Přejídá se 8týdenní dcera? Mám jí odendávat od prsa?

ally8
12. zář 2014

Prosím o váš názar. 8 týdenní holčička plně kojená, ráda papá 😀 Dosud jsem jí nechávala u prsa, jak dlouho chtěla, dokud většinou neusla. Ale ted mám asi víc mlíka a ona pije a pije. Už se mi dvakrát poblinkala ještě u prsa a ještě i hodinu po jídle blinkala. Tak ted se snažím vypozorovat kdy má asi fakt dost. Pije tak 7 až 10 minut. Pak většinou chvilku přestane a začne podundávat a občas polkne. Tak jí odendám. Samozřejmě hysterčí, ale když jí pak pohoupu, krkne si a je je spokojená. Jde jí to i trochu nahoru, ale už neblinká. Předpoklávám, že si asi svojí dávku tedy vypila, jinak by plakala dál. Pustí se vaše mimča sami prsa? Myslíte, že to dělám dobře? Ráda bych jí dopřála usnout u prsa, ale jak jí to teče, tak pije a nechci aby jí pak bolelo bříško nebo hodně blinkala.

duniela
12. zář 2014

Ja bych ji nechala krknout a pak k prsu vratila. Moje mala si taky uziva luxus usinat u prsa a nechtela bych ji o to ochudit 🙂

katyxq
12. zář 2014

Miminko se potřebuje naučit regulovat si samo příjem potravy, koj kdykoliv a tak dlouho, jak se chce kojit. Regulací kojení si zahráváš s pozdějšími problémy s kojením, snížením laktace (teď je to ještě dané hodně hormony). Odříhávat dávej jen tehdy, pokud to potřebuje, klidně uprostřed kojení. Jak začíná dudlat, použij stlačování prsu, ale usínání lehkým dudláním je normální a významná funkce kojení (pokud ti to samozřejmě není nepříjemné).
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/reflu...
https://www.modrykonik.cz/jak-kojit

xovicka
12. zář 2014

Já nevím, to asi časem nejlépe vycítíš sama. Kolik matek, tolik rad. Můj prvorozený se třeba přejídal fakt fest. Třeba mě ukamenujte. Asi jsem byla jediná matka na světě, která kojia se stopkama. Jenže ve chvíli, kdy se vám kojení protáhne na hodinu a půl a za chvíli následuje další, ve chvíli, kdy dítě řve pokaždé, když mu to prso vezmu, tak to prostě jinak nejde. Pročítala jsem všechno možné i nemožné, na větu "dítě si všechno řídí samo" jsem byla alergická. Sledovala jsem videa správně a špatně přisátých miminek, jen abych zjistila, jestli pořád saje nebo ještě dudlá. A ano, pořád sál. Hodinu a půl, několikrát u toho usnul a stejně když jsem mu prso vzala, tak se probudil a řval. Blil samozřejmě velkým obloukem a prakticky žádná plínka nebyla schopná udržet jeho nálože. Ony to totiž nebyly typická míchaná vajíčka, ale spíše žlutá limonáda. Mě prostě nikdo nenamluví, že malá miminka se nedokážou přejídat. Jsou prostě i taková, která dokážou. Druhorozená byla ukázněnější, když měla dost, sama se pustila, a ano také blila obloukem, ale u ní šlo evidentně o reflux. Už má rok a půl a dodnes občas jogurt trochu ublinkne. U prvorozeného převelice kladný vztah k jídlu vydržel asi do dvou let. Dokud viděl jídlo, tak prostě jedl. Potom se to upravilo a teď je to normální vybíravé dítě. U druhorozené se naopak kladný vztah k jídlu musel dlouho pěstovat. A teprve v roce Přestala všechno plivat a začala trochu jíst. Radím jediné, dej na svůj instinkt, ty sama znáš své dítě nejlépe. Mě ani jedno dítě u prsa neusínalo. Jedno se spolehlivě probudilo, když jsem mu prso vzala a druhé se po pěti minutách pouštělo samo a o delší kojení zájem nejevilo.

myskate
13. zář 2014

@xovicka Já to vidím stejně. U druhého syna jsem dost dlouho (myslím, že minimálně 4 měsíce) důsledně dodržovala tříhodinové intervaly. Pokud jsem nakojila dřív blinkal, přesně jak to popisovala xovicka. Přibýval i nadále pěkně a s kojením problémy nebyly. Odstavil se sám ve 14 měsících. Teď kojím dcerku a ta jí spořádaně. Je to tedy dost individuální a chce to dítě pozorovat.

tamarila
13. zář 2014

@ally8 Mě dítě skončilo v nemocnici ve třech týdnech, protože blinkala i ve spánku tak, že si ucpala nos a dusila se. Laktační poradkyně v nemocnici mi po vážení po kojení řekla, že se strašně přepíjí, a ať kojím maximálně deset minut a zachovávám odstup alespoň dvě hodiny, spíš tři. Od té doby se mi dítě zázrakem změnilo na spící, bez kolik a bez zvracení.