. pak už by to asi mohlo něco začít, ale jako když děcko nechce, tak se můžu na hlavu stavět.
@rebe Já byla kojená, brácha ne (máma ze zdravotních důvodů nemohla) a myslím, že jsme na tom byli asi tak nastejno, nějaké dětské nemoci, občas nějaká viroza a i v dospělosti je to asi tak nastejno. Já kojila minimálně, syn byl nemocný až ve školce, ten první půlrok , potom už minimálně. Dokud byl doma, tak neměl ani tu rýmu. Jinak dle mého názoru dítě nad rok, opravdu výrazně potřebuje mateřské mléko pouze v těch rozvojových zemích. Ale, jak už jsem psala, je to každého věc a pokud někdo chce kojit dítě školkou nebo školou povinné, tak atˇ ho kojí.
Dcerka má teď 15m a stále ji kojím, 6 měsíců výlučně, pak jsem začala s BLW - nabídnout kousek toho, co jíme my. Ze začátku si s tím jen hrála, pak to pomaloučku polehoučku olizovala, strouhala prvníma zoubkama...takže zatímco její starší bratr (kojený do 3 a půl let) byl klasicky na mixovaný stravě a v 7 měsících do něj padal jeden příkrm za druhým (krom večerních kašiček, ty odmítal), tak malá až teď kolem těch 14 měsíců začíná jíst tak nějak jako že se tomu dá říct jídlo a ne jen ožužlávání...takže zhruba 14 měsíců byla převážně kojená. No a? Když prospívá...Se synem jsme na to šli klasicky tak, jak se všude píše a teď v 5ti letech tohle nejí, tamto nebude, tohleto mu nechutná a to jako mimino sežral skoro cokoli, co jsem mu dala na lžičku.☹
Já osobně bych to viděla tak nějak, že hlavně záleží, co potřebuje dítko. Některá příkrmy nepotřebují ještě v roce jiná se o ně hlásí už v 6.měsících. Zkusila bych pomalinku dávat a pokud chtít nebude klidně bych jen kojila a strach neměla. 🙂
@naste - s těmi zuby....to mi připomnělo....syn měl první zub ve 13 měsících 🙂, alergický nebyl nikdy na nic, až v 8 letech se projevila lehčí alergie na pyly kvetoucích trav....po jedné kúře vakcínou v tabletách to vypadá, že je po problému 🙂, jinak "kojený" byl asi necelé dva měsíce, pak až do cca 4 let na UM - Nutrilon a Hami....příkrmy od 5.měsíce - hned napoprvé snědl téměř celou tu malou skleničku mrkve 🙂.....imunita super, nemocný bývá minimálně, první ATB měl v 5 letech na angínu a u doktorky nevěřícně zírali, že je ještě nikdy neměl....na jaře mu bude 10 a doteď měl za celý život 3x angínu, jednou neštovice, jednu střevní virózu a jinak jen jednou za čas nějakou tu rýmu....

@keksikova1 takze se vraci teorie s imuno oknem? To me docela zajima, mas k tomu nejaky zdroj? WHO doporucuje kojeni do 2 let, takze i kdyz se zacne prirmovat v 6 mes., mely by byt kojene. Ta teorie imuno okna vychazela z predpokladu, ze se v 6 mes. prestane s kojenim.