Zkazil vám dudlík kojení?
Všude se píše jak dudlík kazí kojení... Zajímalo by mě, jestli se tu opravdu najdou maminky, kterým se to stalo? Protože všude jinde v diskusích spíše každý píše, že dudlík dávají a problémy s kojením nemají.
Mám první miminko, které by jen sálo. Prs nebo prst, to je jedno. Takže hodně přemýšlím o dudlíku. S kojením problémy nemáme, přisává se krásně, ale nechci to nějak pokazit..
Ne, naopak nám pomohl ke sklidnění při kolikách. Doporučila mi ho dokonce laktační poradkyně - ale doporučila dávat vždy až po kojení.
@panickatlamicka potvrdila...nepotvrdila, jsou maminky, kterym rok kojeni staci a jsou za nej stastne a pak jsou maminky, ktere nad tim ohrnou nos a jeste reknou neco ve smyslu, ze si to kojeni pokazily samy a vzdycky vymysli nejaky duvod. Mne se dcera odstavila v tech 10mes. opravdu zcela sama. Pres den bastila s chuti prikrmy, prso odmitala, kojila jsem jen vecer a v noci. Pak uz ani v noci, protoze mi zacala spavat celou noc. No a mliko proste najednou nebylo. Mohla jsem to hrotit a nasilim ji to prso cpat a osekavat ji prikrmy, aby mela jeste hlad a prahla po prsu, ale proc? Dite neni blbe a ja dceri v tomto verila, ze vi co dela.
Promin, spatne jsem formulovala, ted to po sobe ctu. Melo tam spis byt: Mnoho lidi je natolik ovlivneno medii (reklama na um, kde z lahvicky piji pulrocnii deti) ci celkkove zapadn kulturou ohledne kojeni, ze to, co je normani, jim prijde ,,brrr" 🙂 @alcar
@pavlina212 je to mozne, ale neprokazatelne.
@panickatlamicka ja to asi taky spatne formulovala, kojeni neni pro me "brr", ale kojeni vice jak dvouleteho ditete je pro me brr. Proste nepredstavitelne. To jsou proste dva extremy. Asi tak... 😀
kojím 16 měsíců a na spaní používám dudlák, nemáme s tím žádný problém🙂
@alcar jj ja te pochopila . A ted budu psat obecne: podle me je idealni stav, kdy maminkam i pres jejich vlastni kratkodobe kojeni neprijde kojeni batolete fuj.(Pisi o maminkach, ktere si kratkou dobu kojeni zvolily samy). Protoze tim ,,brrr" se dava dlouhodobe kojicim maminkam najevo, ze delaji malem neco uchylneho. A ono je fakt, ze clovek je zkratka ovlivnen hlavne tim, v cem zije, jake ma styky s lidma atak. Ja mam kolem sebe jen kojicky v podstste, jen jednakamoska nekoji (a. s tou se z duvodu jeji casove vytizenosti skoro nevidam, coz je skoda). No a nedavno jsem videla v mhd maminku s fakt cerstvym mimineckem, jak ho krmi kahvickou.a prislo mi to ,,divne" taky 😀 😀 ale bez naznaku odsouzeni te maminky, abychom si rozumely 🙂
Kojila jsem 7 a 21 měsíců,obě holky měly dudlík.Vliv to nemělo.
Dudlík jsem používala jak u dcery tak teď u syna a vliv na kojení to nemá, malému to pomáhá protože má koliky uklidní se tím, jinak dudlík vyplivává. Dcera měla dudlík jen do roka a pak ho nechtěla a kojila jsem taky normálně.
@panickatlamicka tak ja taky samozrejme nesoudim. Jake si to kdo udela, takove to ma. To "brr" je muj pocit. Nevim, jak bych to spravne formulovala, abych byla pochopena a aby to nekdo nevytrhl z kontextu. Proste pro me je "prijatelnejsi" a "sympatictejsi" varianta kojeni treba jen do roka s cilenym umyslem dite odstavit nez kojit "extremne" do ctyr let. Maminku s mesicnim kojencem a flaskou nesoudim uz vubec, protoze nevim, co ji k tomu vedlo. Ja osobne neznam nikoho, kdo by nechtel kojit nebo se o to aspon nepokusil.
Někomu můžu přijít za exota, 6e ještě v16 měs. kojím.Ale mě je to fuk. Kojím třeba před spaním a když mě vzbudí v pět ráno.Nechci ji odstavit a kupovat umělý mlíko, nemám důvod.Nevím jak dlouho budu kojit a neřeším to.Ať si každá dělá co chce.
kojila jsem skoro do dvou let, dudlika mel od malinka brzo po navratu z porodnice, kde mi to poradili, protoze sestra, co me kojit ucila rekla, ze je tak zravej a krasne saje, ze se dudliku bat nemusim...tak jsem se nebala...problem zadnej nebyl, prikrmy jsme zacali az v sedmem mesici a velmi pomaloucku, moc mu ani nechutnaly, a bez problemu bylo i velmi nenasilne, a plynule odstaveni... bohuzel na popud lekare, ze me to uz vycerpava, ja to nepozorovala, moje stitna zlaza ano 🙂
Tak u nás mi kojení zkazilo dudlik, hned přišli na to ze z toho nic neteče a vyplivovali 🙂
Díky moc za vaše názory! 😊 Podle reakcí, to vypadá, že s tím zase takový problém není. Chtěla bych dudlík dát jen na zklidnění před spánkem, kdy by jen sála, pak je přepita a dělá to neplechu...
