Samoodstavení. Jak vypadá?
Ahoj, poprosila bych o radu-jak vypadá samoodstav? Mám miminko 8m a kojení začíná být peklo. V klidu se nakoji jen v noci (někdy spí celou noc, někdy se budí 1x kolem 4h ranní). Přes den už jedeme prikrmy od 5mesice. Takže snídaně kojim, svacina presnidavka, oběd masozeleninovy prikrm+kojení, svacina presnidavka, před koupanim kaše na dobrou noc a po koupání kojení. A buď se teda v noci vzbudí nebo ne, ale spis ano 1x.
Ale přes den musím u kojení ukazovat hracky, mluvit, zabavovat, aby si vuuuubec to prso vzala. Jak se po chvíli spustí mléko, mám vyhráno a už vim, ze se nakoji, ale ta show před tím mě už celkem vyčerpává. Premyslim, zda to nemůže být samoodstav. Jinak kojit bych chtěla dal, ale nevím jestli ve finále to víc neprotovim miminku.
@cikitkapb Este raz-skus čítať pomaly aby si pochopila-ja som deti neodstavila. Odstavili sa same. Ano pre teba nepochopiteľné. Aj ja rada nazývam veci pravymi menami. Dieta. NECHCELO nie ze som nedala. Prsia mi striekali doslova!!! Vsetko skoncilo v ľadnicke. Uz rozumies?! Ci nadskocim?
@jakreb
@alcar
@madbetka
@me_druhe_ja
Holky, dekuji moc. Hlavně za podporu. Asi to cítím stejně. Nehroutim se z toho, třeba je to jen období, třeba ne 🤷🏻♀️. Jenom mě zajímalo jak odstav nebo samoodstav vypadá. Ještě doplním, ze dnes jsem malé nabídla MM i UM z lahvičky a lzickou a nechtěla ani jedno. Dala si přes den něco málo z prsu a v klidu se dojedla prikrmy 🤷🏻♀️. Budu se snažit kojit dal, co to půjde, jen proste mám pocit, ze nejde o nádobu-prso, ale o to, ze nechce ŽÁDNÉ mléko 😂. Mrska moje malá, nějak to zvládneme.
Ještě bych chtěla říct svůj názor. Jsem šťastná, ze dcera má režim a prospívá. Přála bych to každému. Kojení je super a důležité, ale vše má mít své hranice. Mám kamarádku, která své dite nemůže odložit od prsu. Dny i noci prokojene. Matka nevyspana, miminko uplakane, nespokojené. Nemůže nic. Je vyčerpaná. Spis mi přijde, ze ji má miminko místo dudliku, ze ji snad ani nevnímá 🤷🏻♀️. Nepřijde mi to v pořádku. A lidi, kteří toto schvaluji a vnímají jako normální, nepřipadají normální mně 😔. Pro mě je mateřství, ze se s miminkem vzájemně užíváme, hrajeme si, mazlime se, smejeme se a ne, ze bych ji měla mít prilepenou k prsu.
Asi ideální je, když si to každý udělá podle sebe, co mu vyhovuje.
Dekuji všem za názory a odpovědi.
@ssandrova Ta poznamka, ze neni dobre drzet rezim, se tykala vaseho postesknuti k tomu, ze jste mela v zacatcich problem s kojenim. Rezim u novorozence vede k problemum s laktaci, muze vest k mylnemu dojmu, ze mleka je malo apod.
A ze ma miminko matku misto dudliku je snad v poradku. Dudlik (neboli siditko) se vynalezlo jako nahrada matky. To zase normalni neprijde mne, nikdy jsem detem dudlik nedala.
V posledním příspěvku sice píšeš, že jí mléko nezajímá (z lahvičky), ale v úvodním že jak se mléko spustí, tak už se nakojí... Zkouselas "rozpumpovat" prso odsávačkou před kojením? Jako vyloženě vytáhnout pár kapek a když začne mlíko téct, tak zkusit kojit? Možná by jí to usnadnilo práci se sáním a tobě se zabavováním... (Pokud to tu padlo, omlouvám se, diskuze je na mě příliš emotivní, abych ji zvládla přečíst celou.)
