icon

Samoodstavení. Jak vypadá?

ssandrova
20. lis 2020

Ahoj, poprosila bych o radu-jak vypadá samoodstav? Mám miminko 8m a kojení začíná být peklo. V klidu se nakoji jen v noci (někdy spí celou noc, někdy se budí 1x kolem 4h ranní). Přes den už jedeme prikrmy od 5mesice. Takže snídaně kojim, svacina presnidavka, oběd masozeleninovy prikrm+kojení, svacina presnidavka, před koupanim kaše na dobrou noc a po koupání kojení. A buď se teda v noci vzbudí nebo ne, ale spis ano 1x.
Ale přes den musím u kojení ukazovat hracky, mluvit, zabavovat, aby si vuuuubec to prso vzala. Jak se po chvíli spustí mléko, mám vyhráno a už vim, ze se nakoji, ale ta show před tím mě už celkem vyčerpává. Premyslim, zda to nemůže být samoodstav. Jinak kojit bych chtěla dal, ale nevím jestli ve finále to víc neprotovim miminku.

Strana
z5
ssandrova
autor
22. lis 2020

@cilkat ahoj, hele, myslela jsem na to. Jenže se bojím, ze když ji uplne odnaucim, ze musí chvíli tahat naprázdno tak už ji k tomu prsu pak nepremluvim vůbec 🤔. Nevím no, ale taky už se mi to honilo hlavou... Zatím proste když se vzbudí kolem te své 4h ranní tak tam je kojení jak z učebnice-v klidu tahá na prázdno a pak velkými pravidelnými hlty pije mléko. Nerada bych se o to připravila 😇.

jakreb
22. lis 2020

@ssandrova Neboj nic nie je zle. Vsetko je ako ma byt. Tu uz niekto zachádza do extrémov. 😀😉 A ze ja davam poskozujuci rady.
Btw.mne tiez dala pediatricka zoznam ale svoj ale ja som sa nikdy nejakymi tabulkami neriadila, len som si pozrela co a v ktorom období sa uz odporuca ci moze.😉

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Naozaj mi povedz co by si robila v danej situacii:
-dieta nechce prsnik, odstrkuje sa, reve, a to je mlieka az az a dobre tecie...
Ked chce si normalne vezme. U nas to bolo rano a vecer pred spaním. Niekedy aj na obed.

ssandrova
autor
22. lis 2020

@puhelin cituji “pokud je dite zdravé a dobre prospívá,alergologové doporučuji začít s prikrmy mezi ukoncenym 17-26 týdnem biologického věku dítěte. V období tzv okna imunologické tolerance, která spadá do těchto týdnů, by měly zaváděny všechny základní potraviny včetně obilovin s lepkem, ryb, vajíček či mléčných bílkovin. Současně s prikrmy je MM stále důležitým zdrojem živin i energetického příjmu dítěte a nové složky potravy jsou spolu s nim organismem lepe přijímány.
Je tedy důležitá správná skladba stravy a také její načasování. Pokud s prikrmy začnete až pozdeji, to. zhruba 8-10 měsíci věku, vystavujete své dite určitým možným rizikům, jako he zpomalení růstu, podvýživa, nedostatečný příjem energie, nedostatek stopových prvků ( železo, zinek) a další. “

puhelin
22. lis 2020

@jakreb Nepisete nic dalsiho k te situaci. Kolik je diteti, jestli uz ma prikrm a jak casto, v jakem mnozstvi, jak spi, jestli nema rustove bolesti, bolesti z rustu zubu, jestli matka nema menstruaci, co matka snedla, vypila, ...

puhelin
22. lis 2020

@ssandrova Imunologicke okno je pojem z let minulych. Vzniklo kvuli tomu, ze okolo 6. mesice se matka vracela zpet do fabriky a dite muselo byt pripravene na krmeni v jeslich. Takze bylo nutne co nejdrive ho naucit na vsechny potraviny, kterymi je v jeslich krmily. A vyzkouset, jestli na nekterou potravinu nema alergii. Viz napriklad Margit Slimakova.
Imunologicke okno je dnes uz prezity pojem, teda pokud samozrejme nemusi matka resit brzky navrat do prace.

ssandrova
autor
22. lis 2020

@puhelin
Z druhého jídelníčku cituji
“WHO doporučuje výlučné kojení do 6m. Podle stanoviska, které zaujaly odborné lékařské společnosti na základě výzkumů ( doporučení Komise pro výživu ESPGHAN) nejvhodnější období pro zavádění nemlecnych prikrmu nejlépe určí lékař na základě zhodnocení fyziologické vývoje miminka. U kožených děti je to od ukonecneho 6m. Po 6m života se doporučuje pokračovat v kojení a část denního příjmu energie a živin z mléka postupně nahrazovat nemlecnymi prikrmy. Prave v 6m tolerují děti nové potraviny nejlépe. Pokud se dite včas seznámí s pestrou paletou chuti, vůni a konzistenci, je navíc menší pravděpodobnost, ze v budoucnu bude některé potraviny odmítat. Zda již nadešel čas na první prikrmy, vám nejlépe pořadí vás pediatr. Neváhejte se na nej proto obrátit.”

