icon

17měsíční syn nerespektuje zákazy

geilinka
6. pro 2017

ahoj, předem říkám, že vím že jsem někde selhala. Ale já už fakt nevím co dělat.
Máme 17m syna a absolutně nerespektuje jakýkoli zákaz ne, nedělej to přestože ví co to znamená.
Zkoušeli jsme plácnutí přes ručičku - bez úspěchu. zkoušeli jsme na zadek - bez úspěchu a to dnes už dostal opravdu si myslím dost (lezl na židli a pak stůl). Nejsem pro až takovéto mlácení. Říkala jsem si dostane jednou dvakrát na zadek a pochopí, ale on ne zakřičí, něčím hodí a vzápětí tam leze znovu. Ve vzteku i ubližuje - hlavně kouše. Já už vážně netuším, je to moje první dítě a i manžel pro kterého je to třetí dítě je bezradný, tchýně i moje máma jsou proti bití (i plácnutí po ručičce), ale jiný postup mi neporadí. Už takhle si vyčítám, že jsem špatná matka (v čemž ěm utvrzuje moje vlastní máma neustálými pochybnostmi), ale tohle bití tomu nepřidává. Někdo nějaký typ?

Strana
z8
dominikaromanova
7. pro 2017

@misuled,
opět další žena, která si vypichuje jen určitá slova, která se jí líbí a na ty reaguje. Matka s dítětem, která utíká před domácím násilám, bude v azylovém domě jen na přechodnou dobu, než si najde něco jiného a postaví se opět na nohy. Mimochodem, pod pojmemy bití a násilí si představuji asi jiné věci než Ty. Výchovné plácnutí po ruce rozhodně nepokládám za bití. To samé pod pojmem normální rodina, asi za tím každý bude vidět něco jiného a pro každého to znamená něco jiného. Co Ty vidíš za pojmem individua, která máš (vidíš) všude kolem sebe?

petrasipkova1
7. pro 2017

@misuled souhlas absolutní,nesnáším bití deti,takových prcku,který se pravidla teprve učí a poznávají svět,vše je nove a zajímavé, rodič má být pruvodce. Ano dřív se to tolik neřešilo,ale většina v mém okolí okolo 40 let ma veliké problemy, ať psychické vážnější,tak se sebevedomim, vztahu k sobě, vztah v rodině,spoustu rodin se okolo nás rozpadá. Není to tak jednoduche jak to vypadá. Každopádně je to hnus vychovávat někoho pravidelným bitím za prohřešky a neuposlechnutí. Nemluvím ó tom když matce jednoz za rok ujedou nervy a střihne dítěti jednu na zadek,ale ó použití fyzické prevahy jako běžného výchovného prostředku.

sarkar
7. pro 2017

@geilinka mrkni do skupiny Nevýchova. A neboj, není to o tom, že necháš syna skákat si po hlavě, i když ten název k tomu svádí.

kajalka
7. pro 2017

Ano, spořádaní lidé s vlastními rodinami, při 50% rozvodovosti a 30 a víc % z populace bere antidepresiva... Nehledě na to, že bití dětí bereš jako něco normálního, to už taky o něčem svědčí..
@ilone

ilonne
7. pro 2017

@kajalka No tak ja uz 3x uspesne prosla komplexnimi psychotesty bez zjisteni nejake patologie a pomaham obetem tr.cinnosti, tak asi psychopat nebudu.

kajalka
7. pro 2017

@ilonne Nezlob se na mě, ale několikerýma psychotestma, vč. státnic jsem prošla také a nemají zrovna vypovídající hodnotu, stačí být trochu inteligentní. Jen se zeptej obětí trestních činností, jakou výchovou prošli jejich pachatelé, pokud je znají.. respektující výchova to asi nebyla, že?

