Věčné téma noční kojení, probouzení se co hodina. Kde je ta hranice mezi potřebou a chytrostí miminka?
Ahojte maminky, zjistila jsem, ze se to mezi maminky dělí na dva tábory. 😎 Jedny jsou ty, které chtějí kojit klidně do dvou let, nepouzit žádné umele mleko a dat své prso k dispozici kdykoliv, kdy si to miminko vyžádá, i přesto ze to v noci muže byt co hodinu i na úkor maminky spánku. Doplnění kase, nyní v 6 měsíci, hlad nevyresilo. Ono vlastně mozna nejde ani tak o hlad jako o uspokojení miminka. Zaridila si to ta příroda jiste spravne. Kde je však ta hranice mezi potřebou a chytrosti miminka? Třeba dnes jsem kojila už asi stokrat 😀 a jsem člověk, co když se dlouhodobě nevyspi, je nepoužitelný. Druhy tábor je, ze zavcas utnout tyto automatické požadavky, protože se jedna jen o vypočítavost miminka vás mít a ne z pohledu hladu. Proto se ptám, kde je ta spravna míra vás zkušených, jak jste to dělali, případně, co vite, ze bylo spatne a měli jste dělat jinak?
Děkuji
Jsem tym jedna. Spravna mira by byla ta, kdybych sama kolabovala. Nastesti na deti nejsem sama a mam moznost si i odpocinout. Navic i kdyz se syn jeste ve dvou letech v noci budi nekolikrat, nemam pocit, ze to, ze se par minut koji a pak zase usne, nejak narusilo muj spanek. Kazdopadne tohle prece zalezi jen na tobe. I kdyby mi vsichni rikali, ze prece nebudu kojit dvouleteho, tak ho proste budu kojit... A kdybych ho fakt kojit nechtela a mela kolem sebe same zastupce tymu 1, tak to neco, co si vyresime jen ja a syn. Jedine, co me mrzi je to, ze casto maminka nekoji podle potreby ditete ne z vlastnich pochybnosti, ale proto, ze jeji matersky instinkt neustale zpochybnuje okoli, kteremu do toho nic neni.
Zajímavé téma, pripichnu se... Já kojím v noci na požádání (dítě skoro 1 rok), ale během dne se to už snažím omezit, protože směřujeme k odstavu. Ale v noci popravdě nevím, jak to omezovat, tak to zatím nedělám. Přes den mu můžu dát místo prsa jídlo nebo mu odpoutat pozornost nějakou hrou, ale v noci?
@ivetabut Ja 11 měsíců kojila dvojcata. Když jsem měl štěstí a budili se mi oba najednou a mohla jsem je tandemove nakojit, byl to luxus. Pak když to nešlo, tak se každý budil 3x-4x jen aby se pricucnul a měl ten kontakt. A to jsem denně jezdila s kocarkem nekolik hodin, protože spali jedině za jezdiciho kocarku. Je to drsny, kdyz se mimco budi co hodinu a jestli padas po hubě, tak doporucuju kojit v leze, mit u sebe to mimco a jít spát vždycky a mimcem, at přes den, nebo večer. A časem si zvyknes ;) A taky se to časem zlepší ;)
Asi tak , v půl roce bych o odstavu neuvažovala, Um bych kvůli tomu nedala.Ve 13 měsících jí prso v noci snažím omezit, upřímně já čím min v noci kojim , tím se míň budí. Hladim, otocim na bok , obejmu, někdy chvili skuci a usne. Pokud je z toho vyloženě hysterák dam prso. Zkoušíme pořád a pořád. Asi takhle, když jsem dávala prso při každém nočním probuzení , bylo to i 10x za noc, pokud usne bez , vzbudí se třeba 3x a rozdíl je znát.. V půl roce není nic , co byste mohla udělat, jen to brát, tak jak to je.. a spat, když spí dítě
Ta hranice je presne tam, kde si ji urcis. Co jeste zvladnes a chces zvladnout a co uz ne. Ja chtela kojit co nejdele, rok jsem to neresila a kojila podle potreb mimina. Prikrmy u prvni byly od pul roka do roka par lzicek, banan, pulka male sklenicky( mnozstevne), piti nula nic.. lzice vody nebo panak vody denne. A kojeni. V roce uz jsem toho mela dost a zkusila odstavit na noc. No pres den se kojila o to vic, takze jsem prvni odstavila komplet v 15.m, druheho asi ve 13.m. protoze mne kojeni co hodinu ci dve uz vycerpavalo. Kdyby se mi nejakym zpusobem oodarilo nastavit kojeni, tak, ze bych v roce kojila rano a vecer, tak bych kojila klidne do 3 let. Ale ten rok byl takovy zlomovy. Kojit rok je super.
