icon

Zatvrdliny v prsou při kojení - jak se vyhnout zánětu?

calvac
14. čer 2018

Ahoj,nemam zkusenosti,zazivam poprve. Mam v jednom prsu takove tvrde plochy - zatvrdliny. Na netu pisou masirovat krouzive a kojit dale. Bojim se zanetu. Co s tim? Jake mate zkusenosti, tipy atd.? Neboli to. Kojim syna dle jeho potreby, ve vedrech vice,v noci vubec - noc totiz prospi.

stuplakova
14. čer 2018

@calvac Ano masíruj, můžeš zkusit si dát i teplou sprchu po kojení nebo když ti tvrdnou, tak to teplo ti uvolní mléko a pokud ti v noci třeba tvrdnou nebo bolí, tak bych asi zkusila odstříkat.

calvac
autor
14. čer 2018

@stuplakova dekuji moc 🙂

zlorenka
15. čer 2018

@calvac kdyz kojis smeruj si prcka bradickou k zatvrdline...a kdyby tam po kojeni byla furt, tak zkontroluj bradavku, jestli nekde nemas bilou tecku=ucpany mlekovod, pripadne tu bouli fakt rozmasirovat/vymackat, nekdy to chtelo zabrat, aby povolila a pak to mliko strikalo proudem 😂

jajulin
15. čer 2018

Vzhledem k tomu, že během dne je poptávka kvůli teplu vyšší a v noci žádná, nalitá prsa, popř. zatvrdliny jsou logické. Před kojením nahřej, rozmasiruj, pak nakoj a zchlaď - třeba si dej do podprsenky zelný list. Je důležité zachovat to pořadí - před kojením teplé, po kojení studené. Hlavně to udrž pod kontrolou, aby se z toho nestal zánět, to je pak hodně nepříjemné.

priefi
15. čer 2018

@calvac po kojeni ledovat delsi dobu, pred kojenim nahrivat, jist probiotika. Pokud boli, do 3m ditete paralen, od 3.m ditete lze brufen. Porad lepsi tbl.od bolesti, nez do sebe rvat 2 tydny atb. Jeste mrkni na bradavky, zda na nich neobjevis takovou malou tecku. to by znamenalo, ze mas ucpany mlekovod. Ale to bys citila i bolavou bradavkou.
Pokud to je jen spurtem, vice pil a ted pije mene, trochu si odstrikej, aby ustal nejvetsi tlak. Nesmis odstrikat moc, jinak zvetsis poptavku a bude to horsi.

kac_kac
15. čer 2018

Hodně mi pomáhalo zatvrdliny nahřát (nahřívacím polštářkem s třešňovýma peckama) pak se to dalo hezky rozmasírovat. Pokud z nějakého důvodu nebyl odbyt tak odstříkat. Držím palce

calvac
autor
16. čer 2018

@zlorenka Dekuji a ja porad uvazovala,proc tam ta tecka je. Myslela jsem,ze je to odloupnuta kuze. Moc me to prso nebolelo,ani bradavka moc ne. Dnes jsem masirovala a zatvrdlina je uz malinka. Za jak dlouho zmizne tecka?

calvac
autor
16. čer 2018

@jajulin Dekuji,dnes je zatvrdlina malinka,masirovala jsem hodne.

calvac
autor
16. čer 2018

@priefi Dekuji, tecka tam je jiz nejaky ten den,vubec jsem nevedela,co to je. Myslela jsem,ze odloupnuta kuze. Dnes je lepe,hodne jsem masirovala, zatvrdlina je mala.

calvac
autor
16. čer 2018

@kac_kac Diky,dnes je uz lepe.

priefi
16. čer 2018

@calvac tak bud nehtem, nebo spendlikem je treba sundat. Lepe se toho zbavuje v teple sprse, kdy to je jiz namocene a teple. Pak zkus vytlacit nebo vyskrabnout opatrne spunt, mej nahratou zatvrdlinu a zaroven ji zmacni. Jakmile se to uvolni, poleti silny proud mleka

zlorenka
16. čer 2018

@priefi doplnim ze pokud spendlik, tak dezinfikovanej! Ale ja to vzdycky vynoupala nehtem (umytym :D)

priefi
16. čer 2018

@zlorenka jj, presne tak, ale to beru jako samozrejmost 😊

ssandy
16. čer 2018

Me vzdycky pomohla horka vana a rozmasirovat. Pakrkrat bl bylo tesne pred zanetem a strasna bolest, ze bych to sama nezvladla. To mi rozmasiroval chlap a dokonce i odsal, protoze odstrikat mi nikdy nic neslo. Pak uz jsem si davala bacha, vedela jsem co uz nemuzu nechat byt a musi se resit, nez bude pozde.