plachetnicka
7. pro 2017

@ilonne nene, tak to jsi pochopila jinak...když jsem ho načapala při čmárání na zeď, tak jsem ho samozřejmě zarazila a dala mu ten papír...nechtěl ho, vzala jsem mu fixu, nechala ho se vyvztekat (někdy se nechal nalákat na jinou činnost bez vztekání) a šlo se dělat něco jiného...nekřičela jsem a nedávala na zadek...a tak pořád dokola. Po tom druhém roce mu to asi secvaklo a už ho to nenapadlo. Neříkám, že nezakazuji, ale stylem, že činnost mu přeruším a hranice nastavuji bez řevu a bití a hlavně pokaždé, důslednost je asi klíčem k úspěchu...čím více se v tom pitvám, tím více ho baví mě "provokovat". Když se rozčílím, jsem si jistá, že to rád zopakuje.

kika266
11. pro 2017

@pasiba No to je hrozne ☹. To je tak jak se dneska vse omlouva a vymlouva u deti. Dneska je to obdobi vzdoru, kdysi to bylo nevychovane dite a muselo se s tim neco udelat. Jo vojna by mela podle me zase byt, protoze jak vidim dnesni kluky, tak jsou to jen kluci, ale ne chlapi.

odula
11. pro 2017

@kika266 twe... Jako... vojna od dvou let? 😀 nebo jak jsi to myslela? Placas hrušky s jabkama. Problem neni v tom ze dite je "nevychovany", resp ma obdobi vzdoru,problem je v apriorne nas*anym přístupu nekterych rodičů k detem,ktery maj za to ze kdyz se dite nechová jako roztomilý robutek, tak je "nevychovany",ještě navíc jim to všechno určitě dělá "naschval" protože už od narození je to de facto podlý hajzlik kterýmu nejde o nic jinyho nez zotrocit rodiče. A je potreba ho lamat a lámat. Nejlíp pořádně nasekat na prdel,aby "mělo hranice". A vis kam to vede? K dalsi generaci apriorne nas*anych rodičů,ktery ocekavaj od svych dětí ty samy levarny jako očekávali rodiče od nich. A k absenci rodičovských vzorů - a to teprve vede k tomu,že se větší nebo mladý děcka chovaj jak utržený že řetězu. Protože koho maj napodobovat a na koho se spolehnout že jo. Na nas*ranyho otce (matku) kterej je řeže za kazdou kravinu? Asi tak.

kika266
11. pro 2017

@odula Jezis to ne 🙂, od dvou let to by asi neslo 🙂, ja myslela klasickou vojnu 😀. No jasne takovych rodin vidim kolem sebe az moc bohuzel. No tak hlavne dneska ti rodice na to kaslou ze, pak hodi dite do skolky a cekaji ze ho to nauci a vychova je ucitelka. No tak pokud je rodic porad nastvany a vybiji si to na detech, tak nemuzeme cekat, ze dite bude jine ze.

odula
11. pro 2017

@kika266 no ale to je presne ono. Problem neni v tom,ze "dite je nevychovane", resp. ma obdobi vzdoru. problem je v pristupu rodicu - a dospělých,kteří se nevěnují,a zároveň mají na deti nerealisticky nároky - jako napriklad ze dvoulety capart bude poslouchat na slovo (roztomilý robutek) Pokud neposlouchá,tak to neni prirozenym vyvojem,ale tim, že je nevychovany a nema hranice... tak je potreba nasekat aby je melo. A to pak vede k tomu,ze decka -starší- ty hranice opravdu nemaji,protoze misto zajmu a vedení dostali vyprask a fertich.

kajalka
11. pro 2017

@kika266 No a není opět vojna instituce, která má kluky zas o něco víc vychovat? Rodiče milerádi přehazují svou zodpovědnost za výchovu na všemožný instituce, ale dokud nebudou obecně v pořádku vztahy mezi rodiči - dospělými, skoro marno vychovávat..

odula
11. pro 2017

@kajalka vojna... neni kojna... 😀 hele na vojne se fakt naucis co doma ne. A je to pokračující formace už vlastně dospělých lidí. Zavedla bych povinnou a aj pro holky. Jak v Izraeli. 😉 prospělo by to všem 😀

kajalka
11. pro 2017

@odula Já teda ne, jsem proti všemu, co souvisí se zabíjením. Znám dost dospělých, co na vojně byli a byli krutě šikanováni, někteří tak, že doteď mají problém o tom mluvit.