Malý se při prvním nočním kojení přesunul k nám do postele a tam zůstával až do rána, kolikrát se napil a já jsem o tom ani nevěděla. Byla jsem si vědoma toho, že jsem jeho dudlík, ale já jsem u toho spala 🙂
Popravdě mám strašně hodné a spokojené dítě a věřím že díky tomu, že jsem toto kojící období nijak nelámala přes koleno, byla jsem v klidu a jelikož nemám doma druhé dítě, mohla jsem být pro něj k dispozici vždy když chtěl
Kojím na požádání už třetí dítě. Tohle třetí je nejnáročnější, obě starší od 10m spaly celou noc, tahle přísavka se kojí za noc stále zhruba po dvou hodinách (čím blíž k ránu, tím častěji), i když už je jí rok.
První dceru jsem na začátku vždy po kojení dávala do postýlky. Pak jsem jednou v noci vyčerpáním usnula ještě než se dokojila...a zjistila, že je to báječné pro obě. Od té doby spala se mnou a další dvě děti už jsem si tak po prvním nočním kojení nechávala u sebe už od narození (nejmenší uspávám ve své posteli rovnou, ani ji nepřendávám). V noci kojím v polospánku, kolikrát ani ráno nevím, jak často jsem vlastně kojila. Spíme u toho obě a je to pro mě nejjednodušší způsob, jak mít spokojené dítě, ale i dostatek (relativní) spánku.
Vždy se mi vyplatilo dát dítěti to, co potřebovalo, a jeho přirozené potřeby nijak výrazně neomezovat. Ve všem, nejen v kojení. Jsme s manželem první skupina a jsme tak spokojení všichni 🙂
@inkheart no to je asi ta otázka, ze u nás ani nic jiného nefuguje. Vím, ze z 70% to není hlad. Začne mrcet, házet sebou, když nsbidnu dudlík, tak to ji úplně vytocim. Vzít do náruče a chodit, to už jsem si zkusila par mesicu 😀 takže jsem zkusila třeba pustit melodie, kolotoč, říkat pohádku, pustit šum a vždy to skončilo stejne. Pláč a chtíč mého prsa, kde se napoji, zadududla a usne 😀 takže ano je to i pro me pohodlne a děkuji za to, ze nemusím chodit ohrivat to mleko 🙏 na druhou stranu je velmi chytrá a vyžaduje si to, protože vi, ze to vždycky dosáhne. Myslím, ze je fajn, když se naučí usinat i sama nebo ne? Ale na to asi neznám lék 😀
@squezy na tak dvojčata to už je trosku jiná akce 🙈 obdivuji takové maminky. Já si to tedy nedovedu vůbec představit. Spinkani u nás taky jen v kočárku, nebo po 2-3hodinach u kojeni přes den a to jen na 40 minut. A ten spánek s mimcem je svata pravda, jen se člověk nemůže dostat do toho, co vše musí stihnout udělat 🙈😀
@pipi_puncocha takhle by to asi mělo byt. Mít čistou hlavu a věnovat se jen miminku. Já to tak nemám, me náklady byt se manžel o nás stara nejsou zanedbatelné, spoustu lidi na me závislých a vest firmu nějaký čas zabere. Proto hledam kompromis, užívat si role matky a zvládnout aspoň to, co se beze me neobejde.