@puhelin to nebylo postesknuti, ale informace. Já se z toho nehroutila ani tenkrát (5 měsíců zpět). Proste jsem zavolala laktacni poradkyní, protože malá se chtěla kojit jen z jednoho prsu a druhy odmítala. Zbytečně jsem ji stresovala. Kojim tedy jen z jednoho prsu a neprijde mi to jako problém. Ani laktacni to nepřišlo jako problém, zkusily jsme par fíglů, malá se na to nechytla, tak proste pije jen z jednoho prsa. Naopak, velmi nás tehdy pochválili za techniku kojení a jak je malá skvěle prisata-to pro šťouralky zde. Režim, o kterém jsem psala, si malá vytvořila úplně sama 🤷🏻♀️. Z porodnice naucena z nedonoseneckeho oddělení se krmit každé tři hodiny nám vydrželo měsíc. Postupně prodluzovala intervaly hlavně v noci a z 8 kojení bylo 6 ( stále pribirala na horní hranici tabulek). Postupně si určila, ze se bude v noci budit jen 1x a přes den bylo evidentní, ze ac ji mléko strikalo ušima, má hlad. Ty fascinovane pohledy, když někdo něco jedl-byla tím úplně konsternovana, vykulene oči, otevřenou pusu v šestém měsíci (rozuměj ukončeny 5 měsíc). Tak se začalo i na doporučení lékařky prikrmovat. To jen doplnění pro další, které se tady vyjádřili ve smyslu, ze je snad dceři kojení odpírání , abych mohla prikrmovat 🤦🏻♀️.
Co se týká dudliku, máme dva. Jeden v postýlce a jeden v kočárku. Přes den je nepouzivame vůbec-ani není čas, má spoustu práce s okusovanim hraček, rukou, nohou a vůbec vseho 😂. Obcas ho dostane večer, ale stejně ho zmoulá v rucickach a okusuje ze všech stran a duda jen chvíli. Nicméně dudliky neodsuzuji.
K 24/7 na prsu-neprijde mi to v pořádku 🤷🏻♀️. A už vůbec ne si udělat z prsa hračku. Proste ne a už vůbec u větších miminek. Kdy se ta decka rozvíjejí? Co pojem psychmotoricky vývoj? Pokud se dite brzdí v motorickem vývoji, zaostává i psychicky a naopak 🤷🏻♀️. Kdy se to věcně přisáté miminko otáčí na bříško a pokouší lézt tak, ze to má jako zábavu? Tohle kojení mi přijde až poškozující a to jsem z matek, které kojit chtějí.
Náš malý se opravdu odstavil ze dne na den ve 13M, už od nějakého 8/9M jsem přes den kojila velmi málo a v noci max 2x a kojení nemělo vůbec vliv na jeho buzení.. následně ve 13M rýma a nechtěl kojit vůbec a do dvou dnů úplný samoodstav, na UM nepřešel a jen od 15M přešel na kravské mléko..
@puhelin a to je prave to. Nepřiměřené zastávání kojení a klapky na očích. Já chci kojit. Nikdy jsem dceři kojení neodpirala a píši to tady už po několikáté 🤷🏻♀️. Prs jsem ji samozřejmě nabízela xkrat. Dokonce jsem byla tak blba, ze jsem měla narozeného budika po 3h a dceru budila na kojení 🤦🏻♀️. Docilila jsem toho, ze se nenapila a plakala a pak nemohla usnout. Už bych to nikdy neudělala. Můj mi říkal ať si představím, ze mě bude někdo budit z krásného spánku a cpát mi jídlo, ze taky budu nervózní. A tak, přesně jak vy říkáte, jsem začala kojit na požádáni, což je tak jak jsem popsala v dotazu 🤷🏻♀️. Moje dcera je tak spokojené miminko, ze se nad ni dojímá i naše paní doktorka. A kontaktní jsme velmi. To už jsem také výše psala. To samé partner, rad se ji věnuje a mazli se s ni. Rozhodne to není odmítané dite paneboze. Přesně tyhle výrazy mě iritují. Proste kdo téměř v 9m nekoji co hodinu a půl je krkavci matka, která odmítá dite a má ho frustrovane hladem 🤦🏻♀️. A ještě je to taková mrcha, ze svému dítěti dává prikrmy.
Porad tady píšu, ze chci kojit, ze bych dala dceři prso kdykoliv, ze si sama (požádala) nastavila tento režim a je to spokojené, vysmate miminko a porad tady čtu příspěvky, jak je to spatne nervat dítěti prso i když ho nechce, protože to znamená, ze jsem tedy odpurkyni kojení 🤦🏻♀️. Nemá to ani hlavu, ani patu.
@ssandrova Protoze jste se divila, ze vam ted nechce pit materske mleko. Tak jsme vam psali, ze je to proto, ze v tomhle veku ma moc prikrmu a tedy je syta jen z nich a materske uz se do ni nevejde.