marion2017
11. pro 2017

@gnozka a biti s jakymkoliv vysvětlením k něčemu vede?

marion2017
11. pro 2017

@dominikaromanova tak Vám přeji, aby az budete slabší, Vám neflakli. Ani nemusí, většinou tyto deti umisťují rodice do domovů důchodců, jsou plne, račte se podivat. Nebit neznamená nevymezovat hranice.A jak silne plácnutí pro Vas jeste není biti?Přeji Vám, aby Vás z pozice silnejsi autority neuhodil šéf, manžel, syn, spolucestující. ...

odula
11. pro 2017

@kajalka A ja znam zas par lidi co byli drsne sikanovani ve skole... hele timhle nemuzes odstrihnout celej koncept "branné povinnosti" 😉 ale taková základní příprava jako kondiční cvičení, zacházení se zbranema, základy bojovych umeni, první pomoc, co dělat při krizových situacích atd... plus pro ty co chtej specializace, to si myslím, že by se strasně hodilo. I teď. A zejména teď. ale to uz je hooodne off topic ;) takze 🤐

sarkar
11. pro 2017

@odula @kajalka sleduju vaší diskuzi o vojně...nevím no, asi souhlasím s tím, že by pořád měla být povinná, ale nemyslím, že by měla jakýkoliv podíl na výchově. V takovým věku už myslím nikoho vychovat nejde. Myslím, že vychovávají ti, kdo s dítětem žijí v jeho dětství a od koho dítě "okoukává" různé vzorce chování. Navíc, od koho by se na vojně co učili? Tam se naučí jen osamostatnit se a postarat se sami o sebe. Můj ex na vojně byl. Manžel nebyl (je mladší). Vzhledem k tomu, kterého z nich jsem si nakonec vzala a koho z nich jsem chtěla za otce mých dětí si prostě nemyslím, že by to bylo takhle jednoduché a vojna vše řešila. Já když nezvládnu nějakou situaci tak vím, že je vina na mojí straně. Že jsem to byla já, kdo reagoval špatně, děti prostě špatné věci nedělají - jsou to děti, takový malí neandrtálci zatím 🙂 A tohle je myslím ten klíč k tomu, vychovat dítě dobře - uvědomit si, že není chyba v tom dítěti, které nedělá věci nám naschvál, ale chyba v nás, protože v sobě máme zakořeněné "pravdy", které jsou někdy úplně nelogické a hloupé anebo jsou to pouze naše pravdy, ale my se je snažíme vštípit i tomu dítěti, které je ale třeba vůbec nechce. Viz třeba ten "problém" zakladatelky - že dítě lezlo na židli a na stůl...to dítě vůbec nechápe, kde je problém a on dost možná vůbec nikde není, je to zase jen osobní "pravda" zakladatelky.. A úplně ideální by bylo, aby každý rodič prozkoumal ty svoje "pravdy", zjistil, jestli to náhodou nejsou věci, které není úplně fér vštěpovat další osobě (protože ruku na srdce, některé tyhle věci jsou pěkně na obtíž) a pokud tedy zjistí, že nedokáže tolerovat některé situace, protože mu v nich opravdu, opravdu není dobře, tak aby je s dítětem V KLIDU probral a vše vysvětlil. Spousta rodičů tohle nedělá, prostě na dítě vyštěknou pár povelů bez vysvětlení, samé věci typu "SE NEDĚLÁ" a konec. A vojna tohle nezmění, tam už přijde ten chlap zdegenerovaný z domova 🙂 Koneckonců proto je na vojně tolik šikany, takových zfrustrovaných chlapů na jednom místě 😝

sunnurse
11. pro 2017

@marion2017 Nejsem zastánce bití dětí, ale opravdu si myslíte, že v DD jsou jen rodiče, co děti bili? Dřív se děti řezali rákoskou a rodiče měli doma na vejminku až do smrti a měli k nim úctu. Taky jsem párkrát dostala vařekou až jsem měla jelita a tatínek umíral v milujícím kruhu rodiny a maminku bych do DD nikdy nedala. A víte co? Nebudete mi věřit, ani nemusíte, ale já jsem za těch pár výprasků ráda, protože jinak bych skončila úplně jinak než teď a mnohem hůř.

