Místo kojení odstříkávám mléko

eofab
7. led 2017

Maminky, je tu některá, která místo kojení odstrikava vlastní mléko a miminko ho pije z lahvičky?

monilee
7. led 2017

My sme to tak mali pár mesiacov, malá sa narodila predčasne a sama si ho z prsa nevytiahla.

luckapol
7. led 2017

U nás to tak pár měsíců také bylo.

majdaptak
7. led 2017

Ano, odstříkávala jsem od 2. měsíce a dávala jsem z lahvičky. Celkem 6,5 měsíce. Bylo to náročné a únavné, ale jsem za to ráda...

zuzajulie
7. led 2017

Taky jsem to tak měla. Měsíc. Pak jsem ze zdravotních důvodů musela přestat, ale mlíko se ztratilo plně až za dva měsíce.

elvira
7. led 2017

Skoro půl roku, pak se mlíko postupně ztratilo. Bylo to hodně náročné.

avori
7. led 2017

Zdravím. Malá se mi narodila předčasně a měla slabý sací reflex. V porodnici jsem dostala profi elektrickou odsávačku, abych rozjela laktaci. S kojením jsme celkem dost bojovaly. Kojení bylo pro naši holčičku namáhavé, málo jedla a nepřibírala. MM jsem měla dost. Vyzkoušela jsem všechny možné alternativy. Po neúspěšných pokusech a snaze o kojení s kloboučky a bez nich, krmení přes sondu, a následně přes injekční stříkačku (což bylo náročné a stresující), jsem se rozhodla pro kojeneckou láhev.
Koupila jsem si kvalitní elektrickou odsávačku a MM jsem odsávala, a malou jsem krmila z lahvičky. Z láhve začala malá konečně jíst a přibírala. Odsávačku jsem nosila všude sebou. Bylo to velmi náročné, ale vydržela jsem celkem 16 měsíců. Vše jsem nakonec zvládla.

eofab
autor
7. led 2017

Teda maminky klobouk dolů. Vydržely jste to dlouho.
Náš příběh je takový, že mam vpáčené bradavky a v porodnici mi vůbec nepomohli s tím, aby se syn přidal normálně k prsu. Takže jsme začali s kloboučky, ale ty byly pro malého hrozně náročné a začal pomalu hubnout, protože toho že mě moc nevytáhl. Z porodní váhy 3050g se dostal až na 2660g a v jeho 13 dnech života jsme byli znovu v nemocnici. Tam jsem musela začít odstrikavat a po 3 hodinách krmit. Tak na to zůstalo do teď. Synovi je 9.tydnu.
Je to hrozně náročné, občas mám chuť to vzdát, ale zase jsem ráda, že má moje mléko a krásně přibírá.
Pořád já si říkala, že až přibere, tak zkusím kojit z prsu. Ale už ho nechci trápit. Je zvyklý na lahvičku, z té mlíčko teče hned.

eofab
autor
7. led 2017

A ještě se zeptám. Jak jste zvyšovaly dávky mléka?

audreyi
7. led 2017

Take jsem tři měsíce odstrikavala a dokrmovala. Je to příšerně náročné, ale pak se syn čím dál častěji byl schopen napít sám a nakonec jsem kojila do roku, kdy jsem kojení ukončila kvůli druhému těhotenství. Pak už problém s kojením podruhé nebyl.

Dávky jsem zvyšovala po konzultaci s dětskou doktorkou, už si to moc nemapatuji, tak bych nerada kecala. Ale prakticky až do těch 3 měsíců nikdy nebyl schopný vypít najednou víc než 120-150 ml... :-/ Myslím že pak už jsem to nijak nezvysovala.Pak se začal kojit sám, tak jsem to už nemusela řešit. Jinak k tomu kojení jsme došli tak, že s náma začal spát v posteli a prso jsem mu nabízela v noci, když byl ještě v polospanku. A tak ho bral nejčastěji, pak se postupně začal kojit pořád.

eofab
autor
7. led 2017

@audreyi A máte také vpáčené bradavky?

audreyi
7. led 2017

@eofab Aha, to jsem prehledla. Nemám ☹

olga_
7. led 2017

@eofab Já měla také vpáčené. V porodnici mi narvali kloboučky, ale doma jsme se jich do 14 dnů zbavili. Snažila jsem se prsa před každým kojením připravit. Trochu odstříkat, aby prso nebylo tak nalité, a prsty vytáhnout, vytvarovat. Na spuštění mléka pomůže také prso těsně před kojením nahřát a popíjet u toho něco teplého (třeba za asistence někoho). Společné spaní je také fajn na podporu kojení. Kojím teď už dva a čtvrt roku. Jde to, ale je to náročné - myslím ty začátky - (i když určitě míň než kojení s otravnými kloboučky nebo odstříkávání). Držím pěsti a posílám podporu! Vpáčené bradavky nejsou nic, co by kojení muselo znemožnit 🙂.

monilee
7. led 2017

@eofab Ja som mala tiež vpáčené bradavky, odsávačkou som ich vyťahala a už ostali von. My sme teda postupne prešli od lahvičky ku kojeniu a kojili sme do 15mes. Vždy som malú najprv zvážila, potom dala prso, zvážila koľko vypila a dokŕmila z lahvičky. Bolo to šialené, ale vyplatilo sa. Ale u každého je to inak a ak sa aj nepodarí vydržať, svet sa z toho nezrúti. Inak v nemocnici nám povedali, že zvyšovať dávky mlieka podľa váhy, teda 150ml mlieka na deň na kilo hmotnosti mimča. Niekde sa píše až 150-180, ale naša malá nevypila ani tých 150 a priberala. Držím vám palce, je to boj, ale pozitívne je, že to určite raz skončí 🙂 Tiež som sa snažila za každú cenu s kojením vydržať a mala som šťastie že sa podarilo, ale na druhej strane je plno detí, ktoré vyrastú na UM a sú v poriadku.

nina8888
7. led 2017

@eofab dobrý den mám taky vpacene bradavky ale hodně som si v prvom tehu nastudovala a nosila od 6měsíce formovace bradavek a hodně mi pomohli musela som.ich pak nosit aj celú dobu kojení (8mes.) ale kojenie nebol problém žiadne klobuciky som nikdy nepouzila, teď vám to už je nanič ale pri druhom sa oplatí nosiť tie formovace fakt to hodně pomůže....držím palce

zuzkamed
7. led 2017

Ano, delala jsem to tak, kojeni z prsu mi bylo neprijemne.

tulena
Autor odpověď smazal
Zobraz
medulinek
8. led 2017

Skoro pul roku jsem tak jela,stridala jsem teda kojeni a odstrikavani,mala nemela problem si vzit z dudlu i prsa,ale bylo to dost narocny teda,hlavne na cas. Ale zaplatbuh za odsavacka,z porodky jsme sly s prikrmem a diky tomu odsavani jsme se ho zbavily

eofab
autor
8. led 2017

Přesně tak, diky bohu za odsávačky a hlavně elektrické😀
Párkrát jsem malého zkoušela, aby se přisál na prso, ale bez úspěchu a s kloboučkama ho už nechci mučit.

eofab
autor
8. led 2017
marketa2016
8. led 2017

@eofab tak pod ten článek se podepíší. V porodnici se malý nechtěl přisát, nebo spíše mu to nešlo, prostě velká plochá bradavka, kterou nemohl dát do pusinky. Dostali jsme kloboučky (jen když na ně pomyslím, tak se mi zvedá tlak). Chudáček se tak snažil něco vysát a když už něco vytáhl do kloboučku, tak si do něj ručičkou bouchl a vyteklo mu to bokem (pukalo mi srdce, když jsem viděla, jak se snaží a vše skončilo na plence, oblečení). Všude kolem fanatické podporování kojení za každou cenu (samozřejmě většinou od matek, které jen prošly kolem porodního sálu a mléko jim teklo už proudem). Snažila jsem se mu necpat moc UM, aby chtěl sát, ale s mým chabým množstvím mléka a slabým spouštěcím reflexem bylo akorát uplakané dítě a uplakaná máma. Tak jsem se dostala do kolotoče, kojení, odsávání, dávání odsávaného mléka a ještě dokrm z UM. Pití litrů kojících čajů, melty, jezení homeopatik a k tomu akupunkturu a laktační poradkyně. Celý den jsem měla na prsu buď dítě nebo odsávačku. Tak moc jsem si přála kojit a nezklamal sebe, dítě, okolí... Až prcek povyrostl, začal si mléko pít sám, ale i tak to byla max polovina toho, co potřeboval. Jednoho dne jsem si řekla, že raději než jeho dětství strávit s odsáváním, budu čas trávit s ním. Aspoň částečné kojení se nám podařilo udržet do půl roku, ale podruhé bych asi za každou cenu do toho nešla.

eofab
autor
8. led 2017

@marketa2016 Krásně jste to napsala. Cítím to úplně stejně. Na začátku jsem často brečela a nevěděla jak m pokračovat. Chtěla jsem to vzdát a přejít na UM, ale když jsem měla své, tak mi bylo líto prestat mu dávat své MM. Budu se snažit vydržet s odsáváním co nejdéle.
Ale jak píšete u druhého se tak dlouho trápit asi nebudu. UM jsou dneska velmi kvalitní. Mám spoustu kamarádek, které měly děti na UM a jsou naprosto zdravé

marketa2016
8. led 2017

@eofab My jsme se UM nikdy nezbavili, prostě mého mléka bylo málo na jeho potřebu. Ale když jsem měla aspoň něco svého, tak jsem mu to chtěla dopřát. Po tom, co jsem přestala odsávat a už si pil sám to už celkem šlo. Na chvíle, kdy mi spokojeně usínal u kojení nikdy nezapomenu, ale stejně tak bohužel nezapomenu ta to zoufalství a slzy na začátku. Navíc bohužel maminky, kterým se nedaří kojit, to nemají v dnešní době tzv. "biomateřství" lehké, nejednou jsem si vyslechla, že je to moje chyba, že každá žena může plně kojit. Ale už to to tak neberu, vyrovnala jsem se s tím, že to tak bylo a nyní je prcek na UM.

eofab
autor
8. led 2017

@marketa2016 A jak staré je vaše děťátko?

marketa2016
8. led 2017

@eofab skoro 7 měsíců, je to něco přes týden, co jsem kojení ukončila. Když jsem byla na konzultaci s laktační poradkyní, tak ta mi řekla, že pokud se nám to kojení nepovede, tak když tak zachovat aspoň to odsávání minimálně do 4 měsíců věku (aby měl aspoň základ MM). Nakonec kojení šlo i bez kloboučků, ale moje tělo už na to nestihlo moc zareagovat v tvorbě mléka (něco bylo, ale postupně to začalo ubývat)

lucinka58
8. led 2017

@eofab kamarádka takhle vydržela kojit 4 měsíce, pak přešla na umělé. malá se narodila hodně malá a neměla sílu to vytáhnout z prsu a nikdy se nerozkojila. Pokud Ti to nevadí, tak bych určitě nějakou dobu vydržela pokud mlíčko máš 🙂

tulena
Autor odpověď smazal
Zobraz
tulena
Autor odpověď smazal
Zobraz
azanka
8. led 2017

Ja odstrikavam od te doby, co mel prcek asi tři týdny. Zničil mi bradavky, při kojení mi tekla krev a on pak zvracel. Tehdy jsem začala odsavat a dávat mu mm z lahve. Bohužel nemám dost, a tak prikrmuju Nutrilonem. Ted jsou malému dva měsíce. Rada bych vydržela do jeho pul roku. Snad mi zůstane mliko.

dvork
8. led 2017

Mám dvojčátka narozená velmi předčasně 29+0. Pro mě bylo odsávání jediná možnost, jak k dětem dostat své mléko. Poprvé jsem kojila asi 6 týdnů po porodu a dětem trvalo další měsíc, než zvládly vypít alespoň polovinu dávky, nemohli to oba udýchat. Zbytek dostávaly děti sondou, později se dokrmovaly z lahvičky. I přes pomoc mé úžasné laktační poradkyně se kojení jako takové konalo pouze jen asi měsíc (skoro vždy s dokrmením z lahvičky), celou dobu jsem také odsávala. Nakonec jsem vydržela odsávat 5 měsíců, musela jsem kombinovat s UM, neměla jsem prostě dost pro oba. I když mě to hodně mrzelo, že jsem si skutečného kojení s dětmi skoro neužila, jsem ráda i za ty měsíce, kdy mohly mít MM alespoň z lahve. Od jiných maminek nedonošeňátek vím, že jde laktaci udržet pouze odsáváním i mnohem déle, dokonce více jak rok. Je to velmi náročné na čas, organizaci, fyzicky a chce to velkou podporu také v rodině, ale smysl to určitě má, každá kapka MM dobrá. Na druhou stranu jsem se tím strašně trápila a to není dobře, došlo mi, že děti potřebují hlavně mě, nejen mléko. Za sebe ještě doporučiji odsávat obě prsa najednou - není to je úspora času, ale také zvýšení produkce mléka.

dvork
8. led 2017

A nejvíc mi "pomáhalo", když někteří lidé kolem mě předpokládali, že kojení je samozřejmé. Jako by kojení jako takové, k tomu kojení dvojčat, ještě navíc nedonošených, je brnkačka. Mateřství přeci není jen o produkci mléčné žlázy...