A s tim kojenim na pozadani se to tykalo toho povzdechu, ze jste s kojenim ze zacatku meli problem. Psala jste o rezimu a my vam psali, ze rezim laktaci skodi.
Nikdy jsem deti na kojeni nebudila. Byla bych sama proti sobe. Umele bych jim vytvorila v noci potrebu se vzbudit. To uz bych se nevyspala vubec.
Nechapu teda vas dotaz, kdyz stejne nakonec jste spokojena s tim, jak to ted mate. A vase poznamky na adresu kojicich to potvrzuji. Kojit na pozadani znamena, ze miminko pozada maminku, ne ze maminka pozada (ve vasem jazyce "cpe do pusy") miminku.
@ssandrova
Toto niekomu nevysvetlis hlavne takymto osobam. A lepšie by som to nenapísala.Tiez neznasam tieto dristy ano dristy. A to som bola dojciaca matka aj som za dojčenie. Tiez je vyslovene nepríjemné ak niekde dobehne 2-3rocne dieta za matkou a vlezie jej pod tričko (v lepšom pripade) alebo ho vytiahne. A ta spokojny výraz "matky roka". A ano mam kamosky co dojcia vacsie deti a nic proti tomu nemam ale nerobia to na verejnosti. Tak veľké dieta uz dávno vie pochopit ze na verejnosti nie ale to mu musí matka vediet vysvetliť.
Btw.uz zeny v minulosti používali napr.plienku stocenu do podoby dudlika a nie prsnik. 😀😉 Ale to je zase ina debata a hlavne o histórii.
@puhelin ale já jsem se ptala jak vypadá samoodstav. To mě zajímalo, proto se tak i tahle diskuze jmenuje. Na googlu jsem nenašla uspokojovat odpověď tak mě napadlo zeptat se maminek 🤷🏻♀️. Já dceři prikrmy dávám samozřejmě s rozumem, a prave tak, aby se mi dařilo ji i jako celou porci jen nakojit. Nervu ji prikrmy do bezvědomí. Nevím, čím jsem tu představu vytvořila. Není to tak, ze ji nacpu prikrmem, pak se ji snažím kojit a pak řeším , ze nechce mléko. Na kojení ji musím přemlouvat i ráno po cele prospane noci 🤷🏻♀️. Nakonec ji zatím vždy premluvim, ale nevím jak dlouho to půjde. Proto ten dotaz.
Ještě dodám, ze se mi naše paní doktorka dala jídelníček, který se dává maminkam, když se začíná s prikrmy a když jsem teď do nej ze zvědavosti nakoukla tak k mému překvapeni se tam režim, který si nastavila (požádala) dcera popisuje jako příklad.
@puhelin ještě jsem zapomněla- já jsem úplně maximálně spokojena s tím jak to máme, šlo mi jen o to, abychom to udržely. A můj strach ze samoodstavu pramení z toho, ze by mi mohla ta kojení díky tomu, ze ji musím “přemlouvat” začít vynechavat a chtěla jsem vědět, proč by to dělala a docetla jsem se cosi o nějakém samoodstavu.
@puhelin vyhrabala jsem i druhy co jsem dostala a v obou se píše, ze kojení je nenahraditelne a nejdůležitější a ze o prikrmovani je potřeba se nejdříve poradit s pediatrem. Nenašla jsem ani v jednom tlak na odsunutí kojení, naopak. A oba jsou od výrobců prikrmu 🤷🏻♀️. V obou se píše, ze je dobre kojit miminko na požádáni, tak nevím, co je zase spatne. Máme tak moc hodnou paní doktorku a super bezvadnou sestricku, ze si nedokážu představit, ze by mi daly něco poskozujiciho 🤔.
@ssandrova Sama ctete, ze odpurkyne i zastankyne dlouheho kojeni kazde samoodstav popisuji jinak. Z neurologickeho pohledu, dokud dite nedokaze udelat rozhodnuti na zaklade sveho usudku, nemuze nastat samoodstav. Do cca 18 - 24 mesicu dite vmima sebe jako nedilnou soucast matky (nebo toho, s kym je nejcasteji), vubec si neuvedomuje svou individualitu. Vzdyt si neuvedomuje ani vylucovani, ze chodi na nocnik. To je zasluha dospeleho, ktery dite na nocnik posazuje, nebo se stale dokola pta, jestli nepujde na nocnik. Takze tolik pohled zastankyn dlouhodobeho kojeni. Coz neni do 5 let, ale do 2 let.

@jakreb Ale takhle to funguje. To jídlo je nový, má se s ním seznamovat postupně. Ale to bys musela něco vědět o BLW. A ne mixovat. 🤷🏻♀️