@uzivatelkapetra myslis, ze to, ze jsi mu nechala takovou volnost se to podepsalo na jeho vztahu s tebou? A ještě dotaz, kdy jsi přestala kojit?
@madbetka my to tak mame taky. Po prvním kojeni často usne na 2-3h, to většinou ještě doháním resty, při druhem kojeni už jdu do postele i já a zůstaneme tam spolu do rána, mnohokrát přeložení do postýlky skončilo vykoulenyma očima a mohlo se zacit odznova. 😀 horsi je,ze jsem docela polamana, když s námi spi, abych ji nezalehla. 🙈 kojeni v polospanku prave probiha pravidelně. Mám to stejne jako ty, jen si říkám jestli je to spravne.
@ivetabut Pokud vám to tak vyhovuje, je to správné 🙂
Nemůžeš tím dítě rozmazlit, ani ho tím neučíš, že dostane všechno, co chce.
S tím polámáním ti rozumím. Obě starší holky spaly hezky na místě, ale tahle nejmenší cestuje a pravidelně spí s hlavou nebo nohama vraženýma do mých žeber, jakmile se hnu, okamžitě se přivalí blíž ke mně 🙈 Mám ke své posteli přisunutou její postýlku bez bočnice, tak se ji snažím posouvat tam, ale nedá se 😀
@ivetabut byla bych klidně tábor 1,nemám s tím problém. Bohužel neustále se opakující se retence prsu, ucpaný mlékovod mě háže do táboru 2..respektive ráda bych, kdyby malý začal co nejdříve normálně jíst. Umělé mliko je ve hře taky.. Stále odolávám a doufám že se to zlomí a retence nepřijde... Maly ma půl roku. A proč pořád kojím? Protože mám obavy jak jej budu uspavat.. Absolutně netuším, protože usíná u prsa a nic jiného zatím nikdy nezabralo. Kojení v noci v leže mě je nepříjemné, nejsem schopna uhlídat správné přisati, takže musím sedět a u toho prso lehce masírovat. Zkrátka hlídat opravdu detaily.. Takže budit se mi co hodinu by v našem případě znamenalo konec kojení. Fyzicky bych to nedala. To bych totiž nespala....
@ivetabut Nechávala jsem tak spát všechny tři děti a nikdy nespadly 🙂 (Teda, spadly, ale většinou když jsem seděla vedle nich...takhle samy ne).
Všechny děti se po probuzení hned ozvaly nebo jsem slyšela, že se začínají vrtět, takže jsem za nimi šla. Rychle jsem je naučila slézat dolů.
Nebála jsem se 🙂
@ivetabut já to pomalu neměla ani kdy dospat popravdě.snad kompromis najdete, já to s malou zkouším takhle a vyhovuje. Neříkám někdy to klapne, někdy ne.Ale i sama dr říkala, že až odbourame noční prso, budeme spát obě a měla pravdu.Ale zase každý dle svého uvážení, já určitě nejsem typ, co by kojil dítě dlouhodobě, to jest třeba ve 3-4letech
@ivetabut nemyslím, že se to podepsalo na našem vztahu, ale hlavně na jeho chování. Nemusel si skoro nikdy plíce vykřičet a oči vyplakat, aby dostal co potřebuje. Není to vyčůranost, je to prostá potřeba matky, nic jiného na tom světě zatím nemá.
Kojila jsem do roka, kdy přišel velký bojkot kojení, který jsme nepřekonali. V podstatě ze dne na den se úplně odstavil, ještě neuměl pořádně pít, no byl to boj 🙂
Práci a úklid bych osekala na maximální minimum, těch pár měsíců by to mohlo nějak počkat ne?