U nás taky nic nepokazil- U první dcerky jsme tedy dali až po šestinedělí, ale teď u dcerky druhé ho plánuji dát hnedka 🙂.
Jejda vůbec. Podle mě to jsou hodně i výmysly. Dudlík by neměl prcek mít v puse víc jak šest hodin. Jinak deformuje patro. Ale jinak neznám ani v okolí nikoho. A hlavně všude sedí děti s dudlem a většina maminek kojí... A naše mámy nám je taky dávaly a kojily... 🙂
Ahoj malyho kojim a uz v porodnici sem mu dala dudlik. Ma ho jen na spinkani a do sedacky a malej je plne kojenej nemame zadnej problem 🙂
@aportek
Ahojik, já též kojím, malý vyžaduje prso skoro pořád, ale zkoušela jsem mu dát dudlík a nechce ho. Nebudu ho nutit, když vím že takhle je spokojený a já taky. Naše pouto je hodně silné. Mám druhý dítě a u prvního jsem kojila pouze 3 týdny a pak jsem přešla na UM a též dudlík nechtěla. Jsem za to ráda. Pokud nemusíš dávat dudlík nedávej. Hlavně dudlík má jinou strukturu než prso. 🙂 držím palce a věřím, že se správně rozhodneš. Dej na svůj instinkt.
maly (5m) zacal bojkotovat kojeni a od doby, co ho nedavame (asi 3 tydny) je to s kojenim lepsi, zato narocnejsi - chce furt prso
My davame dudlik hlavne na spani,jinak by byla furt u prsa.Jinak si myslim,ze kazde dite odmita na zacatku dudlik,to je jasne,kdyz je to něco jiného nez prso,ale postupnym davanim si na nej zvykne,nam ho taky mala nechtela,ale dva vecery u postylky a dudlik je dnes pro usinsni nasi neubytnou součástí.A jen tak mimochodem zeny,kolik z nas jsko miminka nemelo dudlik?!
@ajja87 jen vstupuji, asi ne kazde decko jej prijme, mam sestru a ta pry dudlik nikdy nevzala do pusinky, a ja jej pry milovala...takze i v tom jsou rozdily... a pry mamka delala, co mohla, aby ho segra prijala a nic 🙂
Taky bych řekla, že ve většině případu je to jen mýtus... Dejte radši dudlík, než aby vaše dítě skončilo ,,na palci". Moje první dcera dudlík neměla a tak si začala cumlat palec. Teď ji jsou 3,5 roku a ne a ne ji to odnaučit. U ní to vzniklo nejspíš tím, že byla hned po porodu v nemocnici beze mě... ale teď mám ještě 4m dcerku a ta brala dudlík jen v 6ti nedělí a pak, protože jsem neměla čas jí dudlík pořád dávat znovu a znovu do úst, si začala ten palec cucat taky...😔 Nikdo neví jak je to odmaučit. I když mi jedna cvičitelka u první dcery radila,abych jí asi ve 2 letech dala na ruce rukavice, uvázala ji je a nechala vyřvat, aby si ten palec už necucala... na to jsem vážně neměla srdce. Co bych dala za to, aby měly dudlík... kdyby někdo věděl, jak tu 4m přeučit, napište mi.
@kackakastanka Jj je to mozny,netvrdim,ze to tak nemuze byt,jen si to myslim,protoze vetsina to vzda,jelikoz mimco ten dudlik nechce pricucnout nebo ho za chvili vyplivne.Ale to je jen muj nazor podle toho,co mam vypozorovane z okoli. 🙂
@aportek dudlík měly obě. Jedna asi 14 dní po narození, druhý asi 4 den od narození. A první jsem kojila do roku a půl a druhou do dva a čtvrt. Nic nám to nepokazilo, naopak 🙂 Ale necpala jsem jim ho při každé možné příležitosti, jako některé matky a relativně brzy byl pak jenom na spaní, tedy žádné chodící batole s dudlíkem v puse...
prvni dite dostalo dudlik v sesti tydnech /silikonovy nevzalo, tak klasika kulaty latex/
druhe dite silikonovy ve ctrnacti dnech
treti dite uceno na dudlik hned po navratu z porodnice
ctvrte dite prvni noc v porodnici (do rana jsme to umeli, pres den dopílili)
vliv na kojeni zadny.....
My si kojení pracně vybojovali - byl to fakt málem boj na život a na smrt 🙂 Ale malému už bude 8měsíců a stále kojíme - do 6měsíců plně...dudlík máme cca od čtrnácti dnů - měla jsem chvíle, kdy jsem se ho snažila zrušit, protože jsem se taky bála, že nám to pokazí, ale nakonec mě naše úžasná LP přesvědčila, ať to nehrotím, že pokud umí sát, tak je to v pohodě. A musím říct, že vesele dudáme - hlavně na uklidnění (prdíky, svědění ekzému...) a dudlík je náš velký pomocník 🙂
@kackakastanka souhlas, já se snažila synovi vnutit dudlík už v porodnici a po šesti týdnech jsem to vzdala.. Proste ho nechtěl ani za nic. Zkoušela jsem i různé typy a proste ne.. Plival ho.

@alcar Tak to je asi na kazde mamince, jak se rozhodne. Kojeni do roka je fakt super. Zalezi na zakladatelce, jak by to chtela. Zatim to podle komentu vypada, ze se pulrocni a mozna i rocni kojeni s dudlikem da. Pokud by ale treba rada kojila dele, uz to problem zacina byt.