A pak jsou zde popsány signály, které miminko dva, když je připraveno. A pokud si stále maminka není jistá tak cituji “ signálem muže být i hladové děťátko po 10 kojeních denně nebo po vypiti 1000ml mléka z lahvičky. Všímejte si i případného zpomalení tempa vahovych přírůstků miminka. Nejlepší je poradit se s pediatrem, který zhodnotí fyziologický vývoj vašeho děťátka.”

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Dieta je spokojné, v poriadku, matke nic nechýba. Prikrm ma normalne obed, medzitym desiata, olovrant. Napr.9-10 mesacne. Spi celu noc od 5.mesiacov, prikrmy od 6.mesiaca.

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Prepac ale napríklad čo sa tyka imunologickeho okna tak ja som o nom pocula az pri dcérke (bude mat 7), pri synovi nic take nebolo (bude mat 13). Cize - v dobrom-skus si skor ty niečo naštudovať a potom riešiť matky vo fabrike.😀😉

puhelin
22. lis 2020

@jakreb Ja jsem o nem slysela i od kamaradky-lekarky, dodnes je to uci na medicine. Stejne jako o slabem mleku a kojeni na intervaly. A pak to bohuzel mladi pediatri predavaji dal.
My se take na vysoke ucily veci, ktere uz se dnes nepouzivaji. Ale docent o tom nechtel ani slyset :/

puhelin
22. lis 2020

@jakreb Desiata a olovrant jsou svaciny?

puhelin
22. lis 2020

@ssandrova Proste kazdy propaguje nazor, ktery mu je blizsi. Vyrobce prikrmu ve sklenickach tezko bude ve svem letaku psat o Baby Led Weaning (v Cechach ji popisuje kniha Vim co mi chutna nebo web https://jidlodotlapky.cz/co-je-blw/ ).

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Ja ako som napísala. Ale ani som o nom pocut nemusela. Davala som detom postupne ochutnávat a zavadzala som vsetko. Od roka jedia to co my. Ziadne alergie, zdrave deti ako som už spomínala.
V okoli mam xy deti,co nikdy neochutnali napr.tu strašne zatracovanu cokoladu alebo az v 3-4rokoch-alergia, tie mamicky co sa pohorsovali nad tym ze ma syn alebo dcera v ruke cca okolo 7.-8.mesiaca rožok ci nebodaj piskotu.. alergie..
Ano svaciny. Mam pisat radsej cesky aby si rozumela?

jakreb
22. lis 2020

@puhelin A nikdy som nedavala prikrmy kupovane. Teda ano raz-vsetko vypluli, ked som ochutnala ani som sa nedivila.

puhelin
22. lis 2020

@jakreb Ja taky detem dala do roka ochutnat temer vse - krome cukru, soli a pikantniho. Jen proste ne v mnozstvi, aby se tim zasytily, ale aby poznaly chut, barvu, vuni, umely si to samy ukousnout, trenovaly uchop i malickeho hrasku, ted v 15 mesicich ji sam vidlickou i temer bez nehody lzickou. A taky jsou diky Bohu zdrave, bez atb, alergii. Takze v tom to asi nebude...

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Ved v poriadku. Moje deti javili vacsi záujem o jedlo a nechceli len ochutnať. Chceli zjesť celu misku. Tak som im nebranila. A nie je na tom nic zle. Ako tu niekto napísal, ze netreba davat príkrm lebo potom nechce MM. No ved si vybralo. A ma aj prikrm aj MM. Uz nemusi mat MM každé 3h.

jakreb
22. lis 2020

@puhelin A ty si im dala aspoň ochutnat. Pisala som o tom,ze tie deti to len videli (alebo ani to nie) a neochutnali. Naozaj nemam problém pisat cesky ak nerozumies po slovensky.

puhelin
22. lis 2020

@jakreb Slovo olovrant jsem nikdy neslysela. Google mi to prelozil jako svacina, ale zdalo se mi divne v te vete: "Prikrm ma normalne obed, medzitym desiata, olovrant."=obed, mezitim svacina, svacina? Dve svaciny?