Maminky, teď popisi, jaké mame večery. Třeba jsou vás zkusenosti stejne a budete mít pro me cenné rady 😊
Spat jde okolo 21h - spi 2 h, pak se napije a spi hodinu do 24h, (což uleham k ni do postele) dnes se vzbudila, chtěla kojit, u kterého se začne vztekat, tak ji předám k druhému. Parkrat skoro usne, tím ale jak se vzbudí chce ho zase, takže stejný cyklus se opakuje celou hodinu do 1 do rána třeba i 8x přikládani. Její probuzení vzteka se, krouti, určitě i zuby a chce prso. Nic jiného nefunguje. 👍 Někdy opravdu saje někdy jen dudla. Pak zjisti, ze se ji asi spat nechce, tak řekne, ze do 3 nebude spat vůbec a povídá si. Po těch většinou 2-3 hodinách povídání se napije a usne na me napojena. Většinou na 2h. Když usne a vypadne ji, dožaduje si ho zpět a to se třeba děje celou hodinu pokaždé co vypadne ji z pusinky. To ze lezim nehybne a fakt se nevyspim, to asi ani nemusím zmiňovat. 🙈 Až tedy usneme obe, vzbudí se teď zase do hodiny a opakuje se to znovu. Pak aby toho nebylo malo zkrátí čas na 40 minut a hurá je ráno. Fakt je tohle normální? Uvítám rady 🙏 Takže jsem k.o. - bolí me hlava, nedokáži se soustředit 🤷♀️ podotýkám je plne kojena, je ji 6 mesicu, začalo se se zeleninou na oběd, večer rýžová kase par lžicek, spi s námi v posteli, protože předat do postýlky rovnou znamená, ze se vzbudí 🙈
@ivetabut protoze jsem kojila cca 3x za noc a pres den taky co 2az4 h. Prso bylo lepší nez jidlo. Ja blbe usinam, tak jsem zkusila odstavit v noci pze sem se dlouhodobe nevyspala.. kojeni ve spanku fakt neumim a po akci 1h usinam.... o to vetsi prisavka byla pres den. Ranni vstavani se nocnim nekojenim posunulo z 6.h na 4.ranni🙄😅. Pak pres den chtela prso snad co hodinu, kazde 2h urcite. Proste sem to neumela jinak nastavit. Aby mi 2h rvala ze nedam prso... ne to bych nedala. Odstavila jsem tedy uplne. Za 2 dny to bylo ok. Uplne jiny dite. Samostatnejsi. Ja si oddychla. Hodne se mi ulevilo. Ale stejne jsem ale odstaveni obrecela. Proste uz mne ta otrocina vycerpavala, ale delat to jinak jsem proste neumela...
@ivetabut tak jak ty bych to nedala... u nas byly hororkojo vecery ( od narozeni cca do 8.m) od 18.do 21az22h nonstop stridave rev nebo prikladani. Pak spala cca do pulnoci az 2h rano. Kojeni. Dite do postylky. Manzelskou mame 140cm, tam jsem si ji nechavala az po dalsim kojeni nad ranem asi ve 4az v 6h.

Nejsem zkušená, jen napíšu svůj pohled. Podle mě několikaměsíční dítě, kojenec, nedělá nic z vypočítavosti, prostě potřebuje mámu a kontakt. Já jsem teda ten "tým jedna," kojím podle potřeby jak ve dne, tak v noci, ale vnímám to jako luxus toho, že jsem doma, manžel nás uživí a já mám na starosti jen sebe a dítě. V situaci, kdy bych musela dávat dítě do jeslí, pracovat případně se starat o další děti nebo rodinné příslušníky, tak věřím, že bych to vnímala jinak a spánek by pro mě byl důležitější než teď, když si s malým můžu lehnout i po obědě a vrcholem duševní aktivity je stavění komínu z kostek. Taky další faktor je pro mě ten, že kojení je jednoduchý a efektivní způsob, jak dítě uspat, uklidnit, pomoct od bolesti. Asi v noci radši 5x kojím v polospánku, než abych šla jednou chystat umělé mléko, přičemž si představuju, že člověk musí vstát, svítit, možná jít do jiné místnosti...