sunnurse
11. pro 2017

A koukám, že neumím pravopis 😀 Samozřejmě děti se řezaly a měly rodiče na vejminku 🙂

gnozka
11. pro 2017

@marion2017 me fascinuje jak o tom všichni mluvi jakoby se tady mluvilo o triskani deti hlava nehlava . Mluvi se tady o výstražném plácnutí po zadku kdyz uz žadne domlouvani proste nezabere . Svou dceru nebiju tak jak si asi myslíte ,ale ano uz asi dvakrát dostala na zadek protoze dělala neco i přes napominani a vysvětlování .A světe div se jedno plácnutí a dcera to od te doby neudelala . Ma ke me důvěru , mazli se semnou , v noci spolu spime kdxz ma zlý sen . Moje mama v podstate praktikovala kontaktní rodičovství ( je mi 36 let) spali jsme s rodici , vždy se nam Max věnovala včetně tatky ale , kdxz uz o neco šlo taky jsem dostala . S maminkou si skoro denne volame a podporujeme se navzájem . Ja újmu nemam . Nechodím k psychologovi , jsem velmi pozitivni člověk , ktery miluje život ,v praci se mi daří a mam hezke manželství . Takže asi tak .

bayt
11. pro 2017

@gnozka Nikdo přece netvrdí, že jedno plácnutí přes zadek ti zkazí vztah se dcerou, nebo že už tě nebude mít ráda a nebude se mazlit. Stejně jako když tvůj chlap udělá jednou za život mega průser, je hádka a ty mu vrazíš, taky se asi hned nerozvedete a nepřestane tě milovat. Akorát je otázka, jestli takhle to má být, jestli to prostě mezi lidi patří. Jsou státy, kde prostě v rámci zákona nemůžeš na nikoho (ani vlastní dítě, ani psa) vztáhnout ruku.

Já to beru jako úlet, stane se. Ale určitě to podle mě není vhodná metoda, jak vychovávat děti.

odula
11. pro 2017

@sunnurse
@gnozka
hele a ja nedostala na prdel ani jedinkrát za život. Ani jednou. Jednou mamine ujely nervy a kdyz jsem byla v pubertě tak mi jednu vlepila. Jinak jsem nedostala placnuto. A mám k ni taky krasnej vztah. A taky mám pěkný manželství... A nejsem sociopat. 😉 A teď babo raď. Jestli mi tady nakonec neresime uplny bejkoviny. Ten zakopanej pes je asi spis v tom,jestli mi na mym diteti záleží a mam o nej zájem, než na tom jestli ho sem tam placnu nebo ne. Rezat dítě (skutečně řezat ) za kazdou kravinu uz je ale podle me zase projevem nezajmu o to dítě - takový to " je mi jedno co a proč,ale prostě BUDE POSLOUCHAT. Za každou cenu."

msimankova
11. pro 2017

Jako jestli nekdo da nebo neda rodice do DD, to opravdu zalezi na jinych vecech 😄. Zeptejte se v nejakem DD. A taky se podivejte do tech statu, kde se na deti nesmi vztahnout ruka... Mam pocit, ze naprosti odpurci fyzickeho trestu - nemam ted na mysli rezani hlava nehlava a opravdove nasili, proste nevi, co nektere deti zkousi a nezazily urcite situace. Kdyz ma dvouapulleta neter takovy hysterak, ze cestou domu stoji v zavazadlovem prostoru auta a sermuje destnikem tak, ze sotva ochranite sve batole, takze ji proste tem destnik vyrvete, nacez je jeho matka urazena pul dne, protoze jste neco udelali... Duvod zachvatu? Nedostala TED hned lahev s vodou, cesta autem trvala 10 minut. Po mem zasahu tu lahev nasla, otevrela a vylila ji do vsech tasek v tom kufru. Druhy den jsme ji nemohli najit, stala na strese domu, neskutecny problem ji sundat, protoze tam chtela stat. Takze jo, kdo ma dite, se kterym to jde, at si vysvetluje.