Opravdu se doporucuje nejprve nakojit a k prikrmeni dat prikrm. Tak to muzete cist v mnohych literaturach o kojeni a prikrmech. Proto se tomu rika prikrm = k prikrmeni. Do 12 mesicu je dite kojenec, takze kojeni ma byt stale hlavni slozkou. A prikrm k prikrmeni.

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Pardon tak pred obedom desiata, po obede olovrant.
Este raz-ak ti dieťa reve ze ten tvoj prsnik nechce ani mlieko tak co?! Na to som sa pytala. Nic viac! Nepotrebujem ziadnu literatúru. Riadila som sa detmi. Ale evidentne naozaj nerozumies po slovensky alebo nechceš rozumiet.
Vzdy som najskôr ponúkla prsnik, nechcelo, malo byť hladné? Ci ako to odporúča teda ta tvoja nicim nenapadnutelna literatúra?

puhelin
22. lis 2020

@jakreb Nasyceny zaludek obedem a dvema svacinama uz asi vic kapacitu navysit neumi. Vic nemam co k tomu rict. Jedete si svoje presvedceni, davno prekonane a vyvracene.

Napriste vas prosim, abyste me v diskuzi o kojeni neoslovovala. Uz jste to udelala potreti, prestoze pred tim jsem vas uz o to stejne zadala. Jen urazite, vic neumite. Urazite vsechny, ktere kojit chteji starsi dite, nez kolik bylo vasemu, kdyz jste ho kojit prestala. Asi jste se s nim dodnes nesmirila, nebo nevim, z ceho plyne vase agrese a urazky (nejen me, ale i dalsich).

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Ty si ides praveze stále svoje a pritom som ti dala jednoduchu otazku. Bohužiaľ odpoved som nedostala.Davno prekonane a vyvratene?! Cize ak dieťa mlieko nechcelo malo byt hladne lebo je to vyvratene. Ako myslíš.
Nikde som nikoho neurazila tak ma laskavo neosocuj a nepis klamstva. Ja som zmierena so vsetkych a v pohode a uz vobec nie som agresívna. Jedina kto tu uraza a vymysla si o slusnych ludoch klamstvá si ty. Bohužiaľ. Este raz uprimne želám pekny den.

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Ked nemas odpoveď ideš len stále svoje omacky dookola a vyťahujes literatúru. Ta ti je ale bohužiaľ ako teoria na prd ked mas hladne dieta a to co pisu nechce. A osocujes ľudí ze su agresívny a nevyrovnany.

puhelin
22. lis 2020

@jakreb Vzdyt jsem vam psala, ze po obede a dvou svacinach uz do ditete vic jidla nedostanete. Slovensky to bohuzel napsat neumim, tak to jako odpoved musi stacit.

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Ale ako som ti pisala ja som detom najskôr ponúkala prsnik a nechceli! Az potom som im dala obed. Ale iste to bude tou recovou bariérou. Prepac.

puhelin
22. lis 2020

@jakreb Princip prikrmu z pohledu zastancu dlouhodobeho kojeni vam tu vysvetlovalo vic lidi. Ne jen ja. Takze proto se deti odstavuji tak brzo. Protoze jsou z jidla syte a mleko uz se do nich proste nevejde. Kdyby se materske mleko davalo pred prikrmem, kojeni tezko odmitne.

puhelin
22. lis 2020

@jakreb Vzdyt pisete, ze melo obed a dve svaciny. To uz je dost jidla na tak maleho kojence.

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Tak takhle. Abys konečne rozuměla.Já jsem nejdřív dávala prso-nezajem, odtahování. Až pak příkrm-nenechala jsem dítě hladové. To že podle tebe před příkrmem "kojení těžko odmítne" je len tvoje teorie a ano literatura nepustí...
Dufam, ze teraz uz rozumies.

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Ano. PO ODMÍTNUTÍ MM. Prepac to fakt nevieš čítať s porozumením?! Alebo nechceš?!

puhelin
22. lis 2020

@jakreb Neni to moje teorie.

jakreb
22. lis 2020

@puhelin Ok. Ja som svoje skúsenosti a prax napisala. To je všetko. Ked dieta nechce MM a ma príkrm dala som mu jesť. MM si dalo keď chcelo. Ale to uz sa opakujem.

Strana
z5