Rozhodnutí nekojit, jaký bude mít vliv na prsa?
Zdravím dámy, prosím nesuďte mě, ale z osobních důvodů jsem se rozhodla nekojit. S doktorem jsem situaci probrala a můj názor akceptuje a v podstatě se ani nedivil, žen, které nechtějí kojit je čím dál tím více. Nyní ale přemýšlím, jak to bude před porodem, po porodu,... je tu nějaké maminka, která se také rozhodla, že nebude kojit? Musí se brát nějaké léky na zastavení vzniku mateřského mléka.. ?
Děkuji za rady.
@popelka1984 Ne pár vteřin ohřívala, vždy byla samozřejmě předem převařená, ale koukám, že vy jste tak mimo, že to fakt nemá cenu komentovat, vám zkrátka evidentně nedochází běžné věci.
Ehm, a že vy tu napadáte kdekoho, protože si myslíte, že váš názor je ten nej, že?
@kituska20 Představte si, že my nejsme prasata a takové věci udržujeme v čistotě.
@eloise02 s někým si mě pletete ne? Já ze jsem mimo a Vy jste neskutečně drzá. O takové diskuze fakt nemám zájem.
@popelka1984 kliiid a nohy v teple, to je takový výkřik do tmy 🙂)
Když to tady čtu, je mi líto těch dětí, co se narodí chladným matkám, které přemýšlí jen nad sebou... Kojení je přirozené, kde se bere ten názor, že je matka svobodná a nemusí to dítěti poskytnout??? Jsou mamky, co by rády kojily a nejde to a pak chladná ženská, která to radši rovnou vzdá pro svou pohodlnost, protože na UM to dítě taky přežije. Co to je za mateřský pud? Musím dítěti poskytnout vše co je v mých silách, s tím přece MUSÍM počítat, když se rozhodnu ho vůbec přivést na svět.
@kituska20
@popelka1984 je na rozhodnutí kazde matky jestli bude kojit nebo ne,stejně jako je rozhodnutí každé ženy jestli bude mít dítě nebo ne..nevim co vás tak rozčiluje na tom že to ne každá vnímá jako vy..
@kassandra1 dostala jsem jejich. A myslim, ze vlastni UM neprojde v zadne porodnici. Tak jako ne v kazde porodnici daji leky na zastaveni laktace, bezduvodne. Samozrejme, jde-li o zastaveni z duvodu zdravotniho, tak ano, ale ne z rozmaru maminky. Tenhle pristup me neskutecne irituje. A kdyz... Tak si o takove mamince cvrlikaji i spacci na strese. Vedela jsem do ceho jdu a i jsem se pak tomu vsemu smala, jak na me kazda sestra nahlizela jako na lidsky odpad. A kdyz jsem se ohradila, razem byly taaakhle malicky. V porodnicich se celkove hrozne zneuziva stavu maminky po porodu. Ze je pod prilivem hormonu a vyjukana z nove zivotni role.
@caverina jistě to ano, já jsem akorát nešťastně formulovala první příspěvek kde jsem chtěla říct akorát to ze jako matka udělám pro dítě to nejlepší co mužů a pro mě do toho kojení patří taky. Ale urážet mě za to že na cesty nevozím mléko v termosce a podobne je dost přes čáru
@pavses pro dite je predevsim dulezite, ze nejakou stravu dostane a pak samozrejme ve stejne mire materska laska. A rekni mi, co si ditko odnese od maminky, ktera koji s odporem nebo je zoufala, ze ji to nejde. Ja jsem to "kojit za kazdou cenu" odnesla chladem k vlastnimu diteti. Tak zoufala jsem z toho byla. V obdobi, kdy me to malicke miminko potrebovalo nejvic. Az s prejitim na UM vzniklo pouto na zivot a na smrt. S mladsim jsem zastavila laktaci po porodu, byl hned na UM a je to stastne miminko stastne mamy.
@popelka1984 tady spíš šlo o to že jste tady bohužel některé z vás z nekojeni udělali trestný čin..
Nastesti zijeme v dobe, kdy je UM kvalitni, ale nez jsem se rozhodla pro zastaveni laktace ihned po porodu, procetla jsem lecos. I zahranicni studie. Odborne clanky i diskuse maminek. Nikde neni stoprocentne prokazana prospesnost materskeho mleka - jako vyssi iq, mene alergii, atd.... Jedine, co opravdu respektuji a predem jsem tedy zvazila riziko, je predavani imunity skrze MM. Umela mleka se o toto snazi take, obsahuji latky, ktere maji podporovat imunitu ditete, ale nikdy mu nedaji to, co mleko materske, AVSAK - znam deti kojene o nekojene a rekla bych, ze ty na UM jsou mene nemocne nez ty kojene.