gnozka
11. pro 2017

@odula tak to je pravda . Někteří rodiče výchovu zakládají na tom ze proste dat za kazdou kravinu . Me jednou kamarad treba řekl , ze kdyz uz dítěti vyhrožuju. Nech toho nebo ti dam na zadek , tak kdyz to dite neposlechne tak bohužel uz mu dat musíš jinak dite bude vedet ze proste i kdyz vyhrozujes stejne to neudělás a dite to ma na salamu . Takže to taky nepoužívám jako výhružky protoze ji na zadek davat nechci 🙂 ale treba nikdy bych dítěti nedala facku . To je podle me naprosto ponižující . Je to težké jak říkáš . Jak uz jsem psala , žila jsem v Anglii 5 let kde je to zakázané a z těch 50 ti deti se kterými jsem přišla do styku hak narovinu řeknu ze možna tak 5 jich bylo vychovanych :/

gnozka
11. pro 2017

@bayt ja to ani neberu jako
Vyloženě výchovnou metodu . Samozřejme ze nejdriv se snažím najít dialog a příčinu a pod . Ale kdyz uz vse selhalo tak jsem proste sáhla po stare metodě . A věř ze ja žila v zemi kde to zakázané je a najít vychobane dite je fakt zázrak :/ neříkám ze je to tim ze detem nedají na zadek ale v Anglii panuje na me az moc liberální výchova . Kde dite určuje pravidla .

bayt
11. pro 2017

@gnozka Tak psala si, že si to použila, když ostatní metody selhaly, a že to zabralo jako ta stará dobrá metoda.

Jinak mně vůbec nepřijde špatný, že třeba v Anglii se děti chovají jako děti. Jasně, kdyby je řezali jako Češi, tak budou ty děti tišší, "vychovanější" (=vystrašenější) a prostě k obrazu dospělých. Co nejdřív. Ale ze strachu z trestu, ne přirozeně.

Přijde ti, že dospělí Angličani (ne imigranti) jsou nějak méně vychovaní nebo nějací větší hajzlíci oproti dospělým Čechům? Mně to ani nepřijde. Spíš mi přijde, že oproti Čechům jsou víc sebevědomí, nebojí se v něčem trochu vyčnívat. Tady se každý omlouvá za vlastní názor a neumí se ani sám pochválit. Chci tím říct, že je zajímavé, že většina dětí, ať byly bití nebo nebyly, se stane celkem normálními slušnými dospělými. Moc dospělých neznám ani tady ani v Anglii, co by lezli po stolech v botách v restauraci, olizovali zásuvky v domě nebo se váleli po podlaze v obchodě, když nemají dost peněz na to, co chcou.

odula
11. pro 2017

@gnozka
@gnozka holky já teda nevím. Já žiju ve švédsku,kde je to taky zakázaný a úplně na rovinu - děcka tady mi přijdou úplně v pohodě.zadny ujeceny rozmazlence jsem nějak zatím nepotkala. hlavně jsem pokazdy šokovaná jak jsou tu v pohodě teenageri. Priklad - mame naproti ucnak,maj konec skolniho roku . Me spi mimino. Přijede náklaďák s reprakama,hudba na plný koule,jdu za nima jestli by to nemohli na chvilku ztlumit,že bych potřebovala aby děcko ještě aspoň chvilku spalo. Jo jo,jasně,v pohodě. Ztlumilí a ztlumeny to zůstalo do ty doby než odjeli😲 druhej - holky kouří na schůdkách kousek od nás. Holky chápu že máte volnou chvilku ale mě tu chodi mimino a kdyz najde vajgl tak ho sezere,mohly byste je tu nehazet? Jo jo jasně. Od ty doby ani jeden!!! Jestli tohle je výsledek liberální výchovy tak chci vědět jaký !!! 😀

odula
11. pro 2017

@bayt ty jo,přesně 👍

bayt
11. pro 2017

@odula 🙂

Skandinávie je vůbec takový vesmír ve vesmíru. Já se tam inspiruju kde čím :D

Strana
z8