Novorozenec odmítá prso. Může císařský řez ovlivnit kojení?
Dobrý den,
Jsem třetí den po císařském řezu. Od čtvrtku se malý prisal jen 2x na pár sekund a to s křikem. Jinak si prso vzít nechce. Křičí a bráni se. zkoušela jsem odstrikat, ale je to jen trocha mleziva a to stejně vyplivne. Ode dneska dostává jen uměle mléko jinak by nepribral. Piju kojici čaje, snažím se přikládat (neúspěšně), mazlime se atd… a bez odezvy 😪.
Cítím se provinile.
První dceru jsem kojila jen 2 měsíce měli jsme podobný problém. Jen v tomto případě už nevím jak to zachránit, abychom se vůbec rozkojili😞.
Mate zkušenosti? Děkuji.
Jestli to bránění se, je myšleno odtlačování a šermování ručkama, tak to je myslím jen pozůstatek nějakého plazícího se reflexu, kdy se mládě muselo dopiďalkovat po matčině těle k prsu. Taky jsem v začátcích kojení chtěla být chobotnicí, abych mohla držet prso, držet dítěti ruce, držet samotné dítě a ještě ho směřovat k bradavce. Prostě si jak maminka tak dítě musí přijít na ten správný grif , hlavně být v klidu, miminko láskyplně povzbuzovat, zkoušet různé polohy. Držím pěsti!
Zkus kontaktovat nějakou LP, třeba Jana Barrera nebo Šárka Valešková, jsou to jednicky. 😊
Nevim, zda na to budes mit nervy a zda k tomu budes mit duveru, ale syn mi delal neco podobneho...tri tydny se prisal jen na kloboucek, coz bylo nouzove reseni a nechtela jsem u toho zustat. Pak jsem na radu laktacni poradkyne provedla samoprisati - resp. nechala prisati zcela na synovi. Trvalo to hodinu, rval jak tur, ja brecela jak zelva, ale snazila jsem se mu verit. A pak se prisal. Od te doby s kojením nebyl problem. Asi to neni reseni pro kazdeho, ale za sebe muzu doporucit, i kdyz je to dost narocne.
@barunkiss některé děti to tak prostě mají a ne každá maminka to vydrží a začne kojit. Moje mladší dcera měla bojkoty kojení už od malinkeho miminka. Chce to hodně trpělivosti, střídat polohy, nejlepší byla savčí poloha. Vždycky se to zhoršilo s nějakou nemocí. Odtahovala se, rvala u toho, jecela. Už mnohokrát jsem si řekla, jestli tohle mám fakt zapotřebí. Většinou jsem jí totiž kojila ve stoje.
Ale protože jsem starší dceru kojila 3 roky, tak jsem to nevdala a všechno jsme překonaly. Bylo to fakt strašně náročné, i psychicky. Teď se pořád kojí, bojkoty už nemá, má 10 měsíců.
Zkusila bych kontaktovat nějakou zkušenou LP aby poradila a pomohla ❤️🍀
Úplně jako bys psala o mojí dceři, měla jsem to stejně ☹️ Jak jsem už začala vyndavat prso, ona začala šíleně hystericky brečet a konec, prostě se za nic neprisala ☹️ Nějakou dobu jsem odsávala a krmila tak z lahve, postupně tím šla ale laktace do kopru a bylo po úplně.. U nás se nepodařilo rozkojit, ač jsem zkoušela možný i nemožný.. Držím palce, ať se u vás zadaří 🍀
Děkuji všem za krasne rady a odpovědi. Cítím ze se mi prsa asi pomalu začínají plnit. Ale ne díky přikládáni ale odsavani které praktikuji mezi krmenim. I kdyz jsem zkoušela cokoliv sama nebo se sestrickama, dopadlo to neúspěchem. Dala jsem odpoledne malému lahev s UM a cítím se provinile i když moje starší dcera byla kojena asi jen 2 měsíce kvůli podobným okolnostem, i tak mne to mrzí. Ještě jsem se se sestrickama domluvila ze zkusíme večer kloboučky, jestli by nepomohly. Jen už vím, že pokud se nerozkojím v nemocnici ta pomoci laktacnich, tak doma už vůbec ne😞
@barunkiss spousta žen mě teď ukamenuje. Ale vůbec si z toho nedělej hlavu, já vím že to strašně mrzí a je to psychicky náročné, hormony po porodu hapruji nahoru dolů, ale to miminko to vycítí. Zkoušej co to půjde a když to nepůjde tak prostě UM. HLAVNĚ že jste zdraví a v pořádku.❤️ Mateřské mléko je nejlepší, co můžeš miminku dát, ale když to nejde a ten stres tomu nepřidá, že to nejde, tak si nedělej hlavu. Nejsi první ani poslední maminka. A rozhodně tím, že nechce se prisat, nejsi špatná máma a neměj výčitky ❤️❤️❤️
Zkoušela jsi masáž svalů kolem pusinky? Pokud ti v porodnici tohle neukázali, tak zkus kontaktovat laktační poradkyni mimo porodnici a zeptej se jak na to. A hlavně žádná lahev a dokrm jen stříkačkou.
@barunkiss V porodnici jsou "laktační" sestry, které ví kolikrát o kojení velké kulové, to že tk dali láhev místo alternativního způsobu dokrmu a chtějí zkoušet kloboučky, o tom jasně svědčí. Zavolej si klidně do porodnice pořádnou LP (seznam na stránkách mamily). Držím palec, hlavně klid 🙂

@barunkiss odpocivat telo na telo a zkouset, nabizet, zkusit jinou polohu? Nahrat prsa ve sprse nez pujdes prikladat mimi?