A jak uz jsem psala v jine diskusi - kazdy omila dokola, jak je kojeni cloveku prirozene. Tak vy, co o tom furt melete, vozite si prdelku v aute, busu, tramvaji ci podobne? Proc to delate, kdyz je cloveku preci tak prirozena chuze.
kdyby zakladatelka zalhala a řekla ze nebude kojit ze zdravotnich duvodu tak by se tady tahle diskuze takhle silene nerozjela..dozvedela by se co by potrebovala a byl by klid...ona se se rozhodla jit s kuzi na trh a tady se rozbehl hon na nekojici matky...smutné a zábavné zároveň..
@luciiinka87 se svym ,,tramvajovym" argumentem jsi vsechny kojici uplne setrela, fakt 😀
OMG BIO matky tě ukamenujou, ale stůj si za svým 😉
@panickatlamicka Ale prd. Jen je proste doba, kdy muzeme vyuzivat vsech jejich plusu, tak kdyz vim, ze mi kojeni dela vazne problemy, nebudu preci kojit stuj co stuj, protoze se to ma a je to ted tezce popularni. Ale je fakt, ze delat to kvuli hezkym prsum, to moc argument neni. Ja mela nejakou laktacku asi nebo depresi a nehodlala jsem to prozit znovu a opet litovat, ze me dite nemelo to, co by od maminky mit melo.
Tak jsem si znovu přečetla svuj první příspěvek a je fakt že zni hůř než byl myšlen, mela jsem se nejdřív probudit a ne psát v pět ráno 😖 přesto ty urážky jsou příliš. Docela mě mrzí co tady vzniklo za situace.
@luciiinka87 Vy ale máte osobní špatnou zkušenost, to chápu a neříkám kojit za každou cenu, ale matka, která se rozhodne nekojit protože by jí obtěžovalo odhalit se na veřejnosti nebo vůbec se odhalit pro své dítě, je prostě sebestředná a v první řadě myslí jen na sebe.
Mimochodem... každý určitě čeká na to, až bude moct někde šmírovat kojící matku...
@pavses Hlavně nevím, jestli ty diskuze jsou z pudu či popudu a z jakého...🙂Asi se názory nadají nějak sjednotit. Kdo kojí vychází z přírody. Tam , kde to nejde, máme naštěstí UM, nejsme v Sarajevu, v Sírii, ve válce...Musíme být rády, že...Tak je asi dobré některé jen pochopit a tečka.Je to těžké-vím.👶
Holky, holky.. to je zas diskuze.. já nevím co to řešíte, zakladatelka si to stejně udělá podle sebe.. když nechce tak nechce no.. její volba, ale neznamená to že musí být hned špatná máma.. Víte co mě nejvíc mrzí? Že ještě včera jsem přispívala do diskuze tady na MK kde se řešil "kojofanatismus" a pravděpodobně ikdyž ten jsem sama ještě nikdy nezažila "nekojofanatismus" a kojící mamky psaly že si to ty nekojici dělají sami, že se musí (teď to zkrátím) nějakým způsobem ospravedlňovat, že je nikdo kojit nenutí a neříká jak jsou špatné a kouknu sem do diskuze a fííha dámy..
Vím o případech matek které kojily a ve finále jim sociálka zabavila děti protože se jako mámy nechovaly.. já mám od 3 týdnů syna na um a miluji ho nadevše na světě a udělala bych pro něj vše.. a nemyslím si že jsem špatná máma. Mě máma taky nekojila a jsem zdravá a šťastná, umím lásku přijímat i dávat tak nechápu proč zas tolik zášti, že se někdo rozhodne jinak :-/
@sissive ja respektuji tvuj nazor, ze si myslis, ze je v poradku, normalni, a v souladu s prirozenym materskym pudem, ze se nekdo rozhodne jeste pred porodem nekojit, ale zaroven prosim tebe o toleranci a respekt k memu nazoru, ze si myslim, ze takove zeny nejsou zcela v pohode a pripadne by jim mohl i nekdo pomoci tento pristup ke kojeni prehodnotit..... a ta veta, co se ti nelibila, bylo obrazne vyjadreni v prenesenem vyznamu, je z divadleni hry... nebyla myslena nijak osobne.... proste ja nepresvedcim tebe, ty nepresvedcis me, ale obe mame moznost tady rici, co si o kojeni, nekojeni a o tech maminkach myslime. Tolerance je o tom mit moznost vyjadrit i zcela opacny a mozna pro tu druhou stranu hure prijatelny nazor...ale tolerance neni prece o tom, ze mi reknes, ze si o tom a o tech maminkach nesmim myslet to, co si o tom myslim 😉
@kackakastanka jenže jde o to jak se to řekne..je rozdíl říct ze nechápu ženy které se rozhodnou nekojit a je rozdíl říct ze jsou špatné mámy..
