Rozhodnutí nekojit, jaký bude mít vliv na prsa?
Zdravím dámy, prosím nesuďte mě, ale z osobních důvodů jsem se rozhodla nekojit. S doktorem jsem situaci probrala a můj názor akceptuje a v podstatě se ani nedivil, žen, které nechtějí kojit je čím dál tím více. Nyní ale přemýšlím, jak to bude před porodem, po porodu,... je tu nějaké maminka, která se také rozhodla, že nebude kojit? Musí se brát nějaké léky na zastavení vzniku mateřského mléka.. ?
Děkuji za rady.
@avelabi Hodně záleží, jak se ti prsa nalejí - kolik bys měla za normálních okolností mlíka. Někdy stačí jen bandáže na hrudník (hlavně na noc), ale nejčastěji dostaneš i léky. Berou se tušm jen 3 dny. Nevím, jaký vliv na prsa by tahle procedura měla mít. Jestli máš pocit, že by se ti kojením prsa zkazily (vytáhly atp.), pak to nekojením trochu eliminuješ, ale ty procesy, které s nalíváním po porodu souvisí, stejně v nějaké míře proběhnou. Prsa už zřejmě nikdy nebudeš mít taková, jako před těhotenstvím - ta hormonální smršť trvající 3/4 roku je prostě záhul na celý tělo.
(Jinak já taky nekojila - poprvé nedobrovolně, podruhé dobrovolně.)
Já nevím, taky jsem velký zastánce kojení a bojovala jsem, co to šlo, kojila nakonec skoro dva roky, ale autorka dotazu je dospělá zodpovědná osoba, žije v době informací, takže předpokládám, že o kojení a jeho užitečnosti něco ví, neptala se na naše - vaše chytré rady, ale na to, jak zastavit laktaci, toť vše. Prostě pokud někdo nechce, nepřemluvíte ho žádným způsobem, to platí u všeho.
Ja jsem jedna z tech, co vedely, ze kojit nechteji a stado volu by je k tomu neprimelo. Dostala jsem po porodu dve tabletky a to bylo vsechno. Priprav se ale na ocistec. Detska doktorka, jakmile me videla, tak brecela. Asi jaka jsem to matka. Po cisari mi na pokoji ihned dala sestra maleho k nahemu telu do urovne prsou se slovy, at si olizuje maminku, protoze "lovil". Takze jsem ani radsi po operaci nespala, aby se mi prcek neprisal. Prasky mi chteli dat az druhy den, atd... Proste bojkot a snazili se mi spustit laktaci stuj, co stuj. I primar gynekologie. Nebyt toho, ze me operovala ma gynekolozka a ze mi ty prasky dala na tajnaka hned, tak by se mi udelalo mleko. A pak uz by bylo zastavovani veeeelmi pracne.
@popelka1984 Tak to, jestli mám své dítě ráda nebo ne, se pozná podle toho, jestli ho kojím?
Jinak jeste doplnim - maleho jsem nepustila skoro z naruce, spaval spokojene u me v posteli nebo briskem na me a mleko se neudelalo. Ale asi bych trebas nedavala nahe telicko na sve nahe telo, ona priroda je dost mocna 😉
nekojila jsem vůbec, ihned jsme to oznámila a dali mi prášky na zastavení laktace a studeným obkladem svázaly. Mlíko se vůbec nedostavilo.
Na prsa to vliv bude mít, protože ono nekazí pevnost prsou ani tak to kojení jako celý těhotenství, takže kokří uši mám, aniž bych kojila.
@avelabi Prsa se změní už v těhotenství, zvětší se, někdy i o několik čísel. Pokud se rozhednete nekojit, je ideální to říct hned na porodním sále, Čím dřív po porodu dostanete tablety na zástavu laktace, tím je to lepší. Nejhorší je, když se prsa nalejou a třetí nebo čtvrtý den chce maminka laktaci zastavit.Jinak kojení a nekojení je každého svobodné rozhodnutí, ať už k tomu má jakýkoliv důvod.
Mě museli laktaci zastavovat necelé 3měsíce po porodu kvůli zdravotnímu stavu. Někdy to není uplná hračka, Zastavovali mi jí na 3x lékama a laktace se uplně vytratila po déle něž 2,5roce po porodu. Nepomáhalo nic ... ještě teď někdy po 3,5 letech mám par kapiček na tričku
u dalšího prcka mi budou zastavovat laktaci už v těhotenství,aby k ní vůbec nedošlo. Nevím jaké máš osobní důvody, ale určitě jsi hodně přemýšlela a rozhodla ses nejlíp jak si mohla. Takže kašli na to kdo co říká a hlavně buď s miminkem co nejvíc v klidu. Potřebuje mít u sebe nevystresovanou maminku a je mu jedno jestli mu dáš mlíčko z lahvičky nebo prsa. S dcerkou mám krásný vztah a lahvička s UM ho určitě nijak neovlivnila .
