Můžu mit "slabé mléko"?
Dobry den sem zoufala malemu jsou tri mesice,kojim od zacatku bez problemu ale ted, ma porad malo chce skoro kazdpu hodinu a kolikrat place tak az je fialovy a k neutiseni.kdyz mu dam odstrikane mleko vypije ho a uklidni se a pak se doji odeme. Je mozne bych mela slabe mleko je.nejaky zpusob jak to zjistit?nebo mam rovnou nasadit UM? spurt to neni ten kdyz mel tak se choval jinak. Prsa se mi nalevaji ale asi mu to nestaci.poradte prosim jestli mate zkusenost dekuji
@lenatu je skvele, ze to mas srovnane v sobe a i kdyz jsi nekojila, nehanis kojeni a nevylucujes dalsi sanci. Takovy pristup je mi sympaticky.
@panickatlamicka tak kojení je přirozené, ale bohužel ne každý má to štěstí (jsou maminky které nemůžou vůbec), mě mamka několika vůbec (nemá mléčné žlázy) a to byl impuls proto, že jsem to vzdala (taková ta poslední kapka)..třeba by to dopadlo jinak :-/
@petratrubkova já to vidím na spurt zase..typický..Slabé mléko fakt blbost..vždycky je to jiný třeba skrytý problém..rada je jedině kojit on demand-často jak mimi chce..laktační mi říkala , že čísla 3 a 6 jsou kritický (3.a6.týden a měsíc - krize)..u nás to tak cca bylo, ale zase to přejde..😃
Problém s dokrmovánim je ten, že pak mimi pije prostě míň mm, páč se zasytí um..a na to reaguje tělo postupně o5 snižovánim laktace..my jsme ze začátku taky dokrmovaly nutrilonem, páč jsem zazmatkovala a bylo to náročné - já mám zase takového savečka, že mi úplně rozkousala prsa, ale nutrilon jen 1x denně medela calmou..tak měsíc a pak už jen kojení až doteď..a úplně vpoho..😇
@kariii Podle mě,jde kojit prakticky skoro vždy,vyjímky jsou různé anomálie prsů,kdy to fakt nejde,u vícerčat,protože někdy je to boj s jedním dítětem,kvůli medikaci,nebo předčasnému porodu.
Taky se na nikoho nedívám skrz prsty,pokuď své dítě krmí UM,je to každého věc,jen si říkám,že je to škoda.
Kojilo se vždy a za jakýchkoliv podmínek.Kdyby nebylo UM a lahvička nebyla nadosah,možná by tomu bylo v některých případech jinak.
@soyevita Mně trochu vadí ta představa, že před tím, než někdo vynalezl "sunar", neměly ženy s kojením problém a zvládly to všechny až na zanedbatelné procento. To je ale blbost, problémy s kojením jsou staré jako lidstvo samo, za celkem podstatné procento novorozenecké úmrtnosti mohla podvýživa dítěte a s ní spojené diagnozy. Kdo si nemohl dovolit kojnou (ještě před tím se využívala pomoc ostatních žen tlupy/kmene/společenství), ten podojil krávu a doufal (ale většinou to dopadlo špatně), kdo neměl ani tu krávu, ten měl prostě smůlu. Nejde jen o deformace prsů a nedostatečné mléčné žlázy, jde i o psychiku matky a v neposlední řadě je mnohdy "problém" i v samotném dítěti, které zkrátka nechce nebo nezvládá přisátí, nedostatečně žlázy stimuluje a je konec.
Takže ano - deformace a chybějící žlázy má jen malé procento žen, ale nemožné je kojení u daleko většího počtu novopečených matek a ty ženský to fakt nedělaj naschvál, mnohý by si prsa urvaly, aby mohly, ale prostě to nejde. A není to dnešní dobou.
moje máma kojená nebyla (nar. 49) - od mala dostávala mléko od kojné, což byla žena ve vesnici, která celý život jen rodila (ta paní měla asi 15 dětí). Kdo na to "neměl", tak si pořídil kozu nebo bohatší krávu. Ti nejchudší vařili krupici s vodou a hodně brzo se najelo např. na zeleninové polévky.
Moje babička (nar. 24) odkojena kozím mlékem. Umělé mléko vzniklo jako impulz k tomu, aby se vynalezlo něco, co by odbouralo problémy s trávením kozího/kravského mléka.
@soyevita nesouhlasím s tím, že píšeš že díky UM se dává přednost Sunaru..Chápu, jsou i ženy které NEchtějí vůbec kojit (třeba z psychických důvodů nebo vpáčených bradavek atd..) ,ale myslím si, že se to neděje jen teď ,ale dělo se to i dříve..tím pádem jak psala
@astyna nahrazovalo se kozím, kravským, byla možnost mít kojnou. Mně babička říkala (ročník 44), že když v porodnici neměla maminka mlíčko tak odstříkala jiná maminka která mlíčka měla dost, nebo prý tatínci nosili od maminek které už byli doma dlouho do porodnice odstříkané mm, aby bylo pro miminka 🙂 Je pravda, že kojení se teď dostává do popředí a hodně se propaguje (což je fajn), jen tím chci říct že tyto myšlenky, že třeba mamky kojit nechtěli byly i dříve a možnosti jiné taky byly..pro mě je výhoda sunaru jako pro nekojici maminku v tom, že si nemusím pořizovat kozu nebo krávu..stejně bych to nějak musela udelat abych dala najíst svému dítěti 🙂
@lenatu soyevita to mysli tak, ze kdyz vznikl sunar, tehdy se mu davalo prednost. Aspon myslim, ze to tak mysli. 🙂)
@panickatlamicka tak o tom jsem nikdy neslyšela,.. je pravda že ho asi propagovali hodně, ale všichni snad ví, že MM je daleko lepší než UM 🙂.
No faktem je, ze drive tezko kdo shanel kozu nebo kojnou proto, ze se matce nechtelo kojit po hodine. To uz je dnesni pohodlnost a odklon od prirozenosti. Matky maji dojem, ze dite je robot, ktery ma byt krmen kazde tri hodiny a kdyz se ozyva casteji, hned se hleda problem. A tento (casto za vydatne pomoci zdravotniku) umele vytvoreny problem vede k umelemu mleku. Procento deti na UM je vysoke a neni mozne, aby tolik zen nemohlo kojit. To bychom uz byli sakra degenerovanym druhem.
@tahejhula "k té vydatné pomoci zdravotníků" naprosto souhlasím, mně v porodnici rekli, že kojit přes kloboučky a sestra na pohotovosti že mám pěkný prsa že nechápe proč ..kamarádce v porodnici rekli že nebude kojit vubec, že se jí mliko neudělá a ta si koupila odsávačku aby se rozkojila a její dceři je 11 měsíců a kamarádka stále kojí 🙂
@lenatu v tech letech se kojeni udajne nenosilo. Bylo potreba dite na matku prilis nezvykat, aby mohla jako spravna udernice co nejdriv plnit plan petiletky.
@lenatu Jo, mam nedonosenou dceru, o "podpore" zdravotniku bych mohla psat romany. Pak se nedivim, ze to vystresovana prvomama vzda. Dcera se ke svemu stesti narodila jako treti, takze jsem byla v otazce prikladani a kojeni velmi nekompromisni (sestry jsem k sobe vubec nepustila).
@panickatlamicka to je síla..
@panickatlamicka No jasne, matka na jerab nebo k pasu a decko do jesli. Proto se separace vedla k dokonalosti od porodu, ukazat, odnest, vozit co tri hodiny na kojeni. Zakaz dite vybalit, spousta matek videla sve dite nahe az doma. Moc nechovat, nerozmazlovat, nechat vybrecet, prikrmy od sesti tydnu. A v sesti mesicich do zarizeni. Taky jak na pasu.
A to zapominam na vymozenosti typu tydenni jesle. Kam dala matka dite v pondeli rano a vyzvedla ho v patek odpoledne. 👍
@panickatlamicka je pravda že prý v Americe je trend Nekojeni stále, byl i dříve..a prý jen z toho důvodu že oni mají md asi 3-6 měsíců a pak jdou do práce..tak najímají chuvy atd. Takže se není čemu divit že byl i tady a pravděpodobně za totáče..Teď je doba jiná a propaguje se víc kojení to je pravda, ale někdy je to opravdu fanatismus..mě jedna maminka od tří dětí u doktorky v čekárně totálně seřvala když jsem ji odpověděla, že ne nekojim malý je na UM..No ta se do mě pustila že jsem ji nebyla schopna nic pomalu říct..🙂 Já to beru tak že to je každého věc ..tohle byl fakt masakr 😀
a jak bys to udělala ty, kdyby mateřská byla 2 měsíce a rodičák 6? To bys běhala z práce do jeslí, abys nakojila? 😀 Tak to měla moje máma - ta byla 6 měsíců poté doma zadarmo, jen aby se mohla ségře věnovat déle a pak hlídaly všechny babičky, protože ségru do jeslí dávat nechtěla...

@lenatu malý měl málo mlicka, celkově...proto jsem se ptala... minimálně je potřeba 1/6 váhy aby přibírál...což neměl...
Každopádně nikdo vás neukamenuje , je to naprosto vaše věc, důležité je že jste spokojeni oba ať tak nebo tak