Že je žen, co se rozhodnou z vlastní vůle nekojit, čím dál tím více? Já naopak vždy slýchám a v okolí vidím, jak jsou mámy nešťastné, když jim kojení nejde, nebo když o mléko přijdou... když jsou potíže, bojuje se vždy doslova do poslední kapky, protože ony i jejich okolí si jsou zodpovědně vědomy toho, jak moc důležité mateřské mléko a samotný akt kojení pro dítě je. Když to nejde a přistoupí se k UM, komentuje se to spíše slovy "co se dá dělat" než "díky Bohu". A že kojení bolí, ničí prsa a je něčím pro matku obtěžující? A odnosit Vaše dítě, to Vás neobtěžuje?
Tyhle americké pseudopokrokové vlivy západu jsou opravdu mimo realitu a zdravý selský rozum, mimo přírodu.
Promiňte za můj názor, vím, že jste chtěla jen radu a né řešit Váš postoj, ale nedovolilo mi nereagovat...
Nezlobte se na mě.
Přeji Vám příjemné těhotenství a šťastné a zdravé dítě.
Hrdá kojící matka.
Autorka, nikde nepisala, ze nechce kojit kvoli prisiam, pytala sa, CO TO SPRAVI s prsiami. Kludne moze ist o zdravotne dovody, alebo o vyraznu laktacnu psychozu v priamej rodine, ktorej sklony sa dedia.
Ja som kojila, ale len preto, ze to slo bez problemov, akekolvek problemy by ma bez vyciiek viedli k sunaru. Ak sa bavime, ze je kojenie prirodzene a nekojace zeny nie su v pohode, no cele sorocia vyssia vrstva nekojila, najimala si dojky, kojenie bolo vzdy typicke pre nizsiu vrstvu, kde slo o prezitie od 40tych rokov 20. storocia cca do konca 70 rokov s objavom UM, sa tiez nejak nekojilo, rozvoj kojenia a jeho siroka podpora je az dnes. A pri vsetkej ucte je to osobne rozhodnutie matky a bodka. Ja to hovorimv setkym kamoskam, co su tehotne s rpvym dietatom, ze najvacsia vyzva materstva 21. storocia je nezblaznit sa z kojenia v akomkolvek smere . :D
@kackakastanka
Ale to já ani nikde netvrdím, že si o tom nesmíš myslet to co si myslíš. Já pouze psala to, že máš tolerovat jejich rozhodnutí nekojit a neposílat je hned k doktorovi, protože ty ženy mají právo se tak rozhodnout a je to normální rozhodnutí
@avelabi Já kojila jen 2 měsíce a k tomu příkmy, takže skoro nekojila a prsa úplně v poho. Mám pocit, že pokud nebudeš kojit vůbec, dává se něco na zastavení laktace. Jinak psychicky jsem byla úplně v pohodě, že mám málo mléka mi neva, ba dokonce jsem za um byla ráda a nestresovala se, kde budu kojit (nejsem vystavovací typ) a jestli budu mít mléko. Nyní je to fajn, že jsou um 😉 Dcera nemá žádnou alergii a je nemocná tak normálně.
@caverina kdyz ja si fakt myslim, ze to vuci tomu tvorecku, mladeti neni spravne, a ze by mely naopak udelat vse pro to, aby kojit mohly, takze ano, ja si o nich myslim, ze jsou svym zpusobem divne mamy...a je proste potreba tento muj nazor tolerantne prijmout, stejne jako ja prijimam tvuj, ze jsou v pohode a jejich pristup zcela v poradku, prestoze s nim nesouhlasim
@kackakastanka podívej já to hlavně vidím tak že je každého věc jak vychovává svoje dítě a mužů s tím kolikrát nesouhlasit ale to je asi tak vsechno..a fakt mi nepřijde spravne kvuli tomu těmi matkami pohrdat a nazývat je ne zrovna moc lichotive. .mě například přijde docela uchylny když žena koji dite starsi tri let....nedavno jsem nekde videla kojit ženu petiletaka a zároveň malé miminko..můžu říct ze už dlouho jsem nic tak bizarniho neviděla...ale jenom proto že se to mě nelíbí tak nebudu říkat ze ty matky nejsou normální..
@caverina uz toho nechame, je to stale dokola, volate po toleranci jinych nazoru a pristupu, ale ve skutecnosti volate po zavrene puse a tiche akceptaci toho vaseho, hlavne nerikat nahlas nic, co se spatne posloucha a vyvraci.... do teto diskuse od sveho prispevku pro sissive prispivam uz jen kvuli tomu, ze nektere zde vubec nechapete, co to tolerance jineho nazoru je.... a porad se tady objevuje, ze si prece kazdy muze kojit, ci nekojit, jak chce, a ano to je to, v cem se shodneme, v nazoru na ty jednotlive matky, co kojit chtej, ci nechtej, se neshodneme, a je na nas vsech, opacny nazor te druhe strany na ty matky tolerovat...

@sissive my s tvrdou vodou máme v konvici vodní kámen imrvere 🙂 každý týden ji musíme prohánět octem.
Dceři jsem kupovala balenou vodu a ohřívala jedině na plotně.