A co se týče tvaru prsou tak nevím jestli to tolik ovlivnily léky, ale za mě teda dost špatné :-/ Měla jsem plná pevná prsa velikosti H teď mám prázdná DD F a nic moc teda :-/ Po druhém porodu půjdu určitě na jejich upravu
to je zase názor... pokud mám své dítě ráda, kojit budu.....pak se nedivte, že se říká pojem vykojené mozky, tohle inteligentní člověk napsat fakt nemůže.
@naste tak me to jako uplne normalni rozhodnuti neprijde, samicka porodi mlade a odmitne ho zivit, v prirode by neprezilo, nebo by se ho musel nekdo ujmout, asi tedy clovek, a dokrmit ho necim jinym, a takova samicka by byla z pripadneho dalsiho chovu vyrazena, protoze se nestara... timto nekomentuji situace, kdy kojit nemuze, nebo musi ze zdravotnih;o duvodu prestat... ale sama se rozhodnout, ze nedam svemu mladeti mliko, protoze se mi nechce? 👎 velmi zvlastni pristup matky
@kackakastanka
Ač jsem příznivec kojení a sama doufám, že budu své malé kojit, tak nikdo z nás nemá absolutně právo do toho někomu mluvit jestli bude kojit nebo ne ač nám to může přijít normální nebo ne.
@benny7 no tak jsem holt úplně blba no, pro mě je kojení jeden z projevů lásky
@kackakastanka Nemáš tak úplně pravdu - některé smečky mají své kojné a jedna samice krmí i další mláďata. Nicméně člověk má možnost volby - ať už v tom, jestli mít nebo nemít dítě, kolik jich mít, kdy ho mít, s kým ho mít a taky čím ho krmit. Naštěstí nežijeme v buši ani na savaně a můžeme sáhnout kdykoli do regálu a umíchat UM. Tazatelka se ptala na něco úplně jiného a nepsala, že se jí kojit nechce.
@popelka1984 Pro jiné zas rozhodnutí nekojit není projevem nelásky. 🙂
mamka nechtela dal kojit brachu, vim, ze si ovazovala tenkrat hrudnik. Prasky nebrala, prsa se ji tvarove zmenila. Jsem zvedava na ty moje, az dokojim teda.....kdyby se mi to nelibilo, pujdu si je nechat prifouknout
@sissive souhlas, ja do toho nikomu nemluvim, jen rikam, co si o takove zene myslim, ve smyslu neco shnileho je v takovemto mozku materskem, proste to tak je, odmita krmit svoje mlade....to proste divny je a je a je
@soleilll ano kojení není projevem nelásky, trochu nešťastně napsáno, co k tomu maminky vede ze nechtějí kojit i když je to pro prcky tak dobré alespoň na začátku, jak jsem psala ja z toho mela hrůzu a po porodu ten blok hned zmizel
@popelka1984 v tomhle určitě.
@benny7 vyprosuji si takové jednání
@popelka1984 to si řekla ty sama a já to jen potvrdila 😉
tak pokud máte doopravdy tak chytre děti které už v predskolnim věku umí psát a pocitat tak je dej te naopak do skoly o rok drive...jde to.jedno takove mam v rodine
Sory ten příspěvek patří jinde😀
@benny7 ok nešťastně formulováno i ted i předtím, kašlem na to 😉
@caverina ale, tak on by se sem treba pro odlehceni hodil, ty kojene deti byvaji chytrejsi a muzou driv do skoly taky 😍
@kackakastanka to je zas slovo do pranice , očekávám x příspěvků na téma "vyrostla jsem na UM a mám pět vysokých škol" apod. 😀
@kackakastanka A vy jste teda kojená nebyla? Že máte podivný slovosled ve větě? 😉
@sonia79 to snad nenastane, byl to sprymek pred polednem, na odlehceni, tak snad to mistni maminky pochopi 🙂

@makronka222 Ano, Vám to tak připadá....Maminka mi vždycky říkávala-neříkej je to....ale mně se to nelíbí...Mluvila tedy o obrazech-proti ženě, kojící dítě by nic mít ani nemohla.Podívejte se na to trochu z nadhledu-na světě nejsme jenom